ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Η εορτή και το πατροπαράδοτο πανηγύρι της Παναγίας Τσουκαλαριάς στην Κω

0
4007

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Κατερίνα Χατζημανώλη Χαρίκλεια Χριστοφή

Το πατροπαράδοτο πανηγύρι της Παναγίας Τσουκαλαριάς πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια στο πανέμορφο εξωκλήσι της ενορίας Αγίου Αθανασίου και Αρχαγγέλου Γαβριήλ Πλατανίου.

Το πρωί τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ (στο χορό των ιεροψαλτών ήταν μεταξύ άλλων ο καθηγητής Γ. Σακέλλης, ο πρωτοψάλτης Γ. Πεταλάς και ο πρωτοψάλτης του ΙΝ Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Μάτι Αττικής).

Η Μητέρα Του Χριστού ως Ζωοδόχος Πηγή είναι ένα επίθετο της Θεοτόκου, τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος. Ξεκίνησε να χρησιμοποιείται με την αποκάλυψη μιας ιερής πηγής στο Βαλούκλι της Κωνσταντινούπολης από τη Θεοτόκο σε έναν στρατιώτη που ονομαζόταν Λέων Μάρκελς, ο οποίος αργότερα έγινε ο βυζαντινός αυτοκράτορας Λέων Α΄ (457-474).

Ο Λέων έκτισε την ιστορική εκκλησία Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλή στο σημείο εκείνο, στην οποία έγιναν πολυάριθμες θαυματουργές θεραπείες κατά τη διάρκεια των αιώνων, με τη μεσολάβηση της, καθιστώντας μία από τις σημαντικότερες τοποθεσίες προσκυνήματος στην Ελληνική Ορθοδοξία.

Ο Ναός αυτός έμεινε γνωστός στην ιστορία ως το αγίασμα του «Μπαλουκλί». «Μπαλούκ» στα τουρκικά σημαίνει ψάρι και η παράδοση μας λέει πως εκεί δίπλα στο αγίασμα, στις 23 Μαΐου 1453 ένας καλόγερος τηγάνιζε ψάρια, όταν κάποιος του έφερε την είδηση πως πήραν την Πόλη οι Τούρκοι. Ο καλόγερος απάντησε πως μόνο αν τα ψάρια που τηγάνιζε έφευγαν απ’ το τηγάνι και έπεφταν μέσα στο αγίασμα θα πίστευε ότι έγινε κάτι τέτοιο. Και πραγματικά τα ψάρια ζωντάνεψαν και έπεσαν μέσα στην πηγή του αγιάσματος. Μέχρι σήμερα δε, μέσα στην δεξαμενή της Ζωοδόχου Πηγής διατηρούνται επτά ψάρια και μάλιστα σαν να είναι μισοτηγανισμένα απ’ την μια πλευρά.
Πέρα όμως από θρύλους και παραδόσεις, η Παναγία μητέρα του Χριστού και μητέρα πάντων των χριστιανών, παραμένει για όλους μας η Πηγή της Ζωής, καθότι Εκείνη έφερε τη Ζωή, το Χριστό στον κόσμο, ελπίδα και προστασία μας, «καταφυγή τε σκέπη και αγαλλίαμα.

Στην συνέχεια ξεκίνησε το πατροπαράδοτο πανηγύρι το οποίο κράτησε  έως τη δύση του ηλίου.

Η προσέλευση των προσκυνητών (λόγω του ότι η ημέρα ήταν εργάσιμη) συνεχιζόταν καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων: η υποψήφια Δήμαρχος Ι. Ρούφα, ο υποψήφιος Δήμαρχος Θ. Νικηταράς, αρκετοί υποψήφιοι και πολύς κόσμος.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Δημήτρης Κεφαλιανός (βιολί), Νίκος Μάμμης (λαούτο-τραγούδι), Στέφανος Κώστογλου (λύρα), Ράλλης Σχοινάκης (πλήκτρα-τραγούδι) και Παναγιώτης Χατζηχριστοδούλου (τουμπελέκι).

https://www.youtube.com/

ΒΙΝΤΕΟ από τη Δημοτική τηλεόραση Κω:

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ