Κυριακή της Ορθοδοξίας: Αύτη η πίστις των πατέρων, αύτη η πίστις την οικουμένην εστήριξε… (17/3/2019)

1
1528
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη

Σήμερα σε όλες τις Εκκλησίες, πανηγυρικά γιορτάστηκε η πρώτη Κυριακή των νηστειών της Μεγάλης και Αγίας Τεσσαρακοστής, η Κυριακή της Ορθοδοξίας. Στην Θεία Αρχιερατική Λειτουργία, όπου προεξήρχε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αγκύρας κ. κ. Ιερεμίας, με συλλειτουργούς, τον Αρχιμανδρίτη Αμβρόσιο Καμπούρογλου και τον πρεσβύτερο παπά Περικλή Κιάρη, παρέστησαν πλήθος κόσμου, καθώς και όλες οι πολιτικές και ένστολες αρχές του νησιού μας.

Γιορτή των εικόνων η σημερινή, όπου για εκατό χρόνια απαγόρευσης και καθήλωσης των εικόνων, οι πιστοί ανέμεναν την αναστήλωση τους. Μετά την Οικουμενική Σύνοδο, η εικονομαχία έληξε και εικόνες πήραν ξανά την θέση τους, ψηλά στο εικονοστάσι και στις ψυχές των Χριστιανών.Η Κυριακή της Ορθοδοξίας αποτελεί ιδιαίτερη χριστιανική θριαμβική εορτή, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών και σεπτών εικόνων στη Βασιλεύουσα από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα το 842.

Στο σύντομο και μεστό κήρυγμά του, ο αξιαγάπητος Δεσπότης πατήρ Ιερεμίας, μίλησε για την σημασία της παρουσίας των εικόνων στην λατρευτική ζωή των Χριστιανών.

Προσκυνώντας μια εικόνα, στο προσκυνητάρι, ο σεβάσμιος Αρχιερέας είπε, ότι δεν προσκυνάς το ξύλο όπου είναι χαραγμένη η Αγιογραφία, ούτε το χαρτί, αλλά το νοητό πρόσωπο του Αγίου, το οποίο εκπροσωπεί η εικόνα. Με την λιτανεία που γίνεται γύρω από τους Ιερούς Ναούς σήμερα, τιμάμε όσους στερέωσαν την Ορθόδοξο πίστη και αποκατέστησαν την παρουσία των εικόνων του Χριστού, της Παναγίας, των Αγγέλων και όλων των Αγίων στο εικονοστάσι.

Είναι δεδομένο, ότι ποτέ δεν χειριζόμαστε τις ιερές εικόνες, σαν απλές φωτογραφίες, αλλά τις περιβάλλουμε με σεβασμό και δεν τις πετάμε όπου βρούμε.

Πράγματι σε κάθε Εκκλησία υπάρχει ο σεβάσμιος χώρος προσκυνήματος των ιερών εικόνων.

Αλλά και σε κάθε σπίτι, υπάρχει το εικονοστάσι, με το κανδηλάκι αναμμένο, καθώς και το τακτικό θυμίαμα να ευωδιάζει στις εικόνες.

Ξεχωριστή ημέρα και για το Οικουμενικό Πατριαρχείο οπού οι Συνοδικοί Αρχιερείς θα τελέσουν προεξάρχοντος του Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης πανηγυρική Θεία Αρχιερατική Λειτουργία, με Δοξολογία, για την ημέρα της Ορθοδοξίας. Από το λίκνο της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης δεν θα έλλειπε και ο δραστήριος Μητροπολίτης μας κ. κ. Ναθαναήλ, όπου παρευρίσκεται ως Συνοδικός του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.

Αὕτη ἡ πίστις τῶν ἀποστόλων, αὕτη ἡ πίστις τῶν πα­τέ­ρων, αὕτη ἡ πίστις τῶν ὀρθοδόξων, αὕτη ἡ πίστις τὴν οἰ­κου­μένην ἐστήριξε.

Υ.Γ. Μετά την Θεία Λειτουργία, η Εκκλησιαστική, Ενοριακή αδελφότης, του Ιερού Ναού Αγίου Παύλου, προσέφερε στην παρακείμενη αίθουσα, φιλόξενο νηστίσιμο πρωινό, στον Δεσπότη, στους ιερείς και στο ευλαβές εκκλησίασμα.

 

Ξανθίππη Αγρέλλη

ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Κυριακή Ορθοδοξίας στο Λαγούδι

ΒΙΝΤΕΟ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. η ηγεσία της Εκκλησίας παίζει πολιτικά παιχνίδια, βλέπε πρόσφατα στην Ουκρανία

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ