ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ
Μεγάλος αριθμός προσκυνητών ταξίδεψε για άλλη μια χρονιά από την Κω και τα γύρω νησιά στον Πανορμίτη Σύμης για την μεγάλη εορτή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.
Κατά εκατοντάδες συρρέουν οι πιστοί όχι μόνο στη χάρη του αλλά και όλες τις προηγούμενες ημέρες για να προλάβουν να αφήσουν το τάμα τους , να προσκυνήσουν την χάρη του και να ανάψουν ένα κερί.
Πολλές κυρίες από το πλήθος των προσκυνητών κρατούσαν στα χέρια τους σκούπες (από βούρλα) μιας και σύμφωνα με την παράδοση λόγω του ότι η αυλή και μεγάλο μέρος της εκκλησίας είναι με βότσαλα, είναι οι μόνες σκούπες που το σκουπίζουν.
Με αυτό τον τρόπο συμβολικά καθαρίζεται και ο πιστός με τη χάρη του Πανορμίτη.
Όταν έφτασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος όλοι οι Κώοι προσκυνητές τον υποδέχτηκαν με θερμές αγκαλιές και αυτός ανταπέδωσε την αγάπη και την ευλογία του με έκδηλη χαρά στο πρόσωπό του.
Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μαζί με τον Δήμαρχο Σύμης Λ. Παπακαλοδούκα πήγαν να υποδεχτούν την εικόνα που ήρθε από τη Ρόδο με το καταμαράν. Μαζί έφτασε η αποστολή της Ρόδου με παραδοσιακές στολές, ο Αν. Υπουργός Ν. Σαντορινιός, ο Βουλευτής Δ. Γάκης κ.α.
Πολιούχος της Σύμης, προστάτης της Δωδεκανήσου και παραστάτης των ναυτικών και των σφουγγαράδων, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ο Πανορμίτης τιμάται από τους Συμιακούς, αλλά και τους Δωδεκανησίους σε όλη την οικουμένη. Η μονή του, που βρίσκεται στον κόλπο του Πανόρμου της Σύμης, από όπου έχει λάβει την προσωνύμια της, έχει καταστεί πανελλήνιο προσκύνημα.
Παρά την κοσμοσυρροή και την πολυκοσμία αξίζει να αναφερθεί ότι πολλοί πρσκυνητές που έχουν κάνει τάμα φτάνουν στην εκκλησία με τα γόνατα…
Ενώ οι ντόπιοι Συμιακοί ψαράδες -όπως το συνηθίζουν κάθε χρόνο- προσφέρουν στη χάρη του στους προσκυνητές, όσα ψάρια έπιασαν την προηγούμενη μέρα.
Ο εορτασμός κορυφώνεται ανήμερα της εορτής του, με την Θεία λειτουργία από το πρωί και την λιτάνευση της εικόνας στις 11 το πρωί.
Η επιβλητική, θαυματουργή εικόνα του, σύμφωνα με επιγραφή πάνω στην ασημένια ποδιά του, φιλοτεχνήθηκε το 1724 από τον Ιωάννη τον Πελοποννήσιο.
Ο προσκυνητής θα μείνει έκπληκτος από το τεράστιο πλήθος αφιερωμάτων μπροστά από το εικόνισμα του Αρχαγγέλου, από τα οποία κατά καιρούς ορισμένα τοποθετούνται στο μουσείο, όπου φυλάσσεται μεγάλος αριθμός ομοιωμάτων καραβιών, ξύλινων, αλλά και ασημένιων, μικρών κουτιών και μπουκαλιών, που έφερε εκεί η θάλασσα από πολύ μακριά.
Το μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη είναι το πιο σημαντικό αξιοθέατο του νησιού. Χτίστηκε τον 6ο αιώνα, αλλά αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα της αποκατάστασης από τα νέα κτήρια του 18ου αιώνα. Το μοναστήρι φιλοξενεί δύο μουσεία, το λαογραφικό και το θρησκευτικό. Εδώ οι προσκυνητές κάνουν ουρά, αλλά η αναμονή αξίζει: η ενέργεια είναι διάχυτη στο ναό. Διάσημος για τα θαύματα του ο Πανορμίτης αποτελεί μεγάλο προσκύνημα στο Αιγαίο.
Υπάρχει παράδοση, ιδίως στους ναυτικούς, να βάζουν μέσα σε μπουκάλια χρήματα και ονόματα για να διαβαστούν κατά τις Ακολουθίες και να τα ρίχνουν στη θάλασσα, τα κύματα της οποίας τα οδηγούν με θαυματουργικό τρόπο στον Πανορμίτη ή σε κάποιο μέρος που έχει κάποια σχέση με τον Αρχάγγελο.