Κραχ ενόψει… Χορεύοντας με τους λύκους στις διεθνείς αγορές: Σε γκρεμό οι μετοχές, ακριβαίνει ο δανεισμός, στα ύψη πετρέλαιο – αέριο

0
810

Ο φόβος της ύφεσης που θα φέρει η αντιμετώπιση του πληθωρισμού με αύξηση των επιτοκίων ρίχνει βαριά σκιά στην παγκόσμια οικονομία – Τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου τα πρώτα θύματα της αύξησης των επιτοκίων – Η Gazprom μειώνει τη ροή φυσικού αερίου στη Γερμανία και εκτοξεύει τις τιμές

«Γκρεμίζονται» τα χρηματιστήρια, «εκτινάσσονται» τα επιτόκια των ομολόγων – κυρίως του ευρωπαϊκου Νότου, μαζί με τα ελληνικά – ενώ οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται και πάλι σε απαγορευτικά επίπεδα: το κλίμα στην παγκόσμια Οικονομία γίνεται καθημερινά πιο «δύσκολο» , με τους επενδυτές να φοβούνται μία γενικευμένη ύφεση καθώς οι κεντρικές Τράπεζες προχωρούν ή σχεδιάζουν επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων με στόχο να ελέγξουν τον πληθωρισμό.

Η προοπτική ότι η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν πιο επιθετικά τα επιτόκιά τους για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό – τη στιγμή που η ανάπτυξη επιβραδύνεται στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες – έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για παγκόσμια ύφεση, έλεγαν αναλυτές στο CNBC. Σημειώνεται ότι εκτός από τη Fed, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοινώνουν αποφάσεις νομισματικής πολιτικής – δηλαδή αύξηση επιτοκίων – εντός της εβδομάδας.

Συνεχίζουν πτωτικά τα χρηματιστήρια

Σε «γλιστερό» έδαφος κινούνται οι χρηματιστηριακές αγορές διεθνώς, με τον φόβο της ύφεσης – που σημαίνει χαμηλότερη κερδοφορία για τις επιχειρήσεις – να κυριαρχεί.

«Ανώμαλη προσγείωση» ήταν η σημερινή συνεδρίαση για το ελληνικό χρηματιστήριο, που είχε απώλειες 4,60% κλείνοντας λίγο πάνω από 820 μονάδες, ενώ σε αρνητικό έδαφος γύρισαν πολύ γρήγορα και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: ο γερμανικός δείκτης DAX έχανε 100 μονάδες (0,77% ) στις 18.30 ώρα Ελλάδας, ενώ ο γαλλικός CAC χάνει τις 6000 μονάδες, με απώλεις άνω του 1%. Ήπιες απώλειες 0,25%  καταγράφει το βρετανικό χρηματιστήριο.

Χωρίς κατεύθυνση κινείται η Wall Street, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να εμφανίζει (στις 18.30 ώρα Ελλάδας) μεικτή εικόνα εμφανίζοντας αναιμικά κέρδη , τον βιομηχανικό S&P να μην μπορεί να «απαντήσει» στο sell off της Παρασκευής και τον Dow Jones να «γράφει» μικρές απώλειες , έχοντας ωστόσο χάσει κάτι λιγότερο από 6000 μονάδες από την αρχή της χρονιάς.

Μεγάλη αύξηση στο κόστος δανεισμού

Η αύξηση του πληθωρισμού σε συνδυασμό με τον σταδιακό περιορισμό της ρευστότητας (μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης) διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα στην αγορά των κρατικών ομολόγων. Ισχυρότερες πιέσεις δέχονται τα ομόλογα του ευρωπαικού Νότου – είναι χαρακτηριστικό ότι το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών να ξεπεράσει το 3%.

Στην ελληνική αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε στη διάρκεια της ημέρας το 4,7% καταγράφοντας μία αύξηση της τάξεως των 300 μονάδων βάσης (ή 3% από την αρχή του έτους). Αναλόγως κινείται και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου η οποία έχει ξεπεράσει το 3,65%.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Ιανουαρίου 2022 το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 1,7%. Ανάλογου εύρους αύξησης στην ελληνική αγορά έχει να εμφανιστεί από τα τέλη του 2015 – αρχές του 2016.

Σημαντική επιδείνωση εμφανίζουν και τα ιταλικά ομόλογα (η απόδοση του ιταλικού 10ετούς έχει ξεπεράσει το 4,4%), καθώς η χώρα διαθέτει το δεύτερο υψηλότερο Δημόσιο Χρέος μετά την Ελλάδα.

Στην ελληνική αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 122 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 44 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,74%, από 4,34% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, έναντι 1,66% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 3,08% από 2,92% που έκλεισε την Παρασκευή.

Η Gazprom μειώνει τη ροή αερίου στην Ευρώπη – Κατηγορεί τη Siemens

Εκτινάχθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά: Έκλεισε  με άνοδο 18,7%, σε επίπεδα 99 ευρώ ανα MWh μετά από την ανακοίνωση της Cazprom ότι μείωσε για «τεχνικούς λόγους» κατά 40% την ροή αερίου στον κύριο αγωγό Nordstream προς την Γερμανία.

Ειδικότερα, η ρωσική εταιρεία ανακοίνωσε ότι μείωσε κατά περισσότερο του 40% τη δυναμικότητα της αποστολής φυσικού αερίου προς το Βερολίνο, καθώς ο γερμανικός όμιλος Siemens δεν εξήγαγε προς την Ρωσία αναγκαίο εξοπλισμό ώστε να μπορεί να διασφαλίσει την απρόσκπτη ροή φυσικού αερίου σε αυτόν τον σημαντικό αγωγό, που είναι ενεργειακή πύλη της Γερμανίας.μ

«Οι παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream δεν μπορούν να διασφαλισθούν παρά μέχρι το επίπεδο των 100 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως, έναντι των προβλεπόμενων 167 κυβικών μέτρων ημερησίως», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Gazprom που αναρτήθηκε στο Telegram.

Μάλιστα, αμέσως μετά από την ρωσική ανακοίνωση – που συνέπεσε με το κλείσιμο για ένα τρίμηνο ενός σημαντικού τερματικού σταθμού εξαγωγής αερίου στις ΗΠΑ – οι τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά ανέβηκαν πάνω από τα 100 δολάρια ανά MWh, με άνοδο πάνω από 21% και με σημαντικές συναλλαγές.

Σημαντική άνοδο κατά 1,66%, στα επίπεδα των 124,6 δολαρίων ανά βαρέλι, καταγράφεται και για το πετρέλαιο τύπου Brent στις 18.30 ώρα Ελλάδας.

Reuters: Δύσκολος χειμώνας για τους «27» - Η ΕΕ γεμίζει τις αποθήκες με φυσικό αέριο, αλλά δεν επαρκεί για πολύ

Η ΕΕ αύξησε τις αγορές LNG, με τις εισαγωγές να αυξάνονται περίπου κατά 58% τους πρώτους πέντε μήνες του 2022 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021 – Το αέριο αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 20% της κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ