Με φιλική οικογένεια καθολικών του νησιού μας παρακολουθούσαμε αυτή την περίοδο τις ακολουθίες «του δρόμου του μαρτυρίου-via dolorosa, συζητούσαμε το δυτικό τελετουργικό τους, ακούγαμε το Sabat Matter-Πάσχουσα Μητέρα και ακούγαμε τους ύμνους του Πάσχα -funzione di di risurrezione από το στόμα Ευρωπαίων, Αλβανών, Φιλιπινέζων καθολικών συμπολιτών μας, με την παρουσία ιερωμένου από την Ρόδο. Ο δρόμος μας ξανά έφερε στην αυλή του ναού του Τιμίου Σταυρού-Capella Santa Croce του νησιού μας, (ένας από τους 3 ναούς που κατασκευάστηκαν την Ιταλική περίοδο). «Κάναμε άλλο ένα σιωπηλό Πάσχα» μας λέει η φύλακας και καθαρίστρια του παρεκκλησίου που είναι και νεκροταφείο, στο οποίο είδαμε τον τάφο της κόρης του σπουδαίου πατριώτη αρχαιοδίφη Ζαράφτη. Η εκκλησία έχει πάθει ζημιές από τον σεισμό του 2017 και από τότε όπως η μητρόπολη του Αγίου Νικολάου των ορθοδόξων κατοίκων και τα τζαμιά των μουσουλμάνων είναι κλειστή.
Τριτο σιωπηλό Πάσχα Καθολικών της Κω! Ανάγκη επισκευής του σεισμόπληκτου παρεκκλησίου Capella Santa Croce
Ζούμε σε ένα μικρό νησί στο οποίο συνυπάρχουν εδώ και αιώνες οι 3 βασικές μονοθεϊστικές θρησκείες: χριστιανισμός, ιουδαϊσμός, μουσουλμανισμός! Η υποβλητική οδός Αναπαύσεως με τα κυπαρίσσια ένθεν και ένθεν την απουσία κίνησης και οχημάτων σου δημιουργεί αίσθημα σκεπτικισμού και θρησκευτικής ενόρασης μόλις αντικρίσεις την επιβλητική ψηλόλιγνη αψίδα της εισόδου από γρανίτη που σε δεύτερο άμεσο πλάνο η ομοιόσχημη αψίδα τονισμού της εισόδου στον κυκλικό ναό του Σταυρού. Ο ναός είναι στην κατάσταση που τον άφησε ο σεισμός της 21-7-2017! «Το πρόβλημα μας είναι ότι δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει η επισκευή» μας λέει η νεωκόρος»! Προσπαθήσαμε να μάθουμε αν έχει ενταχθεί σε κάποιο από τα προγράμματα περιφέρειας και κυβέρνησης που θα χρηματοδοτήσουν τους ναούς των ορθοδόξων και των μουσουλμάνων, αλλά φαίνεται ότι ο Santa Croce …ξεχάστηκε! Όμως είναι και αυτός ζωντανό όργανο και ζωντανό μνημείο της ιστορίας μας! Έχει κτιστεί από Κώους εργάτες με την καθοδήγηση του σπουδαίου αρχιτέκτονα R. Petracco (έργα του το σχέδιο πόλεως Κω, η δημοτική αγορά, Ακταίο-Jelsomino κλπ) μετασεισμικά 1937 και αντανακλά μια περίοδο του νησιού μας με σπουδαία αρχιτεκτονικά δημιουργήματα που ακόμη και σήμερα δίνουν την βασική αντιληπτική του εικόνα. Με αφορμή την περίοδο του σιωπηλού Πάσχα 2020 αξίζει η κοινωνία μας να δει το κενό της αποκατάστασης του μοναδικού θρησκευτικού ενδιαιτήματος των Κώων πολιτών που ακολουθούν το Καθολικό η το Προτεσταντικό χριστιανικό τυπικό.
Νίκος Μυλωνάς
Εσυ νικολακι οταν ησουν προεδρος δημοτικου συμβουλιου με τον πρωην τι εκανες; τωρα με ξενα κολυβα θελεις να κανεις μνημοσυνα;
Τρία χρόνια πληθωρικών υποσχέσεων για σύντομη αποπεράτωση του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Παρασκευής από τον Περιφερειάρχη που η Κώοι ΨΉΦΙΣΑΝ με 65%. Παραμονές των εκλογών έταζε στους Μουσουλμάνους την πλήρη αποκατάσταση των τζαμιών με προγραμματική σύμβαση με τον νέο δήμαρχο, τον Τριώφλορο που θα εκλεγόταν… Δεν χρειάστηκε να υποσχεθεί και στους Καθολικούς, είναι πολύ λίγοι…
στο 13033 τι κωδικό βάλετε ?
5.ΚΗΔΕΙΑ
Εάν ήταν να πάρετε πλακέτες και παράσημα θα τρέχατε όλοι αλλά επειδή δεν έχει μάσα και προβολή απλά λόγια να είχαμε να λέμε. Έλεος