«Ουκ εν χειροποιήτοις ναοίς κατοικεί Κύριος» (Του Ν. Παπαχαρτοφύλη)

8
672

‘’ ΟΥΚ  ΕΝ  ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΙΣ ΝΑΟΙΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙ  ΚΥΡΙΟΣ’’

ΔΙΑΤΙ ‘’ΠΑΣΑ  ΚΤΙΣΙΣ  ΣΥΣΤΕΝΑΖΕΙ  ΚΑΙ  ΣΥΝΩΔΙΝΕΙ   ΟΥΧ  ΕΚΟΥΣΑ;’’

Του Νίκου Παπαχαρτοφύλη, Φιλολόγου.

Η παγκόσμια ημέρα της Υγείας βρίσκει την ανθρωπότητα πολιορκημένη  θανάσιμα απ τον Βασιλέα-κορωνο* ιό.  Σχεδόν κάθε υλική και πνευματική δραστηριότητα του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ σε αναστολή και απομόνωση. Οι παγκόσμιες Θρησκείες και οι πιστοί τους ‘’ στάζουν αίμα οι καρδιές ‘’ τους,κεκλεισμένων των θυρών.Τούτων δοθέντων , ο επαναστοχασμός  αναπόφευκτος περί την ρήξη της ιατρικής επιστήμης και της μετα φυσικής  των θρησκειών.  Ηδη ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ο ΚΩΟΣ και οι συνεχιστές του συνέγραψαν  τα πρώτα παγκοσμίως επαναστατικά συγγράμματα  της επιστημονικής ιατρικής:ο συνεχής έλεγχος και η διαρκής αναθεώρηση αποτελούν εγγύηση της επιστημονικής εγκυρότητας ,αποχαιρετώντας έτσι με σεβασμό και κατανόηση ,οριστικά και αμετάκλητα τον  Θεό Ασκληπιό της Θεουργικής ιατρικής. Σήμερα θα προκληθούν οι πιστοί διανοούμενοι να συμφιλιωθούν με την επιστήμη στην  παραδοχή ότι η  πίστη , η εμμονική φαντασίωση  αντιμάχεται την γνώση, τον συνεχή αγώνα της έρευνας με την πιο ασεβή και μοιραία εριστική, άχρηστη λογομαχία! Δειγματολειπτικά: τα έργα των α) Γρηγορίου Νύσσης ‘’περί της κατασκευής του ανθρώπου’’ β) του Μάξιμου του Ομολογητή περί των δια φόρων αποριών του Γρηγορίου του Θεολόγου και Διονυσίου του Αρεοπαγίτη’’ .Σ αυτά αναλύονται οι έννοιες : υπέρ λόγον (πέρα απ το μυαλο του ανθρώπου) ως παρά λόγον,υπέρ βατικόν : η άσπορος σύλληψις του  Ιησού,κυρίως=κυριολεκτικά και η κατάχρησις, τροπολογία=μεταφορά,αλληγορία.Και το τρίτο ,το Λευιτικόν της Εβραικής θρησκείας πώς θεραπεύουν οι ιερείς τις ασθένειες (κεφ.13 κεξ.).Ολα αυτά ως βούκεντρον για τους Ποιμένας τους επιλήσμονες  κατ επιλογήν, καθοδηγώντας τα απολωλότα πρόβατα ως τυφλοί οδηγοί τυφλών. Επιπρόσθετα με τα παρακάτω  ΙΕΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:1)α) « Κύριος ούκ εν χειροποιήτοις ναοίς κατοικεί,ούτε λατρεύεται από ανθρώπινα χέρια επειδή δεν έχει κανένα ανάγκη,αυτός δίνει  σ όλα τα κτίσματα του ζωή και πνοή και ό,τι άλλο χρειάζονται…»

   Απ το λόγο του Παύλου προς Αθηναίους στον Άρειο Πάγο:Πράξεις,ιζ,24-25.

β) «δεν γνωρίζετε ότι είστε  ναός του Θεού και το πνεύμα του είναι μέσα σας;  Αν νομίζει κάποιος ότι είναι μεταξύ σας σοφός τώρα,ας γίνει μωρός=ανόητος, ώστε μετά να γίνει σοφός. Γιατί η σοφία του κόσμου μας  είναι παλαβωμάρα για το Θεό.» Α,Κορινθ.γ,16-19.γ) « η γνώση φυσιοί= φουσκώνει από έπαρση όμως η αγάπη οικοδομεί «Α,Κορινθ.,η,2.

2)  «Απαντά η Σαμαρείτιδα στον Ιησού:οι πατέρες μας λάτρευσαν τον Θεό στο βουνό Γαριζίμ και σείς λέτε ότι στα Ιεροσόλυμα είναι ο τόπος που πρέπει να προσκυνούμε τον Θεό.Ο Ιησούς  αποκρίνεται: γυναίκα, πίστευσε με, ότι έρχεται η ώρα που δεν θα προσκυνάτε ούτε στο όρος ούτε στα Ιεροσόλυμα. Τώρα,αυτή την ώρα,τώρα οι αληθινοί προσκυνητές θα λατρεύουν το Θεό με τις πνευματικές του δυνάμεις (μέσω της λογικής) που αποκαλύπτει την αλήθεια» Ιωάννης,δ,20-23.

       3)Και είπεν ο Ιησούς: « Εσύ όταν προσεύχεσαι,μπές στο δωμάτιο σου (ταμιείο) κλείνοντας  τήν πόρτα  σου,να προσεύχεσαι στον πατέρα σου στα κρυφά και ο πατέρας σου που σε  βλέπει στα κρυφά θα σε ανταμείψει στα φανερά.Οι υποκριτές τους αρέσει να επιδεικνύονται προσευχόμενοι στα φανερά…Μη φλυαρείτε όπως οι Ελληνες προσευχόμενοι..γιατί νομίζουν με την πολυλογία τους ότι θα εισακουστούν .Μη τους μοιάσετε γιατί ο πατέρας  σας  γνωρίζει ποιές ανάγκες έχετε πριν τις ζητήσετε».

     Ματθαίος,στ,5-8.

4)   « και όταν απλώνετε τα χέρια σας ,θα κρύβω από σας τα μάτια μου, ναι, όταν πληθαίνετε τις δεήσεις, δεν θα εισακούω. Τα χέρια σας είναι γεμάτα από αίμα .» Ησαίας,1,15.

     5) « θεωρώ λογικό( λογίζομαι) ότι δεν είναι άξια τα τωρινά μας παθήματα σε σύγκριση με την μελλοντική δόξα που θα αποκαλυφθεί σε μας. Γιατί όλη κτίση( ο κόσμος) περιμένει με λαχτάρα πότε θα φανερωθεί η δόξα των παιδιών του Θεού. Διότι και ο κόσμος υποτάχθηκε  στη θανατίλα, όχι με τη θέληση του, (ούχ εκών) αλλά από τον Θεό, προσφέροντας του ΕΛΠΙΔΑ, ότι θα απελευθερωθεί απ τον αφόρητο  εξαναγκασμό στον θάνατο και θα απολαύσει την ελευθερία της δόξας των παιδιών του Θεού. Ομως τώρα γνωρίζουμε ότι όλη η κτίση ΣΤΕΝΑΖΕΙ ,ΚΡΑΥΓΑΖΕΙ ΚΑΙ ΠΟΝΑ >>Προς Ρωμαίους,18-21.

      6) «αυτό σας λέω, αδερφοί, ο καιρός που απομένει είναι πολύ λίγος=συνεσταλμένος, ώστε και εκείνοι που έχουν την σύζυγο σαν μην την έχουν και όσοι κλαίνε σαν να μη κλαίνε και αυτοί που χαίρονται σαν να μην χαίρονται και αυτοί που αγοράζουν σαν να μην τα κατέχουν και όσοι ασχολούνται με τα αγαθά αυτού του κόσμου σαν να μην τα απολαμβάνουν  γιατί η σημερινή μορφή του εδώ κόσμου περνά και φεύγει .» Α,Κορινθ.ζ, 29-31.

7) « είναι κάποιος ασθενής ανάμεσα σας; Να καλέσει τους πρεσβυτέρους της εκκλησίας και να προσευχηθούν πάνω του,αλείφοντας τον με λάδι στο όνομα του Κυρίου.Και η προσευχή που γίνεται με πίστη θα σώσει τον άρρωστο και θα τον σηκώσει ο Κύριος.Και αν ο ασθενής είναι αμαρτωλός,θα θεραπευθεί και αυτός.»

       Ιακώβου,ε,14-15.

8) «αν δεν μιλάτε με λόγια κατανοητά, πώς θα καταλάβουν αυτά που λέτε; τότε σαν να να μιλάτε με λόγια του αέρα( εις αέρα λαλούντες) γιατί κάποια έχουν αλληγορική σημασία  »                                                                                   Κορινθ.Α,ΙΔ,9 ,Γαλατ.δ,24.

      9) «πού είναι η υπόσχεσις, η επαγγελία για την Δευτέρα παρουσία του; από τότε που πέθαναν οι πατέρες μας, όλα έμειναν τα ίδια απ την αρχή της δημιουργίας. Δεν καθυστερεί ο Κύριος την επαγγελία του αλλά μακροθυμεί  γιατί δεν θέλει ,έστω και λίγοι  να χαθούν αλλά όλοι να μετανοήσουν.»  ΠέτρουΒ,β,4.

     10) «δεν θα έλθει η Δευτέρα παρουσία του Κυρίου, εάν δεν έλθει η εξέγερση (αποστασία) και η αποκάλυψη του ανθρώπου της αμαρτίας. Αυτός  ο αντίπαλος θα υπερυψώνει τον εαυτό του πάνω από κάθε άλλον που θα ονομάζεται Θεός και θα προσκυνείται με σεβασμό.Εσείς γνωρίζετε  εκείνο που εμποδίζει τον αντίπαλο να φανερωθεί στον καιρό που ορίστηκε απ τον Κύριο.Γιατί μέχρι τώρα είναι μυστηριώδης( ασύλληπτη) η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ  ΑΝΟΜΙΑΣ  ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Και η φανέρωση του όμως θα γίνει μόνο ωσότου φύγει απ τη μέση αυτός που τώρα είναι το εμπόδιο. Τότε θα φανερωθεί ο άνομος και θα τον εξολοθρεύσει ο Κύριος  με το φύσημα του στόματος του. Αυτός ο άνομος με τη βοήθεια του σατανά θα κάνει κάθε είδους θαυματουργικές  δυνάμεις με απατηλά σημεία και τέρατα και θα παρασύρει  όσους  βαδίζουν  στην καταστροφή επειδή δεν αγάπησαν την αλήθεια για να σωθούν. Αρα ο Θεός  θα τους στείλει  ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΛΑΝΗΣ  για να πιστέψουν στο ΨΕΥΔΟΣ  για  να κατακριθούν όλοι αυτοί που δεν πίστεψαν  στην αλήθεια και δέχτηκαν με χαρά την ΑΔΙΚΙΑ.» Β,Θεσσαλονικείς,α,3-12.

        Συνενώνοντας  τις ιερές αυτές ψηφίδες με την αντίστοιχη θεματική τους συντίθεται ένα υποσύνολο του γιγάντιου ψηφιδωτού του μυστηριώδους Ιουδαιο χριστιανισμού.Ο ίδιος ο ιδρυτής του στα Ευαγγέλια( σε αντίγραφα αντιγράφων ανύπαρκτων πρωτοτοτύπων  σύμφωνα με την  κριτική κειμένου,κλάδου της επιστήμης της Κλασσικής Φιλολογίας)  εκθέτει τις φιλοσοφικές του θέσεις  κατά τρόπον μετανεωτερικό, επαναστατικό.

      «Πίστεψε με, γυναίκα,έρχεται η ώρα, είναι τώρα,που δεν θα λατρεύετε τον Θεό ούτε στο όρος Γαριζίμ ούτε στην Ιερουσαλήμ αλλά μέσα απ την αλήθεια του πνεύματος». Ο Ιησούς διαλύει τη θρησκευτική αποκλειστικότητα και υπονομεύει τον νομιμοποιητικό λόγο όλων των θρησκευτικών παραδόσεων: την αξίωση τους να είναι το κέντρο, η υποχρεωτική οδός για τη σωτηρία.Θέλει ο Ιησούς να βοηθήσει τον άνθρωπο να ξεπεράσει την εξωτερική θρησκεία,όσο χρήσιμη κι αν είναι, για να τον φέρει στην εσωτερική πνευματικότητα.( ο Πλάτων το αναφέρει στον ‘’Τίμαιο’’)  Οι τελετουργίες  να είναι απλά τα μέσα και όχι ο τελικός σκοπός= η θέωση του ανθρώπου, ήδη είναι ανάμεσα μας : Λουκάς,17,21.  με τη έννοια της έμπρακτης αγάπης μετουσιωμένης θεσμικά στο πολιτικο κοινωνικό γίγνεσθαι ως πρόγευση σωτηρίας στην όσον ούπω έλευση των ΕΣΧΑΤΩΝ ,της  Δευτέρας παρουσίας του Ιησού.

      Η επαναλαμβανόμενη δύο χιλιάδες   χρόνια   Ανάσταση  της  υπερ φυούς= υπερφυσικής φυσιολογίας του Ιησού, οδηγεί τους πιστούς  πιο κοντά στην Δευτέρα παρουσία ή τους απομακρύνει; Οι ποιμένες γιατί σιωπούν μπροστά στην αμηχανία του ποιμνίου τους;

    Παρακάμπτοντας τον ανευλαβή  φονταμενταλισμό πέριξ των ναών που φρουρούνται απ τα όργανα μιας ευτυχώς ορθολογικής μερίδας της πολιτικής ηγεσίας  και της ευρύτερης κοινωνίας , να μοιραστούμε τους   πόνους  και  αναστεναγμούς της Οικουμένης αφού  έτσι κρεμόμαστε ούτως ή αλλέως.. απ τα χείλη του αμφίθυμου**  Παύλου: σ αυτή τη   ΖΩΗ  να  μην  γογγύζουμε κατά το θέλημα του Θεού: «η  λύπη  η σύμφωνη με το θέλημα του Θεού οδηγεί στη μετάνοια και σωτηρία, ενώ η λύπη που προέρχεται από τα ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ  ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ! Β,Κορινθ.ζ,10. Ο  Ιάκωβος,ο πνευματικός του αντίπαλος του απαντά έστω με ένα μέσο προεπιστημονικό: το ΕΛ Α Ι Ο Ν ως φάρμακο θεραπείας, του φθαρτού-αρρωστημένου τούτου κόσμου. Και η απάντηση του Παύλου: « κατάργησε όλες τις αισθήσεις σου, τη ζωή την ίδια που είναι ένα μεγάλο ΜΗΔΕΝ..και να υποκρίνεσαι ότι ζείς» «γιατί εδώ σ αυτή τη ζωή δεν έχουμε  μόνιμη πόλη αλλά την μελλοντική στους ουρανούς» Προς Εβρ.ιγ,14

Εν κατακλείδι, πιστός του Ορθού λόγου  ως  ΘΕΟΥ  να εξάρω την ιερή  γενναιότητα  του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του πνευματικού τέκνου του  Αμερικής, Ελπιδοφόρου : ο πρώτος  θεωρεί την πίστη στο Θεό ως  υπέρβαση και όχι ως κατάργηση της Λογικής, ο δεύτερος συνεβούλευσε αντί της Θείας κοινωνίας ,το σώμα και το αίμα του Ιησου ,να δώσουν  ΑΙΜΑ  στους έχοντες άμεση ανάγκη και ο τρίτος απ την Ελλαδική Εκκλησία, ο  Δημητριάδος-Αλμυρού, Ιγνάτιος (Βόλος)  για αποφυγή ασπασμού  εικόνων, χειροφιλήματος, υπενθυμίζοντας ότι οι Εκκλησίες είναι Νομικά πρόσωπα Δημσίου Δικαίου.

Πραγματική   ΕπΑνάσταση: απελευθέρωση από κάθε μορφή δουλείας: το εμβληματικό σχέδιο εφαρμογής της έχει τον τίτλο: εδώ οι καλές ειδήσεις=εύ αγγελίσασθαι τοις πτωχοίς, ιάσασθαι τους συντετριμμένους την καρδίαν, κηρύξαι αιχμαλώτοις και τεθραυσμένοις  άφεσιν και τυφλοίς ανάβλεψιν. Λουκάς δ,18-19 δάνειο απ τον Ησαία,ξα.Το καταστάλαγμα του περιεχομένου της  κυριολεκτικό και μεταφορικό.

*σύμφωνα με τη Μοριακή Βιολογία τα πρωτεινικά μόρια στην επιφάνεια του ιού ως προσομοίωση με κορώνα..βασιλική.

**οι αντιφάσεις και οι ασάφειες μέσα στην Χριστιανική Γραμματεία είναι εκατοντάδες. Σε μια προσεχή παρέμβαση.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Χρόνια πολλά. Αλλά οφείλεις να γνωρίζεις ότι τόσο μακρόσυρτο κείμενο όσο καλό και αν είναι δεν πρόκειται να το κανένας. Πάει άδικα..

    • Δεν θα παρεμβω σχετικα με το κειμενο. Θα αναφερω απλα οτι ειναι ΝΤΡΟΠΗ (εδω που μας εφθασαν οι ΝΕΟΑΠΛΟΔΗΜΟΤΙΚΙΣΤΕΣ) να χρειαζεται να γινεται μεταφραση της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ στην νεα ξεφτισμενη ΔΗΜΟΤΙΚΙΑ ΓΛΩΣΣΑ. Με προσχημα ταχα μου την απλοτητα καναμε το ΑΥΓΟ -ΑΒΓΟ το ΤΡΑΙΝΟ-τρενο κτλ κτλ κτλ. Και ο δασκαλος αν γραψει το παιδακι στο σχολειο το τραινο με αι οπως ειναι το σωστο θα το εκλαβει ως ΛΑΘΟΣ. Τελειωνοντας απλα θα αναφερω οτι ειδικα τα ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ειναι μια γλωσσα με βαση (το λεω ετσι απλα) τα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ. Και κατι επιπλεον, τα ΛΑΤΙΝΙΚΑ εχουν βαση την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ…

  2. Αφιερωμένο. αλλα τα μωρα του κοσμου εξελεξατο ο θεος ινα τους σοφους καταισχυνη

    ο λογος γαρ ο του σταυρου τοις μεν απολλυμενοις μωρια εστιν τοις δε σωζομενοις ημιν δυναμις θεου εστιν
    19 γεγραπται γαρ απολω την σοφιαν των σοφων και την συνεσιν των συνετων αθετησω
    20 που σοφος που γραμματευς που συζητητης του αιωνος τουτου ουχι εμωρανεν ο θεος την σοφιαν του κοσμου τουτου
    21 επειδη γαρ εν τη σοφια του θεου ουκ εγνω ο κοσμος δια της σοφιας τον θεον ευδοκησεν ο θεος δια της μωριας του κηρυγματος σωσαι τους πιστευοντας
    22 επειδη και ιουδαιοι σημειον αιτουσιν και ελληνες σοφιαν ζητουσιν
    23 ημεις δε κηρυσσομεν χριστον εσταυρωμενον ιουδαιοις μεν σκανδαλον ελλησιν δε μωριαν
    24 αυτοις δε τοις κλητοις ιουδαιοις τε και ελλησιν χριστον θεου δυναμιν και θεου σοφιαν
    25 οτι το μωρον του θεου σοφωτερον των ανθρωπων εστιν και το ασθενες του θεου ισχυροτερον των ανθρωπων εστιν
    26 βλεπετε γαρ την κλησιν υμων αδελφοι οτι ου πολλοι σοφοι κατα σαρκα ου πολλοι δυνατοι ου πολλοι ευγενεις
    27 αλλα τα μωρα του κοσμου εξελεξατο ο θεος ινα τους σοφους καταισχυνη και τα ασθενη του κοσμου εξελεξατο ο θεος ινα καταισχυνη τα ισχυρα

  3. Θα αποκτούσαμε σφαιρικότερη αντίληψη της ζωής, αν καταφέρνατε να γράψετε ένα μικρό δοκίμιο και για τον σκοταδισμό, τις παρωπίδες, το φασισμό στην αριστερά, σε συνδυασμό με το ρόλο του πατέρα στην ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού.

  4. Αγαπητε Νικο ενυπωσιακος οπως παντα.
    Προσφατα σε ενα σχολιο σου ρωτουσες ποιος ειναι αυτος ο «Γαιωδιφης ?». Ειναι πολυ ευκολο να τον βρεις πατωντας σε αυτον το δεσμο: «https://www.academia.edu/7078869/%CE%93%CE%B5%CF%89%CE%B4%CE%AF%CF%86%CE%B7%CF%82-%CE%9A%CF%8E%CE%B9%CE%B1_%CE%A4%CE%B5%CF%8D%CF%87%CE%BF%CF%82_%CE%91
    Ειναι εντυπωσιακος και πολυ δημιουργικος.
    Μπορεις και εσυ να γινεις μελος στην «akademia.edu» και να δημοσιευεις δωρεαν εργασιες σου.
    Με ιδιαιτερη εκτιμηση
    Μανος Μαστρογιωργης

    .

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ