ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Κυριακή εορτή Αγ. Αποστόλου Λουκά, ο Σεβασμιώτατος στην Παναγία στο Λαγούδι

1
1678

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Κυριακή εορτή του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά και ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε της Θείας λειτουργίας στον ΙΝ της Παναγίας στο Λαγούδι, με συλλειτουργούς τον εφημέριο του ΙΝ π. Κυριάκο και τον π. Ευτύχιο από την Ευαγγελίστρια.

Παρόντες στην Θ. Λειτουργία ήταν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Ασφενδιού Μ. Γιωργαλλής και αρκετοί προσκυνητές από Κω και άλλες περιοχές του νησιού.

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ήρθε να χαιρετήσει τον Σεβασμιώτατο και ιερέας από την Πελοπόννησο ο οποίος έχει συγγενείς στην Κω και συλλειτούργησε το πρωί με τον π. Ιωάννη στο Ζηπάρι.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του στάθηκε ιδιαίτερα στο Αποστολικό ανάγνωσμα και τις προτροπές του Απ. Παύλου προς Κολασσαείς «᾿Εν σοφίᾳ περιπατεῖτε πρὸς τοὺς ἔξω, τὸν καιρὸν ἐξαγοραζόμενοι. ὁ λόγος ὑμῶν πάντοτε ἐν χάριτι, ἅλατι ἠρτυμένος, εἰδέναι πῶς δεῖ ὑμᾶς ἑνὶ ἑκάστῳ ἀποκρίνεσθαι» (συμπεριφέρεσθε πρὸς τοὺς ἔξω μὲ σοφία, ἐπωφελούμενοι τοῦ χρόνου ποὺ ἔχετε. Ὁ λόγος σας νὰ εἶναι πάντοτε μὲ χάριν, ἀρτυμένος μὲ ἁλάτι, καὶ νὰ ξέρετε πῶς πρέπει νὰ ἀπαντᾶτε εἰς τὸν καθένα).

Ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας και η εθνικότητα του ήταν Ελληνική. Ήταν γιατρός στο επάγγελμα, όμως γνώριζε πολύ καλά τη ζωγραφική τέχνη. Μάλιστα σε αυτόν αποδίδονται οι πρώτες εικόνες της Θεοτόκου με τον Ιησού Χριστό βρέφος στην αγκαλιά της (μία υπάρχει μέχρι σήμερα στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου), καθώς και αυτές των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Στη χριστιανική πίστη κατηχήθηκε από τον Απόστολο Παύλο, τον οποίο συνάντησε στη Θήβα και έκτοτε αφοσιώθηκε στο κήρυγμα του Ευαγγελίου. Περιόδευσε στη Δαλματία, Ιταλία, Γαλλία, Αχαΐα, Βοιωτία κ.α. Συνέγραψε το τρίτο κατά σειρά Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης, καθώς και τις πράξεις των Αποστόλων.

Λέγεται ότι υπέστει μαρτυρικό θάνατο (κατ’ άλλους ειρηνικά σε ηλικία 80 ετών), και το 357 μ.Χ., το λείψανο του μετακομίσθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στο ναό των Αγίων Αποστόλων.

Σημείωση: Όπως ιστορεί ο Nικόλαος Mαλαξός, σύμφωνα με ένα βασιλικό χρυσόβουλλο της Mονής του Mεγάλου Σπηλαίου, ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής έγραψε το Ευαγγέλιο του δεκαπέντε χρόνια μετά την Aνάληψη του Κυρίου. Ο Ιππόλυτος ο Θηβαίος όμως τοποθετεί την συγγραφή του Ευαγγελίου στην Aλεξάνδρεια.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πηγα και ειδα μεσα τον Ναο οντως ειναι κουφια ολα.Θελει ολοι μαζι να γινουμε ενα και να βοηθησουμε με οποιον τροπο μπορει ο καθενας.Καλη δυναμη στον παπα και ολο το κοσμο που ειναι εκει βοηθουν

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ