Δρίβας: Η Τουρκία θέλει να αποφύγει τη «θουκυδίδεια παγίδα» – Έρχονται κρίσιμες ημέρες – Τα σενάρια εισβολής

1
3584

Το ιδιαίτερα ανησυχητικό κλίμα που διαμορφώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα να έχει ξεπεράσει τις ευθείες απειλές για ανοιχτό πόλεμο, σχολιάζει στο newsbomb.gr, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ο γνωστός διεθνολόγος-στρατηγικός αναλυτής Αλέξανδρος Δρίβας.

Ο ίδιος, συμμερίζεται όχι απλά αυτή την ανησυχία, αλλά θεωρεί, εκλαμβάνοντας τα κάτι παραπάνω από εμφανή σημάδια της άλλης πλευράς, ότι τα σενάρια εισβολής δεν περιορίζονται πια μόνο στη ρητορική τους, με τις εξελίξεις μάλιστα να μην αποκλείεται να είναι ραγδαίες.

Η τουρκική ρητορική δεν περιορίζεται μόνο στα χείλη του Ερντογάν, ούτε των εθνικιστικών κομμάτων, αλλά έχει γίνει κοινός τόπος και για τις πιο μετριοπαθείς παρατάξεις, ενώ η κοινή γνώμη έχει πειστεί ότι πολιτικές (;) κατακτήσεις όπως η «Γαλάζια Πατρίδα» αλλά κι η προσάρτηση των νησιών που «παράνομα κατέχει η Ελλάδα», αποτελούν αυτονόητους, δίκαιους και θεμιτούς στόχους των τουρκικών κυβερνήσεων.

Όπως έλεγε σε άλλες εποχές βέβαια ο Μακιαβέλι, «ο πόλεμος δεν μπορεί να αποφευχθεί – μπορεί μόνο να αναβληθεί προς όφελος της μίας ή άλλης πλευράς», φαίνεται ότι για την Τουρκία η «ώρα» αυτή είναι η κατάλληλη, προκειμένου να αποφύγει τη «θουκυδίδεια παγίδα».

«Θουκυδίδεια παγίδα» έχει οριστεί ως η έννοια κατά την οποία η δύναμη που πιστεύει ότι ο αντίπαλός της θα ενισχυθεί σε ισχύ τα επόμενα χρόνια, τότε επιλέγει να χτυπήσει προληπτικά, σε χρονικό σημείο κατά το οποίο δεν θα είναι μεγάλη η διαφορά της ισχύος. Με αυτή τη λογική επιτέθηκε η Σπάρτη στην Αθήνα, στον Πελοποννησιακό Πόλεμο.

Η «παγίδα» δεν είναι άλλη από τη μεγάλη ενίσχυση στα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μας, αφού μέχρι το 2027, θα έχει αλλάξει υπέρ της, το ισοζύγιο δυνάμεων στο Αιγαίο.

«Οι Τούρκοι θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή είναι ισχυρότεροι, κάτι που ανησυχούν εύλογα ότι δεν θα ισχύει τα επόμενα χρόνια», εξηγεί ο Αλέξανδρος Δρίβας, ο οποίος εξηγεί ότι το δόγμα της γείτονας παραμένει αμετάβλητο από το 1922: Ο ελλαδικός χώρος αποτελεί μέρος του «ζωτικού» της χώρου, και η στροφή στις απροκάλυπτες νέο-οθωμανικές επιδιώξεις του Ερντογάν, απλά το επιβεβαιώνουν.

Ο διεθνολόγος, με ειδικότητα και στις ελληνοαμερικάνικες σχέσεις, στη συνέντευξή του στο newsbomb.gr αναλύει και τον αμερικάνικο παράγοντα, που διαχρονικά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις κρίσεις με την Τουρκία.

Ισχύει όντως αυτό που είπε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ότι το «7 προς 10» των ΗΠΑ προς την Τουρκία έγινε «0 προς 10» για τη χώρα μας; Θα επέμβουν ενεργά σε περίπτωση σύρραξης; Και τελικά, προτιμάμε μια Τουρκία «σύμμαχο» στο ΝΑΤΟ ή θα ήταν προς όφελος μας μια πιθανή αποπομπή της, που ήδη συζητείται, τουλάχιστον πίσω από κλειστές πόρτες;

Δείτε τη συνέντευξη του Αλέξανδρου Δρίβα στο Newsbomb.gr:

Επισημαίνεται ότι μέχρι το 2027 η χώρα μας θα έχει επιπλέον:

  • 3 φρεγάτες Belh@rra
  • 4 φρεγάτες ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ, εκσυγχρονισμένες
  • 7 ελικόπτερα Romeo, τα καλύτερα στον κόσμο στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο
  • 3 τουλάχιστον κορβέτες, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν και ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα
  • 4 εκσυγχρονισμένα υποβρύχια 214 κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ
  • 83 F-16 Viper
  • 24 Rafale
  • 38 F-16 block 50+ adv
  • 25 Mirage 2000-5

Διαβάστε επίσης:

Θέλουν επεισόδιο στο Αιγαίο οι Τούρκοι: Έσπασαν κάθε ρεκόρ με 88 παραβιάσεις και υπερπτήσεις

«Χαστούκι» Μπορέλ στην Τουρκία: «Κανένα όφελος από τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο»

Ελληνοτουρκικά: Ετοιμάζουν πόλεμο που ομολογούν ότι θα χάσουν – Ακραία σενάρια στην Τουρκία

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ