Με τον Επίσκοπο Αμβρόσιο, οι Α΄ Χαιρετισμοί στον Άγιο Νεκτάριο.
(Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη)
Κι όμως ήταν αλήθεια, μετά από εννέα χρόνια βρισκόταν πάλι εκεί. Ο Αρχιερέας Αμβρόσιος ήταν στη θέση του, κάτω από το υποβλητικό φως των καντηλιών, να ευλογεί τους πιστούς του. Για να λέγει με το ωχρό φως των κεριών, με ξεχωριστή κατάνυξη τους Α’ Χαιρετισμούς στην Μεγαλόχαρη Παναγία μας, για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.
Ο αξιοσέβαστος και αξιαγάπητος Μητροπολίτης Αμβρόσιος, ήρθε πίσω κουβαλώντας πάλι τις καρδιές των αγαπημένων του ευλαβών πιστών, αυτές που πριν 30 χρόνια πήρε φεύγοντας.
Μια καρδιά σας άφησα τη δική μου μας είπε, στο συγκινητικό κήρυγμα του, αλλά πήρα όλες τις δικές σας μαζί μου. Τόσες πολλές, που έχω ‘πολυκαρδίτιδα.’
Μας μίλησε με τα δάκρυα να γίνονται θολές κουρτίνες στην ματιά του, για εκείνα τα υπέροχα αξέχαστα χρόνια, κοντά στον πνευματικό του τον αείμνηστο Επίσκοπο Ναθαναήλ τον Α’. Εκείνον που αναπαύεται πιο δίπλα και μας παρακολουθεί με το αιώνιο βλέμμα του. Εκείνον που αντί για το Άγιο χώμα του Αγίου όρους, προτίμησε να τον φιλοξενήσει η γη της Κω.
Μητροπολίτης Ναθαναήλ Α’ Δίκαιος, δώδεκα χρόνια πλούσιας σε έργο ποιμαντορίας. Μικρός ο καιρός, τεράστιο το έργο. Ανάμεσα του αυτό που με αγάπη ξεκίνησε μαζί με τον Αρχιμανδρίτη Αμβρόσιο και τους τότε ιερείς που τον πλαισίωναν.
Ένα μικρό Εξωκλήσι στο όνομα του Αγίου Νεκταρίου και δυο τρεις υποψήφιες μοναχές, με ζήλο για τον μοναχισμό, ήταν αρκετά για να ξεκινήσει η γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου. Πόσοι κόποι, πόσα ατυχήματα, με πιο σοβαρό αυτό του εργάτη που έπεσε από τη σκαλωσιά. Τότε δεν είχε ούτε βιβλιάριο υγείας. Ο Ναθαναήλ Α’ με τον Αμβρόσιο του εξασφάλισαν μέχρι και σύνταξη. Ύστερα έπρεπε το Εκκλησάκι να επεκταθεί και να γεμίσει με Αγιογραφίες. Το μικρό οικόπεδο να μεγαλώσει και να ολοκληρωθεί το μεγάλο όνειρο. Ένα Μοναστήρι να γίνει πραγματικότητα, γιατί Μητρόπολη χωρίς Μοναστήρι είναι κενή πνευματικότητας, έλεγε ο μακαριστός Επίσκοπος Ναθαναήλ Α’.
Και αφού τελείωσε η γυναικεία Ιερά Μονή, που ήταν αρκετή για να καλύψει το κενό της πνευματικότητας αλλά και της ανθρωπιάς, οι λιγοστοί μοναχικοί γέροι έδωσαν το έναυσμα για την ανέγερση του Γηροκομείου.
Ψηλά στον απέναντι λόφο, δεσπόζει σαν κάτασπρο μικρό περιστέρι, το Εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Χριστού. Κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου οι πιστοί δεν χωρούν για την πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Σωτήρα, ούτε για τον Εσπερινό.
Έτσι στο Γηροκομείο ανηγέρθει φερώνυμος ναΐσκος, για να γιορτάζεται άνετα η ημέρα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα Χριστού.
Ο Επίσκοπος Καρπάθου και Κάσσου Αμβρόσιος, συγκινημένος απεύθυνε μια πολύτιμη ευχή.
Η Κως να μην ξανασυναντήσει τέτοια μεγάλη συμφορά, σαν τον σεισμό της 21 Ιούλη του 2017. Οι κάτοικοι της να μην ξαναδούν άλλες Εκκλησιές μισογκρεμισμένες, όπως ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών και των νησιωτών μας. Να μην υπάρξουν άλλοι πληγωμένοι Ιεροί Ναοί, όπως της Αγίας Παρασκευής.
Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος, πήρε ένα τρίπτυχο Εικόνας και το παρέδωσε στην Ηγουμένη Μαριάμ και στην Ανθηγουμένη Ισιδώρα, για να τις ευχαριστήσει για την τόση αγαστή συνεργασία από το ξεκίνημα μέχρι και την σημερινή αρμονική λειτουργία της Ιεράς Μονής.
Είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Καρπάθιος και η Αγία Κασσιανή της Καρπάθου να σας ευλογούν, πρόσθεσε.
Τελειώνοντας είπε πως θα ήθελε να ξανάρθει. Ήρθε για να χειροτονήσει το πνευματικό του παιδί, τον ιεροδιάκονο Αμβρόσιο Καμπούρογλου, που έχει το μοναστικό όνομα του, το Αμβρόσιος, όπως έδωσε και ο μακαριστός Ναθαναήλ Α’ το μοναστικό όνομα του στον σημερινό άξιο Μητροπολίτη μας Ναθαναήλ Διακοπαναγιώτη.
Οι Χαιρετισμοί αυτοί του θύμισαν παρόμοιους που τέλεσε στην γυναικεία Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Παναγίας στην Πάτμο. Αυτήν που με πολύ κόπο ίδρυσε ο μακαριστός Ηγούμενος Αμφιλόχιος Μακρής. Με τον Ηγούμενο Αμφιλόχιο, είχε την ευτυχία να συλλειτουργήσει ως Ιεροδιάκονος ο Αμβρόσιος, σε μια Εκκλησία της νήσου Χάλκης.
Οι Α’ κατανυκτικοί Χαιρετισμοί στην Παναγία τελείωσαν και όλο το ευλαβές εκκλησίασμα έσπευσε να χαιρετήσει τον αγαπημένο Ιεράρχη Αμβρόσιο.
Πριν το τέλος με αναγνώρισε. Εσύ είσαι; Ξανθίππη μου είπε. Ναι εγώ είμαι Σεβασμιότατε του απάντησα, καταφέρατε να με συγκινήσετε θυμίζοντας μου τον μακαριστό παπά Δημήτρη και πρόσθεσα. Θα είμαι κοντά σου πατέρα Αμβρόσιε όπως ήμουν από τα Σχολικά μου χρόνια μέχρι και σήμερα. Να είσαι καλά, γερός δυνατός και να μας ξανάρθεις, για να ξαναπάρεις πάλι μαζί σου τις γεμάτες σεβασμό και αγάπη καρδιές των κατοίκων της Κω.
Ξανθίππη Αγρέλλη
ΒΙΝΤΕΟ από Δημοτική Τηλεόραση/dhras.gr
Χαιρε δεσποτα
ΕΝΑΣ ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΜΑΣ ΘΥΜΗΣΕ ΤΑ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ ΥΜΝΟΥΣ. ΣΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΑΤΕΡΑ ΑΜΒΡΟΣΙΕ ΘΑ ΣΕ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΜΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΣΕΒΑΣΜΟ.
ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΜΕ ΤΑ ΟΛΛΑ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΠΟΝΟΨΥΧΟΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΠΟΝΕΜΕΝΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΗΒΕΙΟΥΣ ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΨΑΧΝΟΤΑΝ ΓΙΑ ΦΛΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΕΙΧΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΠΑΝΤΑ ΑΠΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΜΙΜΗΣΗ
Πολύ καλό Κυρία Ξανθίππη. Την ευχή των Αγίων και των αδελφών της Μονής να έχουμε, Αμήν.