ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με συγκίνηση & μεγαλοπρέπεια ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου στις Χαϊχούτες

3
1644

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια και επισημότητα τελέστηκε απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός της μεγάλης εορτής του Αγίου Δημητρίου στις Χαϊχούτες, χοροστατούντος του Σεβαμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, πλαισιωμένος από αρκετούς ιερείς.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Έπαρχος Γ. Χαλκιδιός, ο Πρόεδρος της Σχ. Επιτροπής Μ. Ζερβός,  ο Πρόεδρος Αδφενδιού Σ. Μαλιλής, ο πρ. Πρόεδρος και τοπ. σύμβουλος Μ. Γιωργαλλής και πλήθος προσκυνητών.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, αρχικά μετέφερε τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου μιας και τις προηγούμενες ημέρες βρισκόταν στο Φανάρι για τον εορτασμό των 25 χρόνων από την ενθρόνισή του.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη ζωή και στη δύναμη της πίστης του Αγίου Δημητρίου και στο πως με την πίστη του αυτή κατάφερε να νικήσει τον εγωισμό και την έπαρση μαζί με τον κόσμο των ειδώλων. Στην εποχή μας δεν έχουμε είδωλα, αλλά λατρεύουμε τον εαυτό μας και κυριαρχούμαστε από τον εγωισμό μας, τόνισε ο Σεβασμιώτατος

Αναφέρθηκε επίσης με συγκίνηση στην ιστορική αυτή ενορία και πως κατά τύχη βρήκε στο συρτάρι το έγγραφο κατάργησής της που είχε ετοιμάσει ο προκατοχός του (ακολουθώντας την κατάργηση του συνοικισμού από την πολιτεία), αλλά ευτυχώς δεν το έστειλε (οπότε το βρήκε ο ίδιος και το έσκισε).

Επίσης, ζήτησε από τον Έπαρχο Γ. Χαλκιδιό να προσέξει ιδιαίτερα το δρόμο αυτό που έφτιαξε η πρώην Έπαρχος η κ. Κυπραίου και η οποία κέρδισε τα εύσημα μόνο για αυτό το έργο (ο Έπαρχος των διαβεβαίωσε ότι ετοιμάζονται οι μελέτες για την βελτίωσή του και τις επισκευές σε κάποια σημεία).

Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους Ιερείς, τους ιεροψάλτες που απέδωσαν πολύ όμορφα τους ύμνους υπό την διεύθυνση του κ. Μ. Μεϊμάρη από την Κάλυμνο, και ιδιαίτερα την εκκλησιαστική επιτροπή και τον π. Σακελλάρη για το έργο τους σε αυτή την ενορία.

Η εκκλησιαστική επιτροπή μάλιστα τόσο μετά το πέρας του εσπερινού πρόσφερε τοπικά εδέσματα στους προσκυνητές, όπως και μετά τη Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής καφέ και γλυκίσματα.Βιογραφία
Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280 – 284 μ.Χ. και μαρτύρησε επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού το 303 μ.Χ. ή το 305 μ.Χ. ή (το πιο πιθανό) το 306 μ.Χ.

Ο Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Σύντομα ανελίχθηκε στις βαθμίδες του Ρωμαϊκού στρατού με αποτέλεσμα σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου. Ως αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού κάτω από τη διοίκηση του Τετράρχη (και έπειτα αυτοκράτορα) Γαλερίου Μαξιμιανού, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός, έγινε χριστιανός και φυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη το 303 μ.Χ., διότι αγνόησε το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού «περί αρνήσεως του χριστιανισμού». Μάλιστα λίγο νωρίτερα είχε ιδρύσει κύκλο νέων προς μελέτη της Αγίας Γραφής.

Στη φυλακή ήταν και ένας νεαρός χριστιανός ο Νέστορας, ο οποίος θα αντιμετώπιζε σε μονομαχία τον φοβερό μονομάχο της εποχής Λυαίο. Ο νεαρός χριστιανός πριν τη μονομαχία επισκέφθηκε τον Δημήτριο και ζήτησε τη βοήθειά του. Ο Άγιος Δημήτριος του έδωσε την ευχή του και το αποτέλεσμα ήταν ο Νέστορας να νικήσει το Λυαίο και να προκαλέσει την οργή του αυτοκράτορα. Διατάχθηκε τότε να θανατωθούν και οι δύο, Νέστορας και Δημήτριος.

Οι συγγραφείς εγκωμίων του Αγίου Δημητρίου, Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, Γρηγόριος ο Παλαμάς και Δημήτριος Χρυσολωράς, αναφέρουν ότι το σώμα του Αγίου ετάφη στον τόπο του μαρτυρίου, ο δε τάφος μετεβλήθη σε βαθύ φρέαρ που ανέβλυζε μύρο, εξ ου και η προσωνυμία του Μυροβλήτου.

Στις βυζαντινές εικόνες αλλά και στη σύγχρονη αγιογραφία ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζεται αρκετές φορές ως καβαλάρης με κόκκινο άλογο (σε αντιδιαστολή του λευκού αλόγου του Αγίου Γεωργίου) να πατά τον άπιστο Λυαίο.

Σήμερα ο Άγιος Δημήτριος τιμάται ως πολιούχος Άγιος της Θεσσαλονίκης.

Ένα από τα πολλά θαύματα του Αγίου είναι και το εξής. Το 1823 μ.Χ. οι Τούρκοι που ήταν αμπαρωμένοι στην Ακρόπολη της Αθήνας ετοίμαζαν τα πυρομαχικά τους για να χτυπήσουν με τα κανόνια τους, τους Έλληνες που βρισκόντουσαν στον ναό του Αγίου Δημητρίου, μα ο Άγιος Δημήτριος έκανε το θαύμα του για να σωθούν οι Χριστιανοί και η πυρίτιδα έσκασε στα χέρια των Τούρκων καταστρέφοντας και τμήμα του μνημείου του Παρθενώνα. Για να θυμούνται αυτό το θαύμα, ο ναός λέγεται από τότε Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης, από την λουμπάρδα δηλαδή το κανόνι των Τούρκων που καταστράφηκε.

picture_000000057w22Y015xc0q0c022015

 

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Και του χρονου παιδιά,χρόνια Πολλά σε όλους και ειδικά στους Δημητρηδες και τις Δημητρουλες.

  2. Εύχομαι η χάρη Του Αγίου Δημητρίου να χαρίζει υγεία και ευλογία σε όλους. Χρονια πολλά σε όλους τους Δημητρηδες-Δημητρες και να χαίρονται το όνομά τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ