ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Σε ένα υπέροχο τοπίο στην Αντιμάχεια η εορτή του Αγίου Νικήτα | κ. Ναθαναήλ: Οι τόποι μας είναι η ζωή μας, να το μαθαίνετε και στα παιδιά σας

0
1585

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Με την προσέλευση πολλών προσκυνητών απ’ όλο το νησί τελέστηκε η εορτή του Αγίου Νικήτα σε μια πανέμορφη περιοχή στην Αντιμάχεια (ο δρόμος είναι αμέσως μετά το αεροδρόμιο δεξιά σε χωματόδρομο καλά συντηρημένο που οδηγεί σε μια κοιλάδα με δέντρα και νερό πηγής).

Στην Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο π. Αντώνιος Κασιώτης χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ  ο οποίος αναφέρθηκε στο κήρυγμά του στον θαυμαστό βίο του μεγαλομάρτυρα Αγίου Νικήτα *.

Τους ύμνους απέδωσαν οι ιεροψάλτες Αντιμάχειας υπό τους Μανώλη Σχουλλή και Γιώργο Μιαούδη.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίηση του που χρόνο με τον χρόνο βλέπει τον χώρο αυτό περιποιημένο και ομορφότερο, ευχαριστώντας θερμά τον π. Αντώνιο και τους συνεργάτες του για το έργο τους. «Θα χαίρεται και η ψυχή του αείμνηστου Τάκη Γιαλίζη που μας έδωσε το κτήμα αυτό. Θα είναι ευχαριστημένη και η Μαριάνθη η σύζυγός του η οποία κάθε φορά ρωτάει στο τηλέφωνο για τον Άγιο Νικήτα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος και αναφέρθηκε στα παλιά χρόνια όταν η περιοχή αυτή ήταν γεμάτη από κήπους και μποστάνια.

Παρόντες στη Θεία Λειτουργία ήταν μεταξύ άλλων: Οι Πρόεδροι Αντιμάχειας και Ασφενδιού Ν. Φραζής και Μ. Γιωργαλλής, ο πρ. Δήμαρχος Ντ. Παπανικολάου, ο Δημοτικός σύμβουλος Γ. Καλλούδης, και πλήθος προσκυνητών.

Αμέσως μετά προσφέρθηκε η καθιερωμένη βραστή γίδα με πιτταρίδια σε όλους τους προσκυνητές από την ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αντιμάχειας και τους πολύ δραστήριους εθελοντές της.

 

Βιογραφία
Ο Άγιος Νικήτας κατάγοταν από το έθνος των Γότθων, που είχαν εγκατασταθεί πέραν του Ίστρου ποταμού (Ίστρος, κατά τον Γεωγράφο Mελέτιο, καλείται ο ποταμός Δούναβις από το σημείο που ενώνεται με τον ποταμό Σαύο μέχρι την Μαύρη Θάλασσα ή κατ’ άλλους από την Aξιούπολη και κάτω, μέχρι τις εκβολές του.), στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Από παιδί ο Νικήτας διδάχθηκε την αγία πίστη από το Γότθο επίσκοπο Θεόφιλο, ο οποίος συχνά υπενθύμιζε στο Νικήτα τα λόγια του Απ. Παύλου: «ένε ἐν οἲς ἔμαθες… ἀπὸ βρέφους τὰ ἱερὰ γράμματα οἶδᾳς, τὰ δυνάμενα σὲ σοφίσαι εἰς σωτηρίαν διὰ πίστεως τῆς ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ» (Β’πρόςΤιμόθεον, γ’ 14-15). Δηλαδή, μένε ακλόνητος σ’ εκείνα που έμαθες. Από μικρό παιδί γνωρίζεις τις Άγιες Γραφές, που μπορούν να σου μεταδώσουν την αληθινή σοφία, που οδηγεί στη σωτηρία δια μέσου της πίστεως στον Ιησού Χριστό. Και έτσι έγινε.

Όταν ο ηγεμόνας Αθανάριχος συνέλαβε το Νικήτα και τον απείλησε για να αρνηθεί το Χριστό, αυτός έμεινε αμετακίνητος σ’ αυτά που έμαθε από παιδί. Ομολόγησε με θάρρος το Χριστό μπροστά στον ηγεμόνα, ο όποιος όταν τον άκουσε εξαγριώθηκε πολύ. Διέταξε αμέσως και του έσπασαν τα κόκαλα με τον πιο φρικτό τρόπο. Άλλα το μίσος των Βαρβάρων ήταν τόσο, ώστε μετά τον έριξαν στη φωτιά, όπου βρήκε το θάνατο. Η φωτιά, όμως, με τη θεία θέληση σεβάστηκε το λείψανο του. Το πήρε κάποιος ευσεβής χριστιανός και το διαφύλαξε σε θήκη.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.