Εμπορικός Σύλλογος Κω: Διαγνωστικοί Έλεγχοι στους Εργαζόμενους

0
791

Διαγνωστικοί Έλεγχοι στους Εργαζόμενους

 

 

Επειδή δεχόμαστε ήδη πολλά ερωτήματα από συναδέλφους, σας ενημερώνουμε, σε συνέχεια των πρόσφατων νέων μέτρων για την λειτουργία των καταστημάτων, ότι αναρτήθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η  Υπουργική Απόφαση Δ1α/ΓΠοικ69459, η οποία αφορά την εφαρμογή του διαγνωστικού ελέγχου των εργαζόμενων στις εμπορικές επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι από τον συγκεκριμένο έλεγχο εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιασθεί προ 14 τουλάχιστον ημερών ή έχουν νοσήσει από κορωνοϊό μέσα στο τελευταίο εξάμηνο και διαθέτουν το ανάλογο πιστοποιητικό νόσησης.

Όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι πρέπει να προσκομίσουν υποχρεωτικά τεστ PCR ή rapid 2 φορές την εβδομάδα, με χρονική απόσταση μεταξύ των δύο ελέγχων τις δύο ημέρες, δηλαδή πρέπει να μεσολαβούν μεταξύ τους 48 ώρες.

Σε περίπτωση που οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλούνται να παραστούν εκτάκτως στον χώρο εργασίας, ο διαγνωστικός έλεγχος μπορεί να διενεργείται και αυθημερόν.

Τα ως άνω τεστ γίνονται με έξοδα των εργαζομένων και είναι αυτοτελή, χωρίς να συνυπολογίζονται σε αυτά οι  διαγνωστικοί  έλεγχοι  που  διενεργούνται, ως οικειοθελής παροχή του εργοδότη, χωρίς επιβάρυνση του εργαζόμενου.

Συστήνουμε και πάλι αυτά τα τεστ να πραγματοποιούν και οι αυτοαπασχολούμενοι επιχειρηματίες καθώς και οι εργοδότες που δεν έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο, καθώς τα ελεγκτικά όργανα ερμηνεύουν διασταλτικά το εύρος των «εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα» ώστε να περιλαμβάνει και τους «απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα».

Παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.                                                         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Πασχάλης  Βρακίδης                                           Δημήτριος  Κώστογλου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ