Ν. Σβύνου στον «Σ»: ΘΥΜΑ πολιτικών φιλοδοξιών το νησί! Ανατρέψαμε τα αρνητικά -πετύχαμε μείωση ψαλίδας στο 13-15%

15
408

«Με δράσεις και εξωστρέφεια θα αντιμετωπίσουμε την κρίση και έτσι θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις του τόπου μας»

 

«Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα» δηλώνει στον «Σ» η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω Κωνσταντίνα Σβύνου, κάνοντας «ταμείο» της χρονιάς που μόλις έκλεισε. «Η Κως τα κατάφερε. Ανατρέψαμε τα αρνητικά δεδομένα και πετύχαμε μείωση της ψαλίδας κοντά στο 13-15%» τονίζει, σημειώνοντας βέβαια πως, η αναφορά έχει να κάνει με νούμερα αφίξεων και όχι οικονομικά, αφού οι απώλειες μαζί με τις  νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, «μας θέτουν προ επιπέδου βιωσιμότητας».  «Θέλω να τονίσω πως τα ποιοτικά κριτήρια με τα οποία μετράμε τον τουρισμό σε Πανελλαδικό επίπεδο μας αποπροσανατολίζουν. Άλλες παράμετροι θα έπρεπε να συμβάλλουν μαζί με τον αριθμό αφίξεων, όπως η τουριστική δαπάνη, η μέση διανυκτέρευση, οι πληρότητες καταλυμάτων. Μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο δυστυχώς αρκούμαστε σε «πασαλείμματα»» συμπληρώνει.

Δείχνει ικανοποιημένη από την – κατά γενική ομολογία – έντονη δραστηριότητα της Ένωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ένωση Ξενοδόχων Κω εξελίσσεται, εδραιώθηκε σε κέντρα λήψεως αποφάσεων, απέκτησε τη θέση που της αρμόζει ως εκπρόσωπος του βασικότερου οικονομικού πυλώνα του νησιού και βεβαίως εστιάζουμε στην περαιτέρω προβολή και προώθηση του νησιού και των μελών μας».

Δηλώνει υπέρ της νομιμότητας και της ίσης μεταχείρισης όλων των επιχειρήσεων, τονίζοντας όμως  πως, η καταβολή των τελών καθαριότητας και φωτισμού είναι ανταποδοτικό από την άποψη πως η επιχείρηση που πληρώνει θα πρέπει να εξυπηρετείται στο ακέραιο…

Όσο για τη δημιουργία νέου φορέα τουριστικής προβολής και ανάπτυξης, αφού τονίζει πως, «θα έπρεπε να είχε δημιουργηθεί χθες…», επαναλαμβάνει την εδώ και χρόνια άποψη της Ένωσης πως, το νησί πρέπει να αποκτήσει έναν φορέα ανεξάρτητο των εκάστοτε εκλεγμένων ώστε ο τουρισμός να ακολουθεί συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, έναν φορέα που θα διοικείται από τεχνοκράτες και φορείς του τουρισμού. «Μπήκε ο Νοέμβρης και θα έπρεπε έως τώρα να είχαμε ένα προτεινόμενο καταστατικό ή έστω ένα προσχέδιο ώστε να προχωρήσουμε σε προτάσεις» σημειώνει. Ξεκαθαρίζει δε, πως, κανένας επιχειρηματίας δε θα είχε αντίρρηση στο να συμμετέχει οικονομικά αρκεί βέβαια αυτό να λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και με 100% απόδοση στην προβολή του νησιού και δηλώνει απερίφραστα:  «Συντάσσομαι σε αυτή την προσπάθεια αρκεί να είναι βάσιμη και να μην είναι στα πλαίσια θεωρητικών πολιτικών διαθέσεων, στα πλαίσια αυτά θα σταθούμε όχι απλά ως αρωγοί αλλά ως ισότιμα στελέχη».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του δημάρχου στον «Σ» ότι,  μέχρι τον Αύγουστο του 2016 έχουν διατεθεί 300.000 ευρώ για τον τουρισμό, εκφράζει αμφιβολία, καθώς, όπως λέει, «αυτό το ποσό από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο δεν μου προκύπτει», ενώ παράλληλα μας ενημερώνει πως, ψήφισαν τον προϋπολογισμό των 200.000 ευρώ για το 2017, γεγονός που καταδεικνύει ότι, «τα διαθέσιμα για τον τουρισμό λιγοστεύουν, γεγονός που δεν συνάδει με το επίπεδο που θέλουμε να φτάσουμε την Κω», τονίζοντας με έμφαση πως, εκτός των περισσότερων χρημάτων, βασικά χρειάζεται σχεδιασμός. «Όσα χρήματα και να δοθούν αν δε γίνει στοχευμένος σχεδιασμός, θα συνεχίσουμε να μετράμε απλές αφίξεις χωρίς οικονομικό αντίκρισμα και να παραμένουμε ένας δημοφιλής προορισμός εκτεθειμένος στον ανταγωνισμό!» λέει με έμφαση.

Για δε το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, δηλώνει απερίφραστα πως, έγιναν λάθη και μάλιστα πολλά. «Και το βασικότερο λάθος είναι πως δεν υπήρχε διάθεση συνεργασίας. Αντί οι υπεύθυνοι να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα και να το λύσουν αναλώθηκαν σε κόντρες: Δήμος με περιφέρεια, δήμος με βουλευτή, φορείς με δήμο, σύμβουλοι και πολίτες της Κω μεταξύ τους,  κ.ο.κ., όταν θα έπρεπε ΟΛΟΙ να προτάξουν το καλό του νησιού και να το προφυλάξουν από τις εικόνες ντροπής του 2015» λέει χαρακτηριστικά, ενώ προχωρώντας ακόμα παραπέρα, δεν διστάζει να κάνει λόγο για «λασπολόγους να κάνουν πάρτυ σε βάρος ανθρώπινων υπολήψεων προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να καλύψουν τα δικά τους λάθη! Το νησί πλήρωσε βαριά το τίμημα των εγωισμών, των πολιτικών φιλοδοξιών, των ιδεοληψιών! … καλό θα ήταν να μην πανηγυρίζουμε και να μη χρησιμοποιούμε άλλο το μεταναστευτικό θέμα για πολιτικούς σκοπούς, ειδικά όταν δεν γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι…».

Τέλος, φύσει αισιόδοξη η κα Σβύνου, αλλά ταυτόχρονα και ρεαλίστρια, εκτιμά πως, «το 2017 θα είναι τόσο δυνατή τουριστική χρονιά, όσο και το 2014, αρκεί βεβαίως να υπάρχει σταθερότητα, ηρεμία και σωστή διαχείριση προσφυγικού. Και βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση είναι το να κινηθούμε και εμείς εσωτερικά προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτοί που διαδίδουν δυσάρεστα γεγονότα και εικόνες στο διαδίκτυο πρέπει να αντιληφθούν ότι βλάπτουν το νησί».

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κυρία Σβύνου, έπεσε αυλαία και για η φετινή τουριστική χρονιά. Μια χρονιά που βρίσκει «λαβωμένη» την Κω, κύρια τους «μικρούς» και τους εργαζόμενους στον τουρισμό. Δώστε μας μια «εικόνα» του «ταμείου».

Κ.Σ.: Θα πω αυτό που λέω πάντα, πως τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα. Από την αρχή της περιόδου και πολύ πιο πριν, ήρθαμε αντιμέτωποι με νούμερα τραγικά, κατέρρεε πραγματικά το τουριστικό μας προϊόν και η οικονομία μας. Ερχόμαστε λοιπόν τώρα να πούμε πως η Κως τα κατάφερε. Ανατρέψαμε τα αρνητικά δεδομένα και πετύχαμε μείωση της ψαλίδας κοντά στο 13-15%. Και βέβαια πάντα σε νούμερα αφίξεων. Αν θυμάστε καλά, σε προηγούμενη συνέντευξή μας αυτά τα νούμερα σας είχα δώσει, προσπαθώντας πάντα να περνάω θετικά μηνύματα και να προσπεράσουμε τα μηνύματα καταστροφολογίας που καθιστούν τις καταστάσεις ακόμα πιο δύσκολες και αρνητικές.

Κάνοντας όμως κλείσιμο ταμείου, καταγράφουμε μεγάλες απώλειες τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους, που αν τις συνυπολογίσουμε με τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, μας θέτουν προ επιπέδου βιωσιμότητας.

Θα τονίσω πως οι ξενοδόχοι ήταν αυτοί που πήραν το μεγαλύτερο βάρος αυτής της διαδικασίας καθώς προχώρησαν σε γενναίες προσφορές προκειμένου να καταστήσουν ελκυστικό το προϊόν μας και να αυξήσουν τη ζήτηση για το νησί. Τα αποτελέσματα ήταν μεν να αυξήσουμε τη ζήτηση από την άλλη όμως κατεύθυνση προσελκύσαμε κόσμο χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου που δεν κίνησαν την αγορά με συνέπεια το να καταγράφουν τα εμπορικά καταστήματα ακόμα μεγαλύτερη πτώση κύκλου εργασιών.

Θέλω να τονίσω πως τα ποιοτικά κριτήρια με τα οποία μετράμε τον τουρισμό σε Πανελλαδικό επίπεδο, μας αποπροσανατολίζουν. Άλλες παράμετροι θα έπρεπε να συμβάλλουν μαζί με τον αριθμό αφίξεων, όπως η τουριστική δαπάνη, η μέση διανυκτέρευση, οι πληρότητες καταλυμάτων. Μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο δυστυχώς αρκούμαστε σε «πασαλείμματα».

Ερ: Μέσα σε αυτό το «ζοφερό» πλαίσιο, η Ένωση Ξενοδόχων είχε μια έντονη δραστηριότητα. Τι πιστεύετε ότι πετύχατε;

Κ.Σ.: Πράγματι, ήταν η πρώτη φορά που η Ένωση Ξενοδόχων Κω στράφηκε σε δράσεις προβολής και διαφήμισης –πέραν του συνδικαλιστικού της χαρακτήρα. Καθημερινά δίναμε έναν μαραθώνιο αγώνα, παλεύοντας τόσο στην κατεύθυνση των ισορροπιών, στην κατεύθυνση των διεκδικήσεων όσο και στο κομμάτι των συνεργειών προς την προβολή του νησιού.

Συνεργαστήκαμε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που στάθηκε αρωγός και κύριος χρηματοδότης σε σημαντικές δράσεις που ζητήσαμε. Συνεργαστήκαμε με τον ΕΟΤ και το Υπουργείο Τουρισμού που για πρώτη χρονιά έσκυψαν στο πρόβλημα του νησιού και προχώρησαν σε διοργάνωση πολλών ταξιδιών εξοικείωσης. Συνεργαστήκαμε με την αντιδημαρχία τουρισμού Δήμου Κω όπως και με το τμήμα πολιτισμού σε δράσεις προώθησης. Συνεργαστήκαμε με τους tour operator που από τη δική τους πλευρά οργάνωσαν και στήριξαν δράσεις για το νησί, όπως και με τοπικούς πράκτορες. Και βέβαια δεν μπορώ να παραλείψω την συχνή επαφή μας με τους βουλευτές στα πλαίσια των διεκδικήσεών μας.

Η Ένωση Ξενοδόχων Κω εξελίσσεται, εδραιώθηκε σε κέντρα λήψεως αποφάσεων, απέκτησε τη θέση που της αρμόζει ως εκπρόσωπος του βασικότερου οικονομικού πυλώνα του νησιού και βεβαίως εστιάζουμε στην περαιτέρω προβολή και προώθηση του νησιού και των μελών μας.

Και βέβαια συνεχίζουμε τον αγώνα μας με βασικό μας πυλώνα, όπως είπα και στη γενική μας συνέλευση, «δράσεις και εξωστρέφεια». Έτσι αντιμετωπίζουμε την κρίση, έτσι θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις του τόπου μας.

Ερ: Ο δήμαρχος Κω, δήλωσε σε συνέντευξή του στον «Σ» ότι, από ελέγχους σε ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίοι αφορούν σε αντιστοίχηση των τ.μ., βρήκε «λαβράκια». Πώς το σχολιάζετε;

Κ.Σ.: Θα τονίσω πως είμαστε υπέρ της νομιμότητας και της ίσης μεταχείρισης όλων των επιχειρήσεων, ώστε να αποφεύγονται καταστάσεις αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των νομίμως λειτουργούντων και των υπολοίπων. Θα τονίσω επίσης πως η καταβολή των τελών καθαριότητας και φωτισμού είναι ανταποδοτικό από την άποψη πως η επιχείρηση που πληρώνει αυτά τα «λαβράκια» θα πρέπει να εξυπηρετείται στο ακέραιο…

Ερ: Στην ίδια συνέντευξη, ο δήμαρχος επανέλαβε την απόφασή του για τη  

δημιουργία νέου φορέα τουριστικής προβολής και ανάπτυξης, «με την ισότιμη συμμετοχή όλων». Μάλιστα δήλωσε ότι, από τις αρχές Αυγούστου φορείς αλλά και άνθρωποι του τουρισμού στο νησί είχαν λάβει επιστολή με την οποία τους ενημέρωναν για το νέο φορέα και τη στόχευσή του. Σημείωσε δε ότι, άμεσα θα αρχίσει ανοιχτή διαδικασία διαβούλευσης. «Η προβολή του νησιού και η τουριστική ανάπτυξη είναι υπόθεση όλων μας, είναι συλλογική ευθύνη και προσπάθεια» είπε χαρακτηριστικά. Ποια η θέση σας;

Κ.Σ.: Το φωνάζουμε χρόνια πως το νησί πρέπει να αποκτήσει έναν φορέα ανεξάρτητο των εκάστοτε εκλεγμένων ώστε ο τουρισμός να ακολουθεί συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, έναν φορέα που θα διοικείται από τεχνοκράτες και φορείς του τουρισμού. Κανένας επιχειρηματίας δε θα είχε αντίρρηση στο να συμμετέχει οικονομικά αρκεί βέβαια αυτό να λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και με 100% απόδοση στην προβολή του νησιού.

Έλαβε ο καθένας από εμάς σχετική επιστολή για τη δημιουργία ενός φορέα, σε τελείως θεωρητικό όμως επίπεδο, χωρίς να έχουμε κάτι χειροπιαστό. Μπήκε ο Νοέμβρης και θα έπρεπε έως τώρα να είχαμε ένα προτεινόμενο καταστατικό ή έστω ένα προσχέδιο ώστε να προχωρήσουμε σε προτάσεις.

Φορέας διαχείρισης του τουριστικού μας προϊόντος έπρεπε να είχε δημιουργηθεί από χθες… Ο Ενιαίος φορέας τουρισμού διαλύθηκε πριν να υπάρχει σωστό και ευέλικτο διάδοχο σχήμα. Δεν έχουμε περιθώρια για περαιτέρω αναμονή, οφείλουμε πια να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και ευθύνη το τουριστικό μας προϊόν.

Συντάσσομαι σε αυτή την προσπάθεια αρκεί να είναι βάσιμη και να μην είναι στα πλαίσια θεωρητικών πολιτικών διαθέσεων, στα πλαίσια αυτά θα σταθούμε όχι απλά ως αρωγοί αλλά ως ισότιμα στελέχη

Ερ: Σύμφωνα με έτερη δήλωση του δημάρχου, μέχρι τον Αύγουστο του 2016 έχουν διατεθεί 300.000 ευρώ για τον τουρισμό. Πώς το σχολιάζετε;

Κ.Σ.: Θα μου ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να μου σταλεί αναλυτικά ο απολογισμός των 300.000 Ευρώ… καθώς αυτό το ποσό από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο δεν μου προκύπτει! Ωστόσο ο αντιδήμαρχος τουρισμού προχώρησε σε κάποιες δράσεις ανοίγματος νέων αγορών και σε κάποιες δράσεις τόνωσης των υφιστάμενων.

Πρόσφατα ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό των 200.000 Ευρώ για το 2017. Τα διαθέσιμα λοιπόν για τον τουρισμό λιγοστεύουν, γεγονός που δεν συνάδει με το επίπεδο που θέλουμε να φτάσουμε την Κω.

Χρειάζονται και άλλα χρήματα αλλά βασικά χρειάζεται σχεδιασμός. Και όχι απλά σχεδιασμός δράσεων και συμμετοχής σε εκθέσεις, αλλά επανασχεδιασμός του προϊόντος μας. Τι είμαστε ως προορισμός; Πού στοχεύουμε; Ποια τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα; Πώς αυτά θα τα κάνω πράξη; Πώς θα τα κάνω εμπειρία; Πώς θα πουλήσω την εμπειρία αυτή και με ποια διαφοροποίηση ανά αγορά;

Όσα χρήματα και να δοθούν αν δε γίνει στοχευμένος σχεδιασμός, θα συνεχίσουμε να μετράμε απλές αφίξεις χωρίς οικονομικό αντίκρισμα και να παραμένουμε ένας δημοφιλής προορισμός εκτεθειμένος στον ανταγωνισμό!

Ερ: Η Ένωση ξενοδόχων βγήκε μπροστά και στο θέμα του μεταναστευτικού. Εσείς ειδικά δεχτήκατε μεγάλη πίεση. Τι έχετε να πείτε τώρα για την όλη διαχείριση; Εντοπίζετε λάθη και ευθύνες;

Κ.Σ.: Η Ένωση Ξενοδόχων από την πρώτη στιγμή εντάχθηκε σε έναν αγώνα για την προάσπιση της τουριστικής μας εικόνας. Ήμασταν εμείς που σκύψαμε ανθρώπινα πάνω στο προσφυγικό βοηθώντας με υψηλό το αίσθημα της αλληλεγγύης, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθούσαμε με συνεχείς επιστολές, διαβουλεύσεις και συναντήσεις να συμβάλλουμε σε λύση.

Λάθη έγιναν και μάλιστα πολλά: Και το βασικότερο λάθος είναι πως δεν υπήρχε διάθεση συνεργασίας. Αντί οι υπεύθυνοι να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα και να το λύσουν αναλώθηκαν σε κόντρες: Δήμος με περιφέρεια, δήμος με βουλευτή, φορείς με δήμο, σύμβουλοι και πολίτες της Κω μεταξύ τους,  κ.ο.κ., όταν θα έπρεπε ΟΛΟΙ να προτάξουν το καλό του νησιού και να το προφυλάξουν από τις εικόνες ντροπής του 2015.

Ποιες εικόνες θέλαμε για την Κω; Αυτές με σωρεία προσφύγων να έχουν κατασκηνώσει στη λεωφόρο φοινίκων και στη Βασιλέως Γεωργίου; Αυτές με τα απλωμένα ρούχα στα κάγκελα του επαρχείου; Αυτές με τους αρχαιολογικούς χώρους υπό κατάληψη των ΜΚΟ; Γιατί αυτό άφησαν να βγει προς τα έξω καταλύοντας την Κω ως τουριστικό προορισμό. Σε αυτές τις εικόνες εγώ προσωπικά είπα ΟΧΙ, λέγοντας ΝΑΙ στη διαχείριση.

Έχουμε δρόμο μπροστά μας: Γιατί όπως δεν μας άρεσαν οι εικόνες της πόλης του 2015, έτσι και τώρα, θεωρούμε απαράδεκτο το να βρίσκεται ένα ολόκληρο χωριό (Πυλί) περικυκλωμένο από μετανάστες που γυρνούν ανεξέλεγκτα, κεντρικοί δρόμοι της πόλης να έχουν μετατραπεί σε γκέτο, αλλά και ξενοδοχειακές μονάδες (Μαρμάρι) να πρέπει να ενισχύουν την ασφάλειά τους προκειμένου να προφυλάξουν τους πελάτες τους από την αυθαίρετη είσοδο μεταναστών σε αυτές. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει τέτοια διαχείριση που θα προστατεύει τους πολίτες πρωτίστως και μετέπειτα τις επιχειρήσεις και τον τουρισμό. Και εμείς οφείλουμε, με χαμηλούς πάντα τόνους, να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Πιστεύω πως αν το είχαμε κάνει τότε, αν είχαμε διαχειριστεί το πρόβλημα ορίζοντας ένα χώρο – δεδομένης της κυβερνητικής αστοχίας στη διαχείριση του θέματος –  αφενός θα είχαμε σώσει την τουριστική εικόνα του νησιού, αφετέρου τώρα δεν θα είχαμε αυτό το έκτρωμα (hot spot) που έχουν δημιουργήσει και που κανένας δε γνωρίζει πλέον τους κανόνες λειτουργίας του…

Και τελικά, βγήκαμε όλοι πληγωμένοι ως κοινωνία, ως τουριστικές επιχειρήσεις, ως νησί. Με κάποιους λασπολόγους να κάνουν πάρτυ σε βάρος ανθρώπινων υπολήψεων προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να καλύψουν τα δικά τους λάθη! Το νησί πλήρωσε βαριά το τίμημα των εγωισμών, των πολιτικών φιλοδοξιών, των ιδεοληψιών! Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του, ας μάθει από τα λάθη του και καλό θα ήταν να μην πανηγυρίζουμε και να μη χρησιμοποιούμε άλλο το μεταναστευτικό θέμα για πολιτικούς σκοπούς, ειδικά όταν δεν γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι…

Ερ: Κυρία Σβύνου, κάποιοι μιλούν για ένα «καλό 2017». Η δική σας εκτίμηση ποια είναι;

Κ.Σ.: Το 2017 θα είναι τόσο δυνατή τουριστική χρονιά, όσο και το 2014, αρκεί βεβαίως να υπάρχει σταθερότητα, ηρεμία και σωστή διαχείριση προσφυγικού. Και βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση είναι το να κινηθούμε και εμείς εσωτερικά προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτοί που διαδίδουν δυσάρεστα γεγονότα και εικόνες στο διαδίκτυο πρέπει να αντιληφθούν ότι βλάπτουν το νησί

ΠΗΓΗstathmosnet.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

15 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΑΜΑΤΕΡΕ αν κανεις βαση της RYANAIR ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΙΣΟΒΙΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

  στην ΚΩ.οπως η ροδος,τα χανια,και τωρα το απριλιο 2016 η κερκυρα.αν μπορεις μαζι με το υπουργειο τουρισμου να κανετε την κω ΒΑΣΗ ΤΗΣ RYANAIR και ολοι θα σε ευγνωμονουμε για το καλο που θα κανεις στο νησι.επισης φτιαξε τον μολο για κρουαζιεροπλοια μεγαλωνοντας την προβλητα κατα 180 μετρα προς την πολεμικη σκαλα να εχουμε τουρισμο χειμωνα καλοκαιρι.τοσα εκατομυρια ευρω δινεται στους προσφυγες.κανε κατι για το νησι.βαλε κω αθηνα με 20 ευρω αεροπορικως με astra ,ellinair,easy jet,ryanair κλπ.ΕΠΙΣΗΣ ΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΧΟΤ ΣΠΟΤ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΑΙΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΑΛΛΟΥ.ΕΚΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΥΛΟ.ΒΑΛΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΟΛΑΝΔΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΡΩΣΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΡΣΥΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΚΩ.

 2. Μια κοινωνία που αθωώνει τους βιαστές λαθρομετανάστες και δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα παιδιά της, δεν έχει μέλλον!Πριν μόνο λίγες μέρες ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την ειλικρινή απορία του για τον λόγο τον οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες δεχόντουσαν και δέχονται ακόμη και σήμερα τόσους πολλούς λαθρομετανάστες δεδομένου τον αυξανόμενο αριθμό των βιασμών που οφείλονται αποδεδειγμένα σε αυτούς. Και ότι επιπροσθέτως απορεί για την προφανή ανικανότητα των ευρωπαϊκών αρχών να προστατεύσουν τα ανήλικα μέλη της κοινωνίας τους.
  Επίσης ο Πούτιν εξέφρασε την ορθή άποψη ότι αυτή η ανικανότητα των διωκτικών αρχών οδηγεί σε εθνική και κρατική καταστροφή την Ευρώπη, δηλαδή σε μια κοινωνία η οποία δεν μπορεί δεν έχει μέλλον.

 3. Οι δηλώσεις του Πούτιν έγιναν με την ευκαιρία της επανεκδίκασης της υπόθεσης βιασμού από εικοσάχρονο ενήλικο ιρακινό λαθρομετανάστη ενός δεκάχρονου παιδιού τον Δεκέμβριο του 2015 στο αθλητικό κέντρο Theresienbad στην Αυστρία. Η απίστευτη δικαιολογία του ιρακινού λαθρομετανάστη βιαστή ήταν ότι βρισκόταν σε «σεξουαλική επείγουσα κατάσταση – sexual emergency», άρα έπρεπε επειγόντως να βιάσει το ανήλικο δεκάχρονο παιδί επειδή δεν είχε την ευκαιρία να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές ορμές του για αρκετό καιρό. Η τραγική πλευρά αυτής της ιστορίας είναι ότι ο λαθρομετανάστης εγκληματίας είχε μεταβεί στο αθλητικό κέντρο κάτω από την αιγίδα ενός προγράμματος αφομοίωσης του στην αυστριακή κοινωνία.
  Βάσει της παραπάνω υπερασπιστικής θέσης του ιρακινού λαθρομετανάστη η πρώτη δικαστική απόφαση ήταν προφανώς και ορθώς καταδικαστική. Και ενώ στην πρώτη απόφαση η λογική και προστασία της κοινωνίας είχε πρυτανεύσει, η επανεκδίκαση της υπόθεσης σε ανώτερο βαθμό αθώωσε τον ιρακινό βιαστή από το αποτρόπαιο έγκλημα του βιασμού του δεκάχρονου αγοριού.

 4. Σε ζούγκλα έχει μετατραπεί η Πατρίδα μας με την εγκληματικότητα των λαθρομεταναστών να έχει χτυπήσει κόκκινο!
  Μπορεί οι «αλληλέγγυοι» να μιλούν για ενσωμάτωση των λαθρομεταναστών στην ελληνική κοινωνία και λύση του δημογραφικού (!), αλλά η αλήθεια είναι ότι τα… ήθη και τα έθιμα τους και ιδιαίτερα η συμπεριφορά τους απέναντι στις γυναίκες είναι ενδεικτικές του τι έρχεται…
  Όπως έγινε σήμερα γνωστό, αλλά δεν θα προβληθεί από τα τουρκοκάναλα της διαπλοκής, 50χρονος Αφγανός ασέλγησε σε 10χρονο κοριτσάκι μέσα στο ίδιο της το σπίτι στα Πετράλωνα! Εδώ και μέρες η υποδιεύθυνση προστασίας ανηλίκων Αττικής ερευνά την συγκεκριμένη υπόθεση.

 5. Η ΚΩΣ ΕΣΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΤΙΔΑ δήλωσε η οικονομούσα από το προσφυγικό πρόεδρος, και ο τουρισμός ΤΖΟΓΟΣ ΣΕ ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΣΟΧΑ…

  ΘΑ ΠΑΤΩΣΕΙ Ο ΤΠΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ 2017 με όλα όσα έρχονται. Δεν τόλμησε να αναφέρει, ΦΠΑ 24%, ΕΝΦΙΑ +30%, νέοι φόροι στις εταιρείες!!! Και τώρα που έφυγε λόγω προσφυγικού η Ryan Air ΝΤΙΝΑ τι θα λες;;; ΠΑΡΤΑ ΟΛΑ;;; Πήρα τα μυαλά της αέρα και ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΜΑ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ!!! ΜΟΝΟ ΜΕ ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ ΚΟΥΝ-ΚΑΝ ΚΑΙ ΠΟΚΑΣ ΟΜΙΛΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ ΘΑ ΠΕΙ «ΠΑΩ ΠΑΣΟ και τα ΡΕΣΤΑ ΣΑΣ»… Η σεζόν έκλεισε με μείωση τζίρου 30% στις περισσότερες επιχειρήσεις και οι φορολογικές υποχρεώσεις αυξάνονται. Τώρα περιμένουμε την ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Ο ΚΥΡΙΤΣΗΣ…. Ο ΤΟΥΡΙΤΣΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΖΟΓΟΣ, ΠΟΚΕΡ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ!!! ΠΙΑ ΠΑΡΤΙΔΑ ΡΕεεεέ ;;; ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ ΜΕ ΤΑ ΔΙΠΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΑΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ο άνεργος …

 6. ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ όλοι ένα εγωιστή Δήμαρχο, τον ανίκανο Σιφάκη για την Ryan Air και την αθέτηση της συμφωνίας από τον ΣΟΥΡΑ...

  28 Οκτ 2016 at 10:27:38 Φυσικά κάτι ξέρουν για το μέλλον του νησιού, με το προσφυγικό που είναι μια διαρκής βόμβα έτοιμη ανά πάσα στιγμή να σκάσει με τα αεροπλάνα τους να πετούν άδεια με ζημιά. Θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στον Περιφερειάρχη ΧΑΤΖΗΠΑΠΑΡΑ που φροντίζει μόνο για την διαφήμιση της Ρόδου, το ΕΒΕΔ που μαζί με τη πρόεδρο των ξενοδόχων πούλησαν την κοινή προσπάθεια των Κώων για την μη δημιουργία στρατοπέδου μόνιμης διαμονής προσφύγων στο νησί όπως κατάφεραν οι Ροδίτες. Πίστεψε τον ΣφΥΡΙΖΑ και την «ξεγέλασε», η παραμονή των 72 ωρών έγινε μόνιμη και η χωρητικότητα των 1.000 ατόμων έχει φτάσει τους 1.985 που με την νέα του επέκταση έγινε για 2.500 και είναι φυσικό οι εγκλωβισμένοι για μήνες στο νησί πολύ γρήγορα να εξεγερθούν όπως στην Μόρια της Λέσβου καίγοντας το στρατόπεδο καταλαμβάνοντας την πόλη και τα χωριά.

 7. Ποίοι ηλίθιοι πουλάνε ψέματα για να μην φάνε ξύλο;;; Λένε για αύξηση το Οκτώβρη όταν ο τζίρος είναι – 35%...

  Προσωρινό το φαινόμενο μετά από το πραξικόπημα στην Τουρκία. Παρουσιάζουν στοιχεία που δεν μιλάνε για διανυχτερεύσεις και έσοδα επιχειρήσεων για να γλυτώσουν την κατακραυγή για την μέχρι σήμερα κατάσταση. Εμείς οι έμποροι της Κω, έρχεται μέρα που δεν κάνουμε σεφτέ ξέρουμε ότι η πτώση ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΕΖΌΝ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ 55% σε εισπράξεις. Οι ανεύθυνοι σαν την πρόεδρο των ξενοδόχων, τον ΚΑΜΑΤΕΡΟ και την συγκυβέρνηση ΣφΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που κατέστρεψαν τον τουρισμό είναι ψεύτες και προσπαθούν να καλύψουν τις βλακείες της ανύπαρκτης κυβέρνησης και τις ευθύνες του Ρόδιου-Δόλιου ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ που μόνο για την Ρόδο φρόντισε να κάνει διαφήμιση. Υπολόγισε κάποιος πόσοι από αυτούς που έρχονται είναι ΑΦΡΑΓΚΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ και πόσοι έρχονται στην Κω για να πάνε στα άλλα νησιά ΚΑΛΥΜΝΟ, ΝΙΣΥΡΟ, ΛΕΙΨΟΥΣ, ΛΕΡΟ και ΠΑΤΜΟ;;;

 8. Η κυρία πρόεδρος μας δουλεύει, ελάχιστοι οι απένταροι της τελευταίας στιγμής είναι αυτοί που θα ήρθαν ακόμα και με έκπτωση 80%...

  Τα πρακτορεία έκοψαν τα αεροπλάνα και για το 2017 και γυρνάμε στα ίδια ποσοστά πληρότητας 40-60% , θα είναι για όλα τα ξενοδοχεία της πόλης και των χωριών η καταστροφή όπως και της προέδρου. Τώρα ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΟΝΙΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΛΑΘΡΟ ΣΤΟ ΑΜΑΝΙΟΥ που σε λίγο θα φιλοξενεί πάνω από 2.500 ΛΑΘΡΟ όχι πρόσφυγες.

 9. Ότι έσπειρες Ντίνα με επιλογή αντίθετη με τον κλάδο θερίζουν οι μικροί ξενοδόχοι στην πόλης και των χωριών για να τα οικονομήσεις...

  Εσύ ο ΓΙΑΛΛΙΖΗΣ, ο ΧΑΛΚΙΔΙΟΣ, ο ΡΟΔΊΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ και μερικοί άλλοι στηρίξατε τις επιλογές ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΣφΥΡΙΖΑ για το HOT SPOT που έγινε ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΨΥΧΩΝ και θα δούμε τι θα λες μετά την πρώτη εξέγερση των ΛΑΘΡΟ και ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΤΟΝ ΛΙΝΟΠΟΤΗ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ… Σε εξαπάτησε ο ΣφΥΡΙΖΑ το κόμμα της ψευτιάς και του λαϊκισμού εσένα που το παίζεις ΝΔ ή προτίμησες το βόλεμα σου και τα παραδάκι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ;;;;

 10. ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ .ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΙ ΡΑΚΕΝΔΥΤΟΙ ΒΡΩΜΙΚΟΙ ΑΡΡΩΣΤΟΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ.ΣΤΕΙΛΕ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΕΩΣ. ΠΛΗΡΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.

 11. Ας μιλησω καλυτερα για το ποιος εχει ενοικιαζομενα δωματια σε μ.κ.ο. ???? εξαλλου κυρια προεδρε εισασταν απο τους ωφελειμενους αφου η τουριστικη σας μοναδα με το προσφυγικο ειχε γεματα δωματια ….ειναι πολλα τα λεφτα !!!!!!!!!!!!!!!! μπραβο στους ξενοδοχουσ χιου που με εντολη τος δεν δινουν δωματια σε μ.κ.ο….

  • Δεν υπάρχει περίπτωση να πάνε οι ΜΚΟ σε άλλο ξενοδοχείο, πάνε οργανωμένα μόνο σε αυτά της κυρίας

   Σιγά με τόσα κονέ που έχει με τα στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που θα ξεφύγει κάποιος. Και να θέλουν οι άλλοι να τσιμπήσουν κανένα δεν βρίσκουν, η κυρία έχει απλώσει δίχτυ…

 12. Η ΒΑΣΩ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΗΝ ΔΕΑΣ ΚΑΙ ΕΡΗΜΩΣΕ Η ΠΟΛΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ.

 13. Σε μάχη μεταξύ δύο ομάδων «προσφύγων», με ξύλα και πέτρες, εξελίχθηκε η διανομή φαγητού στο hot spot που βρίσκεται στο πρώην εργοστάσιο της Softex στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.
  Οι δύο ομάδες συγκρούστηκαν αγρίως και χρειάστηκε η επέμβαση των ΜΑΤ για να σταματήσουν.
  Είναι προφανές κι από τα συνεχή επεισόδια που σημειώνονται στα υπόλοιπα hotspots, ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και δε θ’ αργήσει η μέρα που θα έχουμε γενικευμένη εξέγερση σ’ όλα τα hotspots.
  Συριζοψεκασμένοι, όπως στρώσατε θα κοιμηθείτε!

 14. Ας είναι καλά ο Σουλτάνος που με το πραξικόπημα σταμάτησε τον τουρισμό για Τουρκία και μας ήρθαν οι ξένοι εδώ. Κάποια μαγαζιά κλαίνε που έχασαν τους Τούρκους πελάτες που ξοδεύουν χωρίς να φαίνονται στα δελτία του αεροδρομίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ