ΔΧ: Το Προσφυγικό και η κορυφή του παγόβουνου (Viral με 177 κοινοποιήσεις)

11
820

Χόνδρος Δημήτρης

xondros-dimitris

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη
Πόσο έτοιμη είναι η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την εκτιμώμενη νέα έξαρση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος τα επόμενα χρόνια, με τρόπο που να πείθει ότι άντλησε διδάγματα από τους μέχρι τώρα αμφιλεγόμενους χειρισμούς της; Και πόσο έτοιμη είναι η χώρα μας για να αντιμετωπίσει τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που θα ακολουθήσουν μια ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας; Τα στοιχεία της ανάλυσης του «Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη», που εκτείνεται σε 30 σελίδες και θα παρουσιαστεί αύριο Δευτέρα, δείχνουν ότι όσα ζούμε όλο αυτό το διάστημα είναι η κορυφή του παγόβουνου ενός ζητήματος, που αναμένεται να διογκωθεί στο προσεχές μέλλον. Από τους χειρισμούς που θα γίνουν «θα κριθούν πολλά σε γεωπολιτικό, οικονομικό, ανθρωπιστικό επίπεδο» σημειώνεται στην ανάλυση, στην οποία επισημαίνεται ότι η μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική έκανε ακόμα οξύτερο το πρόβλημα, καθώς στηρίχθηκε «σε δύο λάθος προτεινόμενες λύσεις-υποθέσεις».

Νέα φάση έκρηξης
Σύμφωνα με αυτές τις «λύσεις-υποθέσεις», οι προσφυγικές ροές είναι ένα προσωρινό φαινόμενο που μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη λήψη περιοριστικών μέτρων. Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη, την οποία καταγράφει στην ανάλυση ο επιστημονικός διευθυντής του «Δικτύου» Γιάννης Μαστρογεωργίου: «Τα τρέχοντα δημογραφικά στοιχεία δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την εκρηκτική κατάσταση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη εξαιτίας του διπλασιασμού του πληθυσμού της Αφρικής σε 2,5 δισεκατομμύρια ως το 2050» αναφέρει. Εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια, η Ευρώπη θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια νέα φάση έκρηξης του Προσφυγικού που απαιτεί τη συγκρότηση μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής αντιμετώπισης, που αυτή τη στιγμή απουσιάζει. Ηδη, η κατάσταση είναι εκρηκτική. Σύμφωνα με το Δίκτυο, «ο αριθμός των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων ανέρχεται σήμερα σε πάνω από 65 εκατομμύρια, το μεγαλύτερο νούμερο που έχει καταγραφεί ποτέ. Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), 1 σε κάθε 122 ανθρώπους ήταν είτε  πρόσφυγας, είτε εσωτερικά εκτοπισμένος, ή αναζητά άσυλο. Ποτέ στο παρελθόν τόσο πολλοί άνθρωποι δεν ήταν σε μετακίνηση για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή τους». Θεωρείται μάλιστα ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι το ήμισυ του συνόλου των προσφύγων το 2015 ήταν παιδιά.

Οι δύο μύθοι
Στις λανθασμένες αυτές εκτιμήσεις έρχονται, σύμφωνα με την ανάλυση, να προστεθούν δύο μύθοι, που επηρεάζουν τους πολίτες της ΕΕ, αλλά και την πολιτική των κυβερνήσεών τους. Ο πρώτος μύθος υποστηρίζει ότι πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι, είναι αδύνατον να αποδεχθούν τους κανόνες που ορίζουν τη λειτουργία των ευρωπαϊκών κρατών. Αυτός ο μύθος αγνοεί την πραγματικότητα. Στις χώρες της ΕΕ ζουν και εργάζονται 19 εκατομμύρια μουσουλμάνοι «που πληρώνουν τους φόρους τους και τηρούν του νόμους του κράτους που ζουν». Αποτελούν το 8% του πληθυσμού στη Γαλλία, το 6% στη Γερμανία και το 5% στη Μ. Βρετανία. Ο δεύτερος μύθος υποστηρίζει ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες «έρχονται να μας πάρουν τις δουλειές». Η αλήθεια είναι ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αποτελούν, όπως αναφέρει η ανάλυση, «κινητήρια δύναμη στην παραγωγική ώθηση που έχει ανάγκη η ΕΕ. Μέχρι το 2050 το ποσοστό του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης σε σχέση με τους συνταξιούχους θα συρρικνωθεί δραματικά από 4 προς 1 (4 εργαζόμενοι για κάθε 1 συνταξιούχο) σε 2 προς 1. Η εφικτή λύση για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι η ενίσχυση του εργατικού δυναμικού με νέους από τρίτες χώρες. Αυτό άλλωστε ήταν και το μήνυμα επιτροπής με επικεφαλής τον πρώην ισπανό πρωθυπουργό Φ. Γκονζάλες, που τόνιζε ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί περίπου 100 εκατ. μετανάστες έως το 2050!». Μια ακόμα διάσταση του ζητήματος είναι αυτό της «γηράσκουσας» Ευρώπης, με κορυφαίο παράδειγμα τη χώρα μας. Σύμφωνα με μελέτη του Δικτύου για το δημογραφικό στο μέσον του 21ου αιώνα, ο πληθυσμός της Ελλάδας δεν θα ξεπερνά τα 9 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 3 εκατ. θα είναι άνω των 65 ετών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας
Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του προσφυγικού προβλήματος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, της μονομερούς απόφασης χωρών της ΕΕ να κλείσουν τα σύνορά τους αλλά και των ιδεοληψιών της κυβέρνησης που εμπόδισε την ύπαρξη μιας συγκροτημένης πολιτικής. Εντούτοις, η σημερινή προβληματική κατάσταση θα μοιάζει παιδική χαρά μπροστά στις καταστάσεις που θα δημιουργήσει μια ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Η εκπόνηση ενός εναλλακτικού σχεδίου θα πρέπει, επομένως, να αποτελεί την προτεραιότητα της κυβέρνησης. Προς την κατεύθυνση αυτή, προτείνεται η σύσταση μιας διακομματικής ομάδας στο Κοινοβούλιο που σε συνεργασία με μια διυπουργική ειδική ομάδα που θα υπάγεται στον Πρωθυπουργό «θα εκπονήσει σε συνεργασία με την Επιτροπή ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα έχει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κοινοβουλευτική και κοινωνική συναίνεση».

ΠΡΟΤΑΣΗ
Στην ανάλυση του «Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» προτείνεται «να αποκτήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής την πλήρη αρμοδιότητα της διαχείρισης του ζητήματος εντός της χώρας», να συσταθεί η διαχειριστική αρχή για τους εγκεκριμένους ευρωπαϊκούς πόρους, να υπάρξει ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου, και να συσταθούν «επιτροπές από δημάρχους και περιφερειάρχες με τη συμμετοχή της Εκκλησίας υπό την εποπτεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την προετοιμασία υποδοχής και ενσωμάτωσης των προσφύγων.

11 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τελικά καταλάβατε τι θέλει να πει ο προφήτης ΔΧ; Τι προτείνει για το προσφυγικό και για τους εγκλωβισμένους στα στρατόπεδα ψυχών;

  Το μόνο παρήγορο ότι τώρα έρχονται μόνο Πακιστανάκια και Αφγανάκια. Οι εξ Αφρικής που ερχόντουσαν κατά χιλιάδες τώρα που έμαθαν για τις ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΕΣ του ΣφΥΡΙΖΑ άρχισαν πάλι να φτάνουν κατά χιλιάδες κάθε μέρα στην Σικελία της Ιταλίας. Ακόμα και Σύριοι ελάχιστοι προτιμούν τα νησιά μας.

  • Μήπως είσαι στρατευμένος κ. Χόνδρε και κόπτεσαι μόνο για όσους τα παίρνουν και ενδιαφέρονται για την σίτιση των ΛΑΘΡΟ στα Hot spot;;;;

   Ενδιαφέρονται άτομα δικά σου για τον διαγωνισμό της Κω και δεν λες τίποτα άλλο μεταναστευτικό αλλά μόνο για το παραδάκι της σίτισης;;; Πες μας ευθαρσώς … Πάντα ξεφωνημένη πέννα θα είσαι ΔΧ και κάθε φορά που καταγγέλλεις κάτι όλοι εμείς ψάχνουμε να διαβάσουμε τι τρέχει πίσω από το παραβάν…

   • ΠΡΙΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΒΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΡΩΤΑ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ. ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙ ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ ΓΙΑ ΣΙΤΙΣΗ. ΠΟΣΟ ΒΛΑΚΑΣ ΕΙΣΑΙ ΡΕ ΦΙΛΕ, ΤΕΛΙΚΑ;

 2. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην εγγύς ανατολή διαμορφώνουν μία πολύ έντονη κατάσταση στα λαθρομεταναστευτικά καραβάνια που θα πλήξουν ιδιαίτερα τη Χώρα μας. Αυτό επισημαίνει προχθεσινό δημοσίευμα των, Associated Press – Reuters, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται και το εξής: «Τρείς παράγοντες αναμένεται να διαμορφώσουν τις εξελίξεις στο λαθρομεταναστευτικό ζήτημα στο άμεσο μέλλον. Πρώτον, η πιθανότητα κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε – Τουρκίας, που θα πλήξει πρωτίστως την Ελλάδα. Δεύτερον, η νέα αύξηση των προσφυγικών ροών από τους εγκλωβισμένους της Μοσούλης οι οποίοι ανέρχονται σε 800.000 ανθρώπους, και τέλος, ο φόβος ότι μέσα σε αυτό το προσφυγικό κύμα θα μπορούσαν να παρεισφρήσουν τζιχαντιστές με συνέπεια να εξαπολύσουν επιθέσεις στη δυτική Ευρώπη».

 3. ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΑΙΟΥΣ;ΓΕΝΙΚΕΥΝΕΝΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ CIA;

  Είναι ολοφάνερο ότι αυτό που επικρατεί σ΄όλα σχεδόν τα «hot spot» είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε ενέργειες ανεξέλεγκτου χαρακτήρα, οι οποίες θα δημιουργήσουν αλυσιδωτές εξελίξεις.
  Όλοι όσοι αντιλαμβάνονται την Ελλάδα ως μία απέραντη αποθήκη ψυχών, όλοι όσοι διευκολύνουν την παράνομη είσοδο ανθρώπων στην Χώρα μας, όλοι όσοι χαμένοι μέσα στις παραισθήσεις των ξεπερασμένων ιδεοληψιών τους παραπλανούν τους ανθρώπους από την Ασία και την Αφρική, με συνθήματα του τύπου «πρόσφυγες καλώς ήρθατε» και «νομιμοποιήστε όλους τους μετανάστες», είναι οι ηθικοί αυτουργοί όχι μόνο για την σημερινή κατάσταση, αλλά και για όσα πολύ πιο τραγικά μπορεί να ακολουθήσουν.

 4. Τα ελληνικά νησιά έχουν καταληφθεί από λαθρομετανάστες που καίνε, ληστεύουν, εγκληματούν, μεταδίδουν ασθένειες και πρέπει να απελαθούν άμεσα από την χώρα, αυτοί, οι «αλληλέγγυοι» και οι ΜΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

 5. Πολυ καλη αναλυση σου Δημητρη αλλα οι πολιτικοι μας ειναι βαθεια νυχτωμενοι. Χρονια πολλα για τη γιορτη σου.

 6. ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ «ΠΡΟΣΦΥΓΑΚΙΑ» ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΣΟΥΛΗ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΣΤΟ ΕΛΛΑΝΤΑ!

  Περισσότερα από 150.000 «προσφυγάκια» αναμένουν τα Ηνωμένα Έθνη στο πρώτο μαζικό κύμα φυγής που θα προκύψει από τη Μοσούλη, όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους, θα φτάσουν στην ιρακινή πόλη.

  Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της οργάνωσης στην περιοχή, έχουν συγκεντρωθεί ήδη πάνω από 30.000 σκηνές για τις πρώτες ανάγκες.

  Ωστόσο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα επηρεαστούν από την επίθεση ανακατάληψης της πόλης και θα σπεύσουν να την εγκαταλείψουν! Ανάμεσά τους και πάρα πολλοί τζιχαντιστές, εφόσον δουν ότι χάνουν τη μάχη…
  Τη συνέχεια την ξέρετε. Όλοι αυτοί θα περάσουν αρχικά στην Τουρκία κι από κει θα προωθηθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου!
  Εφιάλτης; Όχι, πραγματικότητα!

 7. Η Άγκυρα ετοιμάζει ψυχολογικά τον τουρκικό πληθυσμό για επίθεση στην Ελλάδα:

  Με συνδυασμένες και συντονισμένες ενέργειες οι Τούρκοι, ο Ερντογάν και οι βουλευτές τους αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάνης, την ελληνικότητα των ακριτικών νησιών και της ίδια της Θεσσαλονίκης αφύ «οι Εθνοπατέρες μας γεννήθηκαν έξω από τα σύνορά μας» όπως είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας και προχωρούν με άκρατη προπαγάνδα στην δημιουργία πολεμικού κλίματος και δαιμονοποίησης των Ελλήνων με ένα νέο τουρκικό σίριαλ στο οποίο οι Έλληνες παρουσιάζονται ως «αιμοσταγείς» και «σατανικοί»..http://www.pronews.gr/portal/20161026/defencenet/ellinotoyrkika/40/mayri-propaganda-apo-tin-agkyra-toyrkiki-seira-paroysiazei

 8. ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ» ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ… ΜΠΟΝ ΦΙΛΕ!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.