Λουκέτο σε παραγωγικές μονάδες – Ανοίγουν καφετέριες & σουβλατζίδικα (Δείτε πίνακες)

0
1123

Μοναδικό ελπιδοφόρο συμπέρασμα η ίδρυση τουριστικών επιχειρήσεων

Η ελληνική επιχειρηματικότητα χειμάζεται και σύμφωνα με μια νέα μελέτη της Endeavor Greece , βάζουν λουκέτο παραγωγικές μονάδες, αλλά ανοίγουν καφετέριες και σουβλατζίδικα!!!

Μοναδικό ελπιδοφόρο συμπέρασμα η ίδρυση τουριστικών επιχειρήσεων. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), το 2016 ιδρύθηκαν 28.615 νέες επιχειρήσεις, 33% λιγότερες σε σχέση με το 2012. Οι διαγραφές επιχειρήσεων στο ενδεκάμηνο ανήλθαν σε 35.159, μειωμένες σε σύγκριση με το 2012.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Endeavor, όπου αναλύονται τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, το 84% των νέων επιχειρήσεων (στοιχεία Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2016) έχουν κατά βάση εγχώριο προσανατολισμό, καθώς δραστηριοποιούνται στη μαζική εστίαση και διασκέδαση, το λιανεμπόριο και σε λογιστικές/συμβουλευτικές υπηρεσίες. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2012 ήταν 88%, όμως η μείωση που παρατηρείται τέσσερα χρόνια μετά δεν είναι σε καμιά περίπτωση αρκετή, όπως επισημαίνει η Endeavor Greece, για να επιταχύνει τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Γενικά πτωτικές τάσεις στην αναλογία σύσταση εταιρίας-λουκέτο εταιρίας παρατηρούνται σε όλους τους κλάδους εκτός από δύο. Η αύξηση των συστάσεων νέων επιχειρήσεων παρατηρείται μόνο σε δύο κλάδους: τον τουριστικό, όπου το 2016 ιδρύθηκαν 1.347 επιχειρήσεις, 31% περισσότερες σε σύγκριση με το 2012 και τον κλάδο της παροχής  υπηρεσιών Υγείας (αύξηση 9%), γεγονός που οφείλεται στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας. Οι κλάδοι που υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα το 2016 ήταν το λιανεμπόριο (εκτός τροφίμων), η μεταποίηση και οι κατασκευές. 50% λιγότερες είναι οι εταιρίες που ανοίγουν πλέον σε σχέση με το 2008 και η πλειοψηφία τους εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στην πλειονότητά της στη μαζική εστίαση και διασκέδαση, και όχι σε κλάδους όπως είναι η μεταποίηση, η τεχνολογία ή η κατασκευή διαστημόπλοιων.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ