Γ. Νικητιάδης: Οι Αριστερές ιδέες θα έχουν πάντα το ηθικό πλεονέκτημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ποτέ

31
600

Το άρθρο του Γ. Νικητιάδη, που ακολουθεί, δημοσιεύεται στο μεγάλο ιστότοπο «The Caller»

 

ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΙΔΕΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΗΘΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΟΤΕ.

 

Του Γιώργου Νικητιάδη

τ. Υφυπουργού́ Πολιτισμού́-Τουρισμού́

 

Δεν έχουν τελειωμό ειδικώς το τελευταίο διάστημα οι συζητήσεις και αναφορές στο λεγόμενο «Ηθικό πλεονέκτημα» που έχει πλέον «απωλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ» λες και διέθετε ποτέ στην πράξη, ένα τέτοιο πλεονέκτημα. Οι αναφορές στο όρο «Ηθικό πλεονέκτημα» δεν είναι προφανώς τυχαίες αφού με τον όρο αυτό, αποδίδεται το να πολιτεύεσαι ηθικώς, να διαχειρίζεσαι τα κοινά ηθικώς, να εκφράζεσαι ηθικώς, να συμπεριφέρεσαι ηθικώς. Η ηθική ως έννοια είναι σαφές ότι σχετίζεται με την εντιμότητα, την αλήθεια, τη διαφάνεια, την ειλικρίνεια, την συνέπεια λόγων και έργων και άλλα χαρακτηριστικά που προκύπτουν από την κοσμοθεωρία που καθορίζει την κρίση κάθε ατόμου. Είναι αλήθεια, ότι όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά της ηθικής, ταιριάζουν περισσότερο στην ιδεολογία της αριστεράς που πρεσβεύει την ισότητα των ανθρώπων, την ίση κατανομή των αγαθών, το δικαίωμα πιο απλά ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, να έχει εργασία και εισόδημα επαρκές για να ζεί με αξιοπρέπεια, να έχει δωρεάν παιδεία, δωρεάν νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη και δικαίωμα ίσων ευκαιριών σε κάθε δραστηριότητα της κοινωνικής ζωής. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι τουλάχιστον θεωρητικώς , η σοσιαλδημοκρατία που αγωνίζεται αδιαπραγματεύτως για ένα ισχυρό κράτος δικαίου και κράτος πρόνοιας και πιστεύει στην αδήριτη ανάγκη της παρεμβατικοτητας ενός  ισχυρού κράτους σε κάθε δραστηριότητα που έχει σχέση με τα κοινά, να διαθέτει αυτό που θεωρεί η μεγάλη πλειοψηφία «Ηθικό πλεονέκτημα».  Αντιθέτως, όσοι είναι πιο κοντά και πιστεύουν στον φιλελευθερισμό και στην απόλυτη ελευθερία των αγορών εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να τεκμηριώσουν εύκολα ότι οι αγορές με τη δράση τους θα διασφαλίσουν τα προλεχθέντα. Οι αγορές κοντολογής, πρώτα θα ενδιαφερθούν για τα κέρδη τους και μόνο δευτερευόντως θα ασχοληθούν με το κράτος πρόνοιας, το κράτος δικαίου και την ισότητα των ανθρώπων. Ο ίδιος συνεπώς ο πυρήνας των διαφορετικών ιδεολογιών, μας δείχνει και ποια ιδεολογία είναι πιο κοντά σε αυτό που οι λαοί αντιλαμβάνονται ως «Ηθικό». Δεν θα πρέπει βεβαίως σε καμμία περίπτωση να αντιμετωπισθούν όλα τα παραπάνω με την στεγανοποίηση των ιδεολογιών και όσων ασπάζονται την μία ή την άλλη. Είναι προφανές ότι σε κάθε χώρο υπάρχουν έντιμοι άνθρωποι και πολιτικοί, όπως υπάρχουν άτιμοι και  κατάπτυστοι. Ταυτοχρόνως, δεν μπορεί να αδιαφορήσει ο πολίτης μπροστά στο γεγονός ότι, τόσο οι αριστεροί πολιτικοί μπορεί να εφαρμόσουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές όσο και οι νεοφιλελεύθεροι να εφαρμόσουν σοσιαλιστικές πρακτικές όταν η ίδια η ζωή και διορατικότητα τους, τους οδηγεί σε πολιτικές που δεν πολυταιριάζουν με τον πυρήνα της ιδεολογίας τους.

Ας δούμε μετά από τα παραπάνω, το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» που δήθεν διέθετε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας, αυτό το πλεονέκτημα που προφανώς συγκινεί τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου, το εκμεταλλεύτηκε προς όφελος του , σε κάθε βήμα του από τότε που ξεκίνησε τους «αντιμνημονιακούς»  του αγώνες, για να φθάσει στην εξουσία. Οι συγκυρίες τον ευνοούσαν υπερβολικώς. Ο κόσμος είχε ταλαιπωρηθεί αφάνταστα με την δεκαετή περίοδο της οικονομικής κρίσης, τα σκάνδαλα της προηγούμενης περιόδου αποτελούσαν τεράστιο ηθικό θέμα για τον λαό, η ικανότητα του προσωπικώς να αναδείξει όλα αυτά ήταν σε εκείνη τη φάση εξαιρετική. Κανείς εκείνη την περίοδο δεν μπορούσε να διακρίνει πίσω από τα φαινόμενα, τον άκρατο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε σκεφτόταν να εξετάσει αν όσα έλεγαν τα εννοούσαν, τα πίστευαν ή μπορούσαν να τα εφαρμόσουν. Αξίζει να θυμηθούμε λίγο έστω και ελάχιστα από όσα ακολούθησαν, για να τα δούμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καμία σχέση με την αριστερή ιδεολογία και αν το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς, είχε καμία σχέση με το κόμμα που κυβέρνησε επι 4 ½ χρόνια τον τόπο.

Να ξεκινήσουμε με την πρόεδρο που επέλεξε για το Εθνικό Κοινοβούλιο. Είχε καμμία σχέση το απόλυτο καπέλωμα του ναού της δημοκρατίας με το ηθικό πλεονέκτημα; Που είναι σήμερα, η τότε Πρόεδρος της Βουλής;

Μήπως παρακολουθεί κάποιος τους χαρακτηρισμούς με τους οποίους περιλούει τον κ. Τσίπρα ; Να προχωρήσουμε με τους διάφορους Λαφαζάνηδες που σχεδίαζαν την κατάληψη του Νομισματοκοπείου και την επάνοδο στη δραχμή και να φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη μας με το ρεζίλι που είχαμε υποστεί στην Ε.Ε και διεθνώς με τον κ. Βαρουφάκη και τα καμώματα του. Να μη λησμονήσουμε βεβαίως το περίφημο δημοψήφισμα όπου η κυβέρνηση υποστηρίζοντας το ΟΧΙ δίχασε κυριολεκτικώς το λαό λαϊκίζοντας με τον πλέον αισχρό τρόπο, για να έρθει τελικώς να εφαρμόσει αυτά ακριβώς που πολεμούσε και που ψήφισε η πλειοψηφία του λαού. Υπάρχει άραγε προηγούμενο παρόμοιας ασυνέπειας στην παγκόσμια πολιτική ιστορία ; Μήπως πρέπει να υπομνήσουμε, διότι είμαστε και λίγο ξεχασιάρηδες ως λαός, το σκίσιμο των μνημονίων, τα capital controls, το βάρος των 50 τουλάχιστον δις στο ΑΕΠ με την πολιτική τους ; Μήπως επίσης πρέπει να μη ξεχνάμε ότι αυτή η δήθεν αριστερά, συμμάχησε με ένα ακροδεξιό κόμμα για να γαντζωθεί στην εξουσία, λες και δεν είχαν άλλες εναλλακτικές λύσεις για μία πραγματική αριστερή κυβέρνηση; Και τι να πεί κανείς για τους Καρανίκες, τους Πολλάκηδες, τις δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού που προανήγγειλε δικαστικές αποφάσεις πριν εκδοθούν ; Και να έρθουμε τώρα στα πιο πρόσφατα αφού πρώτα αναρωτηθούμε, ποια αριστερά θα όριζε αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης τον άνθρωπο που ο Καραμανλής είχε διορίσει διοικητή της Ε.Υ.Π;

Γέμισαν τα Μέσα Ενημέρωσης και το διαδίκτυο με απομαγνητοφωνήσεις κινητών που προσκομίζονται στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Τι ακούμε να λέει ο κ. Παπάς, ο εξ απορρήτων του κ.Τσίπρα; Μαγαζιά, παραμάγαζα, μίζες, δώσε-πάρε με επιχειρηματίες, εκβιασμοί, κυκλώματα αστυνομικών, δικηγόρων και πολιτικών, απίστευτες σκευωρίες και τόσα άλλα που δεν έχουν τελειωμό και των οποίων έπεται όπως φαίνεται συνέχεια και τα οποία προφανώς ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού          κ Τσίπρα.

Ο αριθμός της παραβατικότητας φαίνεται να βαίνει στο άπειρο χωρίς να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στη NOVARTIS. Το σκάνδαλο που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ να παραγραφεί βάζοντας ως στόχο μόνο τους πολιτικούς αντιπάλους για να κατηγορήσει ψευδέστατα δέκα (10) πολιτικούς που αποδεικνύεται τώρα ότι ΟΥΔΕΜΙΑ εμπλοκή σε οικονομικό σκάνδαλο με την NOVARTIS είχαν.

Υπάρχει κάποιος σώφρων μετά από όλα τα παραπάνω που μπορεί να ισχυριστεί με σοβαρότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σήμερα, ή είχε ποτέ το περίφημο «Ηθικό πλεονέκτημα»; Κατηγορηματικώς, η απάντηση είναι ένα κεφάλαιο ΟΧΙ.

Η αριστερά κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, είχε και θα έχει πάντοτε το ηθικό πλεονέκτημα κυρίως όπως προείπα, στον πυρήνα της ιδεολογίας της. Εσείς, ούτε αριστερά είστε, ούτε είχατε ποτέ το μοναδικό αυτό «Ηθικό πλεονέκτημα». Και ας μην προστρέξουν τα διάφορα τρολ (πληρωμένοι σχολιαστές που οργανώνονται για να ασκούν κριτική και να καθυβρίζουν την αντίθετη άποψη) να μιλήσουν για Ακηδες και διάφορους παρόμοιους που δυστυχώς έδρασαν επι ΠΑΣΟΚ.

Οι διάφορες αυτές μορφές, είναι προφανές ότι ουδεμία σχέση είχαν με την σοσιαλδημοκρατία και την αριστερά. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μήδισαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, παιδιά του Ακη ήτανε και δεν χρειάζεται να λέμε ονόματα…. Όλοι τους γνωρίζουν.

Το «Ηθικό Πλεονέκτημα» λοιπόν για το οποίο τόσος λόγος γίνεται, κατά τεκμήριο το διαθέτει για λόγους κυρίως ιδεολογικούς, η αριστερά. Όχι όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, καθότι ούτε ήταν ποτέ αριστερά, ούτε είχε κάποιο ηθικό πλεονέκτημα.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

31 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ασε μας ρε Νικητιαδη με την παλια ξυλινη γλωσσα σου….
  ο κοσμος του ΠΑΣΟΚ δεν σε θελει….
  τι δεν καταλαβαινεις?????

  • Ρε Νικητιαδη ολοκληρο κατεβατο για να μας πεις αυτα που οι ,λεγομενοι ,δημοσιαγραφοι παπαγαλιζουν επι χρονια καθε μερα επι ωρες…Ηθικο διδαγμα σας ειναι ΟΧΙ οτι ειστε ΤΙΜΙΟΙ αλλα οτι και ο Συριζα ειναι σαν και εσας!!! ΑΝΗΘΙΚΟΙ !!! επι χρονια αυτο κανει ο Κουλης,ο Αδωνης,. ο Σαμαρας και εκατονταδες χικλαδες , ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ παπαγαλοι !!!! ΟΧΙ οτι ειστει ΤΙΜΙΟΙ (πως να το πεις με τοσες κλεψιες) αλλα οτι και ο Συριζα ειναι ΑΝΗΘΙΚΟΙ!!!! ΠΑΛΑΙΩΤΑΤΗ προπαγανδα των δεξιων στην Ελλαδα… Ενταξει το εκανες και εσυ το «καθηκον» σου…σε βλεπω να τον τρως τον Κονσολα στο Υπουργειο Τουρισμου…Γι’ αυτο δεν γραφτηκε ολο αυτο το ΗΛΙΘΙΟ Κατεβατο ;;;;; Για μια θεση ρε γ…το !!!1 Το ιδιο δοκιμασε και ο Κυριτσης αλλα δεν του βγηκε…..εσυ μπορειινα εισα ιπιο τυχερος…ΞΑΝΑΔΟΚΙΜΑΣΕ μεχρι τις εκλογες του Σεπτεβρη..

 2. βρε αμερικάνε τι μας πέρασες; για χαλβάδες; να λες τις κοτσάνες σου και δεν τρέχει τίποτα; Αι πάενε παραπέρα κι εμείς σε ξέρουμε καλά απο το ΠΑΣΟΚ. Κάτι τέτοιοι σαν εσένα διέλυσαν το ΠΑΣΟΚ. Τώρα ψάξε βρες μας. Αντε γειά και να μας γράφεις πο τα Νικιά

 3. οπως ελεγε και ο κουτσογιωργας δεν δικαιουσθε δια να ομιλειτε. μας θυμιζετε τσοχατζοπουλο, παπαντωνιου , σμπωκο,βερελη και αλλα φρουτα που περασαν απαρατηρητα, και εκαναν περιουσιες χωρις να βαλουν ενα ενσημο. στου κρεμμασμενου το σπιτι δεν μιλανε για σχοινι.η αριστερα ειχε εχει και θα εχει το ηθικο πλεονεκτημα. και η δεξια θα ειναι τα λαμογια, οι σπειρες που εκμεταλευονται τον ιδρωτα των εργαζομενων και πλουτιζουν κλεβοντας. επιτελους μπες στο τρυπακι σου. ο λαος εχει ματια και βλεπει, εχει μυαλο και καταλαβαινει. οσο κιαν βομβαρδιζεται απο τα ξεπουλημενα ΜΜΕ, με καθημερινη γκαιμπελικη προπαγανδα.

   • Εχω σωας τας φρενας. Δεν παιρνω ψυχοφαρμακα σαν τον δικο σου κσι σενα. Ειμαι δημοκρατης και δεν με πιανουν οι καθε ειδους ψεκασμοι. Απλα δεν επιασες το χιουμορ γιατι εχεις αικιου ραδικιου. Αλιως δεν θα στηριζες ακομα τον τελειωμενο πρωην.

 4. Έμπλασε η ηθική ανωτερότητα της φασιστοαριστεράς, κουβάλησαν μαζί τους πρακτικές ΠΑΣΟΚ..

  Μάζεψαν όλη την σαβούρα και τις βρώμικες λ@μογιές από το Κίνημα αλλά λιγούριδες και τεμπελχανάδες όπως ήταν ανοιξε για παραδάκι η όρεξη τους και κατάντησαν κόζα νόστρα και μαφία… αλλά να τους ξεφωνίζουν οι εκ Νισύρου ελαφρόπετρες πάει πολύ….

 5. Οκ Mr Νικητιάδη δεν το είχε ο Σύριζα, αλλά ούτε και το ΠΑΣΟΚ. Και βεβαίως ούτε το ΚΚΕ. Ε δεν μας έμεινε και κανένας άλλος αριστερός.

 6. Καλά , εσύ ρε φίλε τι δουλειά έχεις με το ΠΑΣΟΚ ;;; Διάβασες τι γράφει ο άνθρωπος; Ποια ξύλινη γλώσσα; Μάλλον κάπου , κάτι άκουσες και κάτι αναμασάς χωρίς να καταλαβαίνεις.Το άρθρο είναι εξαιρετικό και βαθειά αναλυτικό . Άκου ξύλινη γλώσσα; Μάλλον ξύλινο μυαλό τον κρίνει!!!!
  Ο Νικητιάδης κατέβηκε στις ευρωεκλογές και πήρε κοντά στις 11.000 σταυρούς με το ΠΑΣΟΚ και βγήκε πρώτος στη Δωδεκάνησο, με το ΠΑΣΟΚ. Ποιο ΠΑΣΟΚ δεν το θέλει; Αυτό που τον έχει κάνει τομεάρχη Τουρισμού; Και κάτι ακόμα…Το ονοματάκι σου γιατί το κρύβεις;;Μήπως για να μην δούμε ότι μόνο με το ΠΑΣΟΚ δεν έχεις σχέση. Εγώ για Συριζοδεξιό σε κόβω…..

  • Τα σοβαρά πασοκικά στελέχη δεν έπαιρναν μαύρο χρήμα, έπαιρναν μετοχές σε ξενοδοχεία ή άλλη αμοιβή σε είδος. Προτιμοτερα τα μερτσέντες και για μπασκλασαρίες τα ρόλεξ….

  • κάποτε το ΠΑΣΟΚ είχε την απόλυτη πλειοψηφία στα Δωδεκάνησα, τώρα ούτε 10%. Καταλαβαίνεις τη διαφορά, ε;

 7. ….σμενες τις εχουμε τις αριστερες ιδεες των φασιστομουτρων!

 8. ακόμα με το Νομισματοκοπείου κόπτεσαι , ξέχασες τα panpers -τις βίλες , το χρηματιστήριο , το κτηματολόγιο ……
  καληνύχτα

 9. ΓΙΩΡΓΟ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΛΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΤΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ.ΕΛΕΟΣ

 10. Ρε Νικητιαδη ολοκληρο κατεβατο για να μας πεις αυτα που οι ,λεγομενοι ,δημοσιαγραφοι παπαγαλιζουν επι χρονια καθε μερα επι ωρες…Ηθικο διδαγμα σας ειναι ΟΧΙ οτι ειστε ΤΙΜΙΟΙ αλλα οτι και ο Συριζα ειναι σαν και εσας!!! ΑΝΗΘΙΚΟΙ !!! επι χρονια αυτο κανει ο Κουλης,ο Αδωνης,. ο Σαμαρας και εκατονταδες χικλαδες , ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ παπαγαλοι !!!! ΟΧΙ οτι ειστει ΤΙΜΙΟΙ (πως να το πεις με τοσες κλεψιες) αλλα οτι και ο Συριζα ειναι ΑΝΗΘΙΚΟΙ!!!! ΠΑΛΑΙΩΤΑΤΗ προπαγανδα των δεξιων στην Ελλαδα… Ενταξει το εκανες και εσυ το «καθηκον» σου…σε βλεπω να τον τρως τον Κονσολα στο Υπουργειο Τουρισμου…Γι’ αυτο δεν γραφτηκε ολο αυτο το ΗΛΙΘΙΟ Κατεβατο ;;;;; Για μια θεση ρε γαμωτο !!!1 Το ιδιο δοκιμασε και ο Κυριτσης αλλα δεν του βγηκε…..εσυ μπορειινα εισα ιπιο τυχερος…ΞΑΝΑΔΟΚΙΜΑΣΕ μεχρι τις εκλογες του Σεπτεβρη..

 11. Νικητιαδη η κοινωνια εχει περασει στην μετα πασοκ εποχη. Και για ναμαστε εξηγημενοι οχι του ανδρεα αλλα του σημιτη του γιωργοβενιζελου και ολων των αρπαχτικων επιγονων. Εσυ εχεις μια επιλογη να πας με κουλη οπου ψαχνουν στεγη ολα τα πολιτικα απομιναρια πολιφαδια του ΚΙΝΑΛ.

 12. Ρε που φτασαμε. Να μιλουν για ηθικο πλεονοκτημα αυτοι που ρουφηξαν με το καλαμακι σαν τους δρακουλες το αιμα του ελληνικου λαου. Ουστ βρεεεεε

 13. τι έγινε μπάρμπα Γιώργο τώρα που ‘εφυγε ο Δημήτρης βάζουμε πλώρη για υποψήφιος Βουλευτής, και έχεις την εντύπωση πως με την κατρακύλα που πήρατε σαν δεκανίκι της ΝΔ θα βγείτε;

 14. Η αριστερά δεν έχει ιστορία , έχει ποινικό μητρώο.
  Να ντρέπονται πρέπει όσοι πιστεύουν στις αριστερές ιδέες, καταχωνιασμένοι στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
  Απέδειξαν εμπράκτως το ήθος τους και τις μεθόδους του, κάνοντας τους χουντικούς να μοιάζουν αθώα παιδάκια. Η αριστερά άργησε να τελειώσει στη χώρα αυτή, ευτυχώς βοήθησε ο Συριζα και ο Βαρουφάκης.
  Να μετράνε τα λόγια τους τα ερπετά του σοσιαλισμού.

 15. Αντε κάνε μας ΤΗΝ ΧΆΡΗ ΚΑΙ ΣΤΑΜΆΤΑ ΝΑ ΓΡΆΦΕΙς ΕΚΘΈΣΕΙς ΙΔΕΏΝ. σΕ ΕΊΔΑΜΕ ΤΙ ΈΚΑΝΕ ΚΙ ΕΣΎ Ως ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. ΤΩΡΑ ΚΟΠΤΕΣΑΙ. ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΕ ;;;

 16. τι αναμάσημα ανοησιών και ξύλινων ρετσέτων είναι αυτό Γιώργο πιθανόν δεν κατάλαβες πως και το ΠΑΣΟΚ παρόμοια τακτική είχε ακολουθήσει για να ανέβει στην εξουσία, και μάλιστα με ταμεία γεμάτα, όχι άδεια όπως αυτά παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, λυπάμαι που κατάντησες έτσι να έχεις μόνο αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι τη ΝΔ

 17. Ο μονος εξυπνος στο πασοκ ειναι ο σκανδαλιδης. Δεν γραφει για να μην τα ακουσει . Γιατι εδω που τα λεμε καλυτερα να κρυβεται παρα να λεει τις ηλιθιοτητες του φιλου του νικητιαδη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.