Βαληνάκης: Η Τουρκία βαδίζει βάσει σχεδίου – Να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα δυνατά σενάρια

0
1265

«Η Τουρκία παρά την ιδιοσυγκρασία και την εκρηκτική και εμμονική ρητορική του Ερντογάν βαδίζει βάσει σχεδίου» τόνισε ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης μιλώντας στον RealFm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Αναφερόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο κ. Βαληνάκης τόνισε ότι «η Τουρκία κρατάει τις ΗΠΑ για τα F-16 από την τελική κύρωση της συμφωνίας του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα ασκεί και εκβιασμό γενικότερο προς τη Σουηδία και τη Φινλανδία».
«Πρόκειται για αρνητικά γεγονότα και εξελίξεις καθώς σημαίνουν ότι υπάρχει μια τάση των ευρωπαϊκών χωρών να άρουν τα εμπάργκο όπλων που ίσχυαν άτυπα και μη, κατά της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια» υποστήριξε ο κ. Βαληνάκης.

Σχετικά με την πολιτική που ασκεί ο Ερντογάν και αν θα έπρεπε η Ελλάδα να την… ζηλεύει, ο κ. Βαληνάκης δήλωσε ότι «όταν θεωρείσαι δεδομένος δεν έχεις περιθώρια να ζητήσεις αυτά που το άτακτο παιδί μπορεί να ζητήσει. Είναι σαν την παραβολή με τον μόσχο τον σιτευτό: ο άσωτος υιός που είναι όμως επιθυμητός να επιστρέψει, εξασφαλίζει περισσότερα πλεονεκτήματα από εκείνον ο οποίος φέρθηκε πάντα με τους κανόνες του παιχνιδιού».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε αυτά που κάνει η Τουρκία. Η Τουρκία ασκεί έναν ωμό εκβιασμό, έχει και μια σημασία που στα μάτια πολλών και ιδίως των Αμερικανών φαίνεται ως κορυφαία. Όμως υπάρχουν προφανώς δυνατότητες και για εμάς να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις εξελίξεις. Το πρόβλημά μας είναι ότι αναλύουμε ευσεβοφοβικά τις εξελίξεις. Στην πραγματικότητα ο Ερντογάν κάνει ευέλικτες κινήσεις και παίρνει ανταλλάγματα και αυτό τού προσδίδει πλεονεκτήματα. Βγήκε κερδισμένος από το παιχνίδι που έπαιξε στο ΝΑΤΟ και είναι εθελοτυφλία να μην βλέπουμε ότι κερδίζει και να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με αμεριμνησία».

Όπως είπε ο κ. Βαληνάκης, «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα δυνατά σενάρια, τα οποία έρχονται ολοένα και πιο κοντά. Γι’ αυτά θα πρέπει να προετοιμαστούμε ως χώρα, ως κοινωνία και ως πολιτική ηγεσία, για σενάρια που μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστα».

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη ότι «θεωρώ ότι η Τουρκία προσπαθεί κατά κανόνα να πάρει αυτά που θέλει χωρίς να πέσει ούτε μια τουφεκιά. Και έχει πάρει πάρα πολλά έτσι με τη μη αντίδραση ή με την υποτονική αντίδραση τη δική μας και όλα αυτά συμποσούμενα δημιουργούν μια υπεροχή. Θα ήθελε αυτές τις νίκες της η Τουρκία να τις μεταφράσει σε συμφωνίες στο χαρτί και ο Ερντογάν βιάζεται καθώς πλησιάζει το τέλος της πρωτοκαθεδρίας του και έχει χάσει την υπομονή του. Έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες όχι για ένα απαραίτητα επεισόδιο γιατί αν πέσει η τουφεκιά και η Ελλάδα απαντήσει θα είναι μείζονα εξέλιξη. Και κακά τα ψέματα οι ΗΠΑ ακολουθούν την πολιτική των ίσων αποστάσεων».

Για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τον Πούτιν

Ο κ. Βαληνάκης αναφερόμενος στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας και τη στάση της Ευρώπης είπε τα εξής:

« Η Ευρώπη είναι διχασμένη ανάμεσα σε δύο σχολές σκέψεις. Υπάρχουν οι Ανατολικοευρωπαίοι και οι Σκανδιναβοί που λόγω γειτνίασης με τη Ρωσία θεωρούν ότι μπορεί να είναι τα επόμενα θύματα και επιμένουν σε αγώνα μέχρι τέλους από τους Ουκρανούς. Αντίθετα η Παλαιά Ευρώπη είναι πιο επιφυλακτική καθώς γνωρίζουν ότι η διαμάχη θα καταλήξει αναγκαστικά σε έναν διπλωματικό συμβιβασμό που πιθανότατα θα περιλαμβάνει την επικράτηση των Ρώσων στα εδάφη που έχουν φτάσει και πιθανόν οι τελευταίοι να δώσουν πίσω και κάποια αν λάβουν κάποια ανταλλάγματα. Άρα οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι η Ουκρανία και η Ευρώπη».

Πηγή real.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ