Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Ζητά άρση ασυλίας και για Σπυράκη | Μητσοτάκης: Σοβαρή η υπόθεση της | Αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα, δεν θα είναι υποψήφια

0
2233

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Ζητά άρση ασυλίας για Καϊλή και Σπυράκη

Η ευρωπαϊκή εισαγγελία ανακοίνωσε ότι ζητήθηκε η άρση ασυλίας δύο Ελληνίδων ευρωβουλευτών, της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Ζητά άρση ασυλίας για Καϊλή και Σπυράκη

Την άρση ασυλίας των ευρωβουλευτριών Εύας Καϊλή και Μαρίας Σπυράκη ζητά η Ευρωπαία Γενικός Εισαγγελέας.

Σύμφωνα με την ερευνητική έκθεση που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), υφίστανται υποψίες για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, αναφορικά με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών.

Βάσει του εφαρμοστέου εθνικού δικαίου, οι δύο ευρωβουλεύτριες δικαιούνται το τεκμήριο της αθωότητας.

Υπογραμμίζεται ότι η πρόκειται για άλλη υπόθεση, διαφορετική από εκείνη που αφορά στο Κατάρ.

Δήλωση Σπυράκη

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη έκανε την εξής δήλωση για το αίτημα του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα για άρση της ασυλίας της:

«Ευχαρίστως αποδέχομαι το αίτημα άρσης της ασυλίας μου προκειμένου να διαφανεί ότι δεν έχω ούτε ένα ευρώ οικονομική διαφορά με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Το θέμα αφορά το επίδομα αλλοδαπής πρώην συνεργάτη μου, που αντιμετώπισε σοβαρό προσωπικό πρόβλημα και είχε ορισμένες απουσίες από το χώρο συνεδριάσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Δεν έχω καμία σχέση με το Qatargate, δεν έχω καμία σχέση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση».

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία άρχισε να λειτουργεί την 1η Ιουνίου του 2021, ως «ανεξάρτητο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι «αρμόδια να ερευνά, να διώκει και να παραπέμπει ενώπιον της δικαιοσύνης εγκλήματα σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, όπως: απάτη, διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος, διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ».

Στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας βρίσκεται από την πρώτη στιγμή η Λόρα Κοβέσι.

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας μπαίνουν υποθέσεις διακρατικής απάτης, κατάχρησης ευρωπαϊκών κονδυλίων κ.ά. πέρα από τις υποθέσεις παραβίασης των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Ωστόσο, από τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ, στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχουν προσχωρήσει μέχρι στιγμής μόνο τα 22: η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Ισπανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Κροατία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Φινλανδία. Στον αντίποδα, χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία απορρίπτουν κάθε μορφή συνεργασίας.

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Ζητά άρση ασυλίας για Καϊλή και Σπυράκη-2

ΣΥΡΙΖΑ

«Για άλλη μια φορά οι βελγικές αρχές δείχνουν τι σημαίνει διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς και απάτης, σε αντίθεση με το αίσθημα αδικίας και τη διαρκή συγκάλυψη στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Υποθέτουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα κάνει πως δεν γνωρίζει και την κα Σπυράκη, όπως την κα Καϊλή, και θα την αποπέμψει από τη ΝΔ», σχολιάζει, προσθέτοντας ότι «οι άνθρωποι αποδεικνύονται συνεπείς μόνο στη διαφθορά και το διασυρμό της χώρας εντός και εκτός συνόρων».

Απάντηση ΝΔ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εμπλέξει ανόμοια πράγματα για να δημιουργήσει εντυπώσεις», απαντά η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η υπόθεση της κυρίας Σπυράκη δεν έχει καμία σχέση με το Qatargate. Η ίδια η κυρία Σπυράκη έχει δηλώσει ότι αποδέχεται το αίτημα άρσης της ασυλίας της, προκειμένου να διαφανεί ότι πρόκειται για διοικητική διαφορά σχετικά με επίδομα πρώην συνεργάτη της και ότι η ίδια δεν έχει οικονομική διαφορά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καταλαβαίνουμε την αντιπολιτευτική απελπισία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ας περιμένουμε τον έλεγχο των αρμόδιων αρχών», προσθέτει το κυβερνών κόμμα.

Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης: Σοβαρή η υπόθεση Σπυράκη, θα ενημερωθώ στην Αθήνα

Τι είπε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής – «Το κύρος της χώρας δεν μπορεί να πλήττεται από μια μεμονωμένη υπόθεση», σημείωσε για την υπόθεση της Εύας Καϊλή

mitsotakis-synodos-45

Ως «πολύ σοβαρή» χαρακτήρισε την υπόθεση της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, σχετικά με το αίτημα του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα για την άρση της ασυλίας της, σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως δεν έχει πλήρη εικόνα, «θα επιστρέψω στην Αθήνα να μελετήσω το ζήτημα και να απαντήσω αύριο», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στην υπόθεση της Εύας Καϊλή και το Qatar gate ο πρωθυπουργός είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Είναι πολύ δυσάρεστη ιστορία θα αποφύγω να κάνω συγκεκριμένα σχόλια και θα σεβαστώ την βελγική δικαιοσύνη. Οι καταγγελίες είναι πολύ σοβαρές».

Συνέχισε δε λέγοντας: «Σίγουρα μπορώ να σάς πω ότι το κύρος της χώρας έχει αναβαθμιστεί ουσιαστικά και δεν μπορεί να πλήττεται από μία τέτοια μεμονωμένη υπόθεση. Από εκεί και πέρα, θα επαναλάβω μόνο αυτό το οποίο είχα την ευκαιρία να πω και χθες: η υπόθεση αυτή δεν αφορά τη δική μας πολιτική οικογένεια. Δεν αφορά τη Νέα Δημοκρατία. Εμείς δεν σπεύσαμε ποτέ, με αφορμή το θέμα αυτό, να κάνουμε συνολικά σχόλια για τους Σοσιαλιστές και εν προκειμένω για το ΠΑΣΟΚ στο οποίο ανήκει η κα Καϊλή. Δεν πρόκειται όμως, σε καμία περίπτωση, να δεχθώ και αυτή την πρακτική την οποία έχει υιοθετήσει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, περίπου να χρεώνει την κα Καϊλή στη Νέα Δημοκρατία και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι υπήρξε διαχρονικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Και στο κάτω-κάτω μαζί με τον κ. Ανδρουλάκη εκλέχθηκε. Οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ τους ψήφισαν σε δύο απανωτές ευρωεκλογές».

Σε ερώτηση για την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Μου κάνει εντύπωση που τα λέει εδώ στις Βρυξέλλες ο κ.Τσίπρας. Εξ όσων θυμάμαι όταν επισκέφθηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην Αθήνα είπε άλλα πράγματα. Το γεγονός ότι έρχεται εδώ να δυσφημεί την χώρα και την δυνατότητα της δικαιοσύνης να διαλευκάνει την υπόθεση δεν αντιστοιχεί στον ρόλο ενός ανθρώπου που διατέλεσε πρωθυπουργός της χώρας για 4 χρόνια».

Σπυράκη: Παραιτούμαι της ασυλίας – Να ξεκαθαρίσει το θέμα με τον βοηθό μου, δεν έχω σχέση με το σκάνδαλο του Κατάρ

Εν τω μεταξύ, παραιτείται από την ευρωβουλευτική ασυλία όπως είπε η Μαρία Σπυράκη και ζητεί  το άμεσο ξεκαθάρισμα της υπόθεσης για την οποία ο Ευρωπαίος εισαγγελέας ζήτησε άρση ασυλίας: Όπως είπε η ίδια στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, η υπόθεση αφορά το επίδομα αλλοδαπής που ελάμβανε συνεργάτης της, χωρίς να έχει το απαιτούμενο διάστημα παραμονής στην έδρα του ευρωκοινοβουλίου.

Όπως είναι σαφές, το ζήτημα δεν έχει να κάνει σε τίποτα με το Qatargate. Ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχείρησε να συσχετίσει τις δύο υποθέσεις, πράγμα που οδήγησε τη ΝΔ να κάνει λόγο για «αντιπολιτευτική απελπισία».

«Πρώην συνεργάτης έχει λάβει ποσό επιδόματος αλλοδαπής  ενώ σύμφωνα με το συμβόλαιο έπρεπε να είναι συγκεκριμένες μέρες στο ευρωκοινοβούλιο αλλά απουσίαζε για προσωπικούς λόγους.  Το έλαβε ενώ δεν το δικαιούτο.  Έχουμε συχνά τέτοιου είδους ανακοινώσεις και  πολύ συχνά η πρόταση για άρση ασυλίας απορρίπτεται. Εγώ ωστόσο δεν επικαλούμαι την ασυλία, θέλω να ξεδιαλύνει και να ξεκαθαρίσει η υπόθεση» είπε η Μαρία Σπυράκη.

«Τα χρήματα τα έχει πάρει ο πρώην βοηθός μου, ο ίδιος μπορεί να αποδείξει τα της παρουσίας του. Δεν έχω κανενός είδους συναλλαγή με τον συνεργάτη μου, δεν έχω καμία οικονομική εκκρεμότητα με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο» ανέφερε η ευρωβουλευτής.  Σε ό,τι με αφορά, δεν έχω καμία ανάμειξη με κανενός είδους σκάνδαλο, ανέφερε η κα Σπυράκη, αναφερόμενη στη σύμπτωση να ζητηθεί η άρση της ασυλίας της ενώ στην κορυφή της επικαιρότητας είναι το σκάνδαλο χρηματισμού στελεχών του ευρωκοινοβουλίου από το Κατάρ, στο οποίο εμπλέκεται η Εύα Καϊλή, για την οποία ζητήθηκε επίσης η άρση της ασυλίας της για ανάλογο ζήτημα.

Σπυράκη: Αναστέλλεται η κομματική της ιδιότητα – Δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής της ΝΔ

Όσο διαρκεί η απόφαση της αναστολής, δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες εθνικές εκλογές – Για ποια υπόθεση ερευνάται

maria_spiraki_anastoli_xr
Αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα της Μαρίας Σπυράκη με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όσο διαρκεί η απόφαση της αναστολής, η Μαρία Σπυράκη δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ειδικότερα, με ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία, αναφέρει:

«Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, αναστέλλεται η ιδιότητα του μέλους της Νέας Δημοκρατίας της Ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη, μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση υπόθεσης για την οποία ελέγχεται.
Όσο διαρκεί η ανωτέρω απόφαση της αναστολής, η Μαρία Σπυράκη δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η οποία ζήτησε, χθες το απόγευμα, την άρση ασυλίας της ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη, για προβληματική διαχείριση της αμοιβής και συγκεκριμένα του επιπλέον επιδόματος του διαπιστευμένου κοινοβουλευτικού βοηθού της, προκάλεσε αναταράξεις, ενώ ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξερχόμενος της Συνόδου Κορυφής χαρακτήρισε την υπόθεση «σοβαρή» και δεσμεύτηκε για ανακοίνωση περαιτέρω αποφάσεων.

Η υπόθεση αφορά πρώην συνεργάτη της, ο οποίος απουσίαζε σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ λάμβανε επίδομα για εργασία στο εξωτερικό. Η ευθύνη αυτή βαραίνει το ίδιο το φυσικό πρόσωπο αλλά και τον ίδιο τον βουλευτή.  Βάσει ερευνητικής έκθεσης που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), υπάρχουν υποψίες για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών.  Η κ. Σπυράκη είπε ότι ο συνεργάτης της αντιμετώπισε σοβαρό προσωπικό πρόβλημα και είχε «ορισμένες απουσίες από τον χώρο συνεδριάσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου». Είναι, πάντως, γεγονός ότι ο εδώ και λίγους μήνες πρώην κοινοβουλευτικός της βοηθός λάμβανε για πολύ καιρό την επιπρόσθετη αμοιβή που δικαιούνται όσοι συνεργάτες ευρωβουλευτών εργάζονται στις Βρυξέλλες, παραμένοντας στην Αθήνα λόγω προσωπικών προβλημάτων.

Ο πρωθυπουργός επέστρεψε αργά το βράδυ της Πέμπτης από τις Βρυξέλλες και όπως είχε γράψει το protothema.gr σήμερα το πρωί συνεδρίασε κανονικά ο «πρωινός καφές», όπου και ελήφθησαν οι περαιτέρω αποφάσεις.

Η Μαρία Σπυράκη είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θα ζητούσε σήμερα την αναστολή της κομματικής της ιδιότητας, μετά το αίτημα του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα για άρση της ασυλίας της. Κι αυτό γιατί όπως είπε η ευρωβουλευτής δεν θέλει να υπάρχουν σκιές.

Η κ. Σπυράκη ανέφερε ότι «έχω αποδεχθεί να προχωρήσει γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες η άρση της ασυλίας μου. Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει άμεσα».

«Ζητώ να προχωρήσει άμεσα και χωρίς να περάσει από την αρμόδια Επιτροπή. Με συνοπτικές διαδικασίες (…). Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση θα γίνει στην Ολομέλεια του Ιανουαρίου, θέλω όμως να τελειώσει αυτή η υπόθεση το συντομότερο» είπε.

Ειδήσεις σήμερα:

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ