ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Η εορτή των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης στο Πυλί | κ. Ναθαναήλ για μαγεία και μαγγανείες: Δεν έχουν καμία ισχύ σε όσους είναι κοντά στην εκκλησία

1
2753

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Ο εσπερινός της εορτής των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης εψάλη απόψε στο φερώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο στην περιοχή Βάγια Πυλίου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

 

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν οι Ιερείς της περιοχής π. Ηρακλή, π. Κωνσταντίνο και π. Ιωάννης από την ενορία Εισοδίων της Θεοτόκου Αμανιού όπου και υπάγεται ο ναός.

Τους ύμνους απέδωσαν οι Ιεροψάλτες Αμανιού Βασίλειος Γιακουμής και Αναστάσιος Γιακουμής.

Το Ιερό Παρεκκλήσιο ανήγειρε η κ. Κατερίνα Καμπούρογλου έπειτα από μια συγκλονιστική περιπέτεια ζωής, για να ευχαριστήσει τον Άγιο Κυπριανό και την Αγία Ιουστίνη που την έσωσαν.

Μεγάλος αριθμός πιστών και εφέτος συμμετείχε με κατάνυξη και ευλάβεια, ενώ παρών ήταν και ο συντοπίτης μας πρώην  βουλευτής και ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής Νίκος Ζωίδης.

Μετά το πέρας του Εσπερινού προσφέρθηκαν λουκουμάδες και γλυκίσματα σε όλους τους προσκυνητές.

Ο Άγιος Κυπριανός, τιμάται από την Εκκλησία στις 2 Οκτωβρίου έκαστου έτους, μαζί με την Αγία Ιουστίνη. Ωστόσο, για πολλούς ο Άγιος Κυπριανός, αλλά και η Αγία Ιουστίνη θεωρούνται κάτι περισσότερο από Άγιοι- προστάτες, γιατί άραγε;

Σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση ο Άγιος Κυπριανός είναι ο Άγιος στον οποίο προσεύχονται οι πιστοί που θεωρούν ότι έχουν «χτυπηθεί» από τη μαγεία.

Ποια όμως είναι η ιστορία πίσω από τον Άγιο Κυπριανό και γιατί αυτός ειδικά θεωρείται ως ο κατεξοχήν Άγιος κατά της μαγείας;

Ο Άγιος Κυπριανός ο οποίος έζησε τον 3ο αιώνα δεν ήταν καν Χριστιανός. Αντίθετα, ήταν ένας από τους πιο ονομαστούς μάγους της εποχής του. Εξαιτίας της πολύ καλής οικονομικής κατάστασης της οικογένειας του, είχε ταξιδέψει σε αρκετές χώρες και είχε διδαχθεί αποκρυφιστικές πρακτικές.

Σε κάποιες από τις βιογραφίες του καταγράφεται ότι ήταν τόσο ισχυρός μάγος που επικοινωνούσε απευθείας με τον ίδιο τον Σατανά!

Κομβικό γεγονός στην ζωή του ήταν η προσπάθεια του να «μαγέψει» μια νεαρή γυναίκα, την Ιούστα, για λογαριασμό ενός ευγενή. Εκείνος ήθελε να την παντρευτεί αλλά εκείνη είχε αφιερωθεί στο Θεό, έτσι ο ευγενής πήγε στον πιο φημισμένο μάγο για να της κάνει μάγια.

Οι βιογράφοι του Αγίου Κυπριανού υποστηρίζουν πως ήταν τέτοια η δύναμη της πίστης της Ιούστας που ακόμη και τα πιο ισχυρά μάγια του δεν έπιαναν πάνω της. Λέγεται δε, πως ο ίδιος ο Σατανάς αποκάλυψε στον Κυπριανό πως δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, ο Κυπριανός, όχι μόνο σταμάτησε να ασκεί τη μαγεία, αλλά βαπτίστηκε Χριστιανός. Έφτασε να γίνει μέχρι και Επίσκοπος.

Ο ίδιος χειροτόνησε την Ιούστα, διακόνισσα και της έδωσε το όνομα Ιουστίνη.

Ο Κυπριανός και η Ιουστίνη αφιέρωσαν τη ζωή τους στην διάδοση του Χριστιανισμού, μέχρι τη στιγμή που συνελήφθησαν από τους ειδωλολάτρες.

Το τέλος τους ήταν μαρτυρικό. Με εντολή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, αποκεφαλίστηκαν.

Με το πέρασμα των χρόνων οι πιστοί εξαιτίας της παλαιάς ενασχόλησης του Κυπριανού με την μαγεία τον συνδύασαν με τους εξορκισμούς. Μάλιστα υπάρχει μια ευχή κατά της μαγείας η οποία αποδίδεται στον Άγιο Κυπριανό.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος η μαγεία και τα τεχνάσματα του σατανά δεν έχουν καμία ισχύ σε ανθρώπους που είναι κοντά στην εκκλησία, εξομολογούνται και κοινωνούν τακτικά με την ευλογία του πνευματικού τους. Επίσης, προστασία κατά των κακών πνευμάτων είναι ο σταυρός. Γι’ αυτό και οι πρόγονοί μας είχαν την καλή συνήθεια πριν φάνε ή πιουν οτιδήποτε να κάνουν τον σταυρό τους και να το σταυρώνουν πρώτα λέγοντας την γνωστή φράση «Ιησούς Χριστός νικά και όλα τα κακά σκορπά».

Το πρωί εψάλη Όρθρος και τελέστηκε Θεία λειτουργία με την συμμετοχή του π. Γεωργίου από την ενορία Καλαμιώτισσας Καλύμνου.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. «Ο Κυπριανός και η Ιουστίνη αφιέρωσαν τη ζωή τους στην διάδοση του Χριστιανισμού, μέχρι τη στιγμή που συνελήφθησαν από τους ειδωλολάτρες.»

    Ποιοι ηταν αραγε οι ειδωλολατρες ?????????????

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ