Μιχάλης Πόγιας: ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ όχι αφορισμούς και στείρα κριτική

3
375

Αναφορικά με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για την εφαρμογή του μεταφορικού Ισοδύναμου στην νησιωτική Ελλάδα, και την τοποθέτηση της ΠΕΔ Δωδεκανήσου ότι, όπως εξαγγέλθηκε η εφαρμογή του είναι κοροϊδία έχω να πω τα εξής:

Η θέσπιση μεταφορικού Ισοδύναμου στην νησιωτική Ελλάδα και φυσικά στην Περιφέρεια μας, αποτελεί κατά την γνώμη μου σήμερα πια, και δεδομένης της χρονικής συγκυρίας στην οποία ζούμε ώριμο αίτημα όλων των κοινωνικών φορέων, και ειδικότερα, της συνείδησης ενός εκάστου των κατοίκων της ξεχωριστά, και όχι μόνο. Δύσκολα θα μπορούσε κανείς, χωρίς ιδιοτέλεια, να αντιτείνει στην εφαρμογή του. Το επιβεβαίωσε άλλωστε, με την τοποθέτηση στο Περιφερειακό Συνέδριο χθες, ο πρώτος τη τάξει  πολίτης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος.
Προκαλεί  απορία, ο συσχετισμός της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στην Δωδεκάνησο με την εφαρμογή του μεταφορικού Ισοδύναμου, αφού πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Γιατί, το μεταφορικό Ισοδύναμο επιδιώκει να ισοφαρίσει την διαφορά κόστους μεταφοράς προσώπων και αγαθών από και προς τα Ελληνικά νησιά και μόνο, οι δε μειωμένοι συντελεστές, που αφορούν καταναλωτικό φόρο, διαφοροποιούν το κόστος κατανάλωσης, της νησιωτικής Ελλάδας, από την Ηπειρωτική. Να σημειωθεί εδώ πως, η κατάργηση των μειωμένων
συντελεστών αποτέλεσε μνημονιακή υποχρέωση (Βλέπε mail Χαρδούβελη ), και η διατήρησή τους
όπως εύκολα κανείς καταλαβαίνει, ήταν αδύνατη, μια  και ήδη είχε τεθεί. Αποτελεί πάντως αντίφαση ο ισχυρισμός ότι, τα οφέλη από τους μειωμένους συνελεστές Φ.Π.Α., θα ήταν πολύ περισσότερα, από όσα προβλέπεται να διατεθούν για το μεταφορικό ισοδύναμο. Γιατί έχω ακούσει
κατά καιρούς από πολλούς, ότι το Δημόσιο, ελάχιστα θα εισπράξει από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών. Κατά τον Πρωθυπουργό, για την πρώτη χρονιά 01/07/2018  ώς το τέλος του χρόνου πρώτη χρονιά εφαρμογής,  προβλέπεται να δαπανηθούν περίπου 50.000.000 €,
και το 2019, 150.000.000 €. Καλό είναι από όλες τις πλευρές, να διευκρινισθεί η εφαρμογή του σε πλήρη ανάπτυξη του μέτρου, να φροντίσουν να διευκρινισθεί η όποια διαφορά, για σωστή ενημέρωση των πολιτών. Τα ποσά αυτά θα διατεθούν για να καλυφθεί η διαφορά στο κόστος μετακινήσεων των φυσικών προσώπων και αγαθών από την νησιωτική προς την Ηπειρωτική Ελλάδα, με στόχο, να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των μετακινήσεων και μεταφορών των αγαθών,στα φυσικά μετακινηθέντα πρόσωπα, και τις μικρομεσαίες και μικρές μεταφορικές επιχειρήσεις.
Θα πιστώνεται αυτόματα στον λογαριασμό τους, μετά από υποβολή αίτησης, σε σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αξιοπρόσεκτη πάντως πρέπει να θεωρηθεί η αναφορά του Πρωθυπουργού προς τον Περιφερειάρχη, πως αντί να του ζητά την «επαναφορά των μειωμένων συντελεστών» θα προτιμούσε να του ζητήσει την εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών παράλληλα με  την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, στην μεταμνημονιακή εποχή.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να σημειώσω πως,σαν Δωδεκανήσιος πολίτης, και σαν άνθρωπος που υπηρέτησα με αγάπη την Τοπική Αυτοδιοίκηση,θα προτιμούσα ολοκληρωμένη θέση από την ΠΕΔ.  για το πρόβλημα, και όχι αφορισμούς και στείρα κριτική, που περιπλέκει, αντί να ξεδιαλύνει το πρόβλημα.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας
Μιχάλης   Πόγιας

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΕΕ.ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ! ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ!

  Απάντηση σε ερώτηση ευρωβουλευτή σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, έδωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσχοβισί, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα το δίδυμο Τσίπρα και Καμμένου, που παραμύθιαζε τους νησιώτες ότι επρόκειτο για μέτρο που απαιτούσαν οι «δανειστές» (διεθνείς τοκογλύφοι): «Οι ελληνικές αρχές έχουν την ευθύνη για την φορολογική πολιτική και για το καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από τη μεταναστευτική κρίση».Μάλιστα, ο Μοσχοβισί εμφανίστηκε πιο ευαίσθητος από τους Τσιπροκαμμένους, αναγνωρίζοντας τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες και καλώντας τους κοινωνικά αναίσθητους Τσιπροκαμμένους να προχωρήσουν σε διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για μόνιμη καθιέρωση του ειδικού καθεστώτος των νησιών στον ΦΠΑ:«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι πρόθυμα να συζητήσουν προτάσεις των ελληνικών αρχών, όσον αφορά τον καλύτερο δυνατό τρόπο υποστήριξης των πληττόμενων κοινοτήτων».Συμπέρασμα: αυτοί που έταζαν ότι θα… σκίσουν τα Μνημόνια, έγιναν μνημονιακότεροι των μνημονιακών!

 2. στο mail Χαρδούβελη προτάθηκε η κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο παρακάτω σημείο:
  7. Απλοποίηση του καθεστώτος ΦΠΑ. Δηλαδή μείωση των διαφορών ή και ενοποίηση διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ («narrow the VAT gap»). Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα ανατιμήσεις που θα φτάνουν ακόμη και το 18% σε τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, φάρμακα, εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, βιβλία, εφημερίδες, εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου και ακόμη μία μακρά σειρά υπηρεσιών και προϊόντων. Την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.
  http://www.thetoc.gr/politiki/article/auto-itan-to-mail-pou-eixe-steilei-o-gkxardoubelis-pro-twn-eklogwn

 3. Τήν εικόνα της ευημερούσας Περιφέρειας πάντως, δεν την έδωσε η Κυβέρνηση του Τσίπρα. Και το mail Χαρδούβελη είναι αποκαλυπτικό! Μην προσπαθείτε να βαπτίσετε το ψάρι κρέας. Οι Έλληνες έχουν και μνήμη
  και κρίση, και την κρίσημη στιγμή, αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, και τα του θεού τω θεώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.