Αναγνώστρια: Κατόπιν εθνικών εκλογών και πανελλαδικών εξετάσεων

9
6083

Με σεβασμό και συναίσθηση της ταπεινότητάς μου καταθέτω προσωπικές παρατηρήσεις, διαπιστώσεις,προβληματισμούς και αγωνίες.

Κατόπιν εθνικών εκλογών:

Το 2015 απογοητευμένη απ’ τις εξελίξεις στη χώρα, αποφάσισα να μην ξαναπαρακολουθήσω τις «ειδήσεις» τηλεοπτικά.Τρία χρόνια αργότερα κατάλαβα πως ούτε θέλω ούτε χρειάζομαι να παρακολουθώ οτιδήποτε στην τηλεόραση και την αποσυνέδεσα.

Κάνω όμως εξαίρεση για τη βραδιά εκλογικής αναμέτρησης.Περνώ ωραία εκεί με τους δημοσιογράφους,τους δημοσκόπους,τους αναλυτές, τους πολιτικούς.

Μου έκανε λοιπόν εντύπωση η έκπληξή τους με την «ελεύθερη πτώση» του Σύριζα που καταγράφηκε στις εκλογές του Μαΐου. Ακούστηκε κι η εξήγηση ότι εντέλει ο λαός περνάει καλά παρά την καταστροφολογία της αξιωματικής αντιπολιτευσης.Για γέλια και για κλάματα.

Η συντριπτική ήττα του Κου Τσίπρα δεν είναι έκπληξη.Οι εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου χάθηκαν για τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015.Όταν έρχεσαι στην εξουσία δίνοντας ελπίδα σε έναν λαό κουρασμένο,που του έχουν αρπάξει βιαίως την αξιοπρέπεια και την αυτοδιάθεσή του,διαβεβαιώνοντας πως θα σχίσεις τα μνημονια, όταν το «ΟΧΙ» του δικού σου δημοψηφίσματος το κάνεις «ΝΑΙ «,είσαι άξιος της μοίρας σου.

Περισσότερο απ’ τον χαρακτηρισμό χαρισματικός πολιτικός του ταιριάζει αυτός του διάττοντα αστέρα.Χαρισματικός θα ήταν, αν τότε ,σεβόμενος τον λαό και τις αρχές που ο ιδιος και το κόμμα του πρεσβεύει,είχε παραιτηθεί κι αρνούνταν να ασκήσει αντικοινωνική πολιτική.Ο λαός δεν ζήτησε διαφορετικό διαχειριστή μνημονίων(θα είχε επιλέξει το «πρωτότυπο» κι έμπειρο αν ήταν έτσι).Να βγει απ’ τη μιζέρια του ζήτησε.Αν ειχε παραιτηθεί τότε , σήμερα το πολιτικό σκηνικό θα ήταν διαφορετικό.Μα είναι γλυκιά η εξουσία!

Μανή,Θεκέλ,Φάρες:σε μέτρησα, σε ζύγισα και βρέθηκες ελλιπής.

Ένα από τα επιχειρήματα του δημοψήφισματος του 1973 υπέρ της κατάργησης της βασιλείας, ήταν η διαδοχή.Απο πατέρα σε γιο κι αυτός στον γιο κ.ο.κ. ανεξαρτήτως ικανότητας….Έχουμε τρία τζάκια να κυριαρχούν στα πολιτικά πράγματα της χώρας κοντά στον αιώνα τώρα, καταφερόμαστε εναντίον της οικογενειοκρατίας του δικομματισμού,αν κι αυτή τη φορά η Ν.Δ. έπαιζε μόνη της μπάλα,μα όταν φτάνει η ώρα της κάλπης δεν πηγαίνει το χέρι μας…

Με εκλογικό σύστημα λοιπόν απλή αναλογική(αναγνωρίζω στον Κο Τσίπρα την προσπάθεια) φτάσαμε τόσο κοντά να δώσουμε αυτοδυναμία σε ένα κόμμα! Αυτή είναι η έκπληξη!

«Δεν είναι στην κουλτούρα του Έλληνα οι πολυκομματικές κυβερνήσεις».

Ήταν ευκαιρία όμως να έχουμε μία τέτοια και την κλωτσήσαμε.»Παίξε μου και λίγο ελιές».Στις ελιές η μπάλα…

Μια κυβέρνηση δυνατή,στελεχωμένη από τους καλύτερους, που να συμφωνούσαν και να χάραζαν ορθή, κοινώς αποδεκτή ,μεγαλόπνοη πολιτική σε δύο ευαίσθητους και πολύπαθους τομείς, την υγεία και την εκπαίδευση .Μια πολιτική που επιβάλλεται να είναι υπερκομματική, να φέρει ριζικές αλλαγές και να μην αγγίζεται κάθε τέσσερα χρονια.

Γιατί λέω πολύπαθους τομείς…Παίρνω το νησί μας ως παράδειγμα:

Κεντρικές κυβερνήσεις και τοπικές αρχές, τις πέντε δεκαετίες της ζωής μου, απέτυχαν οικτρά να προσφέρουν το πιο πολύτιμο αγαθό στον Κώο:Περίθαλψη .Ακούω να λέγεται η γενέτειρα του Ιπποκράτη δικαιούται καινούργιο νοσοκομείο.Ειναι λάθος το επιχείρημα. Δικαιούμαστε το ανθρώπινο αγαθό της υγείας,όχι γιατί είμαστε Κώοι, αλλά γιατί είμαστε Έλληνες υπήκοοι και πληρώνουμε τους φόρους στο κράτος μας. Ενα κράτος που αγαπάμε και στηρίζουμε παρά τις παθογένειές του.Λες είμαι Έλληνας, Ελληνίδα και φουσκώνεις ακόμη από υπερηφάνεια!

Δεν θέλουμε ειδική μεταχείριση λοιπόν.Θέλουμε ο,τι δικαιούνται όλοι οι Έλληνες .Να αναφερθώ στην κατάσταση του νοσοκομείου μας;»Κομιζω γλαύκας εις Αθήνας»…Πιστεύει όμως κανείς ότι η Κως είναι η μόνη ξεχασμένη από ανθρώπους;Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε:

Εξαϋλωνόμαστε σε συγκρούσεις τρένων, καιγόμαστε ζωντανοί σε πυρκαγιές, ,πνιγόμαστε σε πλημμύρες, πεθαίνουμε στις καρότσες αυτοκινήτων αβοήθητοι, σκοτωνόμαστε σε δρόμους ακατάλληλους,καίγονται τα δάση και τα σπίτια μας.Ντρέπομαι για το ασύνδετο σχήμα και την επιγραμματική αναφορά σε αδικοχαμένες ζωές!Συνταρασσόμαστε για μερικές μέρες κι έπειτα η λήθη.Δεν συνέβη το κακό σε άλλους. Σε ΟΛΟΥΣ μας συνέβη.Και τι κάνουμε;Ακόμη υποδεχόμαστε με κομματικά σημαιάκια πρωθυπουργούς,βουλευτές, υπουργούς. Έπρεπε να νιώθουν όλοι την καρέκλα τους να τρίζει,την ανάσα μας στην πλάτη τους.Να μην βολεύονται.Δεν ξεχνώ τα λάθη σου κύριε.Τα συγχωρώ και σου δίνω ευκαιρία να επανορθώσεις.Οχι μόνος, γιατί έχω απτές αποδείξεις ότι δεν μπορείς.Σας θέλω όλους μαζί.Κι αυτό που ο τάδε «παραείναι καλός» για να συνεργαστεί με τον δείνα ,τι σου λέει;

Οι ψηφοφόροι σας είναι γείτονες ,κάθονται μαζί στο καφενείο, πηγαίνουν στην ίδια εκκλησία,τις ίδιες αγωνίες μοιράζονται,τα ίδια προβλήματα τους ταλανίζουν κι εσείς αδυνατείτε, αρνείστε με αλαζονεία που δεν την δικαιολογούν καν τα πεπραγμένα σας από τη μεταπολίτευση κι εδώ,να καθίσετε στο ίδιο τραπέζι, να χτυπήσετε πάνω του τη γροθιά σας και να πείτε: Επιτέλους, πάμε ολοι μαζί να δώσουμε σ’ αυτό το έθνος τη χαμένη αξιοπρέπεια και μεγαλοσύνη του.

Νιώθω πως θα έπρεπε να πεταγόμαστε στον ύπνο μας από αγωνία για το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών μας ,μα είναι τόσος ο αποπροσανατολισμός,τόση η αποχαύνωση ,ο αγώνας για επιβίωση για πολλούς, ο αγώνας για αύξηση του πλούτου για άλλους(κι αυτό αντιλαμβάνομαι αγωνία μεγάλη είναι), που δεν αντιδράμε.

Πραγματικά εύχομαι να μην διαταραχτεί ποτέ βάναυσα «ο ύπνος του δικαίου» τον οποίο κοιμόμαστε.

Κατόπιν πανελλαδικών εξετάσεων:

Αφου πω πως δεν θεωρώ την ακαδημαϊκή μόρφωση μονόδρομο ή «πανάκεια» ,αφου πω ότι αναφέρομαι στην πλειοψηφία κι όχι στις φωτεινές εξαιρέσεις, να ρωτήσω:Έχει κανείς άλλος έλθει αντιμέτωπος με την υστέρηση των παιδιών μας σε γενικές γνώσεις,γιατί σε ειδικές βλέπε χρήση κινητού, τι έγινε στην έκτη σεζόν του Game of Thrones,ποιο κλαμπ «διανυκτερευει» κ.α…. προφέσορες!Υστέρηση που σε κάνει να απορείς:Αυτό το παιδί έβγαλε Γυμνάσιο, Λύκειο;Ποια ύλη διδάχτηκε και αγνοεί και τα στοιχειώδη;Εγώ ο γονέας του, τι του έμαθα;

Διαβάζοντας πριν χρόνια με το γιο μου,τα πιο απωθητικά βιβλία,εκ του αποτελέσματος και αποτυχημένα ,με τα οποία ήρθα αντιμέτωπη,ήταν αυτά της εκμάθησης της γλώσσας μας!Της αρχαιότερης γλώσσας στον κόσμο, της γλώσσας με συνεχή ύπαρξη εδώ και 4.000 χρόνια!Της γλώσσας που μέχρι σήμερα με εκπλήσσει με τη σοφία της! Κι έτρεξα στη μικρή μου βιβλιοθήκη να βρω το αλφαβητάρι και το ανθολόγιο…

Βλέπω τους γονείς και κηδεμόνες του νησιού μας, να μην επαναπαύονται στον τουρισμό ή την τυχόν ύπαρξη οικογενειακής επιχείρησης που θα κληροδοτήσουν στα παιδιά τους.Αντίθετα, επενδύουν στην μόρφωση των παιδιών τους.Με πολύ κόπο,ταλαιπωρια,κούραση σωματική και ψυχική,έξοδα, να σπουδάσουν τα παιδιά,να έχουν ένα πτυχίο στα χέρια τους ή τον τοίχο τους…

Εντέλει η επένδυση στην δωρεάν εκπαίδευση του κράτους μας αποδεικνύεται δυσβάσταχτα ακριβή!Κι αναρωτιέμαι τι σύστημα ειν’ αυτό που τα παιδιά ξεκινούν ιδιαίτερα μαθήματα όντας ακόμη στο Δημοτικό; Συνεχίζουν σε Γυμνάσιο, Λύκειο και τα χρειάζονται ακόμη και ως φοιτητές!Κι εδώ να σταματήσω έχει φανεί το μέγεθος της παθογένειας!Τι σύστημα εκπαιδευσης είναι αυτό που αν δεν κάνεις ιδιαίτερα μαθήματα δεν έχεις ελπίδα εισαγωγής σε ανώτερη ή ανώτατη σχολη ;Τι σύστημα ειν ‘αυτό που οι έχοντες την οικονομική δυνατότητα εισάγονται στα πανεπιστήμια, ενώ μένουν εκτός παιδιά άξια μόρφωσης αλλά οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών;Τι σύστημα ειν’ αυτό που στην Γ’ λυκείου ο μαθητής είσαι ιατρός-επισκέπτης της τάξης σου;Τι σύστημα ειν’ αυτό που δεν μπορεί να απορροφήσει τους δασκάλους και τους καθηγητές που αραδιάζει;

Το φαινόμενο της Ελλάδας τολμώ να πω πουθενά στον κόσμο!Και φυσικά τίθεται το ερώτημα:Τι θα απογίνουν οι άξιοι καθηγητές-φροντιστές, αν η δημόσια παιδεία κάνει επιτυχώς τη δουλειά της;Φαύλος κύκλος!

Παρατηρώ στο χωριό μου,δεν γνωρίζω για την υπόλοιπη Κω, οι αιώνιοι φοιτητές να είναι η μεγάλη πλειοψηφία και λίγα να είναι τα παιδιά που αποφοιτούν στην ώρα τους ή με μικρή καθυστέρηση.

Τι φταίει;Καταρχάς η ανωριμότητα των παιδιών που δεν συνειδητοποιουν ότι όταν επιλέγουν κατεύθυνση ,εκείνη ακριβώςτην ώρα του μηχανογραφικου ,παίρνουν απόφαση ζωής.Ποιος φταίει για την ανωριμότητα και την άγνοιά τους;Όλοι μας:εγώ η οικογένεια , το σχολείο,το περιβάλλον..Ας έλθει εδώ το σύστημα να προστατέψει τα παιδιά κι ας μην τα εισάγει σε σχολές, απλώς γιατί εκεί πέρασαν, χωρίς να έχουν ενδιαφέρον για το αντικείμενο ή ακόμη και την ικανότητα να ανταπεξέλθουν, με αγορά εργασίας κορεσμένη προ πολλού.

Θα ήταν κουτό,για την εισαγωγή ενός παιδιού στο πανεπιστήμιο να λαμβάνεται υπόψιν,περισσότερο απ’ τον μέσο όρο, σε ποιο μάθημα είχε την καλύτερή του επίδοση;Λέω…

Φανταστείτε ένα σύστημα εκπαίδευσης αύταρκες κι αποτελεσματικό που δεν θα παράγει άνεργους ή δυστυχισμένους εργαζόμενους, αλλά θα αντιστοιχίζει προσφορά με ζητηση,δεξιότητες με δουλειές(scouters στα σχολεία ίσως). Με επαναξιολόγηση των βιβλίων, της διδακτέας ύλης και των ωρών ανά μάθημα.Με υποχρεωτικό μάθημα «Γνωριζω τον τόπο μου και τις παραδόσεις του».Φανταστείτε ένα σύστημα εκπαίδευσης με μόνιμο ψυχολόγο διορισμένο σε κάθε Γυμνάσιο και Λύκειο της χώρας.Με την ατομική συνεδρία υποχρεωτική και με απουσία!Να αφουγκραστεί ο ειδικός τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του έφηβου,να μάθει τα ενδιαφέροντά του,να αναγνωρίσει την «προβληματική» συμπεριφορά, να στηρίξει τη διαφορετικότητα.Το bullying στο σχολείο έχει στοιχίσει ζωές!

Πάσχει η εκπαίδευση πάσχει και η παιδεία μας βαθιά.Λαός χωρίς παιδεία είναι ευάλωτος και τρωτός! Ανθρωπιά,ελληνικό φιλότιμο,αίσθηση καθήκοντος,διαφύλαξη της γλώσσας μας, ,συνέχεια στην παράδοσή μας ,ουσιαστική επαφή με την Ορθόδοξη πίστη μας.Αυτά είναι τα εφόδια.

Ήθελα να κρατήσω το κείμενο μικρό αλλά δεν μου περίσσευε τίποτε για κόψιμο!Ευχαριστώ λοιπόν για το χρόνο που διαθέσατε,

Ελληνίδα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλά όσοι δεν είναι Ορθόδοξοι αλλά Έλληνες δεν σε ενδιαφέρουν;Στις εκλογές εκλέγουμε εμείς ποιον θεωρούμε καλύτερο.Ο βασιλιάς δεν ενδιαφέρεται για εκλογή,έτσι γεννήθηκε.Έχει διαφορά .Έγραψες ένα κατεβατό να μας πεις τι;Η πρόταση;Όσο για τα κακά βιβλία σε πολλές χώρες δεν υπάρχουν πια ,δεν κουβαλάνε τα ασήκωτα σακίδια στο σχολείο.Ναι χωλαίνει το εκπαιδευτικό μας σύστημα αλλά όχι να πάμε πίσω.Έχεις σκευτει πόσους γιατρούς έχουμε ανά 1000 κατοίκους και ποσό είναι το Ευρωπαϊκό μέσο όρο;Απλά εδώ έχουμε εκατοντάδες νησιά.Να κάνουμε τέλειο νοσοκομείο στη Κω;Η Καλύμνιους;η Λέρος;κοκ.Άλλη αργάνωση θέλει .Καμία Ευρωπαϊκή χώρα με τον πληθυσμό μας δεν έχει περισσότερα νοσοκομεία από εμάς.Έχουμε την ευλογία των νησιών με τα προβλήματα τους.Φαντάζομαι ψήφισες τον καλύτερο για εσένα.Το ίδιο έκανα και εγώ.Γιατί ένας από τις δυο μας πρέπει να κοιμάται;

    • Αγαπητή Μιράντα, όχι ένας από τις δυο μας,μία από τις δυο μας.Αγαπητή, νοσοκομεία που καταρρέουν και στερούνται στελέχωσης δεν μου λένε τίποτα,ας είναι και χιλιάδες.Αν το κείμενο μου είναι κατεβατό ,σού λέω ειλικρινά πως έχω άλλα τόσα να πω!Είναι και δικαίωμά μου! Είναι και δικαίωμά σου να το αποφύγεις ως πολυ μακροσκελές για τα γούστα σου..Ευχαριστώ για το χρόνο που διέθεσες!Επίσης,προτάσεις υπάρχουν στο κείμενο.Μπορει να μην σε βρίσκουν σύμφωνη,κι αυτό είναι θεμιτό.Ευχαριστώ για το χρόνο σου!

      • Καλά κανείς και έχεις την άποψη σου.Πολύ περισσότερο σαν γυναίκα χαίρομαι,γιατί εδώ μερικοί θεωρούν την γυναίκα απλά ,έπιπλο.Κόμμα κατέβαινε με αρχηγό που έδειρε σε ζωντανή σύνδεση γυναίκα και έλεγαν καλά της κάνε.Όποτε μακάρι να ακούμε πολλές γνώμες.Πάντα όμως υπάρχει η σύγκριση.Λέμε κάτι καλό σε σύγκριση με κάτι άλλο.Αυτό δεν είδα.Ξέρεις εμένα θα μου αρέσει όχι ένα 4 νοσοκομεία να έχει η Κως 5 λύκεια και 2 πανεπιστήμια.Δεν συμφωνείς;Άλλο το επιθυμητό και άλλο το εφικτό .Πάνω σε αυτό λέω για προτάσεις.

      • Το μόνο που μπορώ να πω σε εσένα Ελληνίδα.
        Για το κακό αυτό γενικα, κρατά δεκαετίες άφθονες αυτή η κολόνια.
        Και εγώ θα σπαταλούσα σελίδες ολόκληρες.
        Χιλιάδες τα θέματα που μας φθείρουν.
        Όμως είσαι και άδικη.
        Δεν βλέπεις ότι ΟΛΟΙ οι πολιτικοί σκοτώνονται (κοίτα και σε τοπικό δημαρχιακό επίπεδο) ποιος θα ΣΩΣΕΙ την Ελλάδα μας, τον τόπο μας?
        ΟΛΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ.
        Μεθαύριο 6 Αυγούστου γιορτάζουν όλοι αυτοί οι ΣΩΤΗΡΕΣ.
        Μην ξεχάσεις να ανάψεις ένα κεράκι για χάρη τους.
        Α, και τον εθνοπροδοτη νομπελίστα ΕΙΡΗΝΗΣ μην ξεχνάμε.
        (θα ήθελα να σε γνώριζα, αλλά…)

    • ΜΙΡΑΝΤΑ,ΠΟΙΆ ΕΊΝΑΙ Ή ΠΡΌΤΑΣΉ ΣΟΥ; Α,… ΝΑΊ ΞΕΧΑΣΑ …ΜΌΝΟ ΤΊ ΝΑ ΨΗΦΊΣΟΥΜΕ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΤΕΊΝΕΙΣ…

      • Να σέβεσαι τον διπλανό σου και να τον αφήνεις να έχει τη γνώμη του.Σεβασμός όσο για τον ψήφο είναι κάθε 4χρονια.Αποφασίσαμε σεβόμαστε το αποτέλεσμα και προσπαθούμε για το καλύτερο.Η κυβέρνηση είναι όλων και κρίνετε.Εγώ έλεγα ότι καλύτερος από τους υποψήφιους για κυβερνήτης ήταν ο Μητσοτάκης.Άλλοι απλώς έβριζαν χωρίς πρόταση.Μετά από 4 χρόνια δεν ξέρω ποιος θα είναι καλύτερος.Εγώ δεν είμαι από τους τύπους που ξέρουν τι θα ψηφίσουν ακόμα και μετά από 20 χρόνια άσχετα με τις συνθήκες.Είναι μεγάλη δουλειά να είσαι ελεύθερος.Να μην εξαρτιέσαι από κόμματα και προκαταλήψεις.Εκτός τον φασισμό και Κουμμουνισμό,το ίδιο βασικά είναι (αλήθεια υπάρχει καποιος να μου πει την διαφορά,το ζητάω μήνες)όλες οι άλλες απόψεις δεχτές.

  2. αγαπητή Ελληνίδα συμφωνώ μαζί σου.ολα τα συστήματα πρέπει να αλλάξουν.(το πολιτικό,το εκπαιδευτικό,το σύστημα υγείας).και εμείς σαν απλοί πολίτες και άνθρωποι πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας.λυπαμαι τα παιδιά μας ,ειδικά αυτά που είναι γυμνάσιο η λυκειο.πρεπει να πάνε 6-7 ώρες στο σχολείο,ναγυριζουν σπίτι να φάνε κάτι στα γρήγορα και μετά να ξεκινάνε το τρέξιμο στα φροντιστήρια άλλες 2 -3 ώρες.υστερα να γυρίσουν σπίτι και να τους ζητάς να κάνουν και τις υπολοιπες εργασιες και να διαβάζουν και για τα υπόλοιπα μαθήματα….και όλα αυτά για να καταλήγουν μετά από σπουδές να δουλεύουν σερβιτόροι η στα σούπερ μαρκετ(δουλειές που δεν υποτιμώ)επειδή δεν μπορούν να βρουν τίποτα στο αντικείμενο που σπούδασαν.

  3. αγαπητή Ελληνίδα όντως έτσι έχουν τα πράγματα…δυστυχώς….όλα τα συστήματα θέλουν αλλαγή(το πολιτικό,το εκπαιδευτικό,το σύστημα υγείας) και μαζί και οι νοοτροπία όλων μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ