Ε. Καρανίκα: Επιτακτικά αναγκαία πλέον η τήρηση σαφών υγειονομικών συστάσεων

12
1089

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΛΕΟΝ Η ΤΗΡΗΣΗ ΣΑΦΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΣΕΩΝ

                       Ελλη  Καρανίκα,  Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας  ΓΝΚΥΚΩ

«Τα μέτρα  για τον κορονοϊο είναι καλά, η εφαρμογή τους πάσχει» (Καθηγ. Χ.Γώγος) Είναι κοινή διαπίστωση  ότι η τήρηση των μέτρων χαλάρωσε, παρότι η πλειονότητα  αναγνωρίζει την προφανή λογική τους. Επαληθεύεται καθημερινά ότι «ευκολότερο να πολεμάς  για τις αρχές  σου, παρά να ζεις σύμφωνα με αυτές» (Αλφρεντ Αντλερ).

Παρόλα αυτά, είναι γεγονός ότι η Κως μέχρι τώρα, ενώ ακόμη συνεχίζει να παρέχει το τουριστικό προϊόν της , δεν είχε μεγάλον αριθμό κρουσμάτων. Αυτό δείχνει ότι παρά τα όποια λάθη και τις παραλείψεις, η κατάσταση παραμένει  ελεγχόμενη. Αποτελεσματική αποδείχθηκε μέχρι σήμερα, η διαχείριση της πανδημίας και στον χώρο του Νοσοκομείου που κρατήθηκε «καθαρό», χάρις στην συνεργασία όλων των  εργαζομένων στην τήρηση των  επίσημων συστάσεων. Προφανώς, χωρίς την   κατανόηση και συμμόρφωση των πολιτών-ασθενών, η εφαρμογή των μέτρων θα ήταν δυσκολότερη. Η επιδημία όμως, δεν τελείωσε, συνεχίζεται με απρόβλεπτη ή και δυσοίωνη εξέλιξη, γι΄αυτό είναι σκόπιμη η επικαιροποίηση των συστάσεων για την καλύτερη δυνατή προφύλαξη του νοσοκομείου μας, εργαζομένων  και  ασθενών του. (Είθε αυτός  ο σκοπός , να…αγιάζει το μέσον της κουραστικής, μακράς ανάγνωσης-σε όσους ενδιαφέρονται για το θέμα!).

1.Ο αυστηρός έλεγχος εισερχομένων είναι απαραίτητος  και πρέπει να γίνεται από μια εισοδο  (Μητροπόλεως)-όλες οι άλλες  να μένουν κλειστές. Η αναζήτηση  σημείων λάθρας  εισόδου  από αφύλακτα  σημεία καθώς και η  εικόνα πολυάριθμων ομάδων   έξω από τα κάγκελα, δημιουργεί εκνευρισμούς και ανώφελες  εντάσεις .Επειδή η εξασφάλιση 24ωρης φύλαξης δεν έχει  ακόμη εξασφαλιστεί, ζητάμε την κατανόηση  και την συνεργασία του κοινού, για την προφύλαξη απρόσεκτης διασποράς.

2.Παρότι συνεχίζεται η απαγόρευση του επισκεπτηρίου, συχνά το Προσωπικό των κλινικών  αναγκάζεται να λογομαχήσει με επισκέπτες, που μάλλον   υποτιμούν την μετάδοση τυχόν ασυμπτωματικών ιώσεων. Αυτό  δυνατόν να έχει  σοβαρές συνέπειες  στο επισκεπτήριο ανοσοκατεσταλμένων ασθενών(π.χ. μετεγχειρητικών, υπερηλίκων, καρκινοπαθών κλπ) ή νεογνών και επιτόκων. Ιδιαίτερα στους 4κλινους θαλάμους, όταν συγχρωτίζονται 8 άτομα,ασθενείς –συνοδοί (και χωρίς μάσκα) -συν τα νεογνά στο μαιευτικό και με κλειστό παράθυρο για να μην κρυώσουν. Ό,τι  καλύτερο για διασπορά

3.Ο φόβος της επιδημίας συνεχίζει να αναστέλλει την έγκαιρη προσέλευση  στο νοσοκομείο πολλών  χρόνιων ασθενών με συνέπεια  αύξηση  νοσηρότητας με άγνωστες  επιπτώσεις στην περαιτέρω  πορεία τους. Η τακτική παρακολούθηση μιας  χρόνιας νόσου είναι απαραίτητη. Θα ήταν εξαιρετικά  χρήσιμη  σήμερα η  ανάπτυξη της Κατ΄Οίκον Νοσηλείας, με επέκταση και της  Βοήθειας στο Σπίτι, ιδιαίτερα στις ευαίσθητες ομάδες  ασθενών. Παράλληλα, όμως, από τον φόβο της επιδημίας, πολλά άτομα προσέρχεται στα Επείγοντα του νοσοκομείου  με ήπια συμπτώματα που άλλες φορές θα περνούσαν απαρατήρητα. ΄Ετσι επιφορτίζεται ανώφελα  το  οριακό  Προσωπικό αλλά κυρίως  ταλαιπωρούνται οι ίδιοι  αφού αναγκαστικά έχουν μακρά  αναμονή και προηγούνται τα  σοβαρότερα περιστατικά. Και στις δυο περιπτώσεις  είναι χρήσιμο να προηγηθεί  η  επικοινωνία ασθενών   με  ΕΟΔΥ (1535) ή/και ΓΝΚΩ.

4.Τα παραπάνω φαινόμενα θα είχαν ελαχιστοποιηθεί, αν  είχε υλοποιηθεί  η διαχρονική εξαγγελία για οργανωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.), σταθερή «δέσμευση» όλων των πολιτικών ηγεσιών  του Υ.Υ. και παραμένει ανεκπλήρωτη. Η συνένωση ολων των δομών  Π.Φ.Υ. σήμερα είναι αναγκαία όσο ποτέ, με στόχο την αποσυμφόρηση του νοσοκομείου από μεγάλο αριθμό προσερχομένων  για Π.Φ.Υ. καθώς και την εκπλήρωση της αποστολής των  Κ.Υ.  Η  οργανική συνένωση  Κ.Υ. – ΤΟΜΥ στις  λειτουργικές εγκαταστάσεις του πρώην ΙΚΑ , με ενίσχυση σε αναγκαίες ειδικότητες  και σε βασικό εξοπλισμό  έχει εκτιμηθεί ως ένα εφικτό  βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Εφόσον δε λειτουργήσει, βάσει Οργανισμού και το Κ.Υ.Αντιμαχειας , η ΠΦΥ στο νησί θα μπορούσε να έχει μια αποτελεσματική  γεωγραφική κάλυψη. Το ΓΝΚΥΚΩ έχει  θέση στο θέμα αυτό.

5.Ιδιώτες Γιατροί, δικαιολογημένα ανήσυχοι κι οι ίδιοι για τις άγνωστες πτυχές της επιδημίας ή και κάτω από την πίεση των  ασθενών,  τους παραπέμπουν  στο νοσοκομείο, συχνά χωρίς ένα σύντομο ιστορικό, χωρίς συνεννόηση με τον εφημερεύοντα νοσοκομειακό Γιατρό,  με  γραπτή εντολή για διενέργεια  εξετάσεων που εκείνοι κρίνουν απαραίτητες ακόμη και για εισαγωγή. Η στάση αυτή επιφέρει  πολλές φορές άσκοπη σύγχυση, ανασφάλεια  στον ασθενή και  ανώφελες αντιπαραθέσεις του με τον νοσοκομειακό Γιατρό, όταν ο τελευταίος έχει διαφορετική εκτίμηση για την διαχείριση αλλά και την τελική ευθύνη του ασθενή. Η δεοντολογία έχει κανόνες.

6.Η διενέργεια του τεστ κρίνεται βάσει πρωτοκόλλου από τον νοσοκομειακό  Γιατρό υπηρεσίας. Εντούτοις, συχνά παρατηρείται το σύνηθες φαινόμενο των …πλαγίων παρακαμπτηρίων  οδών, όταν στέλνονται  άτομα, με άνωθεν εντολή για τεστ λόγω «ύποπτων» παραμέτρων, με συνέπεια την γκρίνια και  τα υποτιμητικά σχόλια.Έχει τονιστεί ότι το νοσοκομείο εκτελεί τα τεστ  σε επείγουσες περιπτώσεις. Οι οδηγίες ΕΟΔΥ για την ένδειξη τεστ ή την  κατ΄οίκον παραμονή στην εμφάνιση απλού εμπυρέτου,  δεν έχουν αλλάξει. Προεγχειρητικά τεστ για επεμβάσεις εκτός ΓΝΚΩ γίνονται  κατόπιν υπηρεσιακής συνεννόησης μόνον για το ΓΝΡόδου , όχι για άλλα νοσοκομεία, όχι για ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα .

7.Θα ήταν χρήσιμη η διενέργεια του rapid test από ιδιωτικά εργαστήρια ή ιατρεία, με τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ποιότητας και ασφάλειας (προτείναμε  στον ΙΣΚΩ την εξέταση του θέματος). Το αποτέλεσμά του  δίνεται  σε λίγα λεπτά και είναι πιο οικονομικό, παρότι η ανακοστολόγησή  του είναι επιβεβλημένη. Τα rapid test έχουν ισοδύναμη ειδικότητα με το μοριακό τεστ και  μεγάλη ευαισθησία .Το Νοσοκομείο μας  έχει ήδη προμηθευτεί έναν αριθμό για συγκεκριμένες χρήσεις. Σε περιπτώσεις αμφιβόλου αποτελέσματος  ή ύποπτης κλινικής εικόνας, διενεργείται το μοριακό. Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αναγκαίων τεστ  δεν  επιβαρύνεται ο ασθενής.

  1. Βιώνουμε καθημερινά την αγωνία για την  επάρκεια των κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ  του ΕΣΥ στα νοσοκομεία αναφοράς. Το ΓΝΚΥΚΩ έχει εισηγηθεί επανειλημμένα σε  ΔΥΠΕ και Υ.Υ. σχετικά με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών επείγουσας και αυξημένης  φροντίδας, με  τήρηση των βασικών προδιαγραφών ασφάλειας και ποιότητας. Στα μικρά περιφερειακά νοσοκομεία, όπου δεν υπάρχουν ή δεν εξασφαλίζονται επαρκώς οι προβλεπόμενες από την Πολιτεία και τα θεσπισμένα  Επιστημονικά της Όργανα  προϋποθέσεις ,διαπιστώνουμε ότι τέτοιες  εξειδικευμένες  δομές δεν  μπορούν να  αναπτυχθούν  άμεσα και  με «συνοπτικές διαδικασίες», παρά τις όποιες θεμιτές διεκδικήσεις  και τις φιλότιμες προσπάθειες  αρμοδίων και μη. Άμεσα, όμως, πρέπει να  ενισχυθεί το  τοπικό  υγειονομικό σύστημα, με διορισμό του αναγκαίου μόνιμου  Προσωπικού, όχι με προσωρινές εμβαλωματικές «λύσεις». (Διαβάζουμε ότι  για τις αυξημένες ανάγκες του «Σωτηρία», ζητήθηκε η μετακίνηση Προσωπικού από  άλλο νοσοκομείο, τον  «Ερυθρό Σταυρό») .

9.Όσον αφορά την ενημέρωση για τον αριθμό κρουσμάτων, ενημέρωσε πρόσφατα ο Διοικτής: το Νοσοκομείο ενημερώνεται  για τα  τυχόν θετικά τεστ στον υποχρεωτικό προεγχειρητικό  έλεγχο  καθώς και  για τα θετικά κρούσματα   τουριστών που θα κατευθυνθούν στο ξενοδοχείο καραντίνα, των οποίων έχουμε  την ευθύνη παρακολούθησης. Το Νοσοκομείο δεν ενημερώνεται για τυχόν άλλα θετικά τεστ  που ανιχνεύονται στο αεροδρόμιο ή στα τεστ  των κινητών μονάδων  ΕΟΔΥ(ΚΟΜΥ) ή στα ιδιωτικά εργαστήρια (οι εξεταζόμενοι ενημερώνονται προσωπικά από Πολ.Προστ.) .

10.Για τις  σχολικές  κοινότητες, στο  Νοσοκομείο εφαρμόζεται το  πρωτόκολλο ΕΟΔΥ(31.8.20): «Ο μαθητής επιστρέφει στο σχολείο μετά 10ημερη καραντίνα από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ μετά  πάροδο 3 ημερών από την υποχώρηση πυρετού και ύφεση συμπτωμάτων». Τότε ο γιατρός μπορεί να βεβαιώσει ότι το παιδί βάσει της κλινικής εξέτασης είναι υγιές. Τα χρονικά όρια είναι κατά δήλωση γονέων.

  1. Με την έναρξη του κύματος γρίπης κι άλλων αναπνευστικών ιώσεων τον χειμώνα, χρειάζεται η προσπάθεια όλων μας ώστε να μην υπερκεραστεί η δυνατότητα παροχής  υπηρεσιών υγείας στο μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού. Εμβολιασμός όπου ενδείκνυται! Για την αποφυγή δε της εύλογης σύγχυσης του κόσμου από τις διαφορετικές (προσωπικές) απόψεις ή πρακτικές που κυκλοφορούν ελεύθερα σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ενηλίκων και παιδιών, δημιουργώντας το επικίνδυνο μίγμα  παραπληροφόρησης- ανασφάλειας-ανησυχίας και σύγχυσης, θα ήταν σκόπιμο ο  ΙΣΚΩ να αναλάβει την ευθύνη ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας  για την επίσημη πολιτική της χώρας  στον εμβολιασμό, με πειστικά, κατανοητά επιχειρήματα και να κάνει τις κατάλληλες επισημάνσεις  στα Μέλη του που διενεργούν  εμβολιασμούς.

Το Προσωπικό του Νοσοκομείου κάνει έκκληση: Φορέστε μάσκα. Προφυλάσσει το χαμόγελο (και το ΕΣΥ!) ώστε να το  διατηρήσει .Τηρείστε τα μέτρα και ζητείστε κι από τους άλλους την τήρησή τους που αφορά την δημόσια υγεία .Άσχετα με τις  προσωπικές μας ενστάσεις, θεωρίες, σενάρια, αμφιβολίες ή ιδεοληψίες μας  για  την επικινδυνότητα του ιού και την  αναγκαιότητα  των μέτρων,  οφείλουμε  στον εαυτό μας, στους αγαπημένους  μας αλλά και στους διπλανούς  μας  να περιφρουρήσουμε  την υγεία όλων μας , περιφρουρώντας και την επάρκεια των τοπικών υπηρεσιών υγείας. Εξάλλου, η τρέχουσα σουρεαλιστική πραγματικότητα, αποδεικνύεται κυνικά  σε αυτό που είπε  ο Βρετανός Φιλόσοφος Μπέρτραντ Ράσελ : «Δεν θα πέθαινα ποτέ για τις ιδέες μου, γιατί μπορεί να είναι… λάθος»! Πόσοι επιφανείς αντιρρησίες του κορωνοϊού δεν άλλαξαν ιδέες, όταν  νόσησαν από αυτόν!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μπραβο κ.Ελλη.!!!
    Σημαντικες οι γνωσεις σας!!!
    Η Κως ακουει?…
    Τηρει τα μετρα?
    Φοραει μασκα?
    Η μυτη μεσα απο την μασκα…αλλιως ..μην την φορατε!!

  2. Καλά τα λέτε. Αν μας έλεγαν (λέγατε) και τα ενεργά κρούσματα θα ήταν καλύτερα. Είμαστε στο επίπεδο 2 με σχεδόν μηδενικά κρούσματα; Μας έβαλαν σε αυτό το επίπεδο λόγω τουρισμού;

  3. Πολύ εύστοχο και ωραίο κείμενο. Όμως δεν μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό, από έναν απόφοιτο υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Κυρία Έλλη καλύτερα να γράφεται πιο εκλαϊκευμένα, έτσι θα καταλαβαίνει κανείς ευκολότερα αυτά που χρειάζεται να επικοινωνήσετε.

  4. Μπράβο σας για την ενημέρωση περί δημοκρατικής λογοκρισίας..

    Μόνο να δείχνουμε άλλα κράτη για φίμωση της ενημέρωσης ,για λογοκρισία,για χούντες στα Κοινωνικά δίκτυα κ.λ.π.εμεις είμαστε οι τέλειοι

  5. Μακάρι να εμπαινε λογοκρισία στις επικίνδυνες βλακείες στα κοινωνικά δικτυα που παριστάνουν ενημέρωση

  6. κυρα Ελλη μου,
    καμμια δημιουργια ΜΕΘ θα ζητησομεν εδω στο νησι

    ‘η ολα τα παραπεμπουμε στην ατομικη και προσωπικη ευθυνη των πολιτων?

  7. Η ΜΑΦ που δημιουργηθηκε πριν πολλά χρόνια γιατί δεν λειτούργησε ποτέ?
    Οι αναπνευστηρες πλέον είναι άχρηστοι!!
    Προβληματικοί γιατροί στο νοσοκομείο που δημιουργούν προβλήματα και κωφευουμε!
    Έργα ουσίας δεν βλέπουμε !!Γιατρους δεν βλέπουμε!
    Καλές οι παραινέσεις, αλλά δεν αρκούν…

  8. Για άλλη μια φορά στην σύγχρονη ιστορία αποδείχθηκε, ότι ο Νεοέλληνας .......

    … μπορεί να σκοτώσει και την μάνα του για τα ορθάδικα,τους συνωστισμούς και τον χαβαλέ με ‘ξένα κόλλυβα’… δυστυχώς μόνο τυχαία δεν ήταν η οικονομική και ηθική , πνευματική πτώχευση,τα συνεχή μνημόνια ..η προσφυγή στο ΔΝΤ,η υποθήκευση των πάντων ,το τρίτο κύμα μετανάστευσης νέων ανθρώπων..που όσοι πήγαν κατάλαβαν οτι η κυριότερη διαφορά μας είναι οτι αυτοί έχουν ένα σαβ/κο την βδομάδα!!!

  9. Γιατρέ πού είσαι εσύ;αυτό λένε τοσα χρόνια .μπήκε ταμπέλα σε ενα δωμάτιο χωρίς προσωπικό.ξύπνα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ