Πάρης & Πατρίκ Μουράτογλου: Ο πατήρ, ο υιός και οι business με τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο

0
49

Ο «πιανίστας» της αιολικής ενέργειας που δειπνεί με τον Σαρκοζί και την Κάρλα Μπρούνι μακριά από τα φώτα των προβολέων, και το τέκνο – προπονητής του τένις – Η φυγή από την Αθήνα του ’50 στο Παρίσι, η πορεία προς την κορυφή και οι σχέσεις της οικογένειας με την Ελλάδα

Τον Νοέμβριο του 2015, όταν ο Φρανσουά Ολάντ επισκέφθηκε την Αθήνα, η «ασκητική» φιγούρα ενός λιπόσαρκου άνδρα ξεχώριζε στη συντροφιά των επιχειρηματιών που συνόδευαν τον Γάλλο πρόεδρο για έναν κυρίως λόγο, πέραν του ότι ήταν ένας πανίσχυρος businessman.

Oμιλούσε άψογα την ελληνική, παρά το γεγονός ότι είναι μόνιμος κάτοικος Γαλλίας από το 1951, όταν η οικογένειά του εγκατέλειψε την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι.

Ο κύριος Πάρης Μουράτογλου όμως, κράτησε μέσα του τη χώρα που γεννήθηκε και δεν σταμάτησε ποτέ να χειρίζεται άψογα τη γλώσσα της πατρίδας του.

Το ίδιο άψογα χειρίζεται τα πλήκτρα του πιάνου, στο οποίο θα καθίσει μια φορά την ημέρα για μία ώρα, ώστε να χαλαρώσει μετά από τις ώρες που έχει περάσει στα γραφεία της EREN, στo νούμερο 83 της Avenue Marceau, στο Παρίσι.

Στα 80 του χρόνια, εξακολουθεί να γυμνάζεται καθημερινά και να παίζει τένις, ενίοτε και με κάποιους γνωστούς Έλληνες, όπως τον κ. Νίκο Χατζηνικολάου, σε μια παρτίδα που οι φήμες λένε ότι εκτός απο τα σετ, υπήρξαν και συζητήσεις άλλου ενδιαφέροντος.

Με μια περουσία που το Forbes την αποτίμησε στα 600 εκατ. ευρώ το 2017, ο κύριος Πάρης Μουράτογλου παραμένει για πολύ κόσμο μια ανιγματική φιγούρα, περισσότερο επειδή παραμένει ένας «κλειστός» άνθρωπος. Γι’ αυτό, όπως λένε άνθρωποι που τον ξέρουν πολύ καλά, δεν θα αλλάξει ποτέ για τον «πιανίστα» της αιολικής ενέργειας, που έχει δραστηριοποιηθεί έντονα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.


Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος

Εσχάτως και ο γιος του Πατρίκ, στην Ακαδημία τένις του οποίου προπονείται ο Στέφανος Τσιτσιπάς, θα δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στην Ελλάδα.

Υπέγραψε συμφωνία με τον Αχιλλέα Κωνσταντινόπουλο για να ιδρύσει προπονητικό κέντρο στο Costa Navarino, στο οποίο είναι πολύ πιθανό να δούμε μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου τένις να αθλούνται και να ιδρώνουν υπό τις οδηγίες του υιού Μουράτογλου.

Από τα κομπιούτερ στο επιχειρείν

Η οικογένεια του Πάρη Μουράτογλου μπορεί να έχει ρίζες στην Κωνσταντινούπολη, υπήρχε όμως και ένας ισχυρός δεσμός με τη Γαλλία, αφού ο πατέρας του, που ήταν αρχιτέκτονας, δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά στην πόλη του φωτός.

Με πτυχίο από τη Σχολή Οδοποιίας, εργάστηκε για χρόνια στον τομέα των κατασκευών αρχικά και σε αυτόν του real estate αργότερα, δημιουργώντας μια εταιρεία που έγινε η μεγαλύτερη στις αγοραπωλησίες ακινήτων, στα μέσα της δεκαετίας του ’20.

Σε μια φωτογραφία της εποχής, από αυτές που χρόνια αργοτερα θυμίζουν κιτρινισμένες καρτ-ποστάλ, ο πατήρ Μουράτογλου ποζάρει μπροστά από τον πύργο του Άιφελ, όταν είχε χτισθεί μόνο ο πρώτος του όροφος. Η οικονομική καταστροφή που τον βρήκε το 1929 για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί, τον ανάγκασε να επιστρέψει στην Ελλάδα, τη χώρα όπου θα κρατήσει για πρώτη φορά αγκαλιά τον γιο του Παρασκευά -το Πάρης προέκυψε αργότερα- το 1941, μέσα στην φωτιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Πάρης θα τελειώσει σχεδόν το Δημοτικό στην Αθήνα, πριν η οικογένειά του επιστρέψει στο κατοχικό Παρίσι -όταν αυτός είναι έντεκα ετών- και στη χώρα που θα μεγαλουργήσει επιχειρηματικά μερικές δεκαετίες αργότερα.

Οι σπουδές του στο Ecole Polytechnique θα τον οδηγήσουν στις αρχές της δεκαετίας του ’60 στην IBM, την εποχή που η φράση ηλεκτρονικός υπολογιστής, ήταν παντελώς άγνωστη στο ευρύ κοινό. Αυτό δεν κράτησε πολύ για τον χαρισματικό τότε νεαρό, που συνέχισε την επαγγελματική του πορεία ως οικονομολόγος, αφήνοντας το στίγμα του σε κάποιες εταιρείες.

Το πρώτο του μεγάλο στοίχημα ήταν η εταιρεία ακινήτων Grand Portes De France, στην οποία συμμετείχε ως εταίρος και διεθύνων σύμβουλος και από εκεί και πέρα ο δρόμος προς την κορυφή ήταν ανοιχτός.

Οι ισχυρές φιλίες και οι κληρονόμοι

Λένε ότι όσο πιο ψηλά ανεβαίνεις, τόσο πιο εύκολα ανοίγουν όλες οι πόρτες, ακόμη και αυτές στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, για δείπνα με Γάλλους προέδρους και συνδαιτημόνες πανίσχυρους επιχειρηματίες και εκδότες, τα οποία δεν δημοσιοποιούνται.

Η τελευταία λέξη ειδικά σε ό,τι αφορά την προσωπική και κοινωνική του ζωή, είναι κάτι που δεν επιθυμούσε ποτέ, γι΄αυτό και πολύ σπάνια και σε κλειστούς κύκλους αναφέρεται στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας που έχει με τον Νικολά Σαρκοζί και την Κάρλα Μπρούνι.

Ο αστικός μύθος θέλει τον Έλληνα επιχειρηματία να δίνει το παρών σε δείπνα του τότε προεδρικού ζεύγους, μαζί με τον αείμνηστο Σερζ Ντασό της ομώνυμης βιομηχανίας, που κατασκευάζει τα Mirage και τα Rafale.


Πατρίκ Μουράτογλου

Ο τελευταίος, που ήταν και ιδιοκτήτης της έγκριτης «Le Figaro», ήταν στενότατος φίλος του 80χρονου Έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος διατηρεί ισχυρές σχέσεις και με τα επιτελικά στελέχη της εφημερίδας.

Αυτοί που λένε ότι τον ξέρουν καλά, επιμένουν ότι κάθε καλοκαίρι έρχεται για τουλάχιστον έναν μήνα στην Ελλάδα για διακοπές, αφού λατρεύει τα νησιά της και το γεγονός ότι δεν είναι καθόλου αναγνωρίσιμος. Παρά την ηλικία του, εξακολουθεί να θεωρεί τη λέξη «σύνταξη» απαγορευμένη -την έχει χρακτηρίσει «αίρεση»- και δουλεύει καθημερινά πάνω από οκτώ ώρες.

Προσέχει τη διατροφή του και εξακολουθεί να γυμνάζεται παίζοντας τένις, κάποιες φορές με τον έναν εκ των δύο γιών του, Πατρίκ, που άφησε την ενασχόληση με τις οικογενειακές επιχειρήσεις για να αφοσιωθεί στο αγαπημένο του σπορ επαγγελματικά. Ο έτερος υιός εξελίχθηκε σε έναν εξαιρετικό κιθαρίστα, που ερμηνεύει, αυτοσχεδιάζει και συνεργάζεται με διεθνούς φήμης ορχήστρες, αφήνοντας και αυτός πίσω του την αιολική ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά.

Ο Πατρίκ και η μαύρη γαζέλα

Υπάρχει μια φωτογραφία, στην οποία Πάρης και Πατρίκ Μουράτογλου χαμογελούν μπροστά στον φωτογραφικό φακό, σε κάποιον αγώνα τένις. Ο δεύτερος από το 2012 και μετά έχει δει αρκετές φορές το όνομά του να φιγουράρει σε γαλλικά περιοδικά και αγγλικές εφημερίδες, ενώ η χάρη του έφτασε μέχρι το Newsweek.

H αιτία ακούει στο όνομα Σερένα Ουίλλιαμς. Πρόκειται για τη διάσημη Αμερικανίδα τενίστρια, η οποία πέντε χρόνια πριν βρέθηκε στην πιο δύσκολη στιγμή της καριέρας της, πέφτοντας από το No 4 της παγκόσμιας κατάταξης στο Νο 12.

Τότε αποφάσισε να εμπιστευθεί τον άγνωστο μέχρι τότε Πατρίκ Μουράτογλου, αρχίζοντας προσπονήσεις στη σχολή τένις που διατηρεί στη Νίκαια, χωρίς κανείς από τους δυο τους να φαντάζεται τα μελούμενα.

Δίπλα του η Ουίλλιαμς αναγεννήθηκε ριζικά και επέστρεψε στα court έχοντας τον Πατρίκ Μουράτογλου προπονητή της πλέον, μόνο που η σχέση τους δεν έμεινε καθαρά επαγγελματική.

Οι φήμες ότι κάτι τρέχει μεταξύ τους έγιναν πραγματικότητα όταν οι φωτογράφοι «συνέλαβαν» προπονητή και παίκτρια να περπαπάνε κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου.

Τα πράγματα ξέφυγαν όταν η Μαρία Σαράποβα -είναι γνωστή η χρόνια αντιπαράθεσή της με την Ουίλλιαμς- ρωτήθηκε τι έχει να πει για τον χαρακτηρισμό «βαρετή» που της «απένειμε» η «μαύρη γαζέλα» του τένις.

«Αν η Σερένα θέλει να μιλήσει για κάτι προσωπικό, ας μιλήσει για τη σχέση της με τον φίλο της, που ήταν παντρεμένος, παίρνει διαζύγιο και έχει παιδιά», είπε και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Η Κλαρίς Μουράτογλου, σύζυγος του Πατρίκ, υπέβαλε αίτηση διαζυγίου λίγους μήνες αφότου αντιλήφθηκε ή έμαθε -όχι από τη Σαράποβα πάντως- ότι ο άνδρας της είναι ζευγάρι με τη διάσημη τενίστρια.

Οι δύο κόρες του πρώην πλέον ζευγαριού, η Σαρλότ και η Ζουλιέτ, μένουν με τη μητέρα τους και βλέπουν τον πατέρα τους κάθε Σαββατοκύριακο. Οι όροι και οι λεπτομέρεις του διαζυγίου για τον υιό Μουράτογλου και τη γοητευτική διακοσμήτρια παραμένουν άγνωστες, όπως και αρκετές προσωπικές ιστορίες από τον μυθιστορηματικό βίο του επιχειρηματία πατέρα του, που έρχεται και φεύγει αθόρυβα στην Ελλάδα.

Όπως ακριβώς του αρέσει…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ