Έλληνες -πολίτες του κόσμου ενωθείτε (Γ. Κουτσουδάκης για την Αγιά Σοφιά)

10
581

ΕΛΛΗΝΕΣ – ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΝΩΘΕΙΤΕ

Η ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ -και επίσημα- μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα ταλανίζει για πολύ καιρό τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, επειδή ακριβώς θίγει αυτές τις δυο λεπτές χορδές του ψυχισμού μας.

Σοκ, αγανάκτηση και αποτροπιασμό προκαλούν τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας, του αιώνιου και οικουμενικού, παγκόσμιου αυτού μνημείου ιστορίας και πολιτισμού. Το σοκ και η αγανάκτηση μετατρέπονται σε οργή και θυμό από τις χλιαρές και υποτονικές αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. Τι είναι τελικά πιο οδυνηρό; Η μετατροπή του οικουμενικού αυτού συμβόλου σε τζαμί (γεγονός αναμενόμενο καθώς τόσο εκκωφαντικά και προκλητικά είχε εξαγγελθεί) ή ο τρόπος που η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει και στέκεται μπροστά στο γεγονός;
«Η Αγία Σοφία ως μουσείο αποτελεί τόπος και σύμβολο συναντήσεως, αλληλεγγύης και αλληλοκατανοήσεως Χριστιανισμού και Ισλάμ. Η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ. Το ζητούμενο, όμως, είναι η ενότητα. Έχουμε την προσδοκία ότι στο τέλος θα επικρατήσει η σύνεση και η λογική», σημείωνε ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προ ολίγων ημερών, εκφράζοντας την αγωνία της Πατριαρχικής του καρδίας που χαρίζεται και αγκαλιάζει όλο τον κόσμο, ως και την προσδοκία ότι θα πρυτανεύσει «η σύνεση και η λογική».

Το ερώτημα, κατά την άποψη μας, δεν είναι τι έκαναν εκείνοι που αποφάσισαν την μετατροπή, αλλά τι έκανε η διεθνής κοινότητα για να αποτρέψει αυτή την μετατροπή; Τι έκαναν οι Διεθνείς Οργανισμοί; Ο ΟΗΕ; η Unesco, η οποία έχει και την ευθύνη προστασίας του μνημείου; Τι έκανε η Ευρώπη και οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης; Τι έκανε η παγκόσμια κοινότητα για να διαφυλάξει την Αγία Σοφία «ως μουσείο και τόπο, σύμβολο συναντήσεως, αλληλεγγύης και αλληλοκατανοήσεως Χριστιανισμού και Ισλάμ», όπως τόσο σοφά σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης λίγο πριν την καταστροφή; Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μια απειλή η λογική επιβάλλει να λάβεις τα κατάλληλα μέτρα για να αποτρέψεις αυτή την απειλή. Όταν δεν το μέγεθος της απειλής αυτής είναι παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως συμβαίνει στην περίπτωση αυτή, τότε η μη λήψη των αναγκαίων και απαραίτητων προληπτικών μέτρων τι δηλώνει; Ή μήπως δεν ήταν αναμενόμενη η εξέλιξη αυτή; Ποια είναι, τελικά, μεγαλύτερη απειλή: Του κορονοϊού, για τον οποίο παγκοσμίως τόσος αγώνας γίνεται (και καλώς) ή η καταστροφή ενός μνημείου και συμβόλου οικουμενικής εμβέλειας;

Έτερο ερώτημα: Τι κάνουν τώρα και πως αντιδρούν όλοι αυτοί οι.. τρανοί και δυνατοί του κόσμου; Οι αρχές και οι εξουσίες; Με δηλώσεις υποτονικές και μάλλον περισσότερο διπλωματικές; Ή μήπως θεωρούν ότι το πρόβλημα είναι διμερούς και όχι διεθνούς φύσεως; Ανήκει ή όχι η πολιτιστική κληρονομιά σε όλους τους λαούς και τους πολιτισμούς; Εάν ναι, δεν πρέπει να διαφυλαχθεί και διασωθεί; Τι κάνει ο Χριστιανικός κόσμος; Που η αλληλεγγύη ανάμεσα στον Χριστιανικό κόσμο; Η δήλωση του Αρχηγού της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας: «είμαι πολύ πονεμένος» είναι αρκετή; Τι κάνουν και πως αντιδρούν οι λοιπές Χριστιανικές ομολογίες; Ή μήπως δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι σηματοδοτεί όλο αυτό για σύνολο τον Χριστιανικό κόσμο; Εάν ναι, τότε προς τι τόση ανοχή; Εκτός και αν…. θεωρούν πως την Εκκλησία την ενδιαφέρει και θα πρέπει να ασχολείται «μόνο με την αιωνιότητα και όχι με τον χρόνο», όπως σκωπτικά σημειώνει και ο μεγάλος Μπερντιάγεφ.

Ερώτημα τρίτο: Εις ότι αφορά τα καθ΄ ημάς. Ο πολιτικός κόσμος, οι πνευματικές δυνάμεις της Χώρας, η Διανόηση, οι Ακαδημαϊκοί της; Ο Ελληνισμός της διασποράς; Ενότητα χρειάζεται από όλους και με όλους. Δεν είναι ευκαιρία διαξιφισμών και αντιπαλοτήτων η ώρα αυτή. Είναι ώρα χρέους και ευθύνης. Σε τόσο κρίσιμες και οριακές στιγμές οι δυνάμεις ενώνονται, δεν διασπόνται. Ουδείς εξ΄ ημών δικαιούται να μείνει αμέτοχος, ξένος και αδιάφορος. Έλληνας που η ψυχή και η καρδιά του, το είναι του, δεν σκιρτά και δεν συγκλονίζεται αυτή την ώρα, πόσο Έλληνας είναι; Σαφώς και η Ελληνική Κυβέρνηση, όπως το έπραξε και το πράττει, τονίζει ότι το ζήτημα με την Αγιά Σοφιά δεν είναι διμερές αλλά παγκόσμιο και γι’ αυτό έχει λάβει ήδη πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκό και διεθνές. Όμως είναι υπόθεσης μόνο της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία αναμφίβολα και θεσμικά σηκώνει το μέγιστο βάρος, ή θα πρέπει να αφυπνιστούν «των Ελλήνων οι κοινότητες»;

Όμως, οφείλουμε να παραδεχθούμε πως ο Ερντογάν -και το βαθύ κράτος της Τουρκίας- ό,τι σχεδιάζουν το πραγματοποιούν σε χρόνο που οι ίδιοι θεωρούν ότι είναι ο καταλληλότερος: με τις ΗΠΑ του Τραμπ σε προεκλογική περίοδο και “ρημαγμένες” από τον κορονοϊό, με τη Ρωσία ευκαιριακό “σύμμαχο” και πωλήτρια όπλων στην Τουρκία, με την ΕΕ αδρανοποιημένη εξαιτίας του κορονοϊού και της απροθυμίας των Γερμανών να τα βάλλουν με την “παραδοσιακά σύμμαχο και φίλη” τους Τουρκία, με το ΝΑΤΟ ουσιαστικά ανύπαρκτο ως συνήθως όταν παρανομεί και αποθρασύνεται η Τουρκία, οφείλουμε να είμαστε για τα πάντα έτοιμοι -και μόνοι μας.

Η αποθράσυνση του Ερντογάν σε όλα τα επίπεδα απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, ολοκληρώνεται με μια καλά σχεδιασμένη, εδώ και δεκαετίες, επιθετική/επεκτατική πολιτική, τόσο σε στεριά, θάλασσα και αέρα, όσο και στα σύμβολά μας.

Το έλεγε ο Mitterand πως «πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων» και η Αγία Σοφία (ιερό και πολυσήμαντο σύμβολο για μας), για τον Ερντογάν έγινε ένας μοχλός ακραίας πολιτικής και εχθρικής προσβολής κατά του Χριστιανισμού/Ελληνισμού και της Δύσης. Προκαλεί τους πάντες…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Στον κο Κουτσουδάκη, εκφράζει πιστεύω όλους μας. εΕπίσης την ημέρα και ώρα της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής, όλης μας να ψάλλουμε το τη ΥΠΕΡΜΑΧΩ.

  2. Την τουρκική σειρά μην χάσετε και δεν τη δείτε και μόλις ανοίξουν τα σύνορα απέναντι για τουρισμό και ψώνια.

  3. Ξυπνάτε μας περιμένει εισβολή των Μογγόλων έρχεται είσαστε έτοιμοι; Είμαστε πρώτη γραμμή τι δεν καταλαβαίνετε;

  4. Στο τρίτο ερώτημα που διάβασα στο άρθρο επιτρεψτε μου να πω οτι είναι ακριβώς το αντίθετο.Τελευταία παρατηρείται μια πνευματική έπαρση.Το εντυπωσιακό ειναι οτι δεν υπάρχει κανενας διαξιφισμος απεναντίας μια κοινή γραμμή όλων με την Εκκλησία της Ελλάδας.Αυτό ειναι το παράξενο.Που ηταν όλοι αυτοί την Μεγάλη Τεσσαρακοστή;Που ηταν την Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή οταν η Παναγία ηταν μόνη της και έβλεπε το γιο της κρεμασμένο στο σταυρό;Περνουσες απ έξω από το ναό κρυφά γιατί αν σε έβλεπε ο χωροφύλακας….Επειδή αυτά είναι πραγματικά γεγονότα τα οποία ζησαμε. Στην Αμμόχωστο οι γείτονες τους ναούς τους έχουν μάντρες για τα ζώα.Δεν είδα ανάλογες αντιδράσεις. Για αυτό ο ταπεινός Έλληνας Χριστιανός ορθοδοξος δεν πρέπει να έχει καμία στεναχώρια τι θα κάνει ο Τούρκος με την Αγια Σοφια και να μην γίνει ξανά μπαλάκι κανενός.Οτι πει ο θεός θα γίνει. Προσευχή,υπομονή και διάβασμα από ενα βίο Αγίου καθημερινά μαζί με την ευχή για να αξιωθουμε μια μέρα να λειτουργηθουμε εκει.

  5. Γνωρίζουμε όλοι τι θα πει ευρωπαϊκή ένωση. Χρήμα. Μαμωνας. Απο μια Ευρώπη άθεων αθρησκων που προσκηναει τον μαμωνα και γεμισε
    μουσουλμανους περιμενατε σθεναρά υποστηρηξη; το Λονδίνο έχει μουσουλμανο δήμαρχο για παράδειγμα. Η Ευρώπη γέμισε τζαμιά για τους μετανάστες που μάζεψε. Σιγά μην πονεσουν για την βασίλισσα των ορθοδόξων χριστιανικών εκκλησιών. Αυτοι που έχουν κανει τις εκκλησίες τους ντίσκο και μπαράκια.

  6. πρώτα ο Τραμπ σας με τους Τούρκους και τώρα οι Ρώσοι. Σύντομα θα τρέχετε για ψυχανάλυση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.