ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Κυριακή Τελώνου & Φαρισαίου ο Σεβασμιώτατος στον ΙΝ Αγ. Παύλου Λινοποτίου – Αρχή Τριωδίου – Ταπείνωση και προσευχή

3
1676

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου, Αρχή Τριωδίου σήμερα και ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον ΙΝ Αγ. Παύλου στο Λινοπότη, όπου και κήρυξε το Θείο λόγο.

Η αντίθεση στην εικόνα της παραβολής του Ευαγγελίου είναι ισχυρότατη. «Άνθρωποι δύο ανέβησαν εις το ιερόν προσεύξασθαι, ο εις Φαρισαίος και ο έτερος Τελώνης». Στην πρώτη σκηνή της παραβολής περιγράφεται η στάση της προσευχής και το περιεχόμενο της προσευχής του Φαρισαίου.

Ο Φαρισαίος στην προσευχή του προβαίνει σε μία συγκλονιστική σύγκριση του εαυτού του με τους άλλους. Ευχαριστεί τον Θεό, γιατί δεν είναι όπως οι υπόλοιποι άνθρωποι, που είναι άρπαγες, άδικοι, μοιχοί, ή, σαν τον Τελώνη. Ο Φαρισαίος δηλαδή σύρει τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ του εαυτού του, που τον θεωρεί δικαιωματικά εντός του Ναού, ενώ οι άλλοι είναι εκτός γιατί είναι αμαρτωλοί.

Η εικόνα του Τελώνη και η προσευχή του δημιουργούν άλλο κλίμα και προκαλούν άλλα συναισθήματα. Καθόταν μακριά με τα μάτια χαμηλά, χτυπούσε το στήθος του και ζητούσε το έλεος του Θεού. Η προσευχή του ήταν προσευχή μετάνοιας. Ο Τελώνης δεν έχει να επιδείξει έργα αρετής για να ζητήσει δικαίωση, αλλά εμφανίζει, καταθέτει, ομολογεί την αμαρτωλότητά του ενώπιον του Θεού και ζητεί έλεος. Δε διαμαρτύρεται για την απόρριψή του από τους λοιπούς. Τον ενδιαφέρει η δικαιοκρισία του Θεού . Ο Όσιος Νείλος μας συμβουλεύει, στην προσευχή μας να ζητάμε τον καθαρισμό από τα πάθη μας, την απαλλαγή από την άγνοια και τη λήθη, την απαλλαγή από κάθε πειρασμό και εγκατάλειψη Θεού. Να ζητάμε μόνο τη δικαιοσύνη και τη Βασιλεία, δηλαδή την αρετή και την πνευματική γνώση, και όλα τα υπόλοιπα θα προστεθούν σ’ εμάς.

Η ίδια η Εκκλησία, τώρα που ανοίγει το Τριώδιο, μας προτρέπει:«Μη προσευξώμεθα φαρισαϊκώς»,δηλαδή με υπερηφάνεια για τα έργα μας, αλλά να ζητάμε τη χάρη της σωτηρίας από τον Θεό αναγνωρίζοντας και ομολογώντας την αναξιότητά μας. Να προσευχόμαστε με φόβο, με πόνο, προσεκτικά, στοχαστικά, άγρυπνα, με χαρά, μας συμβουλεύει ο Ευάγριος. Ρίζα όλων των κακιών είναι η υπερηφάνεια. Σ’ αυτήν υπάρχει θάνατος και σκοτάδι. Η αγία ταπείνωση, με ανερμήνευτο τρόπο, μας ανάγει υπεράνω παντός κτιστού και διατηρεί στη ζωή μας τη Χάρη του Θεού.
Ας έχουμε, λοιπόν, στη σκέψη μας μια σοφή προειδοποίηση που λέγει: «ο διάβολος δεν τρώει, δεν πίνει, και αυτός ο τυπικά πιο μεγάλος ασκητής δεν είναι γι’ αυτό λιγότερο διάβολος…». Η ταπείνωση είναι το μόνο όπλο που νικά τον διάβολο, ο απαραίτητος όρος της σωτηρίας, η μυστική θεία δύναμη, που «συγκλείει εν εαυτή πάντας».
Όπου βλαστάνει η ταπείνωση, εκεί βρύει η δόξα του Θεού (άγιος Ισαάκ ο Σύρος), εκεί ο οφθαλμός του φυτού της ψυχής ανθίζει σε άνθος αμάραντο. Ο Θεός να μας ευλογεί ώστε να περιφρουρούμε κάθε σκέψη μας με την ταπείνωση και έτσι να κατέχουμε τη γνώση της αιώνιας Αλήθειας

Τριώδιο

Η περίοδος του Τριωδίου, είναι μία Εκκλησιαστική περίοδος δέκα εβδομάδων, που ξεκινά από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και φτάνει μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Μέσα στην περίοδο αυτή περιλαμβάνεται και η Μεγάλη Τεσσαρακοστή καθώς και η Μεγάλη Εβδομάδα.

Την πρώτη εβδομάδα γίνεται «κατάλυση στα πάντα», δηλαδή τρώγεται ελεύθερα κάθε φαγητό ακόμα και την Τετάρτη και Παρασκευή. Για το λόγο αυτό ονομάζεται «ελεύθερη» ή «απόλυτη».

Την δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου γίνεται «κατάλυση στα πάντα» όλες τις ημέρες, εκτός της Τετάρτης και Παρασκευής.

Την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας, στην Ελλάδα υπάρχει το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, κατά την οποία καταναλώνονται κρεατικά, δεδομένου ότι μετά από τρεις ημέρες αρχίζει ουσιαστικά η νηστεία.

Η τρίτη εβδομάδα του Τριωδίου, είναι αυτή της Τυροφάγου ή Τυρινής, οπότε όλες τις ημέρες γίνεται κατάλυση σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, του αυγού, των ψαριών και φυσικά του ελαιολάδου, απαγορεύεται όμως η κρεοφαγία.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΑΞΙΟΣ ΠΑΝΑΞΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗΤΟΣ Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΚΚ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

    Καποτε ο αγιος παυλος ηταν ο μητροπολιτικος ναος του νησιου τωρα εγινε η μικροτερη ενορια με σειρα (ζηπαρι ασωματος ευαγγελιστρια λαγουδι αμανιου )

    • ΑΞΙΟΣ ΠΑΝΑΞΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗΤΟΣ Ο κκ ΝΑΘΑΝΑΗΛ ΚΑΙ Ο ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ π. ΚΩΝ/ΝΟΣ

      ΕΝΩ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΙΑΝΟΙ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΕΣ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ……Α ΡΕ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΜΕ ΤΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ, ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ
      ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ