ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Χωρίς κόσμο φέτος ο εσπερινός του Αγίου Στυλιανού στο Γιαπυλί| κ. Ναθαναήλ: Η ιδιαίτερη σχέση του Οσίου με τα μικρά παιδιά

0
1023

Κεκλεισμένων των θυρών, λόγω της έκτακτης κατάστασης που βιώνουμε όλοι, τελέστηκε απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του Αγίου Στυλιανού του Παφλαγόνος στο φερώνυμο Ιερό εξωκκλήσιο, στην περιοχή Γιαπυλί.

Στον εσπερινό τον οποίο τέλεσε ο Εφημέριος του ΙΝ Αγίων Πάντων π. Αναστάσιος Τσουκνιάς, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Έψαλλε ο ιατρός Γεώργιος Σανιδάς.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Αγίου Στυλιανού, προστάτη των παιδιών.

Ο Όσιος Στυλιανός ήταν γιος πλουσίων γονέων (που μάλλον γεννήθηκε στην Παφλαγονία, χωρίς αυτό να είναι σίγουρο, διότι εκεί φυλασσόταν και ιερό λείψανο του), διδάχτηκε νωρίς απ’ αυτούς να είναι εγκρατής και να θεωρεί το χρήμα μέσο για την ανακούφιση και περίθαλψη των φτωχών και των αρρώστων.

Αφού έτσι ανατράφηκε, και οι γονείς του πέθαναν, διαμοίρασε όλη την κληρονομιά του και πήγε σαν ασκητής στην έρημο. Εκεί γνωρίστηκε με άλλους ασκητές, που ζούσε μαζί τους με αδελφική αγάπη, χριστιανική συγκατάβαση και επιείκεια. Δεν λύπησε ποτέ κανένα, μεγάλη του χαρά μάλιστα, ήταν να επαναφέρει τη γαλήνη στις ταραγμένες ψυχές. Η φήμη της θαυμαστής ασκητικής του ζωής έφθασε μέχρι τις πόλεις, και πολλοί έτρεχαν να τον βρουν για να ζητήσουν απ’ αυτόν τις πνευματικές του οδηγίες.

Ο όσιος Στυλιανός, παρά την ερημική ζωή του, έτρεφε στοργή και συμπάθεια προς τα παιδιά, που τόσο αγαπούσε και ο Κύριος. Αν, έλεγε, η ταπεινοφροσύνη αποτελεί θεμέλιο των αρετών, η παιδική ηλικία από τη φύση της είναι περισσότερο ενάρετη, απ’ ότι οι μεγαλύτεροι των φιλοσόφων. Πολλές φορές οι γονείς έφεραν προς αυτόν τα παιδιά τους, και τότε η αγαλλίαση του οσίου ήταν πολύ μεγάλη. Ο Θεός βραβεύοντας το Ιερό αυτό αίσθημα του, προίκισε τον όσιο με το χάρισμα να θεραπεύει τα άρρωστα παιδιά και να καθιστά εύτεκνους άτεκνες γυναίκες.

Ο Όσιος Στυλιανός κοιμήθηκε πλήρης ήμερων αλλά και αρετών.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά τον π. Αναστάσιο και τις οικογένειες των κτητόρων και δωρητών του Ιερού εξωκκλησίου Κώστογλου και Κουλλιά, που φροντίζουν για τον ευπρεπισμό και τη συντήρηση του πολύ όμορφου αυτού δισυπόστατου εξωκκλησίου (το δεύτερο κλίτος είναι αφιερωμένο στην Αγία Μαρία Μαγδαληνή).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.