ΜΑΣΤΙΧΑΡΙ παρελθόν-παρόν και… μέλλον | Παρέμβαση Π. Τάλλαρου για την υποδομή πρόσβασης ΑΜΕΑ στην παραλία

21
1114

[pdf-embedder url=»http://www.aegeanews.gr/wp-content/uploads/2020/06/ΑΜΕΑ-ΜΑΣΤΙΧΑΡΙ-2020.pdf» title=»ΑΜΕΑ ΜΑΣΤΙΧΑΡΙ 2020″]

21 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Από το σχέδιο με τις προτάσεις σας συμπεραίνω 3 πράγματα.

  1. Υπάρχει μια τεράστια αυθαίρετη παράγκα στην παραλία, που προφανώς δεν υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον αλλά συμβάλει θετικά στην προσέλκυση windsurfers και δεν φαίνεται να σας ενοχλεί.

  2. Η προτεινόμενη θέση με την οποία δεν συμφωνείτε δείχνει ως η ιδανική, καθώς ούτε θα πάρει τα πόστα των ομπρελάδων και θα αφήσει 2-3 οικογένειες χωρίς εισόδημα, όπως θα κάνουν και οι 2 δικές σας προτάσεις, αλλά ούτε και θα σταματήσει την δραστηριότητα του windsurfing, καθώς βλέπω την παραλία ΑΜΕΑ να γίνεται δίπλα από τις υπάρχουσες υποδομές και όχι πάνω σε αυτές. Ίσα ίσα που θα τα αναβαθμίσει καθώς θα βελτιώσει την πρόσβαση στην συγκεκριμένη παραλία.

  3. Αναρωτήθηκες ποτέ πως νοιώθει κάποιο ΑΜΕΑ στο κέντρο μιας κοσμικής παραλίας να είναι δακτυλοδικτούμενος, και αν προτιμά να είναι σε ένα μέρος με μεγαλύτερη ιδιωτικότητα που θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του καλύτερα;

 2. Προφανώς δεν έχετε δει πως είναι αυτοί η μηχανισμοί που βοηθούν να εισέλθει ένα άτομο ΑΜΕΑ στην θάλασσα. Δεν είναι μεγάλες κατασκευές και μπορούν να βρίσκονται σε σημεία κοντά σε ομπρέλες χωρίς να τρώνε μεγάλο χώρο των ομπρελάδων. Τέτοιες υπηρεσίες θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν και μεγάλο ποσοστό τουριστών με κινητικά προβλήματα. Οι τουρίστες ΑΜΕΑ έχουν στην φιλοσοφία τους να μην θεωρούνται περιθωριοποιημένοι και δαχτυλοδικτούμενοι. Αυτό οφείλετε στο γεγονός ότι οι πόλεις τους είναι διαμορφωμένες στο να εξυπηρετούν τους ΑΜΕΑ και πολλοί από αυτούς να είναι ενεργοί πολίτες. Τέτοιες λοιπόν υπηρεσίες θα πρέπει να βρίσκονται σε κεντρικές παραλίες του νησιού. Θα αποτελέσει πόλο έλξης για αυτήν την ειδική κατηγορία ανθρώπων οι οποίοι θα έρχονται στο νησί μας γιατί θα γνωρίζουν ότι μπορούν να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα μαζί με την οικογένειά τους που θα βρίσκονται στις ξαπλώστρες, θα τρώνε στα ταβερνάκια κλπ, κλπ. Συνέχεια…

 3. Συνέχεια…Η απόμακρη τοποθέτηση του μηχανισμού περιθοριοποιεί τα ΑΜΕΑ και δίνει το αίσθημα ότι είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας που πρέπει να κρύβονται. Αυτή η φιλοσοφία δυστυχώς υπάρχει ακόμη στην Ελλάδα. Δεν φταίνε βέβαια οι άνθρωποι που τους έχει συμβεί αυτή η σοβαρή ανεπάρκεια. Φταίει η Ελληνική πολιτεία που δεν μεριμνά και δεν είναι καθόλου φιλόξενη για αυτή τη μερίδα ανθρώπων. Προσωπικά για μια περίπτωση φιλοξενούμενου ΑΜΕΑ έπρεπε να πάρω πολλές ταβέρνες τηλ για να δω ποια διαθέτει ράμπα ώστε να μπορέσουμε να φάμε μαζί. Κάτι που η πολιτεία θα έπρεπε να υποχρεώνει όλες τις επιχειρήσεις να διαθέτουν. Σέβομαι βέβαια από την άλλη την ανάγκη κάποιων συμπολιτών μας ΑΜΕΑ που θέλουν να κάνουν το μπάνιο τους μακριά από τα βλέμματα του κόσμου.

 4. …από σωτήρες έχουμε χορτάσει δειτε τις επιχειρήσεις σας και άστε το δήμο να κάνει αυτό που κρίνει σωστό.

 5. Μπράβο στη δημοτική αρχή για την παρέμβαση όσο για τους οικολόγους είναι η μεγαλύτερη καταστροφή της Ελλάδας!!!

  • Η μεγαλύτερη καταστροφή της Ελλάδος είναι αυτοί που βάζουν το κέρδος πάνω απ όλα., αυτοί που δεν μπορούν να δουν πέρα από το στενό πλαίσιο που τους έχει κάρφωθει στην συνείδηση τους από τους φόβους και τον εγώισμο τους.
   Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι το κέρδος δεν έρχεται με αντάλλαγμα την υγεία, η την καταστροφή αλλού ανθρώπου η φύσης.
   Μεγάλο παράδειγμα αποτελεί πχ το τι θα επέλθει αν όντως γίνουν οι γεωτρήσεις στο Αιγαίο. Πιστεύετε πραγματικά πως το πετρέλαιο θα βοηθήσει οικονομικά τον γενικό κόσμο? Όπως είπα, δεν μπορείτε να δείτε παραπέρα. Η γρήγορη λύση περισσότερο ζημιογόνο είναι πάρα ευεργετικη.
   Αλλα αυτό είναι άλλο θέμα.
   Το πρόβλημα δεν είναι οι οικολόγοι, αλλά το ότι δεν υπάρχουν αρκετοί από αυτούς.

 6. Εγω πάλι όταν σκέφτομαι Μαστιχαρι το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό δεν είναι ούτε φρεσκο ψάρι ούτε kite surfing. Μαστιχαρι είναι οι ανθρωποι του! Όλα τα υπόλοιπα επονται.
  Κανετε εκτενή αναφορά στην καίρια παρέμβασή σας στον Αϊ Γιάννη ,μόνο που εδώ τα κίνητρα σας δεν είναι αμιγως περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.
  Ωστόσο θα σας πω ότι ο άνθρωπος παρεμβαίνει στη φύση για να διευκολύνει τη ζωή του. Πολλές φορές βάναυσα και με μόνο σκοπό το κέρδος.
  Εδώ όμως μιλάμε για μια μικρή παρέμβασή με ευγενικό σκοπο.Να χαρούν την ευεργετικοτητα της θάλασσας ΟΛΟΙ.
  Μια κατασκευή για τη διευκόλυνση επισκεπτών και ντόπιων στην πρόσβαση σ’ αυτην.
  Μια παρέμβασή που ολοι περιμένουμε πως δεν θα προσβάλει την αισθητικη του περιβαλλοντα χωρου αλλά θα δέσει αρμονικά.
  Οι πελάτες του kite surfing ,οι οικονομικά ανώτεροι ,(κάτι θα ξερετε καλύτερα εσεις) δεν πληττονται.Οι εγκαταστάσεις διατηρούν το χώρο τους.

 7. Χαρη σε σας κι αλλους επιχειρηματιες του χωριου η δυτικη πλευρα εχει αναπτυχθει τοσο πολυ που μονο δυσπροσιτη και αποκεντρη δεν την λες.Σαν σημείο λοιπόν το λες ιδανικό καθώς διαθετει ισορροπιες :κεντρικά και ησυχα, ανετα χωρίς να νιώσει κανεις περιθωριοποιημενος .Άκυρο το επιχείρημα σας περί ανθρώπων
  β’ κατηγορίας. ..Αν χρειαστεί και σήμανση δεν βλέπω τη μεγάλη δυσκολία που βλέπετε εσεις.

 8. Δεν μπορειτε να λετε οτι ετσι δημιουργειται προηγουμενο για επιχειρηματίες για να ζητησουν την τοποθετηση ομπρελων και να βαζετε στο ιδιο καζανι την κατασκευη προσβασης για ατομα με κινητικες δυσκολιες με τις επιχειρηματικες βλεψεις κι ορεξεις του καθενα… Σ’ αυτες θα βρεθουμε απεναντι!
  Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε εύχομαι λιγότερη μιζέρια, λιγότερη καχυποψία,περισσότερη αλληλεγγύη.

 9. Μάλλον παρανοήσεις. Οι παράγκες υπάρχουν αυτή την στιγμή που μιλάμε, φαίνεται και στην φωτογραφία του άρθρου. Αναρωτιέμαι γιατί ο αρθρογράφος κόπταιτε να τις διατηρήσει. Σίγουρα οι νέες ράμπες ΑΜΕΑ θα είναι αισθητική αναβάθμιση της υπάρχουσας κατάστασης. Όπου και να γίνουν.

  • Δεν υπάρχει καμία παράγκα. Ο χάρτης είναι τουλάχιστον δύο ετών. Προτού μιλάτε να έρχεστε να βλέπετε με τα ίδια σας τα μάτια για επιβεβαίωση και να μην εμπιστεύεστε τύφλα ότι ακούτε και διαβάζετε

 10. Αλλαγη στον τιτλο της επιστημονικής, άκρως ευαισθητοποιημένης προσέγγισης σε: «Πως προασπιζομαι το kite surfing και ανακοπτω το συμφερον αλλων (βλ.μελλοντικοι επίδοξοι ομπρελαδες)».

 11. ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ & ΦΙΛΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΜΑΣΤΙΧΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑΣ, ΝΟΜΙΖΩ ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΙΧΑΡΙΟΥ ΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΝ.NEPTUNE ΕΩΣ ΤΟ ΞΕΝ. KOUROS …… ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΤΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΔΕΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ???
  ….ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΜΕ Μ Ο Ν Ο ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΙΚΡΟΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΑΣ …. ΑΥΤΑ ΜΑΣ «ΕΦΑΓΑΝ» ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ !!!!

 12. Αμα επφεφταν κάποτε οι μάσκες θα ήμασταν πολύ καλίτερα.Βρε δε βλέπετε ότι το ΑΜΕΑ είναι δικαιολογία , ποιά είναι η επιχείρηση δίπλα που θέλει αμετθι-μοχαμετθι να ανοίξει η παραλία για να βάλει ομπρέλες …Ρωτήστε και τη παλιά Δημοτική αρχή….

 13. Μέρος Α.
  Ντροπή σε αυτούς που χρησιμοποιούν την δικαιολογία ότι αυτή η παράνομη παρέμβαση σε προστατεύμενη περιοχή εκτός σχεδίου πόλεως (παραλία, αγιαλου, αμμολοφοι) είναι δήθεν για τους ΑΜΕΑ.
  Ντροπη σε ολους τους πολίτες που τρώγονται μεταξύ τους αντί να συνεργάζονται.
  Ντροπη στους τεμπέληδες ανθρώπους που βαριούνται να περπατησουν μερικά μέτρα είτε στην παραλία είτε στον πεζόδρομο της για να πάνε για μπάνιο στην περιοχή μετά τα Kite και έχουν το θράσος να λένε ότι είναι αποδεκτό να καταστρέφεις τους αμμολοφους για να εξυπηρέτηθει ο χοντρός τους ποφτός.
  Ντροπη στους μεγαλοξενοδοχους που κλέβουν άμμο κάθε χρόνο,και σε όλους όσους αδιαζουν τα λύματα, πισίνες μέσα στην θάλασσα.

 14. Μέρος Β.
  Όσον αφορά τις ράμπες πρόσβασης ΑΜΕΑ το σχέδιο του κ. Ταλαρου είναι πολύ καλύτερο από την παράνομη παρέμβαση που γίνεται τώρα, αλλά αυτό που δεν φένετε να καταλαβαίνει κανένας είναι ότι δεν καταστρέφουμε την φύση γιατί μας συμφέρει οικονομικά. Ειδικά σε αυτήν την περιοχή που είναι από τις λίγες που απομένουν. Για όνομα του Θεού, 40μετρα πιο κάτω από το σημείο εσκαφης είναι όλο ανοιχτή πρόσβαση.
  Αρκετές ομπρέλες έχει η παραλία, δεν χρειάζονται άλλες. Αφήστε το κομμάτι αυτό της παραλίας άτοφιο όπως είναι.
  Η μαγεία της παραλίας στο μαστίχαρι είναι ακριβώς γιατί έχει και μεγάλο οργανωμένο τμήμα αλλά και παρθένο άτοφιο.
  Αν δεν μπορούν να το αναγνωρίζουν αυτό κάποιοι, για αυτό υπάρχουν οι νόμοι. Για να προστατεύονται τέτοιες περιοχές από την απληστια, ματαιοδοξια των αδειων ψυχών στους ανθρώπους αυτούς που βάζουν το κέρδος πάνω απ όλα.

 15. ΜΈΡΟΣ Γ.
  Όσον αφορά πάλι τους ΑΜΕΑ, συμφωνώ απόλυτα με τον Αλέξη παντελιδη.
  Δυστυχώς, έχουν πεσμένο ηθικό και κατά μεγάλο μέρος αυτό οφείλεται στο πως τους συμπεριφερεται η στενόμυαλη κοινωνία με αποτέλεσμα να αισθάνονται ντροπή και να θέλουν να είναι μακρυα από τα κρατικά ματιά του κόσμου.
  Συμπονω. Αλλά δεν είναι δικαιολογία αυτό να παρεμβενουμε στην φύση ΕΙΔΙΚΆ όταν υπάρχει πιο εύκολη πρόσβαση πολύ κοντά.
  Να αλλάξουν νεοτροπία οι χαζοί άνθρωποι που κρίνουν τις καταστάσεις άλλων, και να βοηθήσουμε τους αδύναμος να γίνουν δυνατότεροι όπως μπορούμε ο καθένας και όχι να βάζουμε την ουρά στα σκελια και να σκύβουμε το κεφάλι για λίγα φράγκα.
  Όλη αυτή η υπόθεση βρωμάει άσχημα.
  Και να βάζετε τα ονόματα σας αυτοι που σχολιάζετε αντί να κρυβεστε στην ανωνυμια.

 16. Δεν μίλησα καθόλου για τις παράγκες. Αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Μίλησα μόνο για την επιλογή της θέσης ώστε να εξυπηρετηθούν περισσότερα ΑΜΕΑ. Οι ράμπες ΑΜΕΑ έχουν ελάχιστη παρέμβαση στην ακτή. Η αφαίρεση όμως τμήματος αμμοθίνης είναι σοβαρή οικολογική παρέμβαση.

  • Ακριβώς.
   Οι ράμπες έχουν ελάχιστη παρέμβαση στην ακτή.
   Και γιατί να μην γίνουν στην προτεινόμενη τοποθεσία στο σχέδιο του κ. Ταλαρου η τέλος πάντων κάπου στο ωργανομενο τμήμα.
   Και πολύ σωστά, η αφαίρεση τμήματος αμμοθινης είναι σοβαρή οικολογική πάρεμβαση, συν δεν είναι καθόλου αναγκαία στην συγκεκριμένη περίπτωση.
   Για τις παραγκες, το σχόλιο ήταν απάντηση στον κυριο/κυρία που είπε ότι υπάρχουν τρεις παραγκες στην παραλία, κάτι που δεν ισχύει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ