Γιατί τα «μαζεύει» ο Ερντογάν; Ο εφιάλτης ξυπνά, ιστορικό χαμηλό τουρκικής λίρας έναντι ευρώ

0
186

Το Oruc Ρεις ζαλίζει τη λίρα: Οι έμποροι συναλλάγματος ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις προσπάθειες της Άγκυρας να αναζητήσει φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο εξοργίζοντας την Ελλάδα και την Κύπρο

Η λίρα Τουρκίας υποχωρεί και βρίσκεται μια ανάσα από το ιστορικό χαμηλό της έναντι του ευρώ και σήμερα, καθώς η υποτίμηση του δολαρίου, με το οποίο οι κρατικές παρεμβάσεις προσπαθούν να διατηρήσουν σταθερή την ισοτιμία της λίρας, συμπαρέσυρε το τουρκικό νόμισμα αδυνατίζοντάς το ακόμα περισσότερο έναντι του ευρώ.

Επιπλέον σήμερα, η τουρκική λίρα υποχωρεί και έναντι του δολαρίου, παρά τις παρεμβάσεις με δανεικά πυρομαχικά από το εμιράτο του Κατάρ που χάρισαν στην ισοτιμία δολαρίου/λίρας μια αξιοσημείωτη – και κατά πολλούς παράδοξη – σταθερότητα το τελευταίο δίμηνο. Η ισοτιμία μετακινήθηκε από το γνώριμο από τα τέλη Μαϊιου 6,85 και βρισκεται στο 6,93.

Αιτία για τις νέες αναταράξεις στο τουρκικό νόμισμα είναι οι ανησυχίες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα για τα σχέδια γεώτρησης στη Μεσόγειο. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας.

«Αιμορραγία»

Το νόμισμα έχει υποχωρήσει περίπου 7% έναντι του ευρώ σε δύο μόνο μήνες. Η κεντρική τράπεζα και οι κρατικές εμπορικές τράπεζες της Τουρκίας έχουν παρέμβει υπέρ του τουρκικού νομίσματος έχοντας πουλήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στις αγορές προκειμένου να σταθεροποιήσουν τη συναλλαγματική ισοτιμία του με το δολάριο ΗΠΑ.

Η τακτική αυτή έχει αδειάσει τα κρατικά ταμεία από συνάλλαγμα και έχει αναγκάσει τον Ταγίπ Ερντογάν να ζητήσει τη βοήθεια του Κατάρ για τη στήριξη του νομίσματός του.

Το ράλι του ευρώ έναντι του δολαρίου και η ανόδός του στα ψηλότερα επίπεδα έναντι του αμερικανικού νομίσματος σε σχεδόν δύο χρόνια, προκάλεσε την αυτόματη υποχώρηση της λίρας σε επίπεδα ρεκόρ – στο 8.09 έναντι του ευρώ (8,09 τουρκικές λίρες αγοράζουν ένα ευρώ)

Το ναδίρ της ισοτιμίας ήταν 8.2029 και καταγράφηκε στο αποκορύφωμα της νομισματικής κρίσης της Τουρκίας τον Αύγουστο του 2018. Την Παρασκευή η σχέση ανταλλαγής είχε κλείσει κάτω του 8.

Ο ρόλος του Oruc Reis

Οι έμποροι συναλλάγματος αναφέρουν στο πρακτορείο Reuters ότι ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις προσπάθειες της Άγκυρας να αναζητήσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία εξοργίζει την Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν να αυξήσουν το υφιστάμενο πλαίσιο κυρώσεων για τη γεώτρηση της Τουρκίας και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε δράση εναντίον αυτού που χαρακτήρισε τουρκικές «παραβιάσεις». Πρόσθεσε ότι το μπλοκ πρέπει επίσης να επιβάλει κυρώσεις για τη στρατιωτική συμμετοχή της Άγκυρας στη Λιβύη.

«Ακόμα και αν οι κυρώσεις ήταν περιορισμένης εμβέλειας, η απειλή περισσότερων ενεργειών και το καταστροφικό σήμα που θα έστελνε για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ θα προκαλούσε μείωση στις εισροές κεφαλαίων και περαιτέρω πτώση της λίρας», είπε ο Λίαμ Πιτς, οικονομολόγος της Capital Economics στο Reuters.

Το ναυτικό της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα εξέδωσε Navtex για σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης.

Ωστόσο, τη Δευτέρα, η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τον ομόλογό της στην Άγκυρα βοήθησαν στην αποδυνάμωση των υποβοσκουσών εντάσεων ΕΕ-Τουρκίας, προσθέτοντας ότι συζητήθηκε ένα πιθανό μορατόριου ενός μηνός.

Την ανακοίνωση της ΕΕ «επιβεβαίωσε» σήμερα ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλί, που είπε πως «οι έρευνες παγώνουν προς το παρόν».

Μένει να φανεί αν η αναδίπλωση της Τουρκίας θα εκτονώσει τις νέες πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα ή αν πυροδοτείται μια νέα φάση αμφισβήτισης που θα ρίξουν την τουρκική λίρα ακόμα χαμηλότερα και την τουρκική οικονομία πιο κοντά στο χείλος του γκρεμού.

newmoney.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ