ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Με μεγαλοπρέπεια η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Σταγών και μετεώρων Θεόκλητου (Ρεπ. Β. Γεωργιόπουλος-Μ. Γκρόγκου)

0
918
  • •Πολλά και ηχηρά τα μηνύματα από τον Αρχιεπίσκοπο.
  • •Έθεσε θέμα ανάκλησης των Ιερέων που υπηρετούν στο εξωτερικό με αποδέκτη την Κυβέρνηση…!!

 

Του Βασιλείου Δημ. Γεωργιόπουλου και της Μαριάννας Αδάμ Γκρόγκου.

Χειροτονήθηκε ο νέος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος στον Καθεδρικό ναό των Αθηνών, από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και πλειάδα Ιεραρχών της Εκκλησίας μας.

Μήνυμα ενότητας προς το εσωτερικό της Ιεραρχίας αλλά και προς τον πολιτικό κόσμο απηύθυνε ο  Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος  κατά την αντιφώνησή του προς τον χειροτονούμενο νέο Ιεράρχη Θεόκλητο.

«Πολλές οι παρεξηγήσεις και τα προβλήματα αλλά αλλοίμονο σε τέτοια εποχή, οι μικρότητες και οι υπονομεύσεις να μην μας αφήνουν όλους μαζί, να μην μπορούμε να απλώσουμε τα φτερά μας, όλοι μαζί, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα…» είπε  ο Αρχιεπίσκοπος.

Στη συνέχεια  αναφέρθηκε στην «ενωμένη Ιεραρχία» που «δεν θέλει τίποτε άλλο πάρα να διακονεί τον λαό από την αρχή μέχρι το τέλος» επισημαίνοντας  πως «οι μικρότητες μας έκαναν να περιορίσουμε τις δραστηριότητες μας».

Χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένες καταστάσεις ή πρόσωπα, τα οποία το τελευταίο διάστημα ασκούν κριτική στην Εκκλησία για τη στάση της, ο Αρχιεπίσκοπος υπεραμύνθηκε του ρόλου της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία όπως χαρακτηριστικά είπε «αν δεν είχε σπάσει τα όρια και δεν είχε πει το ενδιαφέρον μου είναι για τον άνθρωπο» τα πράγματα θα ήταν αλλιώς. Και διερωτηθεί εκφώνως:

«Μπορεί η Εκκλησία να μείνει έξω από αυτήν την αγωνία, έξω από αυτές τις δυσκολίες; Μπορεί ο επίσκοπος να κλειστεί στον εαυτό του και να ασχοληθεί μόνο με τα εκκλησιαστικά καθήκοντα ;»είπε  ο Αρχιεπίσκοπος που για πρώτη φορά μίλησε με τόσο σαφή τρόπο για τον νέο ρόλο της Εκκλησίας στην κοινωνία ξεκαθαρίζοντας όμως παράλληλα πως ο σκοπός δεν είναι η εξουσία.

«Η Εκκλησία το έχει πει πολλές φορές από πολλές θέσεις» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος. «Δεν θέλει εξουσία, δεν μας ενδιαφέρει η εξουσία, δεν έχουμε δικαίωμα από τον ιδρυτή της Εκκλησίας μας να κάνουμε τέτοιες σκέψεις» είπε με νόημα.

Ανάμεσα στα όσα είπε προς τον νέο Μητροπολίτη Θεόκλητο, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως «πολλές φορές τα ΜΜΕ δεν είναι αντικειμενικά» ενώ του τόνισε πως «Τα άγια Μετέωρα θα είναι πάντα ο κήρυκας και οδηγός μέσα στη χριστιανοσύνη και ιδιαίτερα μέσα στην ορθόδοξη Εκκλησία».

«Πορεύεσαι σε έναν χώρο εκκλησιαστικά γόνιμο αλλά σε μια εποχή δύσκολη για όλους τους ανθρώπους, για τον χώρο της Εκκλησίας και εκείνους οι οποίοι εκλήθησαν να ποιμάνουν αυτή τη δύσκολη εποχή τον λαό του Θεού».

Είναι χαρακτηριστική  μια αποστροφή του λόγου του Αρχιεπισκόπου με αποδέκτη την κυβέρνηση για το θέμα της μη πρόσληψης νέων ιερέων για την κάλυψη τον αναγκών.

<<Τί θα γινόταν αν η Εκκλησία της Ελλάδος, αναγκαζόταν να ανακαλέσει όλους τους ιερείς της που υπηρετούν στο εξωτερικό, είπε, ώστε να καλύψει τις δικές της ανάγκες>>. Και όλοι κατάλαβαν τον αποδέκτη αυτής της επαπειλούμενης ενέργειας.

Νωρίτερα ο νέος  Μητροπολίτης είχε μιλήσει για τους ανθρώπους που στάθηκαν στο πλευρό του κατά τη διάρκεια της ζωής του αλλά και τις ιερατικής του πορείας. Ενώ στον Αρχιεπίσκοπο υποσχέθηκε:

«Θα έχετε την υπακοή και την αφοσίωση μου» του είπε.

Απευθυνόμενος  στον  Μητροπολίτη  Μεσσηνίας τον χαρακτήρισε «πατέρα, αδερφό και φίλο… δίκαιο και αληθινό άνθρωπο» και εξέφρασε την  «άπειρη ευχαριστία του  και την αιώνια ευγνωμοσύνη του».

Στην χειροτονία του νέου μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων, συλλειτούργησαν με τον Αρχιεπίσκοπο οι μητροπολίτες, πρώην Τρίκκης και Σταγών Αλέξιος, Σπάρτης Ευστάθιος, Ξάνθης Παντελεήμων, Καισαριανής Δανιήλ, Ύδρα Εφραίμ, Πειραιώς Σεραφείμ, Σύρου Δωρόθεος, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Χαλκίδος Χρυσόστομος, Κερκύρας Νεκτάριος, Πατρών Χρυσόστομος, Κορίνθου Διονύσιος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Λευκάδος Θεόφιλος , Θηβών Γεώργιος, Άρτης Καλλίνικος , Ιλίου Αθηναγόρας , Κηφισίας Κύριλλος , Λαγκαδά Ιωάννης, Πρεβέζης Χρυσόστομος, Μαρωνείας Παντελεήμων, Κίτρους Γεώργιος, Ιωαννίνων Μάξιμος, Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος, Κεφαλληνίας Δημήτριος, Τρίκκης Χρυσόστομος, Καρθαγένης Μελέτιος  καθώς και οι επίσκοποι Σαλώνων Αντώνιος και Μεθώνης Κλήμης. Στο Ιερό Βήμα παρέστησαν συμπροσευχόμενοι περί τους 10 Αρχιερείς, Νικαίας Αλέξιος, Γουμενίσης Δημήτριος, Βρεσθένης Θεόκλητος, Γλυφάδας Παύλος, Κασσανδρείας Νικόδημος, Κυθήρων Σεραφείμ, Κιλκισίου Εμμανουήλ κ.ά.

ΠΛΟΥΣΙΟ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟ ΕΓΚΥΡΟ ΠΛΑΤΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ AMEN.GR ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ