Ελαιόλαδο: Δυο μήνες θα δουλέψουν φέτος τα ελαιοτριβεία – Μείωση παραγωγής και εκτόξευση τιμών

2
8854

Ελαιόλαδο: Σε επίπεδο προσφοράς θα λείψουν παγκοσμίως σχεδόν 1 εκατ. τόνοι την επόμενη εμπορική περίοδο 2023-2024, τη στιγμή μάλιστα που τα αποθέματα βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών – Αβεβαιότητα για το πού βρίσκεται το «ταβάνι» των αυξήσεων – Τι λέει στο Newsbomb.gr, ο κ. Μανώλης Γιαννούλης Πρόεδρος, Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ) 

Με ενδιαφέρον παρακολουθούν τη φετινή ελαιοκομική σεζόν καταναλωτές και παραγωγοί αφού το ράλι στις τιμές του ελαιόλαδου καταγράφει ιστορικά ρεκόρ.

Και μπορεί οι καταναλωτές να ανησυχούν αφού καλούνται εν μέσω γενικότερης ακρίβειας να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, όμως το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο εκεί.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι φέτος λόγω της μεγάλης μείωσης της παραγωγής ότι τα ελαιοτριβεία δεν πρόκειται να δουλέψουν όσο τα προηγούμενα χρόνια αφού σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Newsbomb.gr, ο κ. Μανώλης Γιαννούλης Πρόεδρος, Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ) μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή.

Σύμφωνα με τον ίδιο «όσον αφορά τις τιμές οι αυξήσεις θα διατηρούνται όσο υπάρχει ζήτηση. Αν η ζήτηση μειωθεί θα μειωθούν και οι τιμές αλλά αυτό δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει πότε θα συμβεί».

Αξίζει να σημειωθεί πως η εκτίμηση ότι σε επίπεδο προσφοράς θα λείψουν παγκοσμίως σχεδόν 1 εκατ. τόνοι την επόμενη εμπορική περίοδο 2023-2024, τη στιγμή μάλιστα που τα αποθέματα βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, δημιουργεί σοβαρή αβεβαιότητα για το πού βρίσκεται το «ταβάνι» των αυξήσεων στις τιμές παραγωγού. Ήδη στην αγορά γίνεται λόγος για 9, ακόμη και 10 ευρώ/κιλό, εξέλιξη που θα εκτοξεύσει εκ νέου τους τιμοκαταλόγους λιανικής.

Που θα φτάσει η τιμή του τενεκέ

Για την φετινή χρονιά μίλησε στο Newsbomb.gr και ο κ. Μύρωνας Χιλετζάκης, Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης – Ένωσης Ηρακλείου. Σύμφωνα με τον ίδιο οι τιμές για περσινά λάδια αυτή την στιγμή είναι στα 8,50 ευρώ το κιλό (τιμή παραγωγού).

«Η πρώτη δημοπρασία που έγινε για την φετινή παραγωγή ήταν στους Αγίους Αποστόλους Λακωνίας με τιμή εκκίνησης τα 9,25 ευρώ το κιλό. Με δεδομένο ότι φέτος το λάδι είναι δυσεύρετο κανείς δεν ξέρει που θα φτάσει φέτος η τιμή του. Εκτιμώ ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε τιμές και πάνω από τα 10 ευρώ ενώ όσον αφορά τον τενεκέ θα πωλείται από 170 έως και 200 ευρώ», αναφέρει στο Newsbomb.gr ο κ. Μύρωνας Χιλετζάκης.

Και προσθέτει: «στην Κρήτη φέτος έχουμε το 1/6 της περσινής παραγωγής. Όσον αφορά τις τιμές στο Ηράκλειο η πρώτη δημοπρασία θα γίνει τέλη Νοεμβρίου».

Με 9,25 ευρώ το λίτρο πωλήθηκε το «πρώτο» ελαιόλαδο

Το «πρώτο» λάδι νέας σοδειάς στην Ηλεία έφυγε από τους παραγωγούς με τιμή αυξημένη κατά 120% σε σύγκριση με το 2021, φθάνοντας τα 9,25 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη ελαιοτριβείου Κώστα Παπαδόπουλο, ο οποίος μίλησε στο OPEN.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία. Στο ελληνικό έδαφος καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατ. ελαιόδεντρα, από τα οποία παράγονται σε χρονιές «κανονικές», περίπου 300.000 τόνοι ελαιόλαδου ετησίως, εκ των οποίων το 82% ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο». Περίπου η μισή από την ετήσια ελληνική παραγωγή ελαιόλαδου εξάγεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τουρκία: Βαζει νέο «φρένο» στις εξαγωγές ελαιολάδου

Η τρίμηνη απαγόρευση εξαγωγών στις εξαγωγές ελαιολάδου, η οποία επήλθε μετά τη σημαντική αύξηση των τιμών στην Τουρκία και σε όλο τον κόσμο, παρατάθηκε επ’ αόριστον. Οι παραγωγοί προειδοποίησαν ότι η ζήτηση έχει αρχίσει να μειώνεται και τόνισαν ότι θα υπάρξει αύξηση των τιμών στα νέα φυτικά προϊόντα.

Η απαγόρευση, η οποία δεν ισχύει για την εξαγωγή συσκευασμένου ελαιολάδου, αλλά σχετίζεται μόνο με το χύμα και το ελαιόλαδο σε βαρέλι, επεκτάθηκε για να σταθεροποιηθούν οι τιμές. Την περίοδο 2022-2023, οι χαμηλές αποδόσεις στις κορυφαίες χώρες παραγωγής ελαιολάδου στον κόσμο, λόγω της κλιματικής αλλαγής είχαν αυξήσει τη ζήτηση από το εξωτερικό για ελιές και ελαιόλαδο από την Τουρκία.

Στις 19 Ιουλίου, ελήφθη απόφαση να αφαιρεθούν 20 σεντ ανά κιλό από όλες τις εξαγωγές ελαιολάδου χύμα και βαρελιού και λόγω της συνεχιζόμενης αρνητικής επίδρασης των εξαγωγών στις εγχώριες τιμές καταναλωτή, τέθηκε σε ισχύ απαγόρευση εξαγωγών χύμα και βαρελιού ελαιολάδου μεταξύ 1ης Αυγούστου και 1ης Νοεμβρίου. Σε ανακοίνωση της 18ης Οκτωβρίου, το υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι η άνοδος των παγκόσμιων τιμών του ελαιολάδου συνεχίζεται.

«Δεδομένης της μείωσης της παραγωγής στη χώρα μας αυτή την περίοδο λόγω της δύσκολης χρονιάς» καθώς και των απωλειών παραγωγής σε πολλές περιοχές της χώρας μας λόγω των δυσμενών κλιματικών συνθηκών κατά την περίοδο ανθοφορίας των ελαιόδεντρων, το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει μείωση των ραγδαίων τιμών του ελαιολάδου στον κόσμο και η αυξανόμενη εξωτερική ζήτηση θα συνεχιστεί, κατέστη αναγκαία η συνέχιση του μέτρου που εφαρμόζεται στις εξαγωγές ελαιολάδου χύμα και βαρελιού», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση το υπουργείο.

Προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα από την πλευρά της προσφοράς όσον αφορά την ευημερία των καταναλωτών και τις εγχώριες τιμές, η εξέλιξη των αποδόσεων των προϊόντων θα παρακολουθείται για κάποιο χρονικό διάστημα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αξιολογώντας την απαγόρευση, ο Aλπερ Αλχάτ, πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων Akhisar, είπε ότι απαιτείται συγκεκριμένος χρόνος για τη μέτρηση της προσφοράς και της ζήτησης. «Η τιμή του ελαιολάδου ήταν 180 τουρκικές λίρες πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση των εξαγωγών και τώρα είναι πάνω από 200 λίρες», είπε.

«Πρέπει να δούμε τις ακριβείς ποσότητες στη νέα σεζόν. Αλλά δεν είναι στα χέρια της Τουρκίας να μειώσει τις τιμές του ελαιολάδου. Οι τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 100% τους τελευταίους 12 μήνες. Υπάρχει ευκαιρία σε συσκευασμένο ελαιόλαδο. Η Τουρκία πρέπει να το εκμεταλλευτεί».

«Υπάρχει πτώση της ζήτησης πάνω από 50% στην Τουρκία. Η πτώση της ζήτησης θα αποτρέψει την άνοδο των τιμών. Εάν δεν μπορέσουμε να αποτρέψουμε την πτώση της ζήτησης, οι προσπάθειες που έχουμε κάνει μέχρι τώρα για την προώθηση του ελαιολάδου θα είναι μάταιες». Ο Αλχάτ σημείωσε ότι οι τιμές του ελαιολάδου στις αγορές της Τουρκίας παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις. «Πουλάνε ελαιόλαδο στις παλιές τιμές στις αγορές και πουλάνε τα υπόλοιπα προϊόντα που είναι αποθηκευμένα στις αποθήκες τους», είπε.

«Είναι δυνατό να βρούμε ελαιόλαδο στην τιμή των 175 λιρών. Στο άμεσο μέλλον, η τιμή στα ράφια θα ξεπεράσει τις 200 λίρες. Οι αγρότες πρέπει να στηριχθούν», πρόσθεσε. Οι εξαγωγές ελαιολάδου της Τουρκίας στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 27 φορές το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους μετά τις αρνητικές επιπτώσεις της ξηρασίας.

Σύμφωνα με το Türkiye Exporters Assembly (TİM), οι εξαγωγές ελιάς και ελαιολάδου της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 190% στα 560 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σχετικές ειδήσεις

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έτσι είναι.Περσυ δεν βρίσκαμε ανθρώπους να θέλουν να δουλέψουν να μαζέψουμε τις ελιές.Φέτος κλαίγονται για τις τιμές.Δεν πειράζει λίγες θα τις μαζέψουμε μόνοι μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ