Αρχική Ειδήσεις Δημόσιας Κρίσης Δημήτρης Χόνδρος: Γιατί, είπαμε, χαίρονται στο Κίνημα Αλλαγής με το εκλογικό αποτέλεσμα;

Δημήτρης Χόνδρος: Γιατί, είπαμε, χαίρονται στο Κίνημα Αλλαγής με το εκλογικό αποτέλεσμα;

17
948
Το μεγάλο πλεονέκτημα του εκλογικού αποτελέσματος είναι ότι δίνει στο Κίνημα Αλλαγής χρόνο. Χρόνο για να χαράξει στρατηγική αντιμετώπισης της διπλής πίεσης που αναμένεται να αντιμετωπίσει τόσο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από τον Αλέξη Τσίπρα

Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη το απόγευμα της Κυριακής, μετά την ανακοίνωση των πρώτων, βρέθηκαν μπροστά τις πύλες της κόλασης. Περιήλθαν σε μια κατάσταση η οποία επέτρεπε την αβίαστη εξομολόγηση των προεκλογικών… αμαρτημάτων του Κινήματος Αλλαγής. Δύο ώρες μετά το σκηνικό είχε αλλάξει. Το 8,2% που έδειχναν οι οθόνες των τηλεοράσεων σκόρπισε ικανοποίηση.

Λίγο νωρίτερα, ήταν φανερό ότι το αποτέλεσμα, θα κινούνταν κοντά σε αυτό των ευρωεκλογών, θα ήταν δηλαδή «πολιτικά διαχειρίσιμο». Ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης αλλά και ο υπεύθυνος του στρατηγικού σχεδιασμού του κόμματος Χρήστος Πρωτόπαπας, που είχαν ήδη πάρει θέση στα τηλεοπτικά πάνελ πριν εμφανιστεί το 8%, εξέφραζαν την ικανοποίηση τους για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, μια μεγάλη ομάδα νεαρών παιδιών είχαν δημιουργήσει  εορταστική ατμόσφαιρα στο γραφείο του Μανώλη Χριστοδουλάκη. Λίγα λεπτά αργότερα υποδεχόταν με χειροκροτήματα την Φώφη Γεννηματά στην είσοδο των κεντρικών γραφείων του ΠαΣοΚ.

Αποτίμηση

Την Πέμπτη και την Παρασκευή, τα όργανα του Κινήματος Αλλαγής θα κληθούν να αποτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Η γραμμή έχει ήδη δοθεί. Ικανοποίηση για ένα ποσοστό,  που επιτεύχθηκε σε μια δύσκολη συγκυρία και το οποίο δίνει προοπτική στο Κίνημα Αλλαγής.

Αυτή η ανάγνωση έχει βάση και είναι και κομματικά βολική. Υπάρχει, όμως  και μια άλλη ανάγνωση του αποτελέσματος, η οποία δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη και η οποία εξετάζει το εκλογικό αποτέλεσμα με βάση τις γενέθλιες επιδιώξεις του Κινήματος Αλλαγής και σε σχέση με το μετεκλογικό σκηνικό που δημιουργήθηκε.

Η ιστορία του Κινήματος Αλλαγής είναι η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός πολιτικού χώρου που θα ανανέωνε, θα διεύρυνε, θα εξέφραζε και θα ανόρθωνε -πολιτικά και εκλογικά- τη δημοκρατική παράταξη και παράλληλα θα στεκόταν εμπόδιο στη δημιουργία ενός νέου δικομματισμού και συνεπώς στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει, οριστικά, το χώρο.

Τα μετεκλογικά δεδομένα, όμως, λένε ότι ένας νέος δικομματισμός, είναι ήδη εδώ. Αγγίζει το 70%, και οι δύο πόλοι του ενίσχυσαν τα ποσοστά τους σε σχέση με τις ευρωεκλογές. Λένε επίσης ότι το 31,5% του Αλέξη Τσίπρα του δίνει, αναμφίβολα, την πρωτοβουλία των κινήσεων στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Η εκλογική στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη, που σφραγίστηκε με την σύγκρουση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στηρίχθηκε σε μια εκτίμηση που διαψεύστηκε με τρόπο εκκωφαντικό. Η ήττα του Αλέξη Τσίπρα στις ευρωεκλογές θα άνοιγε, υποτίθεται, την πόρτα της επιστροφής χιλιάδων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στο Κίνημα Αλλαγής.

Αρκούσε να τους δοθεί ένα σήμα αριστερής στροφής.  Οι ψηφοφόροι αυτοί, όχι μόνο δεν ήλθαν αλλά το μήνυμα που έστειλαν είναι ότι αισθάνονται σαν στο σπίτι τους και στον ΣΥΡΙΖΑ.  Και ο κ. Τσίπρας, όχι μόνο δεν κατέρρευσε αλλά αύξησε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε ένα μήνα, κατά 8%, δηλαδή κατά ένα Κίνημα Αλλαγής.

Ποιος ο ρόλος τους;

Το 8% είναι  ένα επιτυχές αποτέλεσμα αν ο στόχος σου είναι να καταγραφείς ως μια μικρομεσαία πολιτική δύναμη. Αλλά η δημοκρατική παράταξη δεν μπορεί να αρκεστεί στο ρόλο μιας μικρομεσαίας πολιτικής δύναμης, είναι δύναμη πρωταγωνιστική. Αυτό έχει μάθει ο κόσμος της. Να αποτελεί το αντίπαλο δέος της συντηρητικής παράταξης και την εναλλακτική κυβερνητική λύση. Αυτή την προοπτική την προσφέρει  ο κ. Τσίπρας με το 31,5%.  Και αυτό είναι το μεγάλο του όπλο στη παιχνίδι για την οριστική κυριαρχία στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του εκλογικού αποτελέσματος είναι ότι δίνει στο Κίνημα Αλλαγής χρόνο.  Χρόνο για να χαράξει στρατηγική αντιμετώπισης της διπλής πίεσης που αναμένεται να αντιμετωπίσει τόσο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από τον Αλέξη Τσίπρα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη διαπίστωσαν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν δίνει την εικόνα της αχαλίνωτης δεξιάς που μέσω του …Μιχάλη Χρυσοχοίδη έρχεται για να καταπατήσει δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες.  Άκουσαν τον Αλέξη Τσίπρα να λέει ευθέως ότι θα μεταμορφώσει τον ΣΥΡΙΖΑ ( ή όπως αλλιώς θα λέγεται) σε κόμμα εκφραστή της προοδευτικής παράταξης. Και είδαν ότι το Κίνημα Αλλαγής στους ψηφοφόρους ηλικίας 17-24 ετών ξεπερνά σε ποσοστά μόνο τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Συμπέρασμα: Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή.

Πηγή: in.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

17 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Με την Φώφη το πολύ πολύ να αντέξει άλλα 4 χρόνια, όσα χρειάζεται ο Μητσοτάκης για να περάσει τα δύσκολα νομοσχέδια και μετά να απορροφηθεί από τον Σύριζα και την ΝΔ.

 2. Η επιστροφή στο σοσιαλιστικό μοτίβο! Μόνο έτσι θα ανεβεί ξανά το κόμμα! Πρέπει να βγει στους δρόμους ,να κοινωνήσει ιδέες και να αφουγκραστεί ανάγκες. Όχι προεκλογικά ταξιδάκια ανα την Ελλάδα! Ας σταματήσει ο Συριζα να καπηλεύεται το χώρο μας! Ας πάρει αυτός την κεντροαριστερά που είναι απλά μια τοποθέτηση εκλογική και ας κρατήσουμε εμείς το σοσιαλισμό! Ξεκάθαρες θέσεις σε καίρια ζητήματα και προς θεου όχι ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση, όχι σύμπλευση με άλλες δυνάμεις! Το πασοκ πρέπει να δίνει γραμμή και οι υπόλοιποι να πράττουν βάσει αυτής. Όχι το πασοκ να ακολουθεί λανθασμένες πολιτικές άλλων! Ο κόσμος ακόμα περιμένει με ανυπομονησία εξελίξεις, περιμένει να ακούσει θέσεις πάνω σε διαφορά ζητήματα ! Περιμένει να ανέβουμε για να ακολουθήσει!Οφειλουμε στα χρόνια που πέρασαν και στην ιστορία μας να πράξουμε τα μέγιστα. Μακριά από λαμογιες και τερτίπια. Ταπεινά , έξω στις γειτονιές! Όχι πίσω από κλειστές πόρτες πολιτικών γραφείων!

  • Καλά τα λες αλλά όλο αυτό που περιγράφεις θέλει δουλειά πολλή που λέει και ο Δημήτρης. Ξέρεις κανέναν να έχει όρεξη για δουλειά; Μας έμαθε και ο Αντρέας και ο Αλέξης στη λογική του φραπέ (φρέντο εσπρέσο τώρα) και του επιδόματος. Αυτό είναι το στοίχημα που θα προσπαθήσει να κερδίσει ο Μητσοτάκης αλλά με 32% ο Σύριζα και άλλα 8% το ΠΑΣΟΚ και άλλα 6% το ΚΚΕ βλέπω πιο πολλές απεργίες από ποτέ.

 3. Κάποιοι έμειναν έκπληκτοι για το Δελτίο τύπου του ΚΙΝΑΛ που παραθέτει ο κύριος ΔΧ και μου ανέθεσαν να ερευνήσω εάν ο κύριος ΔΧ επανήλθε στο ΠΑΣΟΚ. Έψαξα ακόμα και τα υπόγεια της Χαριλάου Τρικούπη, ρώτησα τους θυρωρούς του κτιρίου και δεν βρήκα τίποτε. Οδεύω προς τα γραφεία του ιδιοκτήτη του Βήματος όπου σίγουρα θα μάθω τι ακριβώς συμβαίνει. Κάποιο πουλάκι με έχει ενημερώσει ότι εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία προβολής του ΠΑΣΟΚ με σκοπό να τορπιλίσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια του κυρίου Τσίπρα να διευρύνει τον δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο. Απαιτείται προσοχή και επαγρύπνηση αφού είναι γνωστή η αποστολή των μέσων ενημέρωσης του κυρίου Μαρινάκη.

  • ΜΟΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ. ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΦΙΛΙΚΑ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΕ ΨΥΧΙΑΤΡΟ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΣΕΙ ΤΟ ΚΟΜΠΛΕΞ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ. ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΚΑΛΟ, ΡΩΤΑ ΤΟ ΘΥΡΩΡΟ ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΑΚΗ

 4. ΕΨΑΧΝΕΣ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΟΝ ΧΟΝΔΡΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΒΡΙΣΚΕΣ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΩΣ ΠΟΥΘΕΝΑΣ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΚΑΘΕΣΑΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙΣ. ΕΙΣΑΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ

 5. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με τον Ακη αρχηγό. Άτε και με τον Τσουκάτο. Αυτοί από πάνω δεν έχουν πάρει πρέφα ότι ειναι τελειωμένο.

  • Στο μεταξύ, στο Καστρί έχει εγκατασταθεί μαζί με τη Λιάνη και μια…απίθανη κουστωδία, απίθανων ανθρώπων, θυμίζοντας έντονα μεσαιωνική καμαρίλα! Η Λιάνη κουβαλάει εκεί τη φιλενάδα και συναδέλφισσά της στην Ολυμπιακή, Ρούλα Βλαχοπούλου ερωμένη του γενικού διευθυντή της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ και βουτηγμένου ως το λαιμό στη διαφθορά Αλέκου Ακριβάκη, μια …καφετζού ονόματι Πανδώρα, έναν …αστρολόγο ονόματι Βαγγέλη (ή…Βαγγέλω, όπως τον έκραζαν στους ομοφυλοφιλικούς κύκλους) και μαζί με τα…άλλα τα παιδιά (Λαλιώτη, Σκανδαλίδη, Κουτσόγιωργα κλπ) που προσκύνησαν ήδη τη…νέα Μεγάλη Κυρία της Ελλάδας Δήμητρα, κυβέρνησαν την Ελλάδα για το επόμενο διάστημα

 6. Για μία ακόμα φορά σας παρακαλώ να μην θίγετε την εργασία μου. Φυσικά επιθυμώ επίσης να συμπεριφέρεστε κόσμια. Η έρευνα που διεξάγω με αμερικανικά πρότυπα και προδιαγραφές είναι η πλέον σύγχρονη και αξιόπιστη. Εάν νομίζετε ότι αδικήστε θα πρέπει να διαψεύδετε τα ευρήματα με επιχειρήματα και όχι με βωμολοχίες. Εν πάση περιπτώσει είναι γνωστός ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης και των αφεντικών τους. Το άσπρο το κάνουν μαύρο και το ανεπιθύμητο το εξαφανίζουν. Άσε που οι πάντες τα έχουν βάλει με τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι φυσικό να προβάλουν και το ΚΙΝΑΛ μπας και ανακόψει την πορεία που επιθυμεί ο λαός με το 32% που έδωσε στον κύριο Τσίπρα.

  • Φιλος Δημητρη. Ερευνητή εσυ δεν ήσουν που έλεγες ότι δεν υπάρχει δημοσιογράφος ΔΧ

   Που σκ…. είχες κάνει την έρευνα στην Αμερική; Ο Δημήτρης με θάρρος γράφει την άποψη του επώνυμα. Εσυ γραφεις ένα κάρο αηδίες ανώνυμα. Βρες τη διαφορά. Ο Δημήτρης είναι ένας επώνυμος έγκυρος δημοσιογράφος, δικό μας παιδί από την Κω Μπροστά στο Δημητρη ένα τίποτα.

  • Γραφεις ότι ο Χόνδρος θέλει να ανακόψει την πορεία που επιθυμεί ο λαός που έδωσε 32% στον Τσίπρα. Ρε βλάκα ο λαός αποφάσισε να σας στείλει στον αγύριστο για ποια πορεία μιλάς; Κάτσε και απόλαυσε την αντιπολίτευση και πάψε να μας τα πρήζεις με τις συριζαιικες βλακείες σου.

 7. Για να ξερουμε ΠΟΙΟΣ ειναι ΠΟΙΟΣ και κυριωσ .ΠΟΙΟΣ …ΠΛHΡΩΝΕΙ….. To IN.GR που εργαζεται ο κ. Χονδρος, ειναι Ιδιοκτησιας του ΜΑΡΙΝΑΚΗ . Να ξερουμε ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ, πρωτα απ’ ολα !!!!

 8. ερευνητή ή πολιτικέ αναλυτή ή όπως αλλιώς αυτοαποκαλείσαι φαίνεται ότι ως πρώην κνίτης και μετά πασόκος ένα κομπλεξ απέναντι σε κάποιυς το έχεις ακόμα. Αλήθεια εσύ πότε δουλεύεις;

 9. Με ερευνητή….θα σας αναθέσω εγώ κάτι..μήπως μπορείτε να μου πείτε τον τελευταίο μήνα σε πόσες πολιτικές εκπομπές βγήκε σχολιαστής ο Χόνδρος ;;;;;;πόσο χρόνο είχε για να μεταφέρει τα γεγονότα και τις συζητήσεις με τους παρευρισκόμενους στα πάνελ των πολιτικών εκπομπών;;;;αυτόν τον χόνδρο ψάχνατε και δεν τον βρίσκατε πουθενά;;; καλύτερα απασχολείτε με άλλη έρευνα γιατί εδώ έχετε αποτύχει παταγωδώς
  … περαστικά….

 10. ΔΗΜΗΤΡΑΚΙ ΜΟΥ, ΔΕΝ ΠΑΣ ΝΑ ΣΟΥ ΔΟΣΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΜΜΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑ; ΕΔΩ ΕΔΟΣΕ ΣΤΟΝ ΧΡΥΣΟΥΛΑΚΗ. ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΥ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ. ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΒΟΛΕΥΕΣΤΕ ΣΤΟ ΕΝΑ Η ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ. ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ. ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΙΜΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΤΕΜΠΕΛΟΣΚΥΛΟ ΤΣΑΝΑΚΟΓΛΥΦΤΗ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ