Διάταγμα Μπάιντεν για την παγκόσμια έλλειψη τσιπ

0
1697

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει διάταγμα με στόχο την αντιμετώπιση της παγκόσμιας έλλειψης εξαρτημάτων μικροηλεκτρονικής (τσιπ) που ανάγκασε τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλους κατασκευαστές να μειώσουν την παραγωγή και προκάλεσαν ανησυχίες στον Λευκό Οίκο και τα μέλη του Κογκρέσου, ανέφεραν αξιωματούχοι της διοίκησης.

Η ανεπάρκεια, που επιδεινώνεται από την πανδημία, θα αποτελεί το βασικό θέμα συζήτησης όταν ο Μπάιντεν συναντηθεί με μια διμερή ομάδα βουλευτών των ΗΠΑ την Τετάρτη.

Αξιωματούχοι της διοίκησης δήλωσαν ότι η εκτελεστική εντολή του Μπάιντεν θα υπογραφεί σήμερα το απόγευμα και θα σημάνει μια άμεση αναθεώρηση των «100 ημερών» των αλυσίδων εφοδιασμού για τέσσερα κρίσιμα προϊόντα: τσιπ ημιαγωγών, μπαταρίες μεγάλης χωρητικότητας για ηλεκτρικά οχήματα, ορυκτά σπάνιων γαιών και φαρμακευτικά προϊόντα.

Το διάταγμα θα κατευθύνει επίσης έξι αναθεωρήσεις τομέων – μοντελοποιημένες σύμφωνα με τη διαδικασία που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Άμυνας για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής βάσης. Θα επικεντρωθεί στους τομείς της άμυνας, της δημόσιας υγείας, της τεχνολογίας επικοινωνιών, των μεταφορών, της ενέργειας και της παραγωγής τροφίμων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζημιωθεί από τις ελλείψεις του εφοδιασμού από την έναρξη της πανδημίας, η οποία συμπίεσε τη διαθεσιμότητα μασκών, γαντιών και άλλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας, πλήττοντας τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής.

Η έλλειψη τσιπ, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκάζει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να απομακρύνουν τους υπαλλήλους από τις γραμμές παραγωγής, είναι το τελευταίο παράδειγμα προβλημάτων στον εφοδιασμό που πλήττει τους Αμερικανούς εργαζόμενους.

«Μην κάνετε λάθος, δεν σκοπεύουμε απλώς να υπογράψουμε διατάγματα και αναφορές. Σκοπεύουμε να λάβουμε μέτρα για να καλύψουμε τα κενά καθώς τα αναγνωρίζουμε », πρόσθεσε ο αξιωματούχος της διοίκησης.

Η έλλειψη τσιπ έχει εξελιχθεί γρήγορα σε μεγάλο πονοκέφαλο για τον Λευκό Οίκο.

Η Ford  δήλωσε πρόσφατα ότι η έλλειψη τσιπ θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή της εταιρείας έως και 20% το πρώτο τρίμηνο, ενώ η General Motors δήλωσε ότι αναγκάστηκε να μειώσει την παραγωγή σε εργοστάσια στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Μεξικό και θα επανεκτιμήσει τα σχέδια παραγωγής της μέσα Μαρτίου.

Οι εταιρείες ημιαγωγών των ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 47% των παγκόσμιων πωλήσεων τσιπ, αλλά μόνο το 12% της παραγωγής, επειδή έχουν αναθέσει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή στο εξωτερικό, σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανικών Ημιαγωγών. Το 1990, οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 37% της παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών.

Ο κ. Μπάιντεν υφίσταται πιέσεις από τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές για λήψη περισσότερων μέτρων για να προστατεύσουν τις αμερικανικές αλυσίδες εφοδιασμού από την Κίνα επενδύοντας στην εγχώρια κατασκευή τσιπ ημιαγωγών επόμενης γενιάς.

Σύμφωνα με την εκτελεστική εντολή του κ. Μπάιντεν, ο Λευκός Οίκος θα προσπαθήσει να διαφοροποιήσει την εξάρτηση της εφοδιαστικής αλυσίδας των Ηνωμένων Πολιτειών για συγκεκριμένα προϊόντα όπως τα σπάνια ορυκτά από την Κίνα. Θα επιδιώξει να αναπτύξει μέρος αυτής της παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες και να συνεργαστεί με άλλες χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής όταν δεν μπορεί να παράγει τέτοια προϊόντα στην ίδια τη χώρα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ