ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Εσπερινός Αγίου Αθανασίου στο Πλατάνι: Κεκλεισμένων των θυρών και από το πρωί ανοιχτά στην Θεία λειτουργία | κ. Ναθαναήλ: Η Αγιότητα θέλει απλότητα και ηρωισμό

0
1953

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Κεκλεισμένων των θυρών εψάλη απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του Αγίου Αθανασίου στο Πλατάνι χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, με τον εφημέριο του ΙΝ π. Αθανάσιο, τον πρωτοψάλτη Γεώργιο Ελένη και τον Ιεροψάλτη του ιερού ναού Τρύφωνα Γεωργίου που απέδωσαν πολύ όμορφα και κατανυκτικά τους ύμνους.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στα παραδείγματα των Αγίων της εκκλησίας μας λέγοντας ότι η Αγιότητα δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί αλλά στις μέρες μας φαντάζει περισσότερο δύσκολο επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν ηρωισμό στη ζωή τους.

Και ο Άγιος Αθανάσιος ονομάστηκε «Μέγας» για την ξεχωριστή αρετή του, τον αδαμάντινο χαρακτήρα του, πέρα από την απλότητα που είχε και τους σθεναρούς αγώνες που διεξήγαγε προς αντιμετώπιση του κινδύνου της Ορθοδοξίας από την αίρεση του αντίχριστου Αρείου.

Η απλότητα είναι αυτή που κάνει κάποιον μεγάλο και βοηθά την αλήθεια, τόνισε ο Σεβασμιώτατος. Αναφερόμενος στο συναξάρι του αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι κατά την παιδική του ηλικία, παίζοντας κοντά στη θάλασσα, βάφτισε μερικά παιδιά ειδωλολατρών και, επειδή τήρησε όλους τους κανόνες της σχετικής εκκλησιαστικής τελετής, ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Αλέξανδρος Α’ (313-328) αναγνώρισε ως έγκυρες τις βαπτίσεις αυτές του νεαρού Αθανασίου και τον ανέλαβε υπό την προστασία του, ενδιαφερθείς πολύ για τη μόρφωσή του.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά τον εφημέριο του ιερού ναού π. Αναστάσιο Γιώτη και όλους τους ανθρώπους που είναι κοντά του για την υποδειγματική συντήρηση και τον ευπρεπισμό του ΙΝ (στο προαύλιο βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες ανέγερσης και του ιερού παρεκκλησίου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού με την προσδοκία να πραγματοποιηθούν φέτος τα θυρανοίξια), καθώς και τους ιεροψάλτες για την πολύ όμορφη απόδοση των ύμνων.

Από αύριο στην Θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου, όλοι οι ιεροί ναοί θα είναι και πάλι ανοιχτοί με την τήρηση των αποστάσεων και όλων των υγειονομικών μέτρων, σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ.

Ο Μέγας Αθανάσιος γεννήθηκε το 295 μ.Χ. από φτωχούς αλλά ενάρετους γονείς, γεγονός που του στέρησε τη δυνατότητα για ανώτερες σπουδές. Όμως ο πανάγαθος Θεός τον προίκισε με πλούσια πνευματικά προσόντα. Λαμβάνει τη στοιχειώδη εκπαίδευση και στη συνέχεια μελετά μόνος του για να φθάσει σε υψηλότατα επίπεδα γνώσης και σοφίας.

Από πολύ νέος έδειξε την κλίση του προς την Εκκλησία. 25 ετών χειροτονείται διάκονος από τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Αλέξανδρο, τον οποίο ακολουθεί στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ., στη Νίκαια της Βιθυνίας. Αναδεικνύεται πρωτεργάτης στην καταδίκη της αιρετικής διδασκαλίας του Αρείου.

Το 328 μ.Χ. και σε ηλικία 33 ετών εκλέγεται πανηγυρικά πατριάρχης Αλεξανδρείας. Από τη θέση αυτή αντιμετωπίζει ένα φοβερό πόλεμο εκ μέρους των αιρετικών οπαδών του Αρείου. Όμως ο άγιος, χάρη στην μεγάλη πνευματικότητά του και τη ζέουσα πίστη στο Θεό, κατορθώνει να βγει νικητής απ’ όλες αυτές τις δοκιμασίες ακόμη και από τις πέντε εξορίες που του επιβλήθηκαν, καθώς ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Β΄ ήταν οπαδός του Αρειανισμού. Εκοιμήθη εν ειρήνη το 373 μ.Χ.

Ο Άγιος Κύριλλος έζησε επί βασιλείας Θεοδοσίου του Μικρού και γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 370 μ.Χ. από εύπορους γονείς της ελληνικής κοινωνίας της πόλεως. Ανεψιός του αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας Θεοφίλου ο Κύριλλος, έλαβε μεγάλη θεολογική μόρφωση, ώστε έγινε κατόπιν διάδοχος του θείου του, στον αρχιεπισκοπικό θρόνο Αλεξανδρείας.

Όταν έγινε η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος το 431 μ.Χ. στην Έφεσο, ο Κύριλλος υπήρξε πρόεδρος αυτής και συνετέλεσε να γκρεμιστούν οι κακοδοξίες του δυσεβούς Νεστορίου, για το πρόσωπο της υπεραγιάς Δεσποίνης ημών Θεοτόκου.

Με πολλά πνευματικά κατορθώματα στο ενεργητικό του, ο Κύριλλος παρέδωσε ειρηνικά το πνεύμα του στον Κύριο την 27η Ιουνίου του 444 μ.Χ., αφού πατριάρχευσε για 32 περίπου χρόνια. Δικαίως ο Άγιος Αναστάσιος ο Σιναΐτης τον προσονόμασε «σφραγίδα των Πατέρων».

Η Εκκλησία θέλησε να αδελφώσει την μνήμη των δύο Μεγάλων Πατέρων αυτής και Αρχιεπισκόπων Αλεξανδρείας, του Μεγάλου Αθανασίου, πρωταγωνιστή κατά του Αρειανισμού, και του Αγίου Κυρίλλου, πρωταγωνιστή κατά του Νεστοριανισμού και όρισε το συνεορτασμό τους στις 18 Ιανουαρίου.

Η Σύναξη των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου ετελείτο στη Μεγάλη Εκκλησία.

Να σημειώσουμε τέλος, ότι ο Άγιος Κύριλλος, εορτάζεται και στις 9 Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ