«Μην λέτε πατέρας και μητέρα!» – Αντιδράσεις για την εγκύκλιο πολιτικής ορθότητας από τον Μπλίνκεν

9
7011

Λες και δεν το ξέραμε…

Λέξεις που δεν παραπέμπουν σε φύλο και σεβασμό στην επιλογή των αντωνυμιών ζητά από το προσωπικό που διευθύνει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Εν μέσω κρίσεων σε σχεδόν όλο τον πλανήτη, η προσοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στράφηκε στην ορθή χρήση των αντωνυμιών και την αποφυγή εκφράσεων που παραπέμπουν στα δύο φύλα, τονίζουν πολιτικοί του αντίπαλοι.

Με πρόσφατο εσωτερικό σημείωμα, ο Άντονι Μπλίνκεν έδωσε εντολή στους υπαλλήλους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αποφεύγουν τη χρήση έμφυλων όρων όπως «μητέρα» και «πατέρας».

Το σημείωμα, που κυκλοφόρησε στις αρχές Φεβρουαρίου, τονίζει ότι το φύλο είναι κοινωνική κατασκευή και ότι η ταυτότητα φύλου ενός ατόμου «μπορεί να αντιστοιχεί -ή και όχι- στο φύλο που του αποδίδεται κατά τη γέννηση».

Ακόμη, όπως αναφέρει η New York Post, ο Μπλίνκεν ενθάρρυνε τους συναδέλφους του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να χρησιμοποιούν όποτε μπορούν «γλώσσα ουδέτερη ως προς το φύλο» για να δείχνουν σεβασμό και να αποφεύγουν παρεξηγήσεις. Πρότεινε επίσης στους εργαζομένους να προσδιορίζουν τις αντωνυμίες που προτιμούν (she/her, he/him, they/them και ze/zir) στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και όταν συστήνονται σε συναντήσεις.

Το να υποθέσει κανείς την ταυτότητα φύλου ενός ατόμου απλώς και μόνο βάσει της εμφάνισης ή του ονόματός του «μπορεί να είναι προβληματικό» και να μεταφέρει ένα «επιβλαβές μήνυμα αποκλεισμού», αναφέρει ο Μπλίνκεν.

Πρέπει ακόμη να αποφεύγονται όροι όπως «manpower» («ανθρώπινο δυναμικό»), «you guys» (που απευθύνεται σε άνδρες), «ladies and gentlemen» («κυρίες και κύριοι»), «son/daughter» («γιος/κόρη») και «husband/wife» («ο/η σύζυγος»).

Με τι θα μπορούσαν να αντικατασταθούν: «labor force» («εργατικό δυναμικό»), «everyone», «folks», «you all» («όλοι»), «parent» («γονέας»), «child» («παιδί»), «spouse or partner» («σύντροφος»).

«Όταν μιλάτε», συνεχίζουν οι συστάσεις, «αποφύγετε τη χρήση φράσεων όπως «γενναίοι άνδρες και γυναίκες στην πρώτη γραμμή»», προτείνοντας τη χρήση πιο συγκεκριμένων εκφράσεων όπως «γενναίοι πρώτοι ανταποκριτές, γενναίοι στρατιώτες ή γενναίοι πράκτορες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ»».

«Με αυτά σπαταλά τον χρόνο του ο υπουργός Εξωτερικών την ώρα που καίγεται ο πλανήτης;» ρωτά η New York Post, που έχει γενικά αντιπολιτευτική στάση κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν.

«Την ώρα που το Ιράν μεγαλώνει, την ώρα που ο Πούτιν δολοφονεί φυλακισμένους αντιφρονούντες και η Χαμάς διεξάγει τον γενοκτονικό πόλεμο εναντίον του Ισραήλ;», ρωτά το σχόλιο και συνεχίζει: «Κύριε υπουργέ, πρέπει να επικεντρωθείτε σε αυτά που πραγματικά έχουν σημασία για την προώθηση των συμφερόντων της Αμερικής στο εξωτερικό. Να μην επιπλήττετε τους υπαλλήλους σας ότι η ταυτότητα φύλου «μπορεί να είναι ρευστή, οπότε παραμείνετε συντονισμένοι και υποστηρικτικοί στις αλλαγές στις αντωνυμίες»».

Ληξιαρχικές πράξεις γέννησης και γάμου: Οι αλλαγές μετά τον νόμο για την ισότητα στο γάμο

Ειδήσεις σήμερα:

9 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Το φύλο είναι κοινωνική κατασκευή, η ταυτότητα φύλου ενός ατόμου «μπορεί να αντιστοιχεί -ή και όχι- στο φύλο που του αποδίδεται κατά τη γέννηση».

  Όταν το διδασκόμουν πριν χρόνια στο Πανεπιστήμιο, δεν το κατανοούσα. Πέρασαν σχεδόν….20 χρόνια για να το συνειδητοποιήσω.
  Βολεύει όμως κάποιους, βασικά τους άνδρες, η υποτιθέμενη ανωτερότητα του φύλου τους. Δε θέλουν να χάσουν τα προνόμια τους.

  Όσοι δεν έχουν ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ αυτή την βαθιά αλήθεια, δεν απέχουν πολύ από τους Ταλιμπάν.
  Το πρόβλημα είναι δικό τους κι ας φαντάζονται τον εαυτό τους ως υπερδιάνοιες ή επίλεκτους του όποιου θεού. Τα βιολογικά φύλα είναι δύο, αλλά δεν είμαστε μόνον κρέας. Η ψυχή έχει τις δικές της έμφυτες τάσεις. Κι αν υπάρχει μετενσάρκωση, όλοι οι φανατικοί/ες, θα ξαναγεννηθούν στο φύλο που πολέμησαν, χλεύασαν , ποδοπάτησαν, κακοποίησαν, στην προηγούμενη ζωή τους.

  • αναπαραγωγής (ερμαφρόδιτοι), που καλούνται σε μεγαλύτερη ηλικία να επιλέξουν (ή και μη!) το φύλο τους. Στην αρχαιότητα λατρεύονταν ως θεότητες.

  • Τωρα εχουμε και τους ΦΟΥΣΤΗΔΕΣ.
   Οσο για καποιες αδελφες ψυχες που μας λενε και χριστιανοταλιμπαν, καλυτερα αυτο απο το να εχουμε στο παχυ μας εντερο ανδρικο γενετικο υλικο.
   Ισα ρε Λουλα.

   • γιατί όπως φαίνεται, νυχθημερόν με τους φουστηδες ασχολείσαι.

    • Όταν ανακατεύεις τρίτα και μάλιστα οικογενειακά άτομα στο βρώμικο μυαλό σου, τότε καταλαβαίνουν όλοι γιατί υποστηρίζεις τους ανώμαλους του είδους σου. ΣΙΧΑΜΑ.

 2. Χριστέ μου τι άλλο πια θα δούμε και θα ακούσουμε. παρακμή αυτή είναι η εποχή που δυστυχώς ζούμε .

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ