Αναγνώστρια: Περί ίδρυσης στην Κω μεταπτυχιακού τμήματος… Ας σκεφτούμε όχι βιαστικά και με ενθουσιασμό

10
1947

Αγαπητοί συμπολίτες,

Με αφορμή την πρόσκληση Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Κω με θέμα την ίδρυση ενός μεταπτυχιακού προγράμματος, θα ήθελα ως  κάτοικος  του νησιού να εκφράσω την άποψή μου.

Αρχικά, αντιλαμβάνομαι την επιθυμία και ανάγκη όλων μας στην  απόκτηση μίας ταυτότητας του νησιού με πανεπιστημιακό υπόβαθρο. Πολλά έχουν ειπωθεί για την καθυστέρηση και αδυναμία υλοποίησης ενός  οράματος, που και ο κάθε κάτοικος του νησιού δύσκολα θα εξέφραζε αντίθετη άποψη.  Απόρροια τούτου σαφώς και αποτελεί το όφελος σε πολλά επίπεδα για την οικονομία του νησιού.

Κατά καιρούς λέμε η Ρόδος είναι ένα ζωντανό νησί με κόσμο χειμώνα-καλοκαίρι λόγω των φοιτητών. Σε όλους μας φαντάζει πολύ ελκυστικό το σενάριο να εγκαθίσταται νέος κόσμος στο νησί δίνοντας πνοή σε χώρους διασκέδασης, σε κατοικίες προς ενοικίαση κλπ…

Σε αυτό το σημείο όμως θα ήθελα να πω το εξής. Για την πραγματοποίηση των ανωτέρω, η ίδρυση ενός μεταπτυχιακού προγράμματος είναι και η πλέον κατάλληλη επιλογή;  Άραγε γνωρίζουμε τη διαφορά φοίτησης ενός προπτυχιακού και μεταπτυχιακού προγράμματος; Για την φοίτηση σε προπτυχιακό επίπεδο ο φοιτητής υποχρεούται να αφήσει τον τόπο του και να εγκατασταθεί σε νέο. Ωστόσο, είθισται η παρακολούθηση ενός μεταπτυχιακού προγράμματος πλέον να γίνεται εξ αποστάσεως και να απαιτεί τη μετάβαση στο τμήμα που φοιτά μονάχα κατά την εξεταστική περίοδο και παρουσίαση μιας διπλωματικής εργασίας. Επίσης, αυτοί που επιλέγουν τις μεταπτυχιακές σπουδές, συνήθως  είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με οικογενειακές υποχρεώσεις  και πολύ δύσκολα θα επέλεγαν ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα που θα απαιτούσε την εγκατάσταση για 2 με 3 χρόνια σε έναν άλλον τόπο. Θέτω ξανά το ερώτημα.  Εκφράζει την επιθυμία μας η ίδρυση ενός τέτοιου τμήματος; Πιστεύετε πως ένα τέτοιο τμήμα που συζητιέται τώρα θα αποφέρει αυτά που οι κάτοικοι του νησιού ελπίζουν;  Ας σκεφτούμε όχι βιαστικά και με ενθουσιασμό στο άκουσμα της ύπαρξης ενός τμήματος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Προτεραιότητα είναι η ίδρυση ενός προπτυχιακού προγράμματος και ας μην μείνουμε ξανά σε αυτό που λέγεται συνήθως, πως θα έπρεπε λόγω του Ιπποκράτη να λειτουργήσει ένα τμήμα Ιατρικό ή παραϊατρικό. Ας αναλογιστούμε όλοι πως ζούμε σε ένα άκρως τουριστικό νησί που απασχολεί την πλειονότητα των κατοίκων μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ίδρυση ανάλογων τμημάτων θα βοηθούσε και την πλέον αδύναμη οικονομικά οικογένεια να σπουδάσει το παιδί της, προσφέροντας άμεση απορρόφηση στον επαγγελματικό τομέα, σπάζοντας παράλληλα το φράγμα του μονοπωλιακού καθεστώτος ιδιωτικής εκπαίδευσης. Το νησί οφείλει να δίνει επιλογές και αναβαθμίζεται σε όλα τα επίπεδα.

Με εκτίμηση,

Κ.Κ

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πολύ σωστά και λογικά τα λέτε. Μια τουριστική σχολή είναι αυτό που χρειάζεται. Βέβαια υπάρχει ήδη μια ιδιωτική τουριστική σχολή που μάλιστα κάνει και πολύ καλή δουλειά αλλά ένας πανεπιστημιακό τμήμα σίγουρα έχει μεγαλύτερη αξία. Απλά να σας θυμίσω ότι σχολές και νοσοκομείο είναι τα αγαπημένα θέματα των πολιτικών πριν από τις εκλογές. Για πάνω από 30 χρόνια επανέρχονται σταθερά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η οποία από ότι φαίνεται αρχίζει σύντομα.

 2. Η ταυτότητα του νησιού ειναι καθαρά τουριστική. Κανένα πανεπιστημιο δεν πρόκειται να ιδρυθεί σε ενα νησί που κουμάντο κάνουν οι ξενοδόχοι απο τη μία και απο την άλλη οι φοιτητές δεν θα δείξουν καμμιά προτιμηση σε ένα νησί τόσο μακρυά απο την ηπειρωτική άλλαδα κ που είναι πολύ ακριβό για να ανταπεξέλθουν οικονομικά .

  • Δε θα διαφωνήσω με την άποψή σας στο πρώτο κομμάτι. Επιτρέψτε μου μόνο σας πω πως ένα τμήμα σε ένα νησί θα ήταν μια καλή επιλογή για αυτούς που κατοικούν σε γειτονικά νησιά και βρίσκονται στο Αιγαίο γενικότερα. Επίσης, με την ίδια ευκολία που επιλέγουν τη Ρόδο, τη Σάμο έτσι θα επέλεγαν και την Κω. Είναι εξίσου μακριά για τους κατοικους ηπειρωτικής Ελλάδας. Εξάλλου πόσα άτομα πιστεύετε θα μπορούσε ένα τμήμα να απορροφήσει κάθε χρόνο; 300,400; Οχι παραπάνω. Επομένως, θα μπορούσε να «τρέξει » ένα προπτυχιακό τμήμα στο νησί.

 3. Ας σταματησουν καποιοι πολιντικαντηδες την παραμυθα….
  τμηματα σχολων-πανεπιστημιων ιδρυονται ΜΟΝΟ στις Πρωτευουσες των Νομων.
  Στην δικη μας περιπτωση ειναι δυστυχως η Ροδος.-

 4. Πολύ σωστό άρθρο. Ας γίνει ΤΕΙ τουριστικών επιχειρήσεων, πληροφορικής και διοίκησης επιχειρήσεων να ανέβει το επίπεδο σπουδών του προσωπικού των ξενοδοχείων. Να βρουν οι επιχειρήσεις προσωπικό,να δουλεύουν εστιατόρια,μπαρ, διαμερίσματα όλο τον χρόνο.

 5. Σιγά που θα μελετήσουν πριν ανακοινώσουν.αυτό κάνει ντόρο αυτο λέει.το πρώτο ειναι;κι αν δεν γίνει θα φταίνε όσοι δεν βοήθησαν ,αυτοι πρότειναν

 6. προτείνω προπτυχιακό για ζωολογία. Θα συμπληρώσουμε εμείς με εγχώριους κάγκουρες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.