Να σταματήσουμε τον κατήφορο στον τοπικό τουρισμό! Γράφει ο Δημήτρης Μυλωνάς

6
1417

Να σταματήσουμε τον κατήφορο στον τοπικό τουρισμό!

ΝΑΙ στις δαπάνες για βελτίωση των υποδομών του νησιού μας!

ΟΧΙ στην σπατάλη προσθήκης τουριστικών κλινών!

—Οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και η παρουσίας στο νησί μας του κ. Πρωθυπουργού, εξ αντικειμένου θέτει μπροστά μας τα ερωτηματικά για την πορεία του τόπου μας.

Το σημαντικότερο στοιχείο για το σήμερα και το αύριο είναι η κατάσταση της οικονομίας.

Από μια ρωμαλέα οικονομία χρηματοδοτείται η ανάπτυξη και η άμυνα της χώρας μας. Διαβάζοντας το βιβλίο ‘’Η ΚΩΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (επαγγέλματα-βιομηχανία-παραγωγη) ’’ του Κώστα Κογιόπουλου, μας εντυπωσιάζει το κεφάλαιο ΄΄διαχρονικές εξελίξεις στην οικονομία της Κω’’ (σελίδα 21, 22, παράγραφος 5, 6) που εστιάζει στα θεματα του τουρισμού με κείμενο-εργασίας του συμπατριώτη μας Μιλτιάδη Λογοθέτη που πρωτοδημοσιεύτηκε στην ‘’ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ’’ στο ένθετο της για τα νησιά μας (Αύγουστος 2002).

—Εκεί και από τότε τίθενται τα ζητήματα της μονόπλευρης τουριστικοποίησης της τοπικής οικονομίας. Ο γιγαντισμός, η μονοπώληση, η εξάρτηση, η αντοχή των φυσικών πόρων, η συγκέντρωση πλούτου και η κοινωνική πόλωση! Η παραβίαση κάθε έννοιας φέρουσας ικανότητας του νησιού μας! Από τότε, έχουν παραβιαστεί όλοι οι δείκτες της βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης που η επιστήμη έχει θέσει (μελέτη ICAP 2000,   ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ: Εκτίμηση κατάστασης περιβάλλοντος / βιωσιμότητας σε τοπικό επίπεδο: η περίπτωση της Κω 2008).

—Πολλοί μιλούσαμε και μιλούμε από τότε, ζητώντας σχεδιασμό κα περιορισμό της παραπέρα δημιουργίας ξενοδοχειακών κλινών που παραβιάζουν και τον οικονομικό νόμο της ελεύθερης αγοράς (καπιταλισμού) της προσφοράς και ζήτησης, οδηγώντας στην κατάρρευση των τιμών πώλησης τουριστικών υπηρεσιών.

Κρίνουμε χρήσιμο να δημοσιεύσουμε αυτό το κείμενο που εξακολουθεί να είναι επίκαιρο γιατί είναι αληθινό.

 

Δημήτρης Μυλωνάς  πολ. μηχ.

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αρκετα εχετε κανει τοσα χρονια.Μην ασχοληστε λοιπον με ενα μελλον στο οποιο δεν ανηκετε.

 2. Να χρειάζεται το μηχανάκι 7 ευρώ μέρα παρά μέρα για να πας δουλειά και ο ξενοςνα έρχεται με 28 ευρώ εισιτήριο με Επιστροφή από ευρωπαϊκές χώρες.
  Με 159 ευρώ για μια εβδομάδα να τρώει,να πίνει και να έχει το air conditioning αναμμένο όλη την μέρα και ο συνταξιούχος μόνιμος κάτοικος να ‘ζητιανεύει’, αφού πιαοι περικοπές είναι το βασικό του μέλημα.
  Επιστρέψαμε στις εποχές του duty free για όσους το έζησαν..Στην ‘αφρικανιποίηση’ παρεχόμενων υπηρεσιών.

 3. τσάμπα καύσιμο απ τα Airbus.
  1200 km έγραφε απ την Κοπεγχάγη στο μόνιτορ του αεροσκάφους,ούτε πενηντάρικο η πτήση… αυτό είναι Ευρώπη και πρόοδος,καλά τα λέγανε ότι άμα μας βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ απ την Ε.Ε.δεν θα χουμε χαρτί του κ@λου, αλλά θαμαστε ‘γεμάτοι’ με πτήσεις.

 4. καμπανη ποτε θα κουρεψεις τα χορτα στον κεντρικο δρομο? ντροπη!!
  ο χατζημαρκος τι κανει?

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ