ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Ξεχωριστός ο εορτασμός του Αγίου Ακινδύνου στην Αντιμάχεια | κ. Ναθαναήλ: Ποιοι Άγιοι εορτάζουν σήμερα

1
1624

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Ξεχωριστός και ιδιαίτερος, κάθε χρόνο, ο εορτασμός των Αγίων Ακινδύνου, Αφθονίου, Πηγασίου, Ελπιδηφόρου και Ανεμπόδιστου από την ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αντιμάχειας.

Το εξωκλήσι του Αγίου Ακινδύνου και των συν αυτώ Αγίων, βρίσκεται αμέσως μετά το γήπεδο της Αντιμάχειας (στην ευθεία του Αεροδρομίου) πάνω σε λόφο με εντυπωσιακή θέα.

Ο Εσπερινός εψάλη χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ ο οποίος και μίλησε για τους πέντε Πέρσες Αγίους, την θερμή πίστη και το μαρτυριό τους.

Ήταν όλοι αξιωματούχοι του Πέρση βασιλιά Σαπώρ του Β’. Το 330 μ.Χ., επειδή, ομολόγησαν ότι, είναι χριστιανοί, συνελήφθησαν και μαστιγώθηκαν σκληρά. Έπειτα, τους έριξαν στις φλόγες μιας μεγάλης φωτιάς. Αλλά οι θερμές δεήσεις τους προς το Θεό προκάλεσαν φοβερή θύελλα με βροχή, που έσβησε τη φωτιά. Αυτό προκάλεσε φόβο στους Πέρσες , και τον ίδιο το Σαπώρ, με αποτέλεσμα να αναβάλει, το θάνατο των γενναίων χριστιανών. Αλλά μετά μερικές μέρες, τους έφερε και πάλι στο κριτήριο. Αφού είδε ότι δεν μπορούσε να αλλάξει το χριστιανικό τους φρόνημα, αποκεφάλισε πρώτο τον Αφθόνιο. Έπειτα, απευθυνόμενος στον Ελπιδηφόρο, του είπε να φανεί λογικός, σαν εγγράμματος που ήταν και μπορούσε να διακρίνει το ψέμα από την αλήθεια. Ο Ελπιδοφόρος του αποκρίθηκε ότι γι’ αυτό ακριβώς πιστεύει στο Χριστό, διότι Αυτός είναι «η οδός και η αλήθεια και η ζωή» (Ευαγγέλιο Ιωάννου, ιδ’ 6). Δηλαδή ο σωστός δρόμος, που οδηγεί στην απόλυτη αλήθεια και στην πραγματική και πηγαία ζωή, που αξίζει κανείς να πεθάνει γι’ αυτή. Η απάντηση του Ελπιδοφόρου εξαγρίωσε τον Σαπώρ και αμέσως τον αποκεφάλισε. Οι θυσίες αυτές ενθάρρυναν ακόμα περισσότερο τους υπόλοιπους, και έμειναν ακλόνητοι στην πίστη τους. Τότε ο Σαπώρ διέταξε να τους ρίξουν μέσα σε αναμμένο καμίνι. Έτσι, μαρτυρικά και ένδοξα, παρέδωσαν όλοι τη μακάρια ψυχή τους στο ζωοδότη Χριστό.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους τους προσκυνητές για την παρουσία τους και ιδιαίτερα τον π. Αντώνιο και τους ενορίτες του για την ανακαίνιση του εξωκλησσίου και των βοηθητικών χώρων του.

Όπως κάθε χρόνο προσφέρθηκαν σε όλους τους προσκυνητές παραδοσιακοί λουκουμάδες και καβουρντιστό χοιρινό με πληγούρι (είχε και νηστίσιμο μενού, σουπιές με ρύζι).

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.