ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Η εορτή των Αγίων Αναργύρων στο Τιγκάκι | κ. Ναθαναήλ: Να παρακαλέσουμε τους Αγίους να θεραπεύσουν πρώτα τις ψυχές μας

0
1590

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ εψάλη ο πανηγυρικός εσπερινών των Αγίων Αναργύρων στο ιερό εξωκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων στο Τιγκάκι.

Ο ναός αυτός θεμελιώθηκε στις 1-6-1975 από τους ευσεβείς κτήτορες Αντώνιο και Μαρίνα Πασσανικολάκη από τον Ασώματο Ασφενδιού, ως ένδειξη ευχαριστίας προς τους Αγίους Αναργύρους για σωτήρια επέμβασή και προστασία τους.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο π. Σακελλάρης από τον Ασώματο (όπου υπάγεται το εξωκκλήσι) και ο π. Ιωάννης από τη Ζιά.

Παρών ήταν ο Πρόεδρος Ασφενδιού Μ. Γιωργαλλής (για τον οποίο ο Σεβασμιώτατος είπε με νόημα ότι παρευρίσκεται πάντα είτε είναι στη θέση που είναι, είτε δεν είναι) και πολλοί προσκυνητές.

Ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στον βίο των Αγίων Αναργύρων που θανατώθηκαν από το φθόνο του δασκάλου τους τόνισε με νόημα ότι θα πρέπει να παρακαλέσουμε τους Αγίους να θεραπεύσουν όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχή μας από τις κακίες που όλοι λίγο πολύ έχουμε.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Γ. Πασσανικολάκη και την οικογένεια των κτητόρων για τη ζεστή φιλοξενία τους  (προσφέρθηκαν παραδοσιακά κεράσματα σε όλους τους προσκυνητές) και τον ευπρεπισμό όλων των χώρων του ναού, δίνοντας τις ευχές και την ευλογία του.

Βιογραφία
Τα αδέρφια Κοσμάς και Δαμιανός, οι οποίοι έζησαν την εποχή που αυτοκράτορας των Ρωμαίων ήταν ο Καρίνος, ήταν γιατροί στο επάγγελμα και παρείχαν ιάσεις σε όλους όσους είχαν ανάγκη, και για αντάλλαγμα δεν έπαιρναν χρήματα, αλλά το μόνο πού ζητούσαν ήταν να πιστεύσουν στον Χριστό.

Κάποιοι όμως καλοθελητές διέβαλαν τους αγίους στον αυτοκράτορα και του είπαν ότι οι θεραπείες και τα θαύματα που επιτελούσαν τα έκαναν με μαγικές τέχνες. Τότε οι Άγιοι Ανάργυροι επειδή δεν ήθελαν να πάνε άλλους αντί αυτών στον αυτοκράτορα, προσήλθαν μόνοι τους ενώπιον του και ο Καρίνος προσπάθησε να τους μεταπείσει να αρνηθούν τον Χριστό. Εκείνοι όμως όχι μόνο δεν αρνήθηκαν την πίστη τους, αλλά κατάφεραν να μεταπείσουν και να αλλάξουν και τον ίδιο τον αυτοκράτορα, αφού και ο ίδιος δέχτηκε τις θεραπευτικές τους ιάσεις. Συγκεκριμένα, όταν ο Καρίνος ανέκρινε τους Αγίους, μετατοπίστηκε η θέση του προσώπου του και στράφηκε προς την ράχη του. Αμέσως τότε οι Άγιοι την θεράπευσαν με την προσευχή τους στον Χριστό. Εξαιτίας αυτού του θαύματος, πίστευσαν στον Χριστό όσοι βρίσκονταν εκείνη την στιγμή μπροστά σ’ αυτό πού συνέβη και ο ίδιος ο Αυτοκράτορας τους έστειλε πίσω στους συγγενείς τους με μεγάλες τιμές.

Αργότερα όμως, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, οι Άγιοι φθονήθηκαν από τον ίδιο τον δάσκαλο που τούς είχε μάθει την ιατρική επιστήμη, γιατί είχαν αποκτήσει μεγάλη δόξα και φήμη. Γι’ αυτό τον λόγο τους ανέβασε σε κάποιο όρος για να μαζέψουν δήθεν κάποια βότανα και εκεί τους επιτέθηκε με πέτρες και τους θανάτωσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.