Σοκ και δέος στις αγορές! «Δεν έχουμε δει τον πάτο» – Κλείνουν τα μάτια οι κεντρικές τράπεζες

1
1351

Μόνο με συνθήκες πολέμου μπορεί να παρομοιαστεί η εικόνα Αποκάλυψης που παρουσιάζουν οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, έχοντας παραδοθεί πλήρως στις ανησυχίες που προκαλούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Είναι ξεκάθαρο πως το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί έχει οδηγήσει την επενδυτική ψυχολογία στo limit down, με τις μετοχές και τα ομόλογα να κατακρημνίζονται.

Οι επενδυτές αμφισβητούν τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την πλευρά των Κεντρικών Τραπεζών, καθώς, όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι, αυτό θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη και οικονομίες θα εισέλθουν σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και υψηλού πληθωρισμού.

Χθες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της από το 1994 σε μία προσπάθεια να τιθασεύσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

Στη συνέχεια η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα SNB αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά την τελευταία 15ετία σήμερα, ακολουθώντας τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες στις αυξήσεις επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι πωλητές επανήλθαν δριμύτεροι στις αγορές, προκαλώντας sell off σε μετοχές και ομόλογα. Στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια -συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού- «βυθίστηκαν», ενώ αναταράξεις καταγράφονται και στις αγορές ομολόγων.

Στο μάτι του κυκλώνα και η Wall Street, με το βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να χάνει και τις 30.000 μονάδες έχοντας υποχωρήσει σε χαμηλό άνω των 12 μηνών. Ο παγκόσμιος δείκτης – βαρόμετρο S&P 500 έχει περάσει σε περιβάλλον bear market, ενώ για ακόμα μία φορά τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq. Σημειώνεται πως ο δείκτης S&P έχει υποχωρήσει κατά 22,9% από τις αρχές τους έτους και μαζί ε τον σύνθετο τεχνολογικό δείκτη Nasdaq αναμένεται να σημειώσουν τη 10η εβδομαδιαία πτώση τους τις τελευταίες 11 εβδομάδες.

Οι διεθνείς οίκοι υποστηρίζουν πως οι αγορές βρίσκονται ξεκάθαρα σε ένα πτωτικό σπιράλ και προβλέπουν πως η διόρθωση θα συνεχιστεί.

«Αναμένουμε περαιτέρω αδυναμία των παγκόσμιων μετοχών», δηλώνει η Credit Suisse, επισημαίνοντας ότι ο παγκόσμιος – δείκτης βαρόμετρο S&P 500 έχει υποχωρήσει απότομα με αυξανόμενο όγκο, διασπάζοντας οριστικά τη βασική στήριξη στις 3.855/15 μονάδες.

Σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο ο δείκτης παγκόσμιων μετοχών MSCI AC World είναι πλέον σε bear market, χαμηλότερα κατά 27% από την κορυφή του και η στήριξη είναι στις 570 μονάδες.

Παράλληλα αναμένει ο S&P 500 να συνεχίσει την πτωτική του πορεία μέχρι τις 3.500 – 3.505 μονάδες, ενώ μπορεί να βρει στήριξη στις 3.394 μονάδες και στη συνέχεια στο 38,2% της ανάσχεσης ολόκληρης της ανοδικής τάσης από το χαμηλό του 2009 στις 3.232.

Η Morgan Stanley προβλέπει ότι ο παγκόσμιος δείκτης βαρόμετρο S&P 500 θα σημειώσει πτώση στις 3.400 μονάδες, δηλαδή θα υποχωρήσει κατά 10% από τα τρέχοντα επίπεδα, στις 4.390 μονάδες τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με τον αναλυτή του αμερικανικού οίκου Michael Wilson, οι αποτιμήσεις στις μετοχές διαγράφουν τροχιά διόρθωσης, εν αναμονή της νομισματικής σύσφιξης εκ μέρους της Federal Reserves, που προσπαθεί μέσω των επιτοκίων να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Από την πλευρά της η Bank of America επισημαίνει πως οι πληθωριστικές πιέσεις, αντί να κορυφωθούν και να υποχωρήσουν, αναμένεται να ενταθούν, ενώ παράλληλα η οικονομία των ΗΠΑ έχει περάσει σε ύφεση, με τους περισσότερους να το αγνοούν. Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής αναλυτής της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Michael Hartnett, οι αγορές αναμένουν εύλογα, μια πιο επιθετική απάντηση από τη Federal Reserve, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη οικονομική ύφεση. Εν ολίγοις, είπε ο Hartnett, το «σοκ του πληθωρισμού» δεν έχει τελειώσει, το «σοκ των επιτοκίων» μόλις αρχίζει και το «σοκ της ανάπτυξης» είναι καθ’ οδόν.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Για να πέφτει η αγορά σημαίνει ότι γίνεται κάποια συναλλαγή. Αυτός που έχει πουλάει ΑΛΛΑ κάποιος άλλος αγοράζει. Κάπως έτσι στις μεγάλες υφέσεις, δημιουργούνται οι μεγάλες περιουσίες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ