Ν. Μυλωνάς: Σχόλιο για συνέλευση & κινητοποιήσεις Αγροτών Κω (φωτό)

13
1386

σχόλιο στην συνέλευση των αγροτών-κτηνοτρόφων-αλιέων

— Είναι πολλοί που πιστεύουν ότι αν κάνουμε ότι ακριβώς λένε τα μνημόνια και οι δανειστές μας θα βγούμε από την κρίση και θα υπάρξει ανάπτυξη. Είμαστε από αυτούς που πιστεύουν ότι τα πράγματα ακριβώς λόγω των μνημονίων δεν θα πάνε καλά και πρέπει να δούμε δικούς μας δρόμους διεξόδου. Με αυτές τις σκέψεις πορευθήκαμε στην κοινή συνέλευση αγροτών-κτηνοτρόφων-αλιέων του νησιού μας, με μια μικρή παρέα φίλων. Μας περιέγραψαν την δύσκολη κατάσταση των οικονομικών τους, καθορίζοντας ευθύνες σε επίπεδο Δήμου για τα ακρίβεια στα σφαγεία, στην κυβέρνηση της αριστεράς που όχι μόνο δεν άλλαξε κάτι σε σχέση με τους προηγούμενους άλλα τους πρόσθεσε νέα βάρη και στην Ευρώπη που με το άνοιγμα των αγορών της και τις κλαδικές της πολιτικές έχει καταφέρει να μειώσει τον αγροτικό πληθυσμό στην Ελλάδα στο 10% και στο νησί μας στο 2%!!!

— Ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου έθεσε τα προβλήματα και τα διεκδικητικά αιτήματα των φωτεινών πανελλαδικών κινητοποιήσεων. Μίλησαν πολλοί με τρόπο ‘’βιωματικό’’ για τις δυσκολίες του κλάδου, την αβεβαιότητα και την αγωνία του τι τους (μας) περιμένει. Αποφάσισαν να ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις τους την Πέμπτη 2-2-17. Τονίστηκε ότι πρέπει να γίνουν δυναμικές πράξεις, άλλα με προσοχή! αφού η κοινή γνώμη είναι αρνητική σε κάθε κινητοποίηση, από τον (σκόπιμο) υπερτονισμό από μέσα ενημέρωσης και τις εκαστοτε κυβερνήσεις της διατάραξης της τρέχουσας καθημερινότητας. Παρακάμπτεται η κατανόηση και την κοινωνική αλληλεγγύη σε αυτούς υποχρεώνονται από τα πράγματα να αφήσουν την δουλειά τους για να διαμαρτυρηθούν! Δείγμα των καιρών είναι και το ότι δεν υπήρξε παρουσία των τοπικών μέσων ενημέρωσης, που φαίνεται αξιολογούν περισσότερο την κοπή μιας πίττας πάρα μιας συνέλευση!

—Είναι γνωστό ότι η χώρα μας έγινε ελλειμματική στα διατροφικά προϊόντα και ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση καταβαραθρώθηκαν από την είσοδο μας στο ευρώ. Η είσοδος στη ΟΝΕ οδήγησε στο πλήρες άνοιγμα των αγορών και σε ένα ξέφρενο ανταγωνισμό που επέφερε τον σταδιακό μαρασμό της εσωτερικής βιομηχανικής, βιοτεχνικής και αγροτικής παραγωγής. Ειδικά τα νησιά μας αυτές οι εξελίξεις και ο κατ εξοχήν παγκοσμιοποιημενος τομέας των τουριστικών υπηρεσιών που επικράτησε, οδήγησαν στην εξαφάνιση ολόκληρη την παραδοσιακή οικονομία που διακρίνονταν για την αυτονομία της και στηρίζονταν στην πλούσια και ποικίλη τοπική παραγωγή. Προφανώς κάποια πράγματα δεν έγιναν σωστά και κυρίως η πολιτική σαν κοινωνική δύναμη δεν έπαιξε τον ρόλο της όλα αυτά τα χρόνια και φράσαμε στο σημείο του παραλογισμού: να θεωρούμε ορθό να επιδοτούμε τον τουρισμό (RAYNAIR, τζάμπα νερό, χαμηλά δημοτικά τέλη κλπ) και να πιστεύουμε ότι είναι λάθος να στηρίζουμε οικονομικά τομείς της τοπικής παραγωγής που σβήνουν! Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο Δήμος πρέπει να σκύψουν και δουν ευνοϊκά τα αιτήματα των αγροτών και ιδιαίτερα των νησιωτών που έχουν εδώ και 15 χρόνια τεράστιο μειονέκτημα (περιοχικό- νομισματικό) ανταγωνιστικότητας άλλα και που δεν μπορεί να σβήσουν γιατί χωρίς την αγροτική αναγέννηση δεν υπαρχει δυνατότητα επιστροφής στην ανάπτυξη. Ειδικά ο Δήμος μας και δυστυχώς σχεδόν όλοι οι Δήμοι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του όπως περιγράφονται στα άρθρα 75 του κώδικα τοπικής αυτοδιοίκησης, του άρθρου 94 περί πρόσθετων αρμοδιοτήτων και του 204 περί νησιώτικων δήμων του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ έχει μια σειρά υποχρεώσεις που δεν υλοποιούν.

— Στο τέλος η συζήτηση περιστράφηκε πάλι στην λειτουργία των Δημοτικών σφαγείων. Υπάρχουν πολλά παράπονα! Η δημοτική αρχή πρέπει να λάβει υπ όψιν της την σχέση κόστους υπηρεσιών και κατανάλωσης. Προφανώς το νυν μοντέλο λειτουργίας στα σφαγεία είναι ορθολογικότερο από το προηγούμενο, άλλα αν εκτιμήσουμε το γεγονός ότι το 2015 τα χοιρίδια που πέρασαν από τα σφαγεία ήταν 800 και το ότι το 2016 μειωθήκαν στα 400 σημαίνει ότι υπαρχει σοβαρό πρόβλημα μείωσης της τοπικής παραγωγής. Πρέπει να δούμε την παραπέρα επιδότηση στην λειτουργία των σφαγείων μειώνοντας την επιβάρυνση των κτηνοτρόφων. Έχουμε μερίδιο ευθύνης για την παραγωγική ανασυγκρότηση και της χώρας και του νησιού μας. Πρέπει να δημιουργήσουμε νέους δρόμους αν θέλουμε να δούμε τα πράγματα να πηγαίνουν κάπως αλλιώς.

Ν. Μυλωνάς

13 ΣΧΟΛΙΑ

 1. οι αχρηστοι πολιτικοι δεν μπορουν να αντιγραψουν για το καλο της χωρας.τωρα μονο κλεβουνε.ο πατακοσ εδωσε δανεια σε ελληνες και εγιναν ξενοδοχεια και τεραστια αναπτυξιακα εργα λιμανι αεροδρομιο κλπ οχι μονο στην κω αλλα σε ολη την ελλαδα.τα χρηματα του λαου δεν πηγαν στη ελβετια οπως τα πηγαν οι πασοκ νδ κλπ.τωρα τα χαριζουν στους ναζι της γερμανιας τα εργα αεροδρομια κλπ.τοτε το εργατικο δυναμικο εργαζοταν καθε μερα με πολυ καλες απολαβες οι εργατες οικοδομοι κλπ.δεν υπηρχε ανεργια.ο παπαδοπουλος ,πατακος πεθαναν παμπτωχοι.δεν αγγιξαν ουτε 1 δραχμη απο το δημοσιο.

 2. 30 Μαρτίου 1968 στις 11:15 ο Γ. Παπαδόπουλος είπε ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΤΟΝ ΧΑΡΙΣΜΟΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΧΡΕΩΝ (σελ 627 ο λόγος Παπαδόπουλου)
  συνολικά 7.764.650.000 χαρίστηκαν (7.480.000.000 σε αγρότες και 384.000.000 σε συνεταιρισμούς)
  Η Ανεπανάληπτη Οικονομική Ανάπτυξη που πέτυχε η Επανάστασις της 21ης Απριλίου χαρακτηρίστηκε διεθνώς ως «Οικονομικό Θαύμα». Η Απριλιανή Ελλάς διακρίθηκε διεθνώς τιμώμενη με δυο βραβεία «OSCAR Οικονομίας» δημοσιευμένα από την μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα του κόσμου τους financial times του Λονδίνου.
  Το 1971 το βραβείο ήταν για τον ταχύ ρυθμό ανάπτυξης και την καλύτερη αντιπληθωριστική πολιτική τους κόσμου.
  Το 1972 το βραβείο ήταν για την επίτευξη του υψηλότερου ρυθμού αναπτύξεως (8,5%) και την εξαιρετική νομισματική σταθερότητα.

 3. Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ Ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ προπολεμικά. Ήταν βεβαίως ο Ιωάννης Μεταξάς! Ο «Πρώτος Αγρότης», όπως τον ονόμασαν οι ευγνώμονες Έλληνες αγρότες!Η ρύθμιση (διαγραφή) των αγροτικών χρεών προς τους ιδιώτες (τοκογλύφους!) που δάνειζαν τους αγρότες με υπέρογκους τόκους (και που σχεδόν πάντα έπαιρναν για αντάλλαγμα τη γη τους, όταν οι αγρότες δεν είχαν λεφτά να τους πληρώσουν…), έγινε με τον Αναγκαστικό Νόμο 677 «Περί Ρυθμίσεως Χρεών», που έγινε στις 14 Μαΐου του 1937. Ο νόμος αυτός προέβλεπε την οριστική διαγραφή στα ιδιωτικά χρέη που αφορούσαν την περίοδο προ της 1/1/1935.Έκτοτε, ο δανεισμός των αγροτών γινόταν από κρατικούς πιστωτικούς οργανισμούς –κυρίως από την Αγροτική Τράπεζα- και τα επόμενα έτη αυξήθηκε κατακόρυφα η αγροτική παραγωγή της χώρας, με αποτέλεσμα, αφενός μεν την επίτευξη της αυτάρκειας και αφετέρου δε την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των αγροτών.

 4. τον έναν και μοναδικό μεταπολεμικό Ηγέτη της χώρας, που χάρισε τα χρέη της αγροτιάς: τον Γεώργιο Παπαδόπουλο! Τα χρέη που χαρίστηκαν ήταν 7.764.650.000 δρχ. και αφορούσαν 643.844 αγροτικές οικογένειες, που μέχρι τότε βρίσκονταν με τη θηλιά στον λαιμό!Έτσι, απελευθερώθηκαν οι αγρότες από τα δεσμά τους και μπόρεσαν να πετύχουν τα επόμενα χρόνια την πολυπόθητη αυτάρκεια της Ελλάδος σε αγροτικά-κτηνοτροφικά προϊόντα, συντελώντας έτσι στο «ελληνικό οικονομικό θαύμα» που πέτυχε η 7ετία. Παράλληλα, και σε συνδυασμό με τα έργα που έγιναν στην ύπαιθρο (εξηλεκτρισμού μέχρι το τελευταίο χωριό -ο γράφων είδε… φως για πρώτη φορά στην ζωή του το 1969-, υδρεύσεως, οδοποιίας, κ.λπ.), οι αγρότες έγιναν κύριοι της γης τους και απόκτησαν μεγάλη αγοραστική δύναμη.

 5. Πρόεδρος ΕΡΤ: Δεν θα μεταδίδουμε ζωντανά πλέον τις ομιλίες στελεχών της Χρυσής Αυγής.ΜΥΛΩΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΧΟΥΝΤΑ ΞΕΚΙΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ!!

  Παράλληλα «συγκροτείται υπηρεσιακή επιτροπή, η οποία θα κρίνει το κατά πόσο το υλικό των μαγνητοσκοπήσεων είναι μεταδόσιμο ή όχι»ΕΧΟΥΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΑΛΙΝ.

 6. ΜΥΛΩΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΑ ΝΤΑΧΑΟΥ?ΝΑΖΙ ΕΙΣΤΕ? ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ES-ES ΓΙΝΑΤΕ.

  Μόλις χθες έγινε γνωστό ότι πέθανε και ένας Ιρακινός στη Σάμο – Τρεις οι νεκροί στη Μόρια ενώ προσπαθούσαν να ζεσταθούν μέσα στις πρόχειρες σκηνές
  Τέλος δεν έχει η τραγωδία των προσφύγων και των μεταναστών στα κέντα φιλοξενίας του Ανατολικού Αιγαίου, που ζουν σε άθλιες συνθήκες προσπαθώντας να επιβιώσουν και να ζεσταθούν με αυτοσχέδιες σόμπες, μέσα σε υγρές και παγωμένες σκηνές, επί ένα μήνα που μαίνεται η κακοκαιρία και το δριμύ ψύχος.http://www.protothema.gr/greece/article/650004/tragodia-horis-telos-tesseris-oi-nekroi-prosfuges-sta-hotspots-se-mia-evdomada/

 7. ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΜΥΛΩΝΑ.Γιατί μας έρχονται από όλες τις μεριές του πλανήτη !! 1

  Συγκεκριμένα, η Μπέλκις Ρίβας από τη Δομινικανή Δημοκρατία που φιλοξενείται στην ειδική πτέρυγα για ευάλωτες γυναίκες που υπάρχει στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Μόρια, έδωσε δηλώσεις, αποσπάσματα εκ των οποίων σας παρουσιάζουμε:
  «Μέσω της Τουρκίας. Ταξιδέψαμε από τη Δομινικανή Δημοκρατία αεροπορικώς στην Τουρκία και στη συνέχεια με βάρκες φθάσαμε εδώ. Αλλά ο σκοπός μας δεν ήταν να έρθουμε στην Ελλάδα. Εκείνος ο οποίος οργάνωσε αυτό το ταξίδι γνωρίζει ποια είναι η χώρα προορισμού μας. Πρέπει να φύγουμε από εδώ και να συνεχίσουμε το ταξίδι μας»
  «Εγώ δεν το γνώριζα. Μας είχαν πει ότι τα σύνορα είναι ανοικτά και ότι θα μπορούσαμε να περάσουμε και να συνεχίσουμε το ταξίδι μας στην Ευρώπη.

 8. ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΜΥΛΩΝΑ.Γιατί μας έρχονται από όλες τις μεριές του πλανήτη !! 2

  Τώρα έχουμε εγκλωβιστεί εδώ χωρίς χρήματα. Η οικογένεια μου είναι στη χώρα μου και τα παιδιά μου επίσης. Εγώ είμαι μόνη μου εδώ. Κάποιες άλλες γυναίκες βρίσκονται σε ξενοδοχείο. Θέλω να συνεχίσω το ταξίδι μου. Δεν ξέρω πως θα τα καταφέρω».
  «Ναι, αυτό που ξέραμε είναι ότι είμαστε καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα, για αυτό ξεκινήσαμε και ήρθαμε. Δεν γνωρίζαμε τι ακριβώς συμβαίνει. Οι περισσότεροι δεν ξέραμε».
  Κοινώς, αυτή η γυναίκα άφησε τα παιδιά της και έκανε τον γύρο του κόσμου, φτάνοντας να ξεπαγιάζει στην Μόρια, επειδή οι ανθρωπιστές του Σύριζα και της ΝΔ, που από κοινού βρίσκονται πίσω από τις ΜΚΟ ήθελαν πολλούς λαθρομετανάστες για να εισπράττουν κονδύλια και να τρώνε με χρυσά κουτάλια. Και μετά όλα αυτά τα παρτάλια πουλάνε και «ανθρωπισμό»!ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ!!!!!

 9. ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΜΥΛΩΝΑ.Γιατί μας έρχονται από όλες τις μεριές του πλανήτη !! 3 ΑΠΟ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!!

  Πηγή: Τι κρύβεται πίσω από τα κύματα μεταναστών από τη Βενεζουέλα και τη Δομινικανή Δημοκρατία που φθάνουν στη Λέσβο [εικόνες] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/316115/ti-kryvetai-piso-apo-ta-kymata-metanaston-apo-ti-venezoyela-kai-ti-dominikani-dimokratia#ixzz4XKGgueC8

 10. Υπάρχει μια παροιμία από τα Οθωμανικά χρόνια που λέει «Αν στην φορέσει ο Κατής (Τούρκος δικαστής) σε ποιον θα πας να του το πεις;» Στην προκειμένη περίπτωση ο θεσμός της δικαιοσύνης και το άμεμπτο του είναι το ποιο σύντομο ανέκδοτο στα καφενεία όλης της χώρας, αυτό δημιουργεί κινδύνους όμως επίσης και ευκαιρίες, πρωτόγνωρες για την ιστορία του τόπου μας. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι αφήνει ανοιχτό το δρόμο για αντιδημοκρατικές και αντικοινοβουλευτικές δυνάμεις και η εκλογή του Σύριζα ήταν ένα σύμπτωμα αυτής της βαθιάς κρίσεως και αηδίας απέναντι στη φιλελεύθερη αστική δημοκρατία η οποία μετατράπηκε φοβισμένα σε Μπανανία χρέους.Το τελευταίο βήμα προς το τελικό θάνατο αυτού του οροθετικού καθεστώτος και την ανάσταση του έθνους και της πραγματικής δημοκρατίας (του εθνικού κράτους του ΛΑΟΥ) θα είναι η ανάρρησή στην εξουσία της Χρυσής Αυγής και συνεπακόλουθη κάθαρση και τότε θα δούμε πόσα απίδια βάνει ο σάκος όλων αυτών των τυχοδιωκτών του προδοτικού καθεστώτος! Και αυτό δεν είναι απειλή, αλλά υπόσχεση!

 11. τα φιλαρακια σου του συριζα τι σου λενε ??
  η μηπως τη φορολογια την εβαλαν οι τοκογλυφοι οπως τους λετε και ο μητσοτακης ??
  ουστ βρε απατεωνες……

 12. Ο ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ .ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

  ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.

 13. 1ον πηρες αδεια και εβγαλες φωτογραφιες;
  20ν τι ξερεις εσυ απο τα προβληματα των αγροτων και
  30ν γιατι δε λες οτι η ρουφα σας εκανε ρομπα;;;;;;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.