ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Χωρίς κόσμο ο εσπερινός του Αγίου Αντωνίου Κω- κ. Ναθαναήλ να προσευχηθούμε να διώξει το σύγχρονο «δαιμόνιο» που βιώνουμε όλοι

1
1859

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Χωρίς την παρουσία πιστών και κεκλεισμένων των θυρών, λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού (από Δευτέρα οι ναοί ανοίγουν ξανά, όπως ανακοίνωσε χτες ο Πρωθυπουργός) τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Αντωνίου, στην Κω, στο Ιερό Παρεκλήσιο το οποίο βρίσκεται πίσω από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Νικολάου, επί της οδού Γ. Ιωαννίδη.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ. Τον εσπερινό τέλεσε μαζί του ο π. Κωνσταντίνος Καματερός της ενορίας Αγίου Νικολάου Κω, ενώ τους ύμνους απέδωσαν μεγαλόπρεπα και κατανυκτικά ο Πρωτοψάλτης καθηγητής Γεώργιος Σακέλλης και ο Λαμπαδάριος Κωνσταντίνος Χατζηάμαλλος.

Το ιστορικό αυτό παρεκκλήσιο χρονολογείται από τις αρχές του 1700 οπότε και λειτούργησε ως ενοριακός Ναός. Στην συνέχεια ανακατασκευάστηκε εκ βάθρων, έπειτα από σεισμό, από την Θάλεια Παρθενιάδου εις μνήμην του γιου της Αντωνίου, το 1897.

Τελευταία, επισκευάστηκε μετά τον σεισμό του 2017 με δωρεάν μελέτη-επίβλεψη από τον μηχανικό Ν. Μυλωνά και με την προσφορά δωρητών.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε με συγκίνηση στον θαυμαστό βίο του Αγίου Αντωνίου του καθηγητή της ερήμου, καθώς και στον συνασκητή του Αβά Παύλο τον απλό.

Επικαλούμενος το πως οι μεγάλοι αυτοί ασκητές της ερήμου δι ευχών του Αγίου Αντωνίου έδιωχναν δαιμόνια από τους ανθρώπους που τους επισκέπτονταν, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε να εισακουστούν οι προσευχές όλων μας και να διώξουν το «δαιμόνιο» που όλοι βιώνουμε σήμερα.

 

Σε κανέναν Άγιο της Εκκλησίας μας δεν έκανε τόσες και τέτοιες άγριες επιθέσεις πειρασμών ο διάβολος, όσες στον Μέγα Αντώνιο. Μεταχειρίστηκε ο δόλιος όλα τα μέσα για να τον γκρεμίσει, άλλα δεν μπόρεσε. Πάμπλουτος αλλά Αγράμματος Το 251 μ.Χ. γεννήθηκε στην Αίγυπτο ένα μεγάλο και φωτεινό αστέρι της χριστιανοσύνης: Ο Μέγας Αντώνιος. Ιδιαίτερη πατρίδα του ήτανε ένα μικρό χωριό, Κόμα ονομαζόμενο, που βρισκότανε ανατολικά της όχθης του ποταμού Νείλου, στην Νότιο Μέμφιδα. Οι γονείς του ήτανε πλούσιοι και ευσεβείς χριστιανοί. Μπορούσανε να δώσουμε μεγάλη μόρφωση στον μικρό τους Αντώνιο και να τον αναδείξουν μεγάλο επιστήμονα, αλλά τους φόβιζε η συναναστροφή στο σχολείο με τα παιδιά των ειδωλολατρών. Δεν θέλανε να χάση την πίστη του το παιδί τους, από την πλάνη της ειδωλολατρίας. Προτιμούσανε να δούνε το παιδί του στον Παράδεισο αγράμματο, παρά γραμματισμένο στην Κόλαση. Έμεινε, λοιπόν, εξαιτίας αυτού, τελείως αγράμματος ο Αντώνιος. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να αναδειχθεί Μέγας.

Ο Βίος Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου ΕΔΩ

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΤΟΝ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ