Περιφερειακές – Δημοτικές εκλογές: Προς συντηρητικές πολιτικές αναμετρήσεις | Γράφει ο Νίκος Μυλωνάς

7
8533

ΘΕΜΑ:ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: ΠΡΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

Α. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Καθόλου τυχαίο δεν ηταν το γεγονός 1ης Σεπτέμβρη, ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει το ψηφοδέλτιο του κ. Χατζημάρκου στην Ρόδο. Είχε προηγηθεί δήλωση του ότι: πολιτική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι το μπλε σε  όλη η χώρα, όπως το 2019! Πρωθυπουργός και κυβέρνηση βγήκαν θριαμβευτές στις εκλογές Μάιου-Ιουνίου, σαρώνοντας στην κεντροαριστερή Δωδεκάνησο.  Γιατί ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να ‘‘ρθει στην Δωδεκάνησο για δώσει την απόλυτη  ‘’επισημότητα’’ στο  χρίσμα Χημάρκου;  Ο κ. Πρωθυπουργός ήταν εκτεθειμένος με την απουσία του, τις μεγαλοστομίες του, την υποβάθμιση της καταστροφής και τις κρατικές ανεπάρκειες στις πυρκαγιές  που έκαψαν και το 1/3 της Ρόδου. Η ΝΔ  για πρώτη φορά μετα το 1974 κατέκτησε πάνω από το 50% στα νησιά μας. Ο Νεοδημοκράτης Χημάρκος που έκανε καριέρα με σημαία την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ εκλογικά  ‘’παίζει μόνος του’’! (ως δεν άξιζε). Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε εδώ στοχεύοντας  στην άμβλυνση των ‘’κακών’’ εντυπώσεων της Ρόδου συνδυάζοντας το με θριαμβικούς λόγους.  Είχε προηγηθεί η παρουσίαση των αδύναμων υποψηφίων για την περιφέρεια  ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.  Η ύπαρξη καθαρά κομματικών ψηφοδελτίων στις περιφερειακές εκλογές αποδεικνύει ότι ο θεσμός έχει πολύ στενή επαφή με την κυβέρνηση και τις κυβερνητικές επιλογές. Η Περιφέρεια υπαρχει για να διαχειρίζεται τους μόνους ‘’σίγουρους πόρους’’ της Ελληνικής πολιτείας στην μετα την χρεοκοπία του 2010, περίοδο των μνημονίων που είναι χρήματα ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, ΕΛΛΑΔΑ 2,00). Η κυβέρνηση κάνει την αναπτυξιακή πολιτική της μέσω παροχών, εξυπηρετήσεων και έργων, μέσω αυτών των προγραμμάτων! Γι αυτό επιδιώκει τον κομματικό έλεγχο του θεσμού.

Το θέμα είναι τι κάνουν οι αντίπαλοι της. Οι ομιλίες παρουσίασης των υποψηφίων ΠΑΣΟΚ (Ν. Παπανικόλας) και ΣΥΡΙΖΑ (Χ. Καραγιάννη) ήταν …θλιβερές. Και οι 2 μίλησαν απευθυνόμενοι στο στενά κομματικό τους ακροατήριο.  Ο πρώτος μας είπε ότι το πρόβλημα στην περιφέρεια είναι η νοοτροπία της ομάδας Χημάρκου!  Η δεύτερη μας είπε ότι απευθύνεται σε ένα πλατύ κοινό όπως και ο πατέρας της που κατάφερε να συνασπίσει διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις! Προφανής η αδυναμία και των 2 να κατέθεσαν κριτική στα πεπραγμένα Χατζημάρκου! Οι ωραίες λέξεις δεν μπορούν να καλύψουν την πολιτική αγνοία ( όπλο τους η πολιτική ιστορία των γεννητόρων τους) και την απουσία στοιχειακών προγραμματικών δεσμεύσεων για την διαχείριση της περιφερειακής εξουσίας. Περιμέναμε τουλάχιστον στο θεμα των κατευθύνσεων των χρηματοδοτήσεων Μάρκου! Ιδίως στον τομέα των σκουπιδιών και ανακύκλωσής την διαφορετική τους άποψη! Με δεδομένους τους τοπικούς εκλογικούς συσχετισμούς εκλογών 2023, τις δυσδιάκριτες προγραμματικές διάφορες μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ  θα έπρεπε να επιδιώξουν την ενιαία  εκλογική αντίσταση  στην ‘’Δεξιά’’ για την αντιστροφή της εκλογικής προτίμησης των νησιωτών. Δυστυχώς η πρόσφατη εκλογική ήττα της κεντροαριστεράς οδηγεί σε επιλογές αυτοεπιβεβαίωσης και παραταξιακής επικράτησης. Η εγρήγορση του ΠΑΣΟΚ να ανακοινώσει τον κ. Παπανικόλα δημιούργησε τετελεσμένα στον αδύναμο πια ΣΥΡΙΖΑ υποβαθμίζοντας τον! Αυτό θα πληρωθεί εκλογικά και από τους δύο!.     

Β. ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Η χθεσινή ειδική απολογιστική (του 2022) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κω στο Χάνι ηταν μια ‘’από τα ίδια’’. Ο Δήμαρχος μονοπώλησε την παράσταση με εφ όλης της ύλης παρουσίαση του έργου της 4-ετίας συνδυάζοντας την με εξαγγελίες της  επόμενης 5-ετίας. Σημειώνουμε την  παρουσία του υφυπουργού κ. Παππά με σαφές πολιτικό μήνυμα. Ανταπέδωσε ο κ. Νικηταράς με καλά λόγια για την κυβερνητική πολιτική και … αφορισμό της απλής αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ.  Σε άδεια καθίσματα μίλησαν οι κκ Κυρίτσης και Μακρή. Ο πρώτος για να καταγγείλει την ανυπαρξία έργου της δημοτικής αρχής! Η δεύτερη για να καταθέσει την αντίθεση της  στην Δημοτική και Κυβερνητική (νεοφιλελεύθερη) πολιτική όλων των διαχειριστών της εξουσίας, που αντιπαλεύει μόνο (!) η πολιτική του ΚΚΕ..

Β.1. Κάποτε θα έρθει μια δημοτική αρχή που στην χθεσινή λαϊκή συγκέντρωση ο Δήμαρχος θα  καταθέσει μέσα σε λίγα λεπτά συμπεράσματα από τις κύριες πρωτοβουλίες του τελευταίου χρόνου της διαχείρισης του. Θα παρουσιάσει έργα και στόχους με μαθηματικούς δείκτες που θα δείχνουν αποτυχίες-αδυναμίες και επιτυχίες! Η μειοψηφία θα μιλήσει όσο και ο Δήμαρχος με τους ίδιους όρους επιτυχίας-αποτυχίας. Ουσιαστικά πλειοψηφία-μειοψηφία έχουν το ίδιο πρόβλημα: πως θα βελτιώσουν μια κακή κατάσταση!  

Β.2 Στο ερώτημα ποιο είναι το κύριο στο πρόβλημα Δημου Κω η απάντηση βάσει πραγματικών δεδομένων των προϋπολογισμών-ισολογισμών του Δήμου, των επιχειρήσεων και οργανισμών του είναι κάτ΄ αρχήν η χαμηλή παραγωγικότητα και χαμηλή εισπραξειμότητα για  πελατειακούς λόγους. Φθάσαμε εδώ που είμαστε γιατί η ‘’συστημική’’ πολιτική  (ΕΕ, κυβέρνησης, ΝΑ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Δημου) κατηύθυνε τις χρηματοδοτήσεις στην μονοθεματική φθηνή τουριστική ανάπτυξη με την ανεξέλεγκτη  περιβαλλοντική εκμετάλλευση. Τι θα γίνει αύριο; Λέξη δεν είπε ο Δήμαρχος  για τα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα! Ούτε για τις επιδιώξεις του στο πλαίσιο της συστημικής πολιτικής 2023-25 των: 1. Ψηφιακής μετάβασης 2. Αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής.

Γ. Χρειάζεται πολιτική με χαρακτήρα ‘’ενδογενούς ισχυρής τοπικής ανάπτυξης’’ που  θα στηριχθεί σε περιφερειακές χρηματοδοτήσεις (που τώρα κατευθύνονται αποσπασματικά σε έργα βιτρίνας από την ομάδα Χημαρκου) και θα συμπληρώνονται με πολιτικές που οδηγούν σε νέα πεδία δημοτικής πολιτικής (νερό, απόβλητα, ενέργεια), την καθιέρωση νέων πεδίων δημοτικών εσόδων (τέλος τουρισμού, τέλος δεύτερης κατοικίας, ανακοστολόγηση δημοτικών υπηρεσιών) και σε νέα πολιτική δημοτικών επενδύσεων  (ήπιου φιλο-περιβαλλοντικού  σχεδιασμού).

Ν. Μυλωνάς

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο λαός κρίνει και έχει πάντα δίκιο.Δεύτερο με αυτή την πολιτική της ΕΕ ,της κυβέρνησης και των περιφερειών πρόκοψαν και πήγαν μπροστά.Άρα το κακό με εμάς είναι ο άσχετος δήμαρχος.

  2. Ευχαριστούμε τους δημαρχους ΚΑΙΣΕΡΛΗ-ΚΥΡΙΤΣΗ-ΝΙΚΗΤΑΡΑ για τα εργα στο νησί.

    Οπως αξιοποιηση οινοποιειου ,αβικω ,ναυτικου ομιλου ,αλεξαντερ φασιον, για την επιλυση του κυκλοφοριακου, για το χωροταξικο-πολεοδομικο σχεδιο ,για το κολυμβητηριο , τον μολο για τα κρουαζιεροπλοια ,επέκταση μαρίνας,για τους δρομους,για την καθαριοτητα.για την απομάκρυνση του ΚΤΕΛ κλπ. ΜΟΝΟ Η ΚΑΡΕΚΛΑ ΚΑΙ Η ΤΣΕΠΗ.Μασες ατελειωτες ΕΛΛΑΔΑ. δημαρχοι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ειναι ΜΟΝΟ για να γλύφουν το μελι.μονο υποσχεσεις ψεμματα και θααααααααααα….Αρπαγες ΜΑΣΕΣ εργολαβοι δημαρχοι.αναπλασεις πλατειες κομβοι για να γεμιζουν οι τσεπες.με 50.000 γινοταν κυκλικος κομβος.ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ!!!…ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ….ΜΑΣΕΣ…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ