Νησιώτης Συνοριοφύλακας: Μέσω αυτής της επιστολής θα ήθελα να εκφράσω την αγανάκτηση μου

2
3861

Ακτοπλοϊκή εμμονή, Το χρονολόγιο της κοροϊδίας

Μέσω αυτής της επιστολής θα ήθελα να εκφράσω την αγανάκτηση μου ως Νησιώτης Συνοριοφύλακας σε ένα ακριτικό νησί του Ανατολικού Αιγαίου.
Χρόνια τώρα οι διάφορες Κυβερνήσεις μας εμπαίζουν μη αντιλαμβανόμενοι τι εστί Νησιωτικότητα, τι εστί έλλειψη βασικών αγαθών και Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Για εμάς δεν υφίσταται το Κράτος Πρόνοιας, αφού καθημερινά προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τα προς το ζην και σε περιπτώσεις προβλημάτων, όπως υγείας αλλά και διάφορων καθημερινών, η μετακίνησή μας προς τα μεγαλύτερα νησιά είναι επιτακτική ανάγκη, είναι τρόπος ζωής.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα το ποτήρι ξεχείλισε, με αφορμή την αντικατάσταση του πλοίου Νήσος Κάλυμνος της Εταιρείας Α.Ν.Ε.Καλύμνου, λόγω πρόσκρουσής του, που πιθανόν όλοι να γνωρίζετε. Το Κράτος Πρόνοιας λοιπόν, θέλοντας να δώσει λύση στο πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης που προέκυψε, αντικατέστησε το Νήσος Κάλυμνος, μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών με το υποδεέστερο Joy Star. Ένα πλοίο στο οποίο προτιμά κάποιος να ταξιδεύει όρθιος παρά να καθίσει, λόγω της βρωμιάς και της δυσωδίας που επικρατεί. Χωρίς συνέπεια στα δρομολόγια και χωρίς την πραγματική κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών των νησιών με τη μεταφορά ζωτικών προϊόντων.
Η απάντηση όλων στα αιτήματα των κατοίκων ήταν «κάντε λίγο υπομονή και το Νήσος Κάλυμνος θα επιστρέψει». Κάναμε υπομονή και το Νήσος Κάλυμνος δεν επέστρεψε. Κάναμε υπομονή ακούγοντας ορισμένα εκλεγμένα παπαγαλάκια να κάνουν δηλώσεις ως εκπρόσωποι τύπου σε όλα τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αποτέλεσμα της υπομονής ακόμη και σήμερα στην αναμονή.
Το Κράτος Πρόνοιας πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσει ότι είμαστε περήφανοι ακρίτες, τιμάμε τον τόπο μας και απαιτούμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Απαιτούμε καλύτερη ακτοπλοϊκή σύνδεση με καλύτερα πλοία.
Συνεχίζω παραθέτοντας παρακάτω το χρονολόγιο της αναφερθείσας κοροϊδίας, αφού Νήσος Κάλυμνος μας λένε και Νήσος Κάλυμνος πιθανόν δεν θα ξαναδούμε.
Το πλοίο εκτέλεσε το δεύτερο δεξαμενισμό του την 26.01.2023 έως και 06.02.2023. Μετά τον αποδεξαμενισμό του θα έπρεπε να εκτελέσει κάποιες επιθεωρήσεις και μετά να επανέρθει στα εγκεκριμένα του δρομολόγια.
Το διάστημα από 07.02.2023 έως και 15.02.2023 στο πλοίο έγινε πείραμα ευστάθειας, το οποίο δεν είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ως εκ τούτου την 17.02.2023 το πλοίο μεθόρμισε εντός Λιμένα Πειραιώς (Ακτή Κονδύλη), προς επανεκτέλεση πειράματος ευστάθειας. Την 18.02.2023 μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου το πλοίο μεθόρμισε εκ νέου εντός λιμένα στο κεφάλι της προβλήτας Ηετίωνας. Τα αποτελέσματα ήταν και πάλι αποθαρρυντικά.
Για όλους πλέον είναι γνωστό ότι το πείραμα ευστάθειας δεν είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα, αναδεικνύοντας παλαιές αμαρτίες. Αμαρτίες που ταξίδευαν με το πλοίο όλα αυτά τα χρόνια. Κύκλοι του λιμανιού αναφέρουν για μεγάλη διαφορά στο μετακεντρικό ύψος.
Το μετακεντρικό ύψος αποτελεί κριτήριο της αρχικής ευστάθειας και ενδιαφέρει πολύ γιατί από την τιμή του εξαρτάται αφ’ ενός η περίοδος διατοιχισμού του πλοίου και αφετέρου η αντίσταση η οποία προβάλλει τούτο στις μικρές κλίσεις. Δηλαδή ένα πλοίο με μεγάλο μετακεντρικό ύψος, διατοιχίζεται γρήγορα, αλλά κλίνει δύσκολα.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση Γραμμής Φόρτωσης (1966), ορίζεται ως ελάχιστο επιτρεπόμενο μετακεντρικό ύψος για οποιαδήποτε κατάσταση φόρτου = 0,15 μέτρα. Εμπειρικές σχέσεις βασιζόμενες σε μελέτες, δίνουν συνιστώμενες τιμές μετακεντρικού ύψους ανάλογα με το πλάτος και τον τύπο κάθε πλοίου. Σε επιβατηγό πλοίο έχουμε συνιστώμενη τιμή μετακεντρικού ύψους GM= 2/100* Μέγιστο πλάτος του πλοίου.
Αναφερόμενος σε όλα τα ανωτέρω και μελετώντας στοιχεία στο διαδίκτυο , θα ήθελα να καταστήσω σαφείς τους κινδύνους που εγκυμονεί η περαιτέρω πορεία αυτού του πλοίου, σε συνάρτηση με τις τυχαίες δηλώσεις του Εφοπλιστή κ. Μανούση Φ. που καλεί τον κ. Πρωθυπουργό να επιληφθεί για τα τεκταινόμενα ΣΤΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ…., για τον πρωτοφανή τρόπο που οι παράγοντές του πολιτεύονται στον χώρο της ακτοπλοΐας. Αναφέρεται στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» γνωρίζοντας αλλά και βιώνοντας μια πραγματικά θεσμική εκτροπή, η οποία μπορεί να μη γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποιο πραγματικό σκοπό έχει, όμως, διαπιστώνουμε αδιαμφισβήτητα τι αποτελέσματα έχει. Κι αυτά δεν είναι τίποτα άλλο από το να ευνοούνται συγκεκριμένα ναυτιλιακά συμφέροντα. Οι προκλήσεις είναι δυστυχώς πολλές. Παρομοιάζει το Υπουργείο Ναυτιλίας, ως απομονωμένο από το κέντρο της πρωτεύουσας, σαν άλλο νησί, που μοιάζει πλέον με ένα ανεξάρτητο βασίλειο, κράτος εν κράτει, όπου λειτουργούν και εφαρμόζονται άλλοι νόμοι, όχι ίδιοι έναντι όλων, αλλά ελαστικοί και ευάλωτοι σε συγκεκριμένα πρόσωπα και συγκεκριμένα πράγματα…. Τελικά ο κ. Μανούσης τι πραγματικά θα ήθελε να εκφράσει με αυτόν του το λόγο; Μήπως νιώθει αδικημένος από το ανεξάρτητο βασίλειο του Υπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο προσπαθεί να ευνοήσει την αναφερθείσα πλοιοκτήτρια Εταιρεία, όπου το πλοίο της παρουσιάζει θέματα πλησίον εκείνων του κ. Μανούση; Μήπως τελικά είναι θέμα στρατηγικής οι δηλώσεις του; καθώς δεν είναι τυχαίος ο χρόνος αλλά και ο λόγος; Τελικά σε αυτό το κράτος δικαίου, μπορεί ο καθένας να εκφράζεται ελεύθερα αφήνοντας υπόνοιες, χωρίς να υπάρχει εισαγγελική παρέμβαση; Το ανεξάρτητο βασίλειο του Υπουργείου Ναυτιλίας γιατί κωφεύει στο δριμύ κατηγορώ του κ. Μανούση; Μήπως τελικά οι παλαιές αμαρτίες θα μπουν στο χρονοντούλαπο εν μέσω περιόδου εκλογών και πλοία με σοβαρές και επικίνδυνες ελλείψεις, θα εξακολουθούν να ταξιδεύουν στο βωμό της ψηφοθηρίας; Παρακάτω θα βρείτε αυτούσιες τις δηλώσεις του κ. Μανούση.
«ΣΤΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ….
(μια κραυγή αγωνίας για το χώρο της ακτοπλοΐας από τον εφοπλιστή Φώτη Μανούση)
Είναι καιρός πια να ασχοληθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με τα τεκταινόμενα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και τον πρωτοφανή τρόπο που οι παράγοντές του πολιτεύονται στο χώρο της ακτοπλοΐας. Όσοι παροικούμε την Ιερουσαλήμ γνωρίζουμε αλλά και βιώνουμε μια πραγματικά θεσμική εκτροπή, η οποία μπορεί να μη γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποιο πραγματικό σκοπό έχει, όμως, διαπιστώνουμε αδιαμφισβήτητα τι αποτελέσματα έχει. Κι αυτά δεν είναι τίποτα άλλο από το να ευνοούνται συγκεκριμένα ναυτιλιακά συμφέροντα. Οι προκλήσεις είναι δυστυχώς πολλές.
Δεν απέχουμε μακριά από το στιγμή που οι μικροί πλοιοκτήτες θα αφανιστούν, αφού ο κλάδος οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε μονοπώλιο.
Είναι πλέον αδήριτη ανάγκη όχι κανείς άλλος, παρά μόνο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να στρέψει την προσοχή του στο Υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο απομονωμένο από το κέντρο της πρωτεύουσας, σαν άλλο νησί, μοιάζει πλέον με ένα ανεξάρτητο βασίλειο, κράτος εν κράτει, όπου λειτουργούν και εφαρμόζονται άλλοι νόμοι, όχι ίδιοι έναντι όλων, αλλά ελαστικοί και ευάλωτοι σε συγκεκριμένα πρόσωπα και συγκεκριμένα πράγματα….
Είναι ακόμα αναπόφευκτη ανάγκη να ξετυλιχθεί το κουβάρι που κρύβεται στα σπλάχνα των εταιρειών που διαθέτουν και διαχειρίζονται τα συστήματα έκδοσης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος να ελέγξει τόσο αυτές όσο και τις ναυτιλιακές εταιρείες που συναλλάσσονται με το Ελληνικό Δημόσιο, διασταυρώνοντας και αντιπαραβάλλοντας τα στοιχεία τους, τα οικονομικά τους, καθώς και κυρίως τις δηλώσεις τους για τους παρακρατούμενους φόρους…
Κύριε Πρωθυπουργέ, προσδοκούμε και αναμένουμε προτού να είναι αργά».
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον πολύτιμο χρόνο σας. Τα αναφερόμενα διάφορα στοιχεία έχουν προκύψει από τη χρήση του διαδικτύου. Διαβάζοντας την επιστολή ευελπιστώ, ότι θα βάλετε και εσείς ένα λιθαράκι, ώστε όλα τα αναφερόμενα, να ακουστούν και επιτέλους να αποκτήσουμε μια καλύτερη ακτοπλοϊκή σύνδεση μακριά από Μανούσηδες, Νήσος Κάλυμνος και Joy Star.

Ν. Π.

Συνοριοφύλακας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ναι αλλά αγαπητέ νησιώτη εθνοφυλακα να τα λέμε όλα,το εμβόλιο έφτασε στην ώρα του εκεί που είσαι και με ψυγείο δυνατής ψύξης. Τι να σου κάνει άλλο κι αυτός ο Κυριάκος, πόσα να κάνει.

  2. Ρε φιλαράκι αδικεισαι στην συνοριοφυλακή.Τι γνώσεις είναι αυτές που έχεις.Τι διασυνδέσεις.Πως τα σκέφτηκες όλα αυτά; Αντί να πεις ευχαριστώ που βγήκε ένας διαγωνισμός κομμένος και ραμμένος για εσάς, και τρώτε ένα κομμάτι ψωμί, μπαίνεις στην διαδικασία να γίνεις το παπαγαλακι κάποιου πολιτικού.Να ξέρεις η αχαριστία είναι μεγαλο αμάρτημα.Εμεις με λιγότερα χρήματα έχουμε έρθει στην μεθόριο και εσείς στα σπίτια σας κλαιγεστε.Ντροπη και μόνο ντροπή απο έναν χαμηλομισθο άκριτα που λέει δόξα τω θεώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ