»Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν τα ημερόπλοια στο λιμάνι της Κω από την αρχή της σεζόν!»

5
1336

Μπορεί η δημοτική αρχή να δηλώνει ικανοποιημένη με την τωρινή κατάσταση του λιμανιού, από την στιγμή που αποπερατώθηκε το έργο στον λιμένα Μανδρακίου, ωστόσο η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική και σίγουρα την βιώνουν καθημερινά στο πετσί τους οι ιδιοκτήτες αλλά και οι εργαζόμενοι των ημεροπλοίων που ελλιμενίζονται κατά την διάρκεια της τουριστικής σεζόν στον εσωτερικό λιμένα της Κω.

Και αυτό γιατί μπορεί το λιμάνι να παραδόθηκε για χρήση στους δημότες και στους επισκέπτες από τα τέλη Ιουλίου, όμως λίγοι γνωρίζουν ότι τα τουριστικά σκάφη που βρίσκονται 24 ώρες το 24ωρο όλο το καλοκαίρι στο ίδιο πόστο, δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα διότι τα νέα pilars που τοποθετήθηκαν δεν λειτουργούν προς το παρόν με υπαιτιότητα του εργολάβου που έχει αναλάβει από την αρχή το εν λόγω έργο και έχει την αρμοδιότητα να ολοκληρώσει και αυτήν την εκκρεμότητα.

Η κατάσταση όμως αυτή έχει ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες των ημεροπλοίων να αναγκάζονται κατά την παραμονή τους στον λιμένα να χρησιμοποιούν γεννήτριες πετρελαίου ώστε να λειτουργούν πλήρως τα σκάφη τους και κατά τις βραδινές ώρες, ώστε οι ξένοι επισκέπτες της Κω να μην αντικρίζουν μία απόκοσμη και άκρως αντιτουριστική εικόνα κατά την εσπερινή διέλευση ή βόλτα τους στον λιμένα Μανδρακίου. Όλα τα σκάφη λοιπόν καταναλώνουν καθημερινά αρκετό πετρέλαιο πέραν του καθιερωμένου που καταναλώνουν κατά την διάρκεια της προγραμματισμένης καθημερινής τους εκδρομής, υποχρεούνται να καταναλώνουν και για την ολική ηλεκτροδότηση του πλοίου από την στιγμή που δεν υπάρχει άλλη λύση.

Η λύση όμως αυτή αποδεικνύεται μέρα με την ημέρα αρκετά δαπανηρή και ιδιαίτερα κοστοβόρα σε μία κακή κατά γενική ομολογία σεζόν, όπου η τουριστική κίνηση βρίσκεται 90% κάτω σε σχέση με εκείνη του 2019. Δυστυχώς έχει παρέλθει τουλάχιστον 1 και πλέον μήνας από τότε που ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το νέο λιμάνι οι πλοιοκτήτες και ακόμη δεν έχει δοθεί λύση από το δημοτικό λιμενικό ταμείο στο πρόβλημα τους, με την αιτιολογία ότι την απόλυτη και κύρια ευθύνη έχει ο εργολάβος.

Από ότι φαίνεται η βραχύβια φετινή τουριστική σεζόν για τα ημερόπλοια θα ολοκληρωθεί άδοξα και ακόμη δεν θα έχει συνδεθεί κανένα σκάφος με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Στο τέλος όμως της σεζόν το λιμενικό ταμείο Κω θα ζητήσει κανονικά από τους πλοιοκτήτες να καταβάλουν τα τέλη για την χρήση του λιμένα που όμως δεν τους παρείχε για όλη την σεζόν ηλεκτρικό ρεύμα απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία τους. Ας ελπίσουμε ότι μετά την δημοσιοποίηση του εν λόγω προβλήματος ίσως ενδιαφερθεί κάποιος από την δημοτική αρχή και επιλυθεί τον εν λόγω ζήτημα. Εάν όμως δεν κινητοποιηθεί κάνεις οι ευθύνες θα βαραίνουν όσους ήταν εξ αρχής ενήμεροι και δεν έπραξαν τίποτα.

Κλείνοντας πρέπει να τονιστεί ότι η πραγματικότητα μοιάζει να είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτήν που αρέσκονται συχνά πυκνά να βγάζουν προς τα έξω οι άνθρωποι της δημοτικής αρχής, ανεβάζοντας φωτογραφίες από το λιμάνι όταν τύχει να δέσουν σε αυτό πολυτελή σκάφη αναψυχής όπως τις προάλλες. Το λιμάνι δεν έχει ανάγκη μόνο τα πολυτελή Yaght των πλουσίων παραθεριστών. To λιμάνι όλα αυτά τα χρόνια παρά την δεκαετή οικονομική κρίση και παρά την τεράστια ζημιά που υπέστη από τον σεισμό συνέχιζε να αποπνέει ζωντάνια και ευημερία κατά κύριο λόγο εξαιτίας των τοπικών ημεροπλοίων που δραστηριοποιούνται εδώ και δεκαετίες στην Κω, πληρώνουν φόρους και προσφέρουν στην τοπική κοινωνία ποικιλοτρόπως και όχι μόνο μέσω των θέσεων εργασίας.

Αν θέλει η δημοτική αρχή να συνεχίσουν να έχουν ζωή αυτές οι επιχειρήσεις τότε ας συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση πριν να είναι αργά!

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΔΗΜΑΡΧΕ ΠΑΡΤΟ ΠΑΝΩ ΣΟΥ. ΓΝΩΡΙΖΟΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ.ΣΤΡΙΜΩΞΕ ΤΟΝ ΕΡΓΟΛΑΒΟ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΜΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ.

  2. δημαρχε τωρα που το λιμανι ομορφηνε, γιατι να μενει αυτο το θεμα σε εκκρεμοτητα.και σεις απο το λιμενικο ταμειο, βαλτε χερι στον εργολαβο.

  3. Ρε πάτε καλά;;; εδώ ο κόσμος δεν έχει ρεύμα στο σπίτι του να ζεστάνει ενα πιάτο φαγητό και να πιεί ενα δροσερό νερό και σας νοιάζει γιατί δεν έχουν ρεύμα τα ημεροπλοια;;;; Χ…ηκαμε πραγματικά.
    Αν κάτι πρέπει να κάνει ο δήμος είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς.
    Χαζοβιόλιδες.

  4. Βιαζεστε αγαπητοι.Ακομα Σεμτεβριο εχουμε υπομονη μεχρι τα Χριστουγεννα κατι θα γινει.Τωρα φυτευουμε ελιες και προσλαμβανουμε καθαριστριες.

  5. Ο εργολάβος η ο Δήμος ???
    Πως και ποιος παρέλαβε το έργο για να το δώσει στους δημότες ????
    Για πιο λόγο δεν λειτουργούν ???

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ