Κατατέθηκε η τροπολογία για πλαφόν σε καύσιμα και προϊόντα – Ως τις 30 Ιουνίου η ισχύς του μέτρου

0
195

Η τροπολογία που αναμενόταν, για το πλαφόν στα καύσιμα και τα προϊόντα με ισχύ ως τις 30 Ιουνίου, κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Η τροπολογία που αναμενόταν, για το πλαφόν στα καύσιμα και τα προϊόντα με ισχύ ως τις 30 Ιουνίου, κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες και εξονυχιστικούς ελέγχους. Τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 5.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα η τροπολογία ορίζει ότι από την ψήφιση και τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ και μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022, απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως το πλαφόν αφορά μια μεγάλη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων, τρόφιμα, καύσιμα και ενέργεια, τα οποία θα καθοριστούν και θα συγκεκριμενοποιηθούν με σχετική υπουργική απόφαση μετά την ψήφιση της τροπολογίας.

Ως σημείο αναφοράς για πλαφόν ορίζεται η 1 Σεπτεμβρίου του 2021, δηλαδή μία περίοδο που δεν είχε ξεκινήσει τι ράλι στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου.

Επιβεβαίωση όσων είπε ο Γιάννης Οικόνομου στο Newsbomb.gr

«Πολύ σύντομα» θα κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη για το πλαφόν στα κέρδη για τα καύσιμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση είχε αναφέρει το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr. Η τροπολογία κατατέθηκε και το πλαφόν που θα μπει στην τιμή καυσίμων και προϊόντων θα έχει διάρκεια μέχρι τις 30 Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου.

«Όπου παρατηρούνται τέτοιες πρακτικές δίνουμε εργαλεία στις ελεγκτικές αρχές για να παρέμβουν και να εξασφαλίσουν τον σωστό τρόπο λειτουργίας της αγοράς» είχε τονίσει ο κ. Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε από το Newsbomb.gr και για το έκτακτο επίδομα Πάσχα το οποίο δεν απέκλεισε λέγοντας ότι εκτός από τα μέτρα οριζόντιας στήριξης χρειάζονται και στοχευμένες παρεμβάσεις. «Υπάρχει κόσμος που θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε εργαλείο, σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις» είπε χαρακτηριστικά.

«Οδηγός» για το πλαφόν ο Σεπτέμβριος του 2021

Για τα μέτρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, μίλησε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας πως το πλαφόν για όσους εμπορεύονται ή παράγουν προϊόντα το κόστος των οποίων επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα εφαρμοστεί με το περιθώριο κέρδους που λειτουργούσαν οι επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο του 2021.

Μιλώντας στο OPEN ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σημείωσε ότι, πλέον, κατ΄ανώτατη τιμή, το περιθώριο κέρδους του Σεπτέμβρη του 2021 θα είναι ο οδηγός για το περιθώριο κέρδους. Μάλιστα διασαφήνισε ότι η επιλογή αυτή γίνεται με μέριμνα και για τις περιοχές όπως τα νησιά όπου υπάρχουν αυξημένα κόστη (πχ μεταφοράς) και γι’αυτό προβλέπεται ο προσδιορισμός του πλαφόν κέρδους στη βάση εσόδων – εξόδων.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ