Αρχική Ειδήσεις Δημόσιας Κρίσης Γ. Ζαχαριάδης: Γιατί να μην γίνει ο εορτασμός της Ενσωμάτωσης στις 31...

Γ. Ζαχαριάδης: Γιατί να μην γίνει ο εορτασμός της Ενσωμάτωσης στις 31 Μαρτίου;

6
3934

Γράφει
ο δημοσιογράφος
Γιώργος Ζαχαριάδης

Φέτος η «Επέτειος της Ενσωμάτωσης» δεν θα εορταστεί στις 7 Μαρτίου, αλλά στις 13 Μαρτίου, γιατί η 7η Μαρτίου συμπίπτει με την Καθαρά Δευτέρα και θα  πρέπει να κινηθεί η αγορά, ο κόσμος να πάει στην εξοχή κ.ο.κ.

Έχει κάποια λογική η μετάθεση της ημέρας του εορτασμού.

Αλλά, γιατί 13 Μαρτίου και όχι ο εορτασμός να μη γίνει στις 31 Μαρτίου που είναι και η πραγματική ημέρα  της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με τη Μητέρα Ελλάδα;
Με το θέμα του εορτασμού της επετείου έχω ασχοληθεί και άλλες φορές. Υποστηρίζω-όπως και πολλοί άλλοι συμπατριώτες- ότι η Δωδεκάνησος απελευθερώθηκε και έγινε ελληνική στις 31 Μαρτίου 1947 όταν έγινε στη Ρόδο η υποστολή της αγγλικής σημαίας από τον ιστό στον Βωμό της Πατρίδας και η έπαρση της ελληνικής, ενώ ο Βρετανός στρατηγός Πάρκερ παρέδιδε  την εξουσία στον Έλληνα αντιναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη. Και από εκείνη τη στιγμή η Δωδεκάνησος ήταν και πάλι ελληνική ύστερα από εκατοντάδες χρόνια ξενικής σκλαβιάς!

31 Μαρτίου 1947: η στιγμή της έπαρσης της ελληνικής σημαίας. Γονυπετής ο δήμαρχος Γαβριήλ Χαρίτος και όλο το δημοτικό συμβούλιο

31 Μαρτίου 1947: η στιγμή της έπαρσης της ελληνικής σημαίας. Γονυπετής ο δήμαρχος Γαβριήλ Χαρίτος και όλο το δημοτικό συμβούλιο

Η φωτογραφία που κοσμεί όλα τα δημόσια γραφεία μέχρι και τώρα  με τον  τότε δήμαρχο  Γαβριήλ Χαρίτο και το δημοτικό συμβούλιο όλοι γονυπετείς, είναι η ώρα που ανεβαίνει η ελληνική σημαία! Είναι η 31η Μαρτίου 1947 και όχι η 7η Μαρτίου 1948!
Δυστυχώς η 31η Μαρτίου δεν περιλαμβάνεται -κακώς, κάκιστα-στο εθνικό επετειακό ημερολόγιο και έτσι δεν εορτάζεται επίσημα. Μόνο ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του εόρτασε το γεγονός αυτό με αναπαράσταση της τελετής που έγινε στο Μαντράκι στις 31 Μαρτίου 1947.

Όταν έγινε η Ενσωμάτωση, η Ελλάδα ζούσε κάτω από τα δεινά του εμφύλιου πολέμου. Την 1η Απριλίου 1947, δηλαδή την επομένη ημέρα της Ενσωμάτωσης, πέθανε  ο βασιλιάς Γεώργιος και ανέλαβε ο Παύλος τη μοναρχία. Για πολλούς και διάφορους λόγους καθιερώθηκε  ο επίσημος εορτασμός της επετείου για την 7η Μαρτίου 1948, δηλαδή έναν χρόνο, μετά την αποχώρηση των Άγγλων από τα νησιά μας! Ήρθε ο τότε ο βασιλιάς Παύλος με τη Φρειδερίκη και όλη την υπόλοιπη οικογένεια και ο δήμαρχος Γαβριήλ Χαρίτος του απένειμε το χρυσό κλειδί της πόλης.

7 Μαρτίου 1948: Ο δήμαρχος Γαβριήλ Χαρίτος απονέμει στον βασιλέα Παύλο το χρυσό κλειδί της πόλης

7 Μαρτίου 1948: Ο δήμαρχος Γαβριήλ Χαρίτος απονέμει στον βασιλέα Παύλο το χρυσό κλειδί της πόλης

Και εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο: ενώ εορτάζεται επίσημα στη Ρόδο η 9η Μαΐου 1945, δηλαδή η ημέρα που άρχισε η αγγλοκρατία στα νησιά μας, δεν εορτάζεται η πραγματική ημέρα της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα!
Ευκαιρία, λοιπόν, που φέτος γίνεται η μετάθεση του «εορτασμού της Ενσωμάτωσης» να τιμηθεί δεόντως και η 31η Μαρτίου 1947. Άλλωστε  στην είσοδο του κτηρίου της Νομαρχίας στη Ρόδο, η εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα γράφει: «ΕΔΡΑ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ. 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1947».

(Μια πρόταση κάνω και πέραν τούτου ουδέν!).

Η μαρμάρινη πλάκα στην είσοδο του κτηρίου της Νομαρχίας που γράφει «ΕΔΡΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ. 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1947»

Η μαρμάρινη πλάκα στην είσοδο του κτηρίου της Νομαρχίας που γράφει «ΕΔΡΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ. 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1947»
πηγή: rodiaki.gr/
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εδώ μεταθετουν την ιερή μεσονυχτια ώρα της Αναστάσεως τρεις ώρες πριν . Εδώ κόβουν πρωτοχρονιάτικες βασιλόπιτες δύο μήνες μετά την Πρωτοχρονιά και θα διστάσουν να φέρουν στα μέτρα τους καθιερωμένες εθνικές εορτές χρόνων;;
    Ότι τους συμφέρει κάνουν .

  2. Ντροπή σας και μόνο που λέτε ότι η ιστορία πρέπει να περάσει σε δεύτερη μοίρα για να δουλέψουν τα μαγαζιά και να πάει ο κόσμος στην εξοχή. Άκου έχει κάποια λογική η μετάθεση της γιορτής . Ντροπής σας που ς συντηρείτε ένα τόσο απαξιωτικό και μειωτικό γεγονός . Ντροπή σας

  3. Συμφωνω να γινει 31 αφου την αλλαξαμε που την αλλαξαμε ας την κανουμε μια φορα σωστα! 13 ειναι και γρουσουζικο νούμερο!

  4. Συμφωνω να γινει 31 αφου την αλλαξαμε που την αλλαξαμε ας την κανουμε μια φορα σωστα! 13 ειναι και γρουσουζικο νούμερο!

  5. Για την ακριβέστατη ημερομηνία που θάπρεπε να είναι ο εορτασμός της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, ημέρα που έγινε υποστολή της Βρετανικής σημαίας και η ανύψωση για πρώτη φορά της Ελληνικής σημαίας σε όλα τα νησιά μας, διαβάσετε την Ιστορία της ΚΩ του κ. Χατζηβασιλείου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.