Έρχονται και τα οικονομικά μαντάτα… Μεγάλη «σφαγή» σε μετοχές, ομόλογα – Εξανεμίστηκαν 46,1 τρισ. δολ.

0
2204

Το ιλιγγιώδες ποσό των 46,1 τρισ. δολαρίων έκανε φτερά από τις παγκόσμιες αγορές μετοχών και ομολόγων από το Νοέμβριο του 2021 έως σήμερα. Όπως αναφέρει η Bank of America το παραπάνω ποσό είναι διπλάσιο σε σχέση με το ΑΕΠ των ΗΠΑ σε ορίζοντα ενός έτους.

Οι αγορές θυμίζουν τρενάκι του τρόμου τους τελευταίους μήνες, με τους αναλυτές πάντως να προβλέπουν ότι η πτώση θα συνεχιστεί.

Ο στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley, Michael J. Wilson εκτιμά πως ο παγκόσμιος δείκτης – βαρόμετρο θα υποχωρήσει 20% ή 3.000 μονάδες το 2023, ωστόσο υπάρχει η πιθανότητα να δει αυτό το επίπεδο και νωρίτερα, στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο διακεκριμένος οικονομολόγος Nouriel Roubini υποστηρίζει πως εάν η ύφεση είναι ήπια, οι μετοχές θα καταγράψουν πτώση κατά περίπου 30%. Στην περίπτωση που θα υπάρξει σοβαρή στασιμοπληθωριστική κρίση χρέους, οι μετοχές θα υποχωρήσουν κατά 40%.

Οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Credit Suisse AG με επικεφαλής τον Jonathan Golub χαμήλωσαν τον πήχη τους για το τέλος του έτους για τον S&P 500 κατά 10% στις 3.850 μονάδες. Για το τέλος του 2023 ο στόχος τίθεται στις 4.050 μονάδες, βλέποντας μόλις κέρδη 5,4% για εκείνο το έτος.

Οι επενδυτές μπορούν να αναμένουν ανάκαμψη των μετοχές ανά περιόδους – όπως βλέπουμε σήμερα – αλλά η αστάθεια είναι εδώ για να παραμείνει, εκτιμά ο Μαρκ Χέφελε, επικεφαλής επενδύσεων στην UBS Global Wealth Management.
«Έπειτα από την πτώση άνω του 9% τον Σεπτέμβριο και σχεδόν 25% στο σύνολο του έτους κατά το κλείσιμο της Παρασκευής, πιστεύουμε ότι ο S&P 500 φαίνεται να βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα», έγραψε σε σημείωμά του σήμερα, σύμφωνα με το CNBC.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της UBS»με το κλίμα στις μετοχές να είναι ήδη εξαιρετικά αποδυναμωμένο, αναμένονται περιοδικές ανακάμψεις. Ωστόσο, οι αγορές είναι πιθανό να παραμείνουν ασταθείς βραχυπρόθεσμα, λόγω των προσδοκιών σχετικά με τον πληθωρισμό και τα επιτόκια».

Διαβάστε ακόμα

Σχετικά άρθραnewsbomb.grΑντικειμενικές αξίες: Ανατροπές στον φορολογικό χάρτη των ακινήτωνΚτηματολόγιο: Παράταση ενός έτους για 313 περιοχέςΗμερήσιες εισπράξεις ΦΠΑ ύψους 58 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο– Λόγω της ακρίβειας που καλπάζειΟι ευνοημένοι Κουτσολιούτσοι, η αποτίμηση της Εθνικής και η αυτόνομη πορεία της Attica BankΗλεκτρικές κουβέρτες: Πόσο ρεύμα καίνε και πόσο κοστίζουν - Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτέςΜε επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση Διαπραγματευτών της ΕΛ.ΑΣ από στελέχη του FBIΠετρέλαιο θέρμανσης και αντλίες θερμότητας οι φτηνότερες λύσεις για να ζεσταθούν τα νοικοκυριάΣτο τέλος Οκτωβρίου το άνοιγμα προσφορών για τη ΛΑΡΚΟΦθηνά ενοίκια για νέους μέσω κοινωνικής αντιπαροχήςΑυξήσεις έως 7% στις συντάξεις - Ποιοι θα λάβουν και επιταγή ακρίβειαςΣτο τέλος Οκτωβρίου το άνοιγμα προσφορών για τη ΛΑΡΚΟ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ