Η αβάσταχτη ελαφρότητα της δημοσκοπικής δημοκρατίας | Γράφει η Μαρία Παπαζαχαρίου

58
1808
Η αβάσταχτη ελαφρότητα της δημοσκοπικής δημοκρατίας.
Εθισμένοι στον προστατευτισμό και εξαρτημένοι από το πελατειακό κράτος οι πολίτες , έχουν διαγράψει από το λογισμικό τους την εφαρμογή, κοινωνική δικαιοσύνη.
Η αντίληψη για την κοινωνικότητα περιορίστηκε στις εντυπώσεις που προκαλεί η συχνή έκθεση στα ΜΜΕ ή στα κοινωνικά δίκτυα , με αφορμές που δεν αξιολογούνται με κίνητρο το δημόσιο συμφέρον ή την διάκριση, αλλά την εικονική πραγματικότητα της αποδοχής που ενισχύουν οι καταχωρήσεις και τα λάικ του κάθε στρατευμένου από τους λιντερ  ινφλουενσερ.
Μια αντίληψη που ευτελίζει την έννοια της κοινωνίας των πολιτών και την μεταλλάσσει διαιρώντας την σε  καταναλωτικό κοινό ανά κατηγορία προϊόντος.
Η δυσανεξία για την αλήθεια, ανάλογα τον τοξικό μύθο που αδιάκριτα καταναλώσαμε για να υποδυθούμε τον ρόλο που επινοήσαν τα συμφέροντα που τον υπαγορεύουν, έγινε αυτοάνοσο που επιτίθεται στην δημοκρατία.
Η έννοια της «πόλις» συρρικνώθηκε στο περιθώριο των αναπτυξιακών «ότι νάναι» πρότζεκτ, της  ανούσιας προβολής και διαφήμισης, καθώς και  των ακριβοπληρωμένων  διαχειριστών του δημόσιου βίου.
Όσοι με κυνισμό αναπαράγουν τον παραλογισμό και τον φόβο απλώς εκβιάζουν την κοινωνία, ώστε να υποδουλωθεί στα κελεύσματά του τυράννου που αντιστρατεύεται την συνοχή της.
Το πρώτο πολιτικό δίδαγμα που εμπέδωσα, περνώντας την δοκιμασία , πλέοντας τις συμπληγάδες μεταξύ της Σκύλας και Χάρυβδης , δηλαδή της αφοσίωσης σε αξίες και αρχές δημοκρατικές και της ραδιούργας ιδιοτέλειας, ήταν ξεκάθαρο. Το δημοκρατικό δικαίωμα της ατομικής ελευθερίας, της συμμετοχής στα κοινά  και της  έκφρασης  άποψης , τα κατακτάς με σεβασμό στους θεσμούς, συνέπεια και ανιδιοτέλεια.
Όσοι εγκατέλειψαν την πίστη στην ιδεολογία και ακολούθησαν μεροληπτικά τον όχλο των μηχανισμών , υπερασπίζονται αυτοκαταστροφικά την απαξίωση ανθρώπων και θεσμών, χειραγωγώντας με  τις προκαθορισμένες  μετρήσεις της κοινής γνώμης, την λαϊκή βούληση.
Η αλληλεπίδραση της απολίτικης διαδικτυακής και τηλεοπτικής  μπούρδας, είναι σαφώς ο αντικατοπτρισμός του επιπέδου του πολιτικού μας στοχασμού
Ξεπούλησαν χρόνια τώρα φύκια για μεταξωτές κορδέλες αποκομίζοντας κέρδη οικονομικά και πολιτικά, διαπλέκοντας  την κοινωνία σε παιγνίδια εξουσίας και ολέθριους συμβιβασμούς.
Οι ύποπτα κατασκευασμένες πλειοψηφίες  για τις προτιμήσεις  των πολιτών που διαμορφώνουν οι «πιστοποιημένες» δημοσκοπικές , πλασάρουν προϊόντα πολιτικής κατανάλωσης , αμφιβόλου ποιότητας όπως προκύπτει από το  αποτέλεσμα κάθε φορά και από  την ζημιά που προκαλείται στην συνοχή της κοινωνίας .
Αυτό πρέπει να αλλάξει για να μην βουλιάξει το καράβι , κτυπώντας τα ύφαλα στην ξέρα της διαπλεκόμενης δημοσκοπικής έρευνας.
Μην ενστερνίζεστε λοιπόν απόψεις μετρημένες σε χαλκεία. Εμπιστευτείτε αυτό που σας υπαγορεύει η αλήθεια του ήθους κάθε αυθεντικού σοσιαλδημοκράτη.
Η αξία της σοσιαλδημοκρατίας έγκειται στην παραδοχή της αλήθειας και στην προσπάθεια αποκατάστασης της από την κακοποίηση που υπέστη  από τις σκοπιμότητες, όσων διαβρώνουν την συλλογική μας συνείδηση, πλασάροντας ως πολιτικό προϊόν το βόλεμα, με εκπτωτική αξιών,  θέσεις «πελάτη» του κράτους.  Όσων αντιλαμβάνονται ως αναλώσιμες , τις αξίες της ισονομίας και του κράτους δικαίου.
Αναβάθμιση τώρα της εφαρμογής επεξεργασίας χαλκευμένων ειδήσεων και σχολιασμών, με προειδοποίηση κινδύνου λοβοτομής στο ενδεχόμενο αποδοχής.
Την Κυριακή η κρίση των πολιτών θα καθορίσει την κατεύθυνση της προόδου και αν η κοινωνία μπορεί να αναλάβει την ευθύνη στον έλεγχο της ανάπτυξης .
Η επιλογή του Γιώργου Ανδρέα Παπανδρέου είναι αυτονόητη.
Γιατί καταθέτει κυβερνητική πρόταση στην κοινωνία που διασφαλίζει μια αυτόνομη , κινηματική , καινοτόμα προοδευτική πορεία, που θα μας λυτρώσει από την μιζέρια του παραγοντισμού και τις εξαρτήσεις  από όσους εκβιάζουν την δημοκρατία μας, δεξιά κι αριστερά.
Γιατί έχει λαϊκό έρεισμα και σεβασμό στην άποψή σου. Πάμε μπροστά με έναν ηγέτη σοσιαλιστή, ακηδεμόνευτο, να συναντήσουμε τα προοδευτικά κινήματα της κοινωνικής δικαιοσύνης της πράσινης ανάπτυξης , της πολιτικής που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.
Έρρωσθε και ευδαιμονείτε
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΟΥ

58 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μαρια μου λες πολλά για να καταλήξεις στο αυτονόητο !!! Ναι μεν τον Γιώργο να σηκώσουμε τον ήλιο ψηλότερα !!!

  2. Μαρια τα ειπες ολα…
    απλα εγω να προσθεσω οτι το 2011 δοθηκε το συνθημα(απο καναλαρχες.μεγαλοεπιχ/τιες)να τελειωνουμε με το ΠΑΣΟΚ και τον Παπανδρεου….
    Τοτε το πετυχαν.Τωρα ΟΧΙ!!!!

    • Τωρα δοθηκε το συνθημα απο καναλαρχες,
      να τελειωνουμε με το ΣΥΡΙΖΑ.
      Καλυτερα ΝΟΒΑΡΤΙΣ!!!

    • Όλα αυτά που γίνονται στο Κιναλ δεν θα αποδοσουν πάνω από το δεκα%. Τσάμπα φράγκα. Ειδικά με τον ΓΑΠ την βαψατε. Θα ξανά ανοίξει το ΚΟΔΗΣΟ. Και μετά φούντο στο πεντε%.

      • Φασιστακο…
        μαθε να μετρας πρωτα τον ισκιο σου…
        και ασε τις συμβουλες εκει που δεν σου πεφτει λογος….

        • Τι λέει η επιστήμη για την περίπτωση του Ψιτ? Πάλι σηκώνει τα χέρια της ψηλά!

    • Αυτή τουλάχιστον δεν πλησίασε ποτέ τις φάκες που στήσετε γιατί δεν τρέφεται με δολώματα

  3. Μαρία ..όσο μιλάς κάνεις υπέρτατο κακό στον Παπανδρέου.Όταν ο Ανδρέας του είπε ότι δεν κάνεις ούτε
    για γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής είχε δίκιο.Εσύ με τα λεγόμενά σου επιβεβαιώνεις τον αείμνηστο Πρό-
    εδρο.Ράψετο το στοματάκι σου ……..και στο
    κατω της γραφής εσύ έμεινες και η Μαργαρίτα και πολλές μείνατε..Έμαθε να βάζει αλυσίδα στο ποδήλα-
    το?

  4. Μαράκι παράτατα!!!! Ασ μάθει να βάζει αλυσίδα στο ποδήλατό του και μετά να μάθει πολιτική.Εσύ και η
    Μαργαρίτα του απομείνατε!!Το βράδυ της 5-12-2021 να δω ….τι θα πεις?

  5. Σα δε ντρέπεστε ακόμα να λέτε για τον Παπανδρέου κατεστρεψε το ΠΑΣΟΚ και αντί να τον πετάξουν ολοι έξω από το κόμμα τρέχετε ακόμα να τον ξανά κάνετε πρόεδρο..
    Υπάρχει ένας άνθρωπος με το όνομα Νικος Ανδρουλάκης που θα έπρεπε ακόμα και πρι από την συγχωρεμένη τι Φώφη να ήταν αυτός πρόεδρος αλλά εσείς οι ίδιοι έχετε καταστρέψει το κόμμα..
    Αλλά μην νομίζετε ο κόσμος δεν τρώει πλέον σανο 40 Χρόνια ψηφίζω ΠΑΣΟΚ αλλά έτσι και βγει ο γαπ τελος αποχή και ότι διοαλο θέλει ας γίνει..
    Ας διαλυθεί το κόμμα και ας πάνε τσάμπα όλοι οι αγώνες που δώσαμε αλλά το χέρι μου να ρίξω ψήφο στον γαπ ούτε νεκρός…

        • ολος ο ΣΥΡΙΖΑ θελεις να πεις ειναι στον ΓΑΠ. Το παρτυ με τους καμενους και τους βαρουφακηδφες τελείωσε

      • Εάν νομίζεις ότι λέω //λακιες ελα να σε κεράσω καφεδάκι στο σπιτι μου να δεις ραν είμαι ΠΑΣΟΚ που από πάνω μέχρι κάτω οι τοίχοι είναι γεμάτοι φωτογραφίες του Ανδρέα αλλά όχι και να ψηφίσουμε τον μπουκέτα τον γαπ που κατεστρεψε το κόμμα..Αλλά εδώ θέλει να έχει αρχ… όποιος βγει και όλους αυτούς που ακόμα τον στηρίζουν να τους πετάξει με τις κλωτσιές έξω από το κόμμα..ευχαριστούμε αλλά τέτοιους ψηφοφόρους δεν χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ

    • Η παράκρουση σου αγγίζει τα όρια της σχιζοφρένειας και αν τα πιστεύεις και δεν τρολαρεις απλώς τότε η εξέλιξη της αντίληψης σου έχει επιδυνωθει επικίνδυνα όπου να εισαι φτάνεις στο αι κιου ραδικιού

  6. Μαρια εσυ η Μαργαριτα και η ελαφροπετρα μεινατε να σας δω το βραδυ των εκλογων τι θα λετε

  7. Ψιτ.. εσυ δεν εισαι μαθαινω με τον ΓΑΠ. Εσαι με τη ΝΟΒΑΕΤΙΣ. Τοσα χαπια που παιρνεις ολο και καποια εκπτωση θα εχεις!!!

  8. ΓΑΠ από το λεφτά υπάρχουν στο δυστυχώς επτωχεύσαμεν και στους Γερμανούς και Ευρωπαίους τοκογλύφους με τα απεχθή μνημόνια που στέγνωσαν τους Έλληνες.

  9. Επειδή κάποιοι δεν τα έχουμε χάσει ακόμα.Ο ΓΑΠ μετο ποσοστά πήρε το ΠΑΣΟΚ και με τι το άφησε ξεχάσατε;Όταν ανέβηκε βγήκε μόνος του αλλά όταν έπεσε τον έριξαν άλλοι σωστά;Πρωθυπουργός ήταν και έφυγε.Τώρα τι ζητάει;Να ξαναγίνει για να ξαναφύγει;Τώρα δεν θα τον ρίξουν; Αυτός δεν ήταν που έκανε άλλο κόμμα κόβοντας από το ΠΑΣΟΚ;Όλα τα κορυφαία στελεχοι του δεν είναι σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ;Τι ακριβώς θέλει;Να αποτελειώσει το ΠΑΣΟΚ;Αν δεν τα έχετε χάσει η δεν είστε ΠΑΣΟΚ ψηφίστε ΓΑΠ…..Τώρα με νέες ιδέες.Του ήρθαν μετά που έφυγε.

  10. ποιος τη χαρη σας θα σας κανει και μετοχους του facebook τωρα ο Γιωργακης και θα ερχεται στην Κω ο Ζουκεμπεργκ να τα λετε στο Τζεσολμινο …..

  11. Τα χάπια μου.!!!!!.ακηδεμονευτος ηγέτης σοσιαλιστής κλπ!ο ΓΑΠ!!!κοίτα που η μνήμη μου και η κρίση μου..είναι για πεταμα!! Κοίτα που έχω άλλον ένα λόγο να πάρω τα βουνά !!!κοίτα που το Γιωργάκη ακόμα με θυμώνει.!!!κοίτα που τρέχουν ακόμα πίσω του άνθρωποι..Αν αυτό δεν είναι πάτος τι ειναι?????

  12. Το ΠΑΣΟΚ των Παπανδρέου πέθανε μαζί με την αξέχαστη Φώφη που πάλευε να το κρατήσει ζωντανό μέχρι τέλος. Με αποκαιδια δεν κάνεις κόμμα ούτε με ρεταλια από ετερόκλητα κόμματα.

  13. Τον έριξαν λέει τα μέσα.Ποιος τον ανέβασε στην εξουσία;Αλλά μέσα;Τώρα τα μέσα θα τον στηρίξουν να βγει η θα τον ρίξουν;Μπέρδεμα Μαρία.Το θέμα είναι ότι ο ίδιος θα εξασφαλίσει το μισθο του βουλευτή σίγουρα.Για το ΠΑΣΟΚ Χ@στηκε.

  14. Μαρία γιατί δεν λες τα πράγματα όπως είναι;Ο Παπανδρέου έφερε ξανά τη δεξιά στην εξουσία και ανέβασε τον ΣΥΡΙΖΑ από το 3% στη εξουσία.Τόσο απλά.Ακόμα και το διψήφιο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ δεν του άρεσε και έκανε άλλο κόμμα να το ρίξει.Μετά έγινε παγκόσμιος τουρίστας παριστάνοντας τον σοσιαλιστή .Μόλις δεν τον θυμόταν πια κανένας κρύφτηκε στα φουστάνια της Φωφης(αν αυτή φόραγε παντελόνια,στη κυριολεξία ).Φεύγοντας η Φωφη είδε ότι θα τον έτρωγε η μαρμάγκα και αποφάσισε να το παίξει αρχηγός αδιαφοροντα αν θα έμπνεε οριστικά ταφόπετρα στο ΠΑΣΟΚ αλλά αυτός μάλλον θα επερνε κανένα υπουργείο από τον ΣΥΡΙΖΑ.Ναι ξέρω όλα αυτά είναι παραμύθια και ο άνθρωπος θέλει να σώσει το κόμμα και τι χώρα.Καλα κρασια .

    • Οι πραγματικοι ΠΑΣΟΚΟΙ….. ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΠΟΤΕ ΚΟΨΙΜΙΟΥΣ!!!!!!!
      ΟΙ ΣΑΛΤΙΜΠΑΓΚΟΙ… ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΛΑ ΑΠΟ ΑΙΩΡΕΣ… ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΡΕΚΛΙΤΣΕΣ…..ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΦΑΝΑΤΙΚΑ ΚΟΨΙΜΙΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΠΑΣΤΕΣ!!!!!
      Κατανοητο… πιστευω!!!!
      ΠΑΣΟΚ forever!!!!

      • Οι πραγματικοί σοσιαλιστές δεν ψηφίζουν ούτε «ελιά» ούτε δημοκρατική συμμαχία στο 4% αλλα προέδρους ΠΑΣΟΚ που έχουν αποδοχή του 44%

  15. Όλα τα μέσα με τον ΓΑΠ είναι.Τι μας λες;Αυτά έκαναν αυτό το μηδενικό πρωθυπουργό ψέμματα είναι;Αυτά θέλουν να αποτελειώσουν το ΠΑΣΟΚ μπας και μαζέψει κανένα ψήφο ο Αλέξης.

  16. Ο κ. Αλιβιζάτος περιγράφει τον Γιώργο Παπανδρέου ως αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης ως «άτολμο» και ως πρωθυπουργό ως «εκτός τόπου και χρόνου», ενώ χαρακτηρίζει τις επιδόσεις του «απογοητευτικές»

  17. Ανδρουλάκης για γέλια ! πρώτη φορά τον άκουσα να δω ποια ποιος είναι αυτός ο Ανδρουλάκης… τελικά για κλάματα… Λοβέρδος ο γνωστός Λοβέρδος… Γερουλάνος πολύ μπροστά σε τρόπο σκέψης πολιτική άποψη αλλά δυστυχώς δεν θα βγει. ΓΑΠ δεν περιγράφω άλλο δεν χρειάζεται debate ειναι χαζούλης.

  18. Τελικά πιο πολλοί είναι οι υποψήφιοι από τους ψηφοφόρους. Πώς δε ήρθε ο γέρο Παπανδρέου να σας πλακώσει στα γερά χαστούκια.

  19. Ο νισυριος ειναι γαπ γιατι τον εκανε υφυπουργο τουριδμου με εντολη του νισυριου κατσιματιδη. Η μαρια ειναι γαπ γιατι την εβαλε στο ψηφοδελτιο αφου δεν δεχοταν αλλος,
    και η μαργαριτα ειναι γαπ γιατι ειναι μανα του.
    Ο ψιτ.. ειναι γαπ γιατι ειναι ηλιθιος σαν τον γαπ…

  20. Το «αλλήλων τα βάρη βαστάζετε πράσινοι σύντροφοι»
    που ήταν και το κρυφό σλόγκαν τής αρχής τού ΠΑΣΟΚ
    κατάντησε «αβάσταχτη ελαφρότητα» με likes στο facebook
    και σε άλλα μεγλυφάτα μήδια.
    O TEMPORA , O MORES
    Και να φανταστείς, όλοι στο τέλος θεωρούν εαυτόν ΑΞΙΟΝ
    όταν όλα γίνουν με παραδοσιακό τρόπο, ΚΑΙ η αλλαγή…τής αλλαγής (καλά το πάω;)…

  21. Να είσαι Καλα Μαράκι.Καιρό είχα να γελάσω.Να θέλει ο Γιωργάκης να σώσει την Ελλάδα και να μην τον αφήνουν τα…. μέσα.Έλεος λες και τα μέσα έχουν πρόβλημα οποίος και να είναι στην εξουσία.Σε πια εποχή ζεις;

  22. Ψιψινα που το παίζεις… Άντρακλας Με αναβολικά… Δεν πας να κλωσησεις τα αυγά σου σαν κότα που είσαι… Τι κρύβεσαι /////@ρα!!! …που ούτε καν το μπόι σου δεν μπορείς να μετρήσεις.. Σε φτύνει όλη η Κως , αλλά εσύ δεν το ξέρεις.. Ουρακοταγκε,,… Με αναβολικά της κακιάς ώρας…

  23. Δήμητρα Λιάνη για Γιώργο Παπανδρέου: «Τον αποκαλώ μέγιστο εθνικό κίνδυνο»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ