Τούρκος καθηγητής προκαλεί… Ρίχτερ πριν τον Εγκέλαδο: «Σεισμός 7,4 Ρίχτερ. Είναι επικείμενος, δεν είναι αστείο»!

0
6806

Για ποιες περιοχές της Τουρκίας χτύπησε το «καμπανάκι»

Ο Νατσί Γκορούρ είναι συνταξιούχος καθηγητής γεωλογίας του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης (İTÜ) και μέλος της τουρκικής Ακαδημίας Επιστημών και έχει κάνει έργο ζωής το να προειδοποιεί την Τουρκία για σεισμούς και να τονίζει συνεχώς την επείγουσα ανάγκη να πειστούν οι πολιτικοί να επενδύσουν σε αντισεισμικές υποδομές στη χώρα.

Αυτή τη φορά, μιλώντας στο δίκτυο Haberet, ο Γκορούρ έκανε ακόμα μία πρόβλεψη, λέγοντας ότι η επαρχία Τούντζελι, στην Ανατολική Ανατολία βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς αν «σπάσει» το ρήγμα που υπάρχει εκεί, τότε μπορεί να δώσει τεράστιο σεισμό ακόμα και 7,4 Ρίχτερ!

«Θα το πω για πρώτη φορά. Το Τούντζελι στην Τουρκία απειλείται. Περιβάλλεται από ρήγματα από τέσσερις πλευρές. Σήμερα κανείς δεν μιλάει για το Τούντζελι, αλλά απειλείται. Επειδή υπάρχει το ρήγμα στη Yedisu, μεταξύ Ερζίντζαν και Κάρλιοβα (νότια αυτού του ρήγματος βρίσκεται το Τούντζελι). Αυτό το ρήγμα προκάλεσε για τελευταία φορά σεισμό τη δεκαετία του 1790. Κάθε 250 χρόνια. Υπάρχει μια περίοδος παραγωγής σεισμών. Αν λοιπόν βάλεις 250 από το 1794, πλησιάζεις στο σήμερα. Επομένως, είναι επικίνδυνο εκεί. Εάν αυτό το ρήγμα προκαλέσει σεισμό, μπορεί να είναι έως και 7,4 Ρίχτερ. Είναι κάτι επικείμενο, δεν είναι αστείο. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πότε. Δεν γνωρίζουμε την περίοδο υποτροπής. Δώστε εντολή στο MTA (Mineral Research and Exploration) να το εντοπίσει. Αυτό είναι το όφελος της επιστήμης, ο λόγος ύπαρξης του γεωεπιστήμονα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν βλέπει κίνδυνο στο εγγύς μέλλον.

Σε ερώτηση για το αν επίκειται μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, ο καθηγητής είπε πως όχι, αλλά επεσήμανε ότι το ευρωπαϊκό κομμάτι της Πόλης, είναι το πιο επικίνδυνο, σχολιάζοντας μάλιστα ότι κινδυνεύει 1 εκατομμύριο κόσμος!

«Υπάρχουν 93.000 κτίρια στην Κωνσταντινούπολη που θα μπορούσαν να καταρρεύσουν. 93.000 κτίρια σημαίνει ότι περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν καμία ασφάλεια για τη ζωή τους. Αν φανταστείτε 100.000 κτίρια, κάθε κτίριο έχει 45 ορόφους, 500.000 ορόφους, 2 διαμερίσματα σε κάθε όροφο, 1 εκατομμύριο διαμερίσματα».

newsbreak.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ