ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με μεγαλοπρέπεια και επισημότητα η εορτή του Αγίου Αθανασίου στο Πλατάνι | κ. Ναθαναήλ: Να μην ξεχνάτε να προσεύχεστε και να λέτε στα παιδιά σας για την αλήθεια της πίστης μας

0
1503

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια και επισημότητα πραγματοποιήθηκε απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός στον πανηγυρίζοντα ΙΝ του Αγ. Αθανασίου στο Πλατάνι.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου-Νισύρου κ. Ναθαναήλ, πλαισιωμένος από πλήθος Ιερέων του νησιού, με τον χορό ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτη-καθηγητή Γ. Σακέλλη.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων (λόγω και της σύσκεψης για την Ιπποκρατική Κω που ξεκινούσε σχεδόν την ίδια ώρα): ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Κ. Ζαχαρός, ο Τοπικός σύμβουλος Σ. Παρβέρης, εκπρόσωποι της 80 ΑΔΤΕ και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και μεγάλος αριθμός προσκυνητών.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου προς τους νέους μεταφέροντας τις ευχές και την ευλογία του από το Φανάρι και αναφέρθηκε στον βίο των Πατριαρχών Αλεξανδρείας Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου, καθώς και στον σκοπό του ανθρώπου που είναι η Αγιότητα.

«Να μην ξεχνάτε να προσεύχεστε και να λέτε στα παιδιά σας για την αλήθεια της πίστης μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Ακολούθησε η παράθεση πλούσιας τράπεζας από την δραστήρια ενοριακή αδελφότητα και επιτροπή του Αγίου Αθανασίου υπό τον πολύ δραστήριο π. Αναστάσιο Γιώτη.

Επίσης, η ενοριακή αδελφότητα μοίρασε σε όλους τους προσκυνητές πολύ όμορφα μπρελόκ που στην μία όψη εικονίζουν τον Άγιο Αθανάσιο και στην άλλη όψη τον Αρχάγγελο.

Βιογραφία
Ο Μέγας Αθανάσιος γεννήθηκε το 295 μ.Χ. από φτωχούς αλλά ενάρετους γονείς, γεγονός που του στέρησε τη δυνατότητα για ανώτερες σπουδές. Όμως ο πανάγαθος Θεός τον προίκισε με πλούσια πνευματικά προσόντα. Λαμβάνει τη στοιχειώδη εκπαίδευση και στη συνέχεια μελετά μόνος του για να φθάσει σε υψηλότατα επίπεδα γνώσης και σοφίας.

Από πολύ νέος έδειξε την κλίση του προς την Εκκλησία. 25 ετών χειροτονείται διάκονος από τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Αλέξανδρο, τον οποίο ακολουθεί στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ., στη Νίκαια της Βιθυνίας. Αναδεικνύεται πρωτεργάτης στην καταδίκη της αιρετικής διδασκαλίας του Αρείου.

Το 328 μ.Χ. και σε ηλικία 33 ετών εκλέγεται πανηγυρικά πατριάρχης Αλεξανδρείας. Από τη θέση αυτή αντιμετωπίζει ένα φοβερό πόλεμο εκ μέρους των αιρετικών οπαδών του Αρείου. Όμως ο άγιος, χάρη στην μεγάλη πνευματικότητά του και τη ζέουσα πίστη στο Θεό, κατορθώνει να βγει νικητής απ’ όλες αυτές τις δοκιμασίες ακόμη και από τις πέντε εξορίες που του επιβλήθηκαν, καθώς ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Β΄ ήταν οπαδός του Αρειανισμού. Εκοιμήθη εν ειρήνη το 373 μ.Χ.

Ο Άγιος Κύριλλος έζησε επί βασιλείας Θεοδοσίου του Μικρού και γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 370 μ.Χ. από εύπορους γονείς της ελληνικής κοινωνίας της πόλεως. Ανεψιός του αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας Θεοφίλου ο Κύριλλος, έλαβε μεγάλη θεολογική μόρφωση, ώστε έγινε κατόπιν διάδοχος του θείου του, στον αρχιεπισκοπικό θρόνο Αλεξανδρείας.

Όταν έγινε η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος το 431 μ.Χ. στην Έφεσο, ο Κύριλλος υπήρξε πρόεδρος αυτής και συνετέλεσε να γκρεμιστούν οι κακοδοξίες του δυσεβούς Νεστορίου, για το πρόσωπο της υπεραγιάς Δεσποίνης ημών Θεοτόκου.

Με πολλά πνευματικά κατορθώματα στο ενεργητικό του, ο Κύριλλος παρέδωσε ειρηνικά το πνεύμα του στον Κύριο την 27η Ιουνίου του 444 μ.Χ., αφού πατριάρχευσε για 32 περίπου χρόνια. Δικαίως ο Άγιος Αναστάσιος ο Σιναΐτης τον προσονόμασε «σφραγίδα των Πατέρων».

Η Εκκλησία θέλησε να αδελφώσει την μνήμη των δύο Μεγάλων Πατέρων αυτής και Αρχιεπισκόπων Αλεξανδρείας, του Μεγάλου Αθανασίου, πρωταγωνιστή κατά του Αρειανισμού, και του Αγίου Κυρίλλου, πρωταγωνιστή κατά του Νεστοριανισμού και όρισε το συνεορτασμό τους στις 18 Ιανουαρίου.

Η Σύναξη των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου ετελείτο στη Μεγάλη Εκκλησία.

Να σημειώσουμε τέλος, ότι ο Άγιος Κύριλλος, εορτάζεται και στις 9 Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.